Lena Lindblad

Användarprofil

Ett högre syfte

Bok av Malin Thunberg Schunke
Det här är första delen i en serie om åklagare Esther Edh och hennes chef Fabia Moretti.
Amir Yasin åker med sina kompisar Manfred, Ludvig och Fredrik till franska rivieran, de ska ha svensexa för Fredrik. Då sker ett attentat (terrorattack?) på baren som killarna befinner sig på och oturligt nog råkar Amir vara vid baren precis när det händer. Svartklädda män rusar in och det blir skjutningar. Amir hamnar mitt i centrum och blir omkullkastad och tappar medvetandet för en stund, när han vaknar har han blivit gripen och misstänkt som en av gärningsmännen. Han blir satt i franskt fängelse, snacka om att vara på fel plats vid fel tillfälle!
Vi får följa Amir i fängelset, följa utredningen som bedrivs både i Frankrike, Italien och i Haag på Eurojust (EUs byrå för straffrättsligt samarbete). Vi får också följa Amirs familj hemma i Stockholm frun + barnen hur de blir behandlade och svikna.
Det handlar om politik, terrorism och rasism hade detta hänt om Amir varit helsvensk som sina kompisar. Kunde ju varit Manfred, Ludvig eller Fredrik som stått där vid bardisken, vad hade då hänt?
Det är en riktigt spännande thriller detta otäck, skrämmande men också tankeväckande, kan detta hända på riktigt? Ja, jag tror tyvärr det!
Det här är en riktig feelgood eller mysdeckare.
Boken utspelar sig på den skaraborgska slätten. Britta driver en privatdeckarfirma i Skara som heter Missing people, till sin hjälp har hon sin mamma Anki och fru Simonsson (mops). Namnet på firman hade Britta långt före den andra organisationen med samma namn och därför är hon bestämd med att inte byta namn.
Här får ”deckartanterna” ett fall om en försvunnen fågelskådare att försöka lösa.
Boken är charmig, rolig och småmysig alltså ingen spännande deckare även om en viss spänning ändå infinner sig. Läsvärd!

Jack

Film från 1977 regisserad av Jan Halldoff
Själva boken anses ju vara en riktig kultbok och jag vill nog mena att även filmen efter boken är det. Fast man ska nog läsa boken innan för att få ut det mesta och bästa även av filmen men så är det ju oftast.
Är också fantastiska skådespelare med, som huvudpersonen Jack ser vi Göran Strangertz och som kompisarna Bart och Harald ser vi Örjan Ramberg respektive Kjell Bergqvist.
Jag tror att detta är lite självbiografi från Ulf Lundells sida och att det är han som är Jack.
Hur som helst det hela utspelar sig på 70-talet först i Stockholm och sen en cykelsemester på Gotland. Det är mycket festande de dricker vin, röker på och raggar tjejer!
Jag älskar den här filmen sett den flera gånger liksom jag läst boken också flera gånger.

Utmarker

Bok av Arne Dahl
Jag känner mest Arne Dahl från hans böcker om A-gruppen. ”Utmarker”
är första boken i en ny serie med huvudpersonerna Sam Berger och Molly Blom.
En ung flicka försvinner men hon är inte den första tonårstjejen som försvinner. Sam Berger börjar misstänka att de har att göra med en seriemördare som riktat in sig på just unga tjejer.
Bergers poliskolleger är inte alls lika övertygade om detta som han är och inte förrän Molly Blom från SÄPO dyker upp får han gehör för sina misstankar. Det visar sig också att Sam och Molly har något gemensamt som kan leda tillbaka till denna ”seriemördare” och de tar upp jakten...

Spegelmannen

Bok av Lars Kepler
Det här är 8:e boken om kriminalkommissarie Joona Linna.
Och den här boken är lika rå och brutal som de tidigare, ja är ju lite Keplers signum.
Här börjar det med att en flicka försvinner, kidnappas och hittas sen mördad i en lekpark efter 5 år! Det visar sig sen att flera flickor försvunnit på liknande vis, kan detta ha något samband?
Jag blev inte besviken efter att läst boken och det trodde jag väl inte heller då jag läst de tidigare 7 och älskar dom! Men som sagt de är brutala och den här inget undantag det är grovt våld, våldtäkt, tortyr, stympning så inget för den lite nervöse 😉
Har lite svårt sätta boken i en genre är det deckare, thriller eller rent av skräck? Kanske en blandning av alltihop!
Jag gillar i alla fall detta, väldigt mycket!

