Välgöraren

Bok av Caroline Engvall
En ung kvinna hittas död på ett hotellrum mitt i centrala Stockholm. Det visar sig vara Thea Bergman, en lovande artist på Starsome records dit Lovisa Ling just har headhuntats efter sin utbrändhet. Lovisa kämpar för att leva upp till sina egna och andras krav samtidigt som hennes partner Ulrika Stenhammar, utredare vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott, inte vill annat än att börja jobba igen efter sin föräldraledighet. Mordet på Thea drar in Lovisa i en farlig värld av hemligheter och jakt på stjärnstatus, medan hon glider allt längre från Ulrika - som bestämmer sig för att agera efter vad hennes hjärta anser vara rätt. Välgöraren är en kriminalroman som handlar om bekräftelse men också om rädsla för det okända. Det är den femte delen i serien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling. "Caroline Engvall har en läskigt bra förmåga att avslöja samhällets baksidor, och göra det trovärdigt." Nils Scherman, Svenska Deckarakademin
Välgöraren av Caroline Engvall

Det vanligaste är att jag går och väntar och längtar efter att en viss författare ska släppa sin nya bok. Denna gång var det tvärt om, jag blev helt tagen på sängen när Caroline Engvall berättade på Instagram att hennes nya bok Välgöraren skulle utkomma som ljudbok, och det bara inom ett par dygn. Det blev en spännande och underhållande ljudbokslyssning under helgen.

Välgöraren är den femte boken om den tuffa, grävande journalisten, Lovisa Ling och hennes sambo Ulrika Stenhammar som jobbar som utredare på grova brottsenheten i Stockholm.

Lovisa har precis återhämtat sig från den utbrändhet hon haft och ska börja ett nytt jobb på Starsome Records. Jobbet inom showbusiness blir inte som Lovisa förväntat sig, redan första dagen får hon reda på att den unga, lovande artisten, Thea Berggren hittats död på sitt hotellrum.

När det blir klarlagt att hon blivit mördad, hamnar Lovisa i en smutsig värld där pengar och makt är en del av vardagen. Ulrika är mammaledig med lilla treåriga Signe, hon längtar tillbaka till sitt jobb, och hjälper titt som tätt sina kollegor på grova brottsenheten. Ingen av dem mår särskilt bra som situationen är, att vara småbarnsförälder tar även det på humöret. De har svårt att få tid för varandra som också behövs, och de smågrälar en hel del med varandra. Kommer det hålla mellan dem i längden, eller inte?

Som alltid tar Caroline Engvall upp händelser som sker i samhället, här var det våld mot kvinnor, rasism, avundsjuka, svartsjuka, samtidigt som storyn var en mycket spännande kriminalroman. Disa Östrand gjorde ett perfekt jobb som uppläsare, hon fick både karaktärerna och miljöerna verklighetstrogna och läste med stor inlevelse.

Det var lätt att hänga med i övergångarna, och dialogerna var både rappa och slagkraftiga. Som vanligt har Caroline Engvall skrivit en fullpoängare igen och nu skulle jag gärna vilja se en serie med Lovisa och Ulrika.
En ung kvinna hittas död på ett hotellrum mitt i centrala Stockholm, det är den lovande artisten Thea Bergman. Lovisa har precis börjat jobba på Starsome rekords där Thea är anlitad. Mordet på Thea drar in Lovisa i en farlig värld och hennes partner Ulrika som är utredare hos polisen längtar att få börja jobba efter sin föräldrarledighet. Ulrika kan inte låta bli att dras in i fallet trots att hon inte ska….

Wow! Jag vet inte hur caroline gör eller hur hon lyckas gång på gång…. men hon skriver på ett sätt som gör att jag inte kan släppa boken. Jag dras in i storyn och där är jag fast till sista sidan - lysande! Boken är spännande, välskriven, fängslande, har bra driv och tempo, oväntade vändningar och hon speglar mycket av dagens samhällsproblem och det gör att boken känns så otäckt verklighetsanknyten.
Detta är del 5 i serien om Lovisa Ling och Ulrika Stenhammar och jag gillar verkligen att få återkomma till dom och läsa om deras relation och vardag, det här är en bra blandning av relations- och spänningsroman. Boken tog i alla fall slut alldeles för fort så nu hoppas jag att det kommer en uppföljare. Rekommenderar verkligen att läsa hela serien om Lovisa och Ulrika.