Kristina

Användarprofil
Gudar och hjältar i nordisk mytologi av Brian Branston

Boken går in på djupet om de nordiska gudarna, jättar och hjältar. Här får du veta hur de första människorna kom till jorden enligt den nordiska mytologin, hur Embla och Ask blev till, vilka som gifte sig med varandra och vem som var barn till vem. Hur fick egentligen Tor sin hammare Mjölner? Det är bara en sak du får veta i denna story. Du får också följa med Lokes äventyr i Asgård och i Jotunheim. En intressant beskrivning över hur de fornnordiska sagorna kom till och hur de har bevarats ända fram till nutiden får du också läsa om. Som avslutning får du lära dig vem som är vem i den nordiska mytologin och du får också en presentation av alla bokens karaktärer och händelser.

Tycker du om nordisk mytologi och vill fördjupa dig i ämnet är detta en bok för dig. Den är lättläst och intressant. Jag tyckte själv att den var väl värd att läsa och jag har lärt mig mycket om hur gudarna hör ihop med varandra. Vart de bodde och vem som var barn till vem. Extra intressant tyckte jag att det var att få lära mig alla namn jag hört talas eller läst om. Nu vet jag vem som är vem och kan lättare hänga med i samtal och andra berättelser gällande nordisk mytologi.

Överenskommelser

Bok av Simona Ahrnstedt
Överenskommelser av Simona Ahrenstedt

Det är nyårsaftons kväll 1880, på Stockholms Opera visas succén Aida. Fröken Beatrice Löwenström, en föräldralös flicka som bor tillsammans med sin farbror Wilhelm Löwenström och hans familj efter att hon förlorat sina föräldrar är där tillsammans med familjen. Hennes faster Harriet är sjuklig och farbror Wilhelm jobbar jämt, men Beatrice trivs bra tillsammans med sin kusin Sofia och de umgås så fort tillfälle finns. Däremot är Sofias bror Edvard en märklig ung man som hon inte har något gemensamt med.

Beatrice träffar den lättsamma och charmerande norrmannen Seth Hammerstaal på Operan och blir direkt förtjust i honom. Seth känner samma sak för Beatrice, den unga, rödhåriga flickan. Någon direkt skönhet är hon inte direkt, tycker han, med stora fräknar och lite för stor näsa, men han blir ändå nyfiken på henne.
Efter kvällen på Operan träffar de på varandra på flera olika trevliga tillställningar och de inleder till slut ett passionerat förhållande. Tyvärr misstror de varandras kärlek på grund av en olustig överenskommelse och förälskelsen blir istället till en hatkärlek. De skiljs åt på ett sorgset sätt och frågan är om de någonsin kommer återförenas igen?

Bara det vackra omslaget gjorde att jag blev nyfiken på att läsa romanen. Den var riktig bra och författaren kunde verkligen formulera sig på ett mycket imponerande sätt. Beskrivningarna av karaktärerna, miljöerna och kläderna och kärleksscenerna var fantastiska. För alla som tycker om att läsa romantiska, historiska romaner är Simona Ahrenstedts böcker verkligen att rekommendera.

Innan molnen kommer

Bok av Mari Jungstedt
Innan molnen kommer av Mari Jungstedt

Marianne är en svensk kvinna som sedan 30 år tillbaka är gift med Florian Vega, en kontroversiell spansk åklagare. Efter att bott många år i Sverige bor de nu i Málaga, Spanien, och när storyn börjar har de helgbesök av sina svenska vänner, Eva och Peter. Innan de ska äta beger sig alla ut på en promenad på berget, det är mulet och dimmigt, därför vill Marianne, Eva och Peter gå tillbaka till hotellet. Vega vill fortsätta och försvinner in i dimman. När han senare inte dyker upp, beger sig Marianne och Peter ut för att leta, men det är för mörkt och de bestämmer sig för att gå tillbaka, först Marianne sedan lite senare Peter.

Dagen efter när bonden Ramon är på väg hem med dagens skörd ser han något som ser ut som en människa liggande nere i ravinen. Det visar sig vara Vega och han är död. Hur har han hamnat där? Har han ramlat i mörkret eller har han blivit knuffad, i så fall av vem?

Det blir kriminalkommissarie Hector Correa som får ta hand om fallet. Av en tillfällighet träffas Correa och Lisa Hagel på en flamencokurs. Lisa Hagel är en svensk kvinna som precis blivit lämnad av sin make Axel efter många års äktenskap. Efter skilsmässan bestämde hon sig för att köpa ett litet hus i Málaga. I Sverige jobbade hon som spansklärare och hon pratar därför spanska obehindrat, när Correa behöver hjälp av en tolk för att kunna förhöra Peter och Eva ber han henne ställa upp.

Ytterligare ett mord sker som går tillbaka till tiden då diktatorn Franco ledde landet.