En perfekt storm

Bok av Dan Buthler och Leffe Grimwalker
Det här är första boken om Alex Storm och det är också fösta gången som Leffe Grimwalker och Dan Buthler skriver ihop och det gör dom mycket bra! Samarbetet mellan dessa författare har gått förträffligt tycker jag och de har skrivit en spännande bok med bra flyt.
Det är en del våld, knark, prostituation, illegala ”spelhålor”, pengatvätt etc. jag får lite vibbar åt snabba cash. Men det är inte bara tuffa maffioser, Alex huvudkaraktären är nog egentligen en mjukis innerst inne.
Jag gillar den här boken och vill veta mer om Alex fru, barnen och inte minst hans syster Sara!

Flickebarn nr 291

Bok av Ninni Schulman
Det här är Ninni Schulmans självbiografi, en naken, ärlig, berörande bok.
Ninni föddes med en svår ryggskada, skolios. Detta gjorde att hon som barn och under sin uppväxt tillbringade mycket tid på sjukhus. Hon berättar om den här tiden, om utanförskap och hur det är att känna sig annorlunda och inte vara och se ut som alla andra. Bl.a är hon bara 140 cm lång.
Boken växlar mellan uppväxttiden och livet nu som vuxen.
Det är en mycket tankeväckande bok och jag kom på mig själv med att flera gånger bli lite våt i ögonvrån, tror inte någon som läser den här boken inte kommer bli berörd!
Stort tack till Ninni som delar med sig, du är en modig kvinna!

The Queen's Gambit

TV-program från Netflix
Det här är en serie jag såg på Netflix. Handlar om Beth Harmon en liten flicka som blir föräldralös och hamnar på barnhem. På barnhemmet ”drogas” barnen, det delas ut piller varje dag till dom så de ska hålla sig lugna. Beth hittar en fristad nere i källaren hos vaktmästaren som lär henne spela schack. Snart står det klart att Beth är en talang, ett underbarn.
Hon inleder en karriär som schackspelare efter att hon blivit adopterad och fått flytta från barnhemmet. Hon slår även de bästa mannen i världen. Men allt är inte en dans på rosor hon har även fastnat i ett missbruk.
Detta är en fantastisk serie och man behöver inte vara ett dugg intresserad av schack för att titta. Jag vet inget om detta spel men var helt fast i serien!

Nattväkten

Bok av Ramona Ivener
Nattväkten av Ramona Ivener är första delen i en serie om kriminalkommissarie David Ritter.
Här får man spänna fast säkerhetsbältet för full fart direkt. Här går det lika snabbt som Ritters Porsche! Man kommer in i boken direkt.
David Ritter blir kallad till en brottsplats där ett milt sagt makabert mord ägt rum, det värsta som Ritter sett faktiskt!
Snart inträffar ytterligare ett mord det lika makabert som det första, är det en seriemördare som härjar?
David Ritter tar hjälp att lösa fallet av den vackra och attraktiva Julie Glans som är rättspsykolog och expert på gärningsmannaprofiler.
Det här är spänning på hög nivå och det är ett tempo på 110 knyck, en nagelbitande thriller!
Längtar redan efter del 2 i serien!

Blinka Lilla Stjärna

Bok av Gunilla Bergstrand
Det här är 1:a boken i serien ”Morden i Dalarna”.
En man hittas svårt misshandlad i sin bil, det kommer senare visa sig att det blir fler offer. Även försvinnandet av en 12 åriga flicka utreds parallellt av Hannah Järnerud och kollegerna från Lundbergsgruppens specialstyrka i Falun.
Detta är spänning, obehaglig spänning. Det är blodigt med en tortyrliknande misshandelsmetod. Det är pedofiler, äckliga ”fulagubbar”. Det är relationsdramer och en hel del sex.
Jag gillar detta och kommer fortsätta läsa serien!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.