Anna Hallqvist

Användarprofil
Tänk att få kliva in i de klassiska sagorna, vandra runt och träffa alla de där karaktärerna som du läst om? Fantasin tar verkligen glädjeskutt vid tanken! Men allt är inte guld och gröna skogar i sagorna, då de börjar uppföra sig underligt, karaktärer dyker upp på fel ställen och bokmagi läcker ut. Tilly och Oscar utsätter sig för stora risker trots varningar, och äventyret är ett faktum.

Jag älskade första delen, Tilly och bokvandrarna, så det var lilla julafton för mig när Tilly och de förlorade sagorna damp ner i min brevlåda. Det händer något magiskt när man sätter en bok om en boknörd i händerna på en annan boknörd, inte sant?

De svartvita illustrationerna av Paola Escobar hjälper till att förflytta en in i denna fantasivärld, jag gillar hur de kan dyka upp både här och där, mitt i en text. Det förstärker också känslan av att lite vad som helst kan hända i den här boken.

Lättläst, mysig , spännande och ja, ljuvlig. En bok att längta tillbaka till. Ge dig själv en stund av bokmagi och läs om Tilly och bokvandrarna, har du inte läst första delen så ta den först. Oavsett om du är 7 eller 117 år, så lovar jag att du fastnar!

Svart sol

Bok av Andreas Norman
Den dramatiska inledning på Mälarsjukhuset väcker otaliga frågor! Vilket recept för att skapa sträckläsning.

Jag dras genast in i handlingen som är intressant och skrämmande på en och samma gång. Politik, kärlek och hat i en salig blandning, samtidigt som det hela tiden pågår en intensiv kamp mot klockan.

Svart sol är en högaktuell samtidsthriller som rör sig i vit makt-miljö. Det känns klarsynt och trovärdigt, det är tydligt att Norman har stor kunskap inom området terrorbekämpning. En smart intrig, levande personporträtt och bra driv gör Svart sol till en tvättäkta bladvändare. Den sabbar nattsömnen, det får erkännas, men det klart värt det. Välskriven spänning från den allra första sidan till den sista. Jag skulle bli förvånad om filmbolagen inte står på kö för att göra film av boken!

Jag har tyvärr inte läst någon av de tidigare böckerna i serien, men det var inga som helst problem att läsa Svart sol fristående. Välskriven spänning på hög nivå!

Midnattsblot

Bok av Camilla Sten
Jag föll pladask för Bergtagen, så förväntningarna inför andra delen var höga. Midnattsblot är inte bara lika bra som Bergtagen, den är nära nog ett strå vassare. Karaktärerna blir allt mer levande, deras relationer utvecklas på olika sätt och jag känner starkt med dem. Särskilt Julia, vars mamma blir allvarligt sjuk. Vänskap, skräck och mystik i en perfekt blandning, magisk realism när den är som allra bäst.

Camilla Sten har ett helt eget sätt att skapa magi. En krypande suggestiv stämning som griper tag i en och gör det helt omöjligt att slita sig. Det är ett läge som gäller här, och det är sträckläsning!

Äppelmannen

Bok av Anne Mette Hancock
Efter Hancocks första bok i serien om Heloise och Erik, Likblomman, har jag övervägt att lära mig danska för att slippa vänta på att hennes böcker ska översättas ;-)

I Äppelmannen får vi åter träffa journalisten Heloise Kaldan och polisen Erik Schäfer, när de ställs inför ett nytt fall och privata grubblerier.

Tioårige Lukas försvinner spårlöst från skolan. Heloise åker dit för att försöka ta reda på vad som har hänt, där möter hon sin vän Erik Schäfer som har hand om fallet. Ingen vet vad som har hänt med pojken, men plötsligt dyker hans mobiltelefon upp. Det visar sig att han har ett ganska ovanligt intresse, eller kanske till och med något som gränsar till besatthet: pareidoli. Det psykologiska fenomen som gör att vi ser bilder av ansikten i slumpvisa föremål. En av bilderna i pojkens instagramflöde föreställer en ladugårdsdörr som liknar ett ansikte. Kan pojken befinna sig där?