Denna spänningsroman är en första delen på en helt ny serie av Mari Jungstedt. Denna gång sker handlingen i spanska Málaga. Jag tyckte boken var otroligt spännande och intressant, därför sträckläste jag den. Miljöer och karaktärer var alla väldigt bra gestaltade, språket var avskalat och handlingen varvades perfekt med spänning och om olika relationer.

Flickvännen

Bok av Karolina Ramqvist
Flickvännen av Karolina Ramqvist

Karin är en ung tjej som lever och bor tillsammans med John, en grovt kriminell man. Den lyx han ger henne i form av snygga kläder, sportbilar, resor och ett vackert hus, räcker för att hon ska vara lycklig. Hon kan köpa det hon vill ha, får det bästa kokainet, och kan röka de allra bästa jointarna. Hennes mamma gillar inte hennes sätt att leva och därför har Karin valt bort sin mor och två systrar. Om dagarna vistas hon i sitt lyxiga hus, John har gett henne utegångsförbud när han ute på ”jobb”. Mobiltelefonen har hon vid sin sida hela tiden, för John kan ju ringa eller sms. När han kommer hem är det viktig att hon är tillgänglig, men vad han egentligen sysslar med vet hon inte. Det bryr hon sig heller inte om, och hur länge han är borta är ingenting som hon ska bråka om.

Livet är ytligt och det enda som John är intresserad av är att hon ser snygg ut. Därför tränar Karin varje dag, klär sig snyggt och sminkar sig. Deras umgänge är enbart Johns kriminella vänner och deras flickvänner. En kväll när killarna är på ”jobb” träffas flickvännerna hos Karin för att äta middag, dricka vin och champagne. De röker även jointar, tar kokain och blir väldigt påverkade. Men inte blir samtalen djupare för det, de håller sig till ytliga saker som mode, smink och diskuterar killarna.

När Karin senare på kvällen tar en promenad med sin hund ser hon att väninnan, Lindas, bil är full med saker och hon förstår att hon tänker sticka. Hon blir upprörd och försöker tala Linda tillrätta …
Denna roman var mycket intressant och det fanns mycket att diskutera kring storyn. Som till exempel varför vissa kvinnor vill leva med kriminella män. De allra grövsta brottslingarna som sitter på våra fängelser får dagligen brev från kvinnor som vill ses, varför? Även om storyn var givande och bra, var den även väldigt deprimerande att läsa. Alla dessa unga kvinnor som kunnat haft ett vanligt liv, studerat och försörjt sig själva, väljer detta liv och har istället sagt upp kontakten med nära och kära.
På liv och död i andra världskrigets skugga av Kim M. Kimselius

Ramona och Theo har på nytt hamnat tillbaka i historien, och denna gång kommer de till andra världskriget på grund av en judestjärna. De får uppleva mycket av de hemskheter som fanns då, men denna gång är de inte ensamma på sin resa, utan av en konstig anledning har en annan person följt med dem. Denna person kommer att ställa till det mycket för Ramona och Theo, för den är inte särskilt kunnig i tidsresor. Ungdomarna skiljs från varandra, Theo får följa med i en bil och kommer att befinna sig på en vind där flera judar finns gömda. Ramona kommer senare till samma hus, men SS-officeren Werner Dieterman hittar henne, och tar med henne hem till sitt hus. Han säger att hon ska vara sonen Heinz barnflicka. Även om Dieterman verkar vara en trevlig man, vet Ramona inte om hon kan lita på honom. Givetvis saknar hon Theo och önskar att de snart ska få träffas och komma hem till sin egen värld.

Personen som följde med dem till Tyskland råkar av en händelse komma till ett kök och får ett arbete där, blir även trevligare mot andra. Men vad gör personen här och vad är dens syfte?

Även om alla Kim M. Kimselius böcker är otroligt bra, var nog denna en av de bästa jag läst. Kanske för att handlingen var från andra världskriget, som jag läst mycket om, och som är en spännande med tragisk tid. Som vanligt var boken mycket lärorik, där alla karaktärer och miljöer som vanligt var fantastiskt gestaltade. Precis som alla Kim M. Kimselius böcker passade boken både lika bra för ungdomar som för vuxna.
Sånt jag berättar för Allah av Saphia Azzeddine

Jbara är en vacker flicka på 16 år, hon är herdeflicka, analfabet och bor med sin familj i en liten by i de nordafrikanska bergen. För att få en mugg av sin favorityoghurt, säljer hon sin kropp. Boken är skriven som en monolog, där Jbara berättar om sitt liv för Allah. Hon anförtror bland annat Allah om de motgångar hon möter i byn. Han är den enda som hon kan anförtro sig åt, men hon tvivlar på att han lyssnar på henne. Hon berättar att männen i byn utnyttjas av en så kallad ”fkih”, en man i byn som utger sig själv för att vara imam. Han lurar både hennes pappa och de andra analfabeterna att ge honom deras getter, genom att berätta historier som männen tror på.

En dag börjar Jbara att må illa, hon kräks och hennes mage växer, men hon har själv ingen aning om varför. Hennes mamma däremot förstår vad det beror på och slänger ut henne från hemmet. Jbara tar bussen till en större stad, där hon föder sitt barn. När hon inte orkar höra barnet skrika går hon bara därifrån och börjar återigen prostituera sig. Hon fortsätter trots allt att dela det som händer i hennes liv med Allah.
Denna roman var riktigt sorlig, men också riktigt bra skriven. Det kändes viktigt att få veta hur man har det, och man kan bli utnyttjat på ett fruktansvärt sätt om man är analfabet. Den monolog som Jbara har med Allah innehåller mycket vrede, och vad Jbara själv tänker om kvinnoförnedring. Det finns även lite humor i Jbaras tankar och jag tyckte romanen var riktigt givande och lärorik.
Älskaren från huvudkontoret av Camilla Grebe

Emma som jobbar i en klädesbutik, har en hemlig älskare som hon även är förlovad med. Hon kan inte berätta för någon att det är, Jesper Orre, högste chefen för det klädesföretag hon arbetar för. De har träffats i smyg under ett par månader, och Emma är säker på att han är den rätte. Efter att de förlovat sig, försvinner Jesper Orre spårlöst, och hemma hos honom hittas en kvinna död, mördad på ett grymt sätt.

Peter Lindgren, en introvert polis vid Rikskriminalen blir den som ska utreda fallet på den mördade kvinnan. Han vill inte någon relation, och han vill inte ta ansvar för sin tonårige son, som bor hos sin mamma. När det upptäcks att mordet verkar ha samma tillvägagångssätt som ett äldre olöst fall, kallas beteendevetare Hanne Lagerling-Schön in som hjälp. Hon har tidigare arbetat som konsult för utredningsgruppen, men slutade när hon började bli dement.

I boken varvas kapitlen mellan Peter, Emma och Hannes berättelser, och tiden både före och efter mordet. Emma berättar hur hon växte upp med en alkoholiserad mamma och att hon blev sexuellt utnyttjat av en lärare i högskolan. Det finns tre unga kvinnor som är anmälda försvunna, är det någon av dem som hittades mördad i Orres hus? Vem har begått det bestialiska mordet?

Romanen var en riktigt spännande psykologisk thriller. Både karaktärer och miljöer var beskrivna realistiskt och med stor närvaro. Romanen var lättläst och estetiskt skrivet, och det gjorde att storyn aldrig blev långtråkig. Författaren beskrev även på ett starkt sätt en traumatisk barndom med en missbrukande förälder, och även hur det sätter sina spår när man blir sexuellt utnyttjad som barn.

Virtuell våldtäkt

Bok av Caroline Engvall
Virtuell våldtäkt av Caroline Engvall

Inför denna bok intervjuade Caroline Engvall ett antal unga flickor, som lägger upp lättklädda- eller nakenbilder på sig själva på olika nätsidor. Flickorna behöver en bekräftelse på att de duger, och det får de genom att skicka utmanande bilder på nätet. Dessa flickor kanske aldrig får höra uppmuntrande ord från sin familj. Vissa av flickorna kommer från en problemfamilj, men inte alla. De kan ha föräldrar som sätter karriären framför dem. Men det flickorna har gemensamt är att de hellre sitter ensamma på sina rum med datorn som sällskap, istället för att vara med sin familj. Ingen i familjen tycks ifrågasätta när flickorna berättar att de är trötta och vill lägga sig redan klockan sju på kvällen. Är det så att föräldrar tycker det är skönt när ens barn flyr till sitt rum istället för att umgås?

Många av de bilder som flickorna lägger upp på nätet sprids, och när vänner ser bilderna, blir de kallade horor
och andra fasansfulla ord. När flickorna inte vill fortsätta lägga upp bilder, blir de hotade av männen att de skada deras familj eller sprida bilderna överallt på nätet. Då vågar inte flickorna göra annat än lägga ut fler bilder. De vill ju inte att nära och kära ska bli skadade. Några vågar ta kontakt med skolans kurator, vissa börjar sälja sex och en del begår till och med självmord.

En intressant men skrämmande läsning om unga flickor som lägger upp bilder på sig själva, för att få bekräftelse på att de duger till något. Det gör så ont i mig när jag läser om detta problem. Varför har de inte förtroende för sina föräldrar och berättar hur det ligger till? Varför är förhållandet mellan vissa barn och föräldrar så dåligt i dag? Beror det på stress och allt som ska hinnas med, som förstör relationerna? Sedan är ju ett problem de låga straff männen får, och de tycks inte ha dåligt samvete för vad de utsätter flickorna för.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.