Recensioner av Malin S

Nu stormar det i dalens famn av Ewa Klingberg

Betyg 5
Varm och charmig romanserie om livet och vardagen på en begravningsbyrå i en svensk småstad! ”Nu stormar det i dalens famn” är den 3:e delen i romanserien Begravningsbyrån Tranan.

Det har hunnit bli nytt år på begravningsbyrån Tranan. Sandra har tillfälligt gett upp tanken på att återvända till sitt gamla liv. Dagarna fylls av nya dödsfall, anhöriga med besynnerliga önskemål och fortsatt renoveringsstök.

Jag tycker verkligen om Ewa Klingbergs böcker. De är mysiga, lätta att ta till sig och skrivna med ett lätt språk så du som läsare snabbt kommer in i böckerna.

Ju mer jag läser ju mer lär jag känna karaktärerna. De har alla sina egenheter och vissa karaktärer är mer beskrivna än andra i böckerna.

Ewa Klingberg lyckas verkligen att skriva feelgood. De är underhållande, är spännande och mycket känslor inblandat. Mysig feelgood helt enkelt.

En polare bland pampar och pokaler av Lennart Johansson, Sören Karlsson

Betyg 5
I En polare bland pampar och pokaler berättar Lennart med egna ord om spelet både på och vid sidan av planen, framgångarna, motgångarna och resan från arbetargrabb till en av de mest respekterade svenskarna någonsin på den internationella arenan.

Intressant bok och historia om en människa från en riktig folkrörelse. Den är ärlig och uppriktig från en av de stora i idrotts-Sverige. Sanningen bakom en del av det mygel som finns i FIFA och Uefa. Men även mera personliga avsnitt som han inte var så stolt för. Samtidigt ger den en inblick vad makt kan göra med människor.

I hemlighet begravd av Viveca Sten

Betyg 5
Jag har läst alla de tidigare böckerna i denna serie och jag har tyckt mycket om dem allihopa. Och den här boken är nog en av de bästa i serien. Jag tycker om Viveca Stens sätt att skriva samt huvudpersonerna i böckerna. Älskar även miljöbeskrivningarna, och jag tycker att författaren har en perfekt blandning av Sandhamn och Stockholm, nutid och dåtid, och kriminalfall och privatliv. Rekommenderar boken varmt, men som alltid, läs helst serien från början för största behållning.

Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck

Betyg 5
Frida har ännu en gång fängslat mig med sitt berättande. Det här är en fantastiskt fin historia om både sorg, glädje och fina personlighetsporträtt. Berättelsen är välskriven och lätt att komma in i men är betydligt svårare att släppa i från sig.
En bok som handlar om Patricia som åker till Sverige för att försöka få reda på vad som hände hennes syster Madeleine, som försvann från den frikyrkan i Ljusskär hon hade åkt för att praktisera i.
Väl i Ljusskär träffar Patricia en grupp omaka kvinnor som förenas genom sin bokcirkel. Mellan de litterära samtalen börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Vad var det egentligen som hände den där sommaren?
Jag tycker väldigt mycket om Frida Skybäcks böcker och denna är inget undantag. Det här är en charmig historia, det är även en historia om vänskap, hopp och kärlek. Om hur kärlek och vänskap kan läka sår och hjälpa till att börja om på nytt.

Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston

Betyg 5
Jag fastnade snabbt för denna romance-roman då den har ett ungdomligt språk och kvick humor. Det som charmar mig är kemin mellan karaktärerna, det känns väldigt äkta. Det här är en modern och hoppfull berättelse.

Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid

Betyg 5
Daisy Jones & The Six är berättelsen om bandets upp-gång och dramatiska fall, vid toppen av deras framgång. Det är en omvälvande kärlekshistoria och ett ikoniskt porträtt, skrivet som ett muntligt vittnesmål över ett av 70-talets främsta (men aldrig existerande) rockband.

TAYLOR JENKINS REID är en bästsäljande amerikansk författare som bor i Los Angeles med sin man och dotter. Hon har skrivit ett flertal romaner varav den senaste, Evelyn Hugos sju äkta män, är översatt till svenska. Innan hon slog igenom som romanförfattare var hon verksam inom filmproduktion.

Vilken läsupplevelse! En bok jag inte trodde skulle vara i min smak, men så fel jag hade. upplevelse! Boken är lysande och omöjlig att lägga ifrån sig. Rekommenderar den starkt!

Skärgårdsmorden av Lars Bill Lundholm

Betyg 5
Jag fullkomligen älskar Lars Bill Lundholms tidigare böcker bl.a. Gamla stan-morden och Citymorden.

Skärgårdsmorden utspelar ute på Saxarön. En semesteridyll i pastell med ångbåtar och lata dagar på bryggorna. Man hittar Josefine Voltaires röda cykel i ett igenväxt kärr nära Fågelskådarhuset vid naturskyddsområdet på ön. Snart uppdagas det att ännu en kvinna även försvunnit.

Kriminalkommissarie Jack Larsson har tillbringat större delen av sina somrar i skärgården och han får ta sig an fallen, men han är utbränd och har andra obligationer. Det blir en skicklig balansgång att jaga en mördare samtidigt som han måste hålla i hop sin lilla familj.

Det är inte ofta man får ta till ett sådant epitet när det gäller deckare, men det här är så nära en perfekt deckare man kan komma. Mord i Paradiset.

Men även en relationsroman mellan en polis, hans dotter som slutat tala och polisens pappa som rustar upp sitt gamla skärgårdshus. Det är innerligt och fränt. Och inte utan humor.

Beskrivningarna av skärgården är utan motstycke i svensk deckarlitteratur. Språket klockrent.

Enastående bra.

Våga vara rädd : en bok om utmattningssyndrom av Emma Holmgren

Betyg 5
För 6 år sedan fick jag utmattningssyndrom. Jag vägrade länge se kroppens signalers och lyssna till kollegors snälla kommentarer om att jag borde gå till läkaren. Jag har i perioder varit sjukskriven för utmattningsyndrom, men i långa perioder kunnat jobba precis som vanligt. Då har mitt privatliv blivit lidande. Jag la allt fokus på att orka med jobbet. När jag väl var ledig så sov jag eller kanske orkade läsa några sidor i en bok eller orkade titta på 15-20 min på ett tv-program/serie/film. Medicin var inte att diskutera, psykolog gav inte rätt, handfasta tips i den fas jag var i min sjukdom. Jag tragglade själv att hitta mina sätt att hantera mitt utmattningssyndrom. Jag saknade då bra litteratur som kändes relevant för mig. Men hittade inget. Sökte efter bloggar och intagramkonton där jag kunde relatera till mig. Men alla med utmattningssyndrom känner nog igen sig att det är svårt att hitta något som passar oss alla. När boken #vågavararädd släpptes kändes det som en sten föll från mina axlar. Detta var precis jag i ett nötskal. Jag kände igen mig själv i det mesta. Idag mår jag mycket bättre och kommit en lång bit på vägen. Jag medicinerar fortfarande mot mitt utmattningssyndrom, men jag jobbar heltid igen, orkar med mitt privatliv, familj och vänner. Jag vet också när jag behöver dra i handbromsen för att inte trilla tillbaka. Idag vet jag att detta alltid kommer vara en del av mitt liv, men jag kan hantera det. Mycket tack vare boken!

En bur av guld av Camilla Läckberg

Betyg 5
En bok jag till en början hade svårt att komma in i och få något flyt i läsningen. En bok som jag, i början, tänkte att den här kommer jag inte läsa klart.

Det tog några kapitel innan jag drogs in i Fayes värld. Men så fel jag hade. Nu vill jag bara veta mer om Fayes framtid.

En bok som sätter fingret på en bit av dagens samhälle och samtid.

Där rosor faktiskt dör av Ewa Klingberg

Betyg 5
Första delen i en charmig bokserie om vardagen på en begravningsbyrå och livet i en svensk småstad.
Ibland blir inget som man tänkt sig. Sandras planerade roadtrip genom ett somrigt Sverige blir istället ett tvärstopp i Tranås. 

Här befinner sig begravningsbyrån Tranan på ruinens brant och mostern hotas av personlig konkurs. Det är upp till Sandra att bestämma vilket öde som väntar Tranan. 

Så snart Sandra kliver ur bilen kastas hon in i en värld som består av avlidna personer, kladdiga wienerbröd, kistor och bouppteckningar. Att döda människor kunde vålla så mycket oreda hade hon ingen aning om.

En mysig feelgood-bok som jag varmt kan rekommendera. Från första sidan var jag fast och plötsligt var den utläst. En mysig feelgood om relationer, småstadssamhäkket och hur livet inte alltid blir som man tänkt sig. #boktips #pockettips #feelgood #feelgoodtips #läserjustnu #begravningsbyråntranan #därrosorfaktisktdör #ewaklingberg @ewa_klingberg_forfattare #bookstagram #bookstagrammer #bookstragramsverige #historiskmedia @historiskamedia #ihvuvudetpamalin #ihuvudetpamalinsbokhylla #bookstagramsweden #bokrecension #bokrecensioner