Heloise släpper den artikel om soldater med posttraumatiskt stressyndrom som hon arbetat med, för att istället rapportera om den försvunna pojken. Men när fallet börjar peka i riktning mot de traumatiserade soldaterna behöver Erik Heloises hjälp med att lösa gåtan.

Som de inledande orden antydde hade jag otroligt höga förväntningar på Likblommans uppföljare. Det vet de flesta bokmalar hur det kan vara:
Gud nåde om förväntningarna faller platt! När man precis har hittat en ny favorit...

Men.
Så klart behövde jag inte vara orolig. Anne Mette Hancock är ingen svikare! Tvärtom, hon fortsätter lysa som den stjärna hon är. Med sina levande och intressanta personporträtt och rappa (ofta även småroliga) dialoger drivs berättelsen framåt i en rasande hastighet.

Vill du ha en välskriven och trovärdig deckare i hängmattan i sommar, då är det här mitt hetaste tips. Högklassig underhållning utlovas!

Blodskam

Bok av Caroline Engvall
Berättelsen växlar mellan nutid och dåtid, och de olika platserna. Ormvattnet, Thailand och Stockholm. Snyggt uppbyggd intrig gör att jag sugs in i berättelsen och spänningen är konstant närvarande genom hela boken. Obehaget kryper in under min hud, kvinnornas utsatthet och osäkerheten att inte veta vad som ska hända och varför, gör att jag vill läsa hela boken innan jag lägger den ifrån mig. En natts sömn hit eller dit, vad spelar det för roll?

En spänningsroman om gamla synder, oförlåtliga brott och hemligheter som ger stora konsekvenser. Boken är tankeväckande och får mig att fundera över allt det där som vi människor döljer för varandra i våra relationer. Vilka konsekvenser det kan få, och vad är det som gör att vi väljer att lägga locket på. Är det skam och skuld? Rädsla eller stolthet? Beskyddarinstinkt? Eller något helt annat...?

En bra författare kan leverera en spännande historia som underhåller för stunden, en riktigt skicklig författare kan skriva en bok som gör jobbet både för stunden och samtidigt planterar ett frö inom läsaren som gör att boken lever vidare. Caroline Engvall tillhör den senare kategorin, om du frågar mig.
Berörande, välskriven och stark.

Jag flyttas bakåt i tiden, till när ungdomens längtan efter det outforskade hägrade. Landsbygdens stängsel var osynliga men likafullt påtagliga. Bitterljuvt. En epa mitt i natten, trevande händer och känslostormar, alkoholen. Det går inte undvika oron som kryper i mig när Amanda vill testa sina vingar. 15 år, odödlig och så skör. Elin Persson lyckas förmedla alla de känslorna väl med sitt speciella uttryckssätt.

En bok att läsa för den den som själv är ung och står på tröskeln till vuxenlivet, och en bok för den som behöver påminna sig om hur det kan vara.

Roskoden

Bok av Kate Quinn
Kate Quinns tidigare böcker är riktiga bokpärlor, men jag måste säga att Roskoden är den bästa hon har skrivit. Fenomenalt välskriven. Historien växlar mellan krigstiden och tiden efter, sakta men säkert tar berättelsen form och läsaren får lära känna de tre kvinnorna. Quinn har blandat verkliga händelser och personer med påhittade dito, vilket resulterar i en stark känsla av att det är på riktigt. Lysande personporträtt och miljöbeskrivningar gör det lätt att leva sig in i berättelsen, de tar form och blir livs levande. Så de drygt 600 sidorna till trots så går boken för fort att läsa ut.

Jag vill säga att Roskoden är en roman som har ALLT. Historiens vingslag, kärlek, sorg och mycket spänning. Ett mysterium ska lösas, och sidorna rasslar i snabb takt för att få hela bilden. Och förstås, det som blivit Quinns signum; Starka kvinnor som gjort skillnad. Så glad att jag har hittat Kate Quinn, vilken fantastisk författare hon är! Avundas er som inte läst nåt av henne, för ni har tre underbara äventyr att se fram emot.

L+OVE=LOVE

Bok av Karin Askerin
Love älskar musik och drömmer om att bli rockstjärna. Han går i tredje klass och vill börja på Blomstraskolan, där det finns en musikklass. Där kan han förverkliga sina musikdrömmar. Kanske kan han även få en kompis? Men först måste han klara sångprovet på skolans audition.

L+OVE = LOVE är en bok om saknad, både att sakna att ha en kompis och saknaden efter föräldern som lämnade en massa frågetecken efter sig när hon försvann. Det är också en bok om att göra sitt bästa, om att drömma och att våga trots sin rädsla. Om vikten av att det finns andra kärleksfulla vuxna i barns närhet. Och kärleken till musiken förstås.

Jag gillar att Love berättar i jagform, det gör att vi kommer nära och får ta del av hans tankar. Love går också sin egen väg och försöker inte heller göra sig till någon han inte är. L+OVE = LOVE riktar sig till åldersgruppen 6-9 år, och kanske ett par år uppåt.

En fin och lättläst bok med många ingångar till samtal kring känslor av saknad, om psykisk ohälsa, vänskap och förstås en och annan nödvändig lektion i hårdrock!
1%-metoden fokuserar på hur man bryter dåliga vanor, skapar de goda och behärskar de små beteenden som leder till anmärkningsvärda resultat. Clear menar att om du har problem med att ändra dina vanor är problemet inte du. Problemet är det systemen du använder.

Lite trögt i starten, inte så mycket nytt under solen där. Men när Clear går igenom de fyra lagarna: att göra det synligt, göra det lockande, göra det enkelt och gör det tillfredsställande – då börjar det hända något. Han plockar upp relevant och känd forskning, och levandegör innehållet med exempel ur det verkliga livet vilket gör boken både underhållande och lättläst. Pedagogiskt upplagd med korta kapitel som avslutas med bra sammanfattningar.

Riktning och mål är något som vi som arbetar med motivation är vana att använda oss av, så det är intressant att ta del av Clears sätt att se på mål kontra system. Det finns faror med att fokusera (för mycket) på målet, då risken kan vara att när målet är uppnått är det lätt att tappa motivationen. Med ett hållbart system som inbegriper att skapa regelbundna vanor kan man nå små, men viktiga förbättringar genom hela livet.

Kort och gott: En bok med massor av goda russin som jag glatt plockar med mig in i både arbetsliv och privatliv. Jag har klottrat boken full av stjärnor och markeringar, post it-lappar i olika färger som sticker ut både här och där. Så..är du intresserad av att göra en hållbar förändring i ditt liv: läs 1%-metoden och låt dig inspireras av James Clears klokheter och engagemang för förändringar.

Central Park

Bok av Guillaume Musso
Med den nervkittlande inledning hopar sig förstås frågorna. Hur hamnade de där? Varför har Alice blod på sina kläder? Var är kopplingen mellan dem, om det ens finns någon?

Musso har en förmåga att rivstarta med maximilt spänningspåslag, för att sedan fortsätta gasa hela vägen till slutet. Alice är bokens starkaste berättarröst, och med hjälp av hennes tillbakablickar får läsaren ledtrådar hur dåtid kan ha betydelse för det som sker i nutid. Korta kapitel och snabb dialog bidrar till ett högt tempo, känslan är närmast filmisk. Allt som händer känns inte helt sannolikt, men det är inget som stör mig. Jag skulle bli förvånad om Mussos böcker inte rullar upp på filmduken framöver, jag vet en här som kommer att hänga på låset!

Söker du en underhållande psykologisk spänningsroman med överraskande vändningar och mycket action, då är det Central Park du ska läsa!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.