Patient 43

Bok av Kia Hedman
Hon hade inte trott det om Edvin. Att han efter dåden på sönerna även skulle röja henne ur vägen. Anklaga henne för att under psykos ha dödat deras barn. Se till att hon blev felaktigt inspärrad för tvångsvård på en psykiatrisk inrättning där hennes ord betvivlades mer än hans. Samtidigt förstod hon. Är man tillräckligt trängd har man inget att förlora. Inifrån sjukhusets slutna avdelning börjar kampen för att bli trodd och få återvända till livet utanför de låsta portarna. I den dramatiska jakten på upprättelse får hon hjälp från oväntat håll.
Författaren låter läsaren dras in i handlingen från första sidan. Det var otroligt svårt att lägga ifrån sig den, för man ville verkligen läsa till sista sidan.

Denna psykologiska thriller har ett bra driv, är välskriven och får mig som läsare att kastas fram och tillbaka, vad är sant och inte sant? Varje gång jag trodde jag visste var boken var påväg, hände något oväntat.

Till dig som gillar psykologiska spänningsromaner och thrillers med överraskande slut - läs Patient 43!
Hon har fött två pojkar och både pojkarna har hon fått begrava…. Tänk att hennes man anklagar henne för bådas död, han röjer henne ur vägen och ser till att hon blir inspärrad på en sluten psykiatrisk avdelning. Inifrån sjukhuset börjar hennes kamp för att rentvå sig själv och för att kunna återvända till livet utanför sjukhuset…

Var börjar man? Vilken storartad debut! Detta är Kias första bok och då tänker jag WOW - Vad kommer att komma härnäst ? Och hur många storys finns det inom henne som jag inte fått läsa? Jag kommer med spänning att invänta fler böcker.

Den här boken fick mig att fastna direkt och jag hade svårt att släppa den, jag ville höja hastigheten för att få svaren snabbare samtidigt som jag inte ville att boken skulle ta slut. En riktig bladvändare som kittlar mina nerver, ger mig rysningar och kalla kårar. Denna psykologiska thriller har ett bra driv, är välskriven och får mig som läsare att kastas fram och tillbaka, vad är sant och inte sant? Så fort jag tror mig hitta svaren så vänds allt och jag sitter där frustrerad och sliter i mitt hår… Missa inte denna nervkittlande bok som är både fängslande, otäck och skrämmande och som berör psykisk ohälsa.
Patient 43 av Kia Hedman

Jag har inga ord, för denna debutbok, Patient 43 av Kia Hedman var så otroligt bra! Det var spänning från första till sista sida, och att boken var på över 400 sidor gjorde ingenting. Det fanns inga tråkiga partier i handlingen, och jag hade kunnat suttit och sträckläst den, men ville ändå hålla kvar den länge.

Redan från första sidan var jag fast, tyckte det som hänt Ellinor och Edvin vad fruktansvärt, att förlora sitt femmånaders spädbarn i spädbarnsdöd, något värre kan väl inte finnas?

När historien upprepar sig med nästa bebis, ja då fick jag rysningar. Men hur låg det hela till egentligen? Var det spädbarnsdöd, eller något ännu värre? Edvin lyckas få sin fru Ellinor tvångsintagen på en psykiatrisk klinik, och det är där det hela riktigt tar fart. Ska verkligen Ellinor som så tragiskt mist sina två söner vara tvångsintagen, när det hjälps mot sorg hon behöver?

Läsaren får följa Ellinors vardag på slutna anstalten, om hennes tankar kring sig själv och hur hon blir behandlad. Vistelsen drar ut på tiden, och det enda Ellinor vill vara att få leva i frihet igen. Föräldrarna tar hjälp av en advokat som granskar ärendet, och vart det leder till att inte läsa om själva.

Kia Hedman skriver med ett stort djup, men ändå är texten inte svårläst, och det beror på de korta meningarna som är riktigt bra formulerade. Karaktärerna och miljöerna är perfekta beskrivna, jag kunde se mig själv i den färglösa, gammalmodiga psykiatriska avdelningen, de anställdas ibland hårda tag mot Ellinor, lite småleende åt situationen.

Jag hade heller inga problem att se framför mig hur Ellinors mående var. En helt strålande spänningsthriller, som jag kommer minnas länge, och även en bok jag kommer att läsa om efter ett par år. Patient 43 kommer även att vara en av 2022 års bästa böcker jag läst, och jag rekommenderar den till alla som älskar att läsa psykologisk spänning, för den här boken måste bara läsas.
Rekommenderas för den som gillar skräck