Recensioner av Lena Lindblad

Krokodilväktaren av Katrine Engberg

Betyg 4
Det här är en helt ny författare för mig, en danska som heter Katrine Engberg och denna boken Krokodilväktaren är hennes debutroman. Är en thriller/deckare och är tänkt bli en serie som heter Köpenhamnsserien, boken utspelar sig också i Köpenhamn.
Poliserna Jeppe och Anette får ett fall med en mördad ung tjej...
Sen får man reda på vad en Krokodilväktaren är också vilket i alla fall jag inte hade en aning om, men nu vet jag!
Jag har en förkärlek till danska tv-serier och lite därför också jag valde att läsa denna, dessutom tror jag att denna skulle passa ypperligt som tv-serie också! Så summa summarum så gillade jag boken och kommer fortsätta läsa om Jeppe och Anette.
Katrine har skrivit fler böcker i serien och finns en till utöver denna utkommen och översatt i Sverige.

Lycke av Mikaela Bley

Betyg 5
Mikaela Bleys bok Lycke blev en sträckläsarbok för mig.
Lycke handlar om en 8-årig tjej som försvinner. Det är ingen polisdeckare utan huvudpersonen är istället Ellen Tamm som är kriminalreporter på tv-4. Detta gav mig lite Annika Bengtzon vibbar (L Marklund) som jag f.ö saknar jätte mycket!
Handlingen blir på något sätt ”på riktigt” i denna tv-4 miljö då man känner igen ”kändisar” och program som nämns, tex. Nyhetsmorgon och Tilde de Paula. Boken har olika stycken om dels Ellen, Lyckes mamma, Lyckes styvmamma och nannyn som alla beter sig lite konstigt.
Döden, döden, döden... ja, vad detta betyder får ni läsa i boken ;)
Detta är en lättläst och spännande bok och som tur är finns det fler i serien, detta är den första!

Vargarnas tid av Elisabet Nemert

Betyg 5
Handlingen utspelas före och under 2:a världskriget, hur det var i Sverige men också om våra nordiska grannar när krigsbarnen kom från Finland, ockupationen av Norge och tortyren av fångar där, hur de danska judarna flydde med fiskebåtar över till Sverige, de vita bussarna...
Men finns också plats för kärlek och romantik, fattas bara annat! Även mystiken finns med i form av tre snövita vargar och en svart korp!
Elisabeth Nemert är en fantastisk författare, läs boken!

Fadersmord av Carina Bergfeldt

Betyg 5
Har man lyssnat på Carina Bergfeldts sommarprat hon gjorde den 9/7 - 19 så förstår man hur boