Patient 43

Bok av Kia Hedman
Hon hade inte trott det om Edvin. Att han efter dåden på sönerna även skulle röja henne ur vägen. Anklaga henne för att under psykos ha dödat deras barn. Se till att hon blev felaktigt inspärrad för tvångsvård på en psykiatrisk inrättning där hennes ord betvivlades mer än hans. Samtidigt förstod hon. Är man tillräckligt trängd har man inget att förlora. Inifrån sjukhusets slutna avdelning börjar kampen för att bli trodd och få återvända till livet utanför de låsta portarna. I den dramatiska jakten på upprättelse får hon hjälp från oväntat håll.
Patient 43 av Kia Hedman

Jag har inga ord, för denna debutbok, Patient 43 av Kia Hedman var så otroligt bra! Det var spänning från första till sista sida, och att boken var på över 400 sidor gjorde ingenting. Det fanns inga tråkiga partier i handlingen, och jag hade kunnat suttit och sträckläst den, men ville ändå hålla kvar den länge.

Redan från första sidan var jag fast, tyckte det som hänt Ellinor och Edvin vad fruktansvärt, att förlora sitt femmånaders spädbarn i spädbarnsdöd, något värre kan väl inte finnas?

När historien upprepar sig med nästa bebis, ja då fick jag rysningar. Men hur låg det hela till egentligen? Var det spädbarnsdöd, eller något ännu värre? Edvin lyckas få sin fru Ellinor tvångsintagen på en psykiatrisk klinik, och det är där det hela riktigt tar fart. Ska verkligen Ellinor som så tragiskt mist sina två söner vara tvångsintagen, när det hjälps mot sorg hon behöver?

Läsaren får följa Ellinors vardag på slutna anstalten, om hennes tankar kring sig själv och hur hon blir behandlad. Vistelsen drar ut på tiden, och det enda Ellinor vill vara att få leva i frihet igen. Föräldrarna tar hjälp av en advokat som granskar ärendet, och vart det leder till att inte läsa om själva.

Kia Hedman skriver med ett stort djup, men ändå är texten inte svårläst, och det beror på de korta meningarna som är riktigt bra formulerade. Karaktärerna och miljöerna är perfekta beskrivna, jag kunde se mig själv i den färglösa, gammalmodiga psykiatriska avdelningen, de anställdas ibland hårda tag mot Ellinor, lite småleende åt situationen.

Jag hade heller inga problem att se framför mig hur Ellinors mående var. En helt strålande spänningsthriller, som jag kommer minnas länge, och även en bok jag kommer att läsa om efter ett par år. Patient 43 kommer även att vara en av 2022 års bästa böcker jag läst, och jag rekommenderar den till alla som älskar att läsa psykologisk spänning, för den här boken måste bara läsas.
Rekommenderas för den som gillar skräck