Blodskam

Bok av Caroline Engvall
Första delen i en ny spänningsserie om systerskap och hemligheter som tar oss från paradisvita stränder i Thailand till Norrlands mörka inland. Elizabeth åker till Thailand på julsemester tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofia, några timmar senare hittas hon död i vattnet. Det som skulle varit en underbar semester slutar istället i katastrof. Händelsen för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och till Ormvattnet. Vad var det egentligen som hände på paradisön? Och vad var det som egentligen hände i det där ensliga huset vid sjön?
Blodskam av Caroline Engvall

Sofia är gift med Mattias, tillsammans har de barnen Smilla 8 år och Ludvig 6 år. Mattias är även Sofias stora stöttepelare i livet och som gör att familjen håller ihop. Sofia går i terapi för den oro som finns i hennes undermedvetna om minnen från barndomen i Norrland.

Det närmar sig mot jul, och till nyår ska Sofia resa till Thailand tillsammans med Mattias, deras två barn, lillasyster Elizabeth och deras mamma Britta. Där ska de bara vara tillsammans och njuta av värmen och de underbara sandstränderna.

Men så händer det som inte får hända, bara några timmar innan nyårsfirandet ska börja hittas Sofia drunknad på stranden. Hur kunde det hända?

Caroline Engvalls nya bok Blodskam tar läsaren med på resa under olika tidsepoker i huvudkaraktären Sofias liv. Allt från barndomen och de händelser hon upplevde då, som satt spår i hennes undermedvetna och som hon nu försöker bearbeta genom terapi. Boken är första delen i en spänningsserie där handlingen tar upp förhållandet mellan kvinnor i olika generationer.

Jag har läst alla Caroline Engvalls böcker, både de faktaböcker hon skrivit om hur barn kan fara illa på nätet, hennes barnböcker om flickan Nollan, och de deckare hon skrivit som tar upp problemet med hur unga flickor blir utnyttjade på nätet. Nu har Caroline Engvall skrivit denna första bok om familjerelationer och även den var riktigt bra och givetvis kommer jag att följa den serien också.
Berättelsen växlar mellan nutid och dåtid, och de olika platserna. Ormvattnet, Thailand och Stockholm. Snyggt uppbyggd intrig gör att jag sugs in i berättelsen och spänningen är konstant närvarande genom hela boken. Obehaget kryper in under min hud, kvinnornas utsatthet och osäkerheten att inte veta vad som ska hända och varför, gör att jag vill läsa hela boken innan jag lägger den ifrån mig. En natts sömn hit eller dit, vad spelar det för roll?

En spänningsroman om gamla synder, oförlåtliga brott och hemligheter som ger stora konsekvenser. Boken är tankeväckande och får mig att fundera över allt det där som vi människor döljer för varandra i våra relationer. Vilka konsekvenser det kan få, och vad är det som gör att vi väljer att lägga locket på. Är det skam och skuld? Rädsla eller stolthet? Beskyddarinstinkt? Eller något helt annat...?

En bra författare kan leverera en spännande historia som underhåller för stunden, en riktigt skicklig författare kan skriva en bok som gör jobbet både för stunden och samtidigt planterar ett frö inom läsaren som gör att boken lever vidare. Caroline Engvall tillhör den senare kategorin, om du frågar mig.
Det här är den första delen i ny serie från Caroline Engvall. Elizabeth åker på julsemester till Thailand med sin mamma, syster Sofie och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofie och några timmar senare hittas hon död vid vattnet, den underbara semestern slutar med katastrof och detta för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och Ormvattnet.

Jag har tidigare läst en del böcker som Caroline skrivit och gillat dem och likaså denna bok, jag fastnar direkt och här blir jag kvar tills boken tar slut. Det är en spänningsroman som bygger upp ett obehag i min mage och följer mig genom hela boken, skickligt gjort av författaren när jag som läsare känner den där nerven genom hela boken. Boken pendlar mellan nutid och dåtid och jag gillar ju när böcker skrivs på detta sätt och knyts ihop i slutet. Det här är en spännande bok med mörker, tragedi, hemligheter, familjeband, systerskap och psykisk ohälsa, en stark och otäck bok som är svår att släppa taget om även efter attt jag läst ut den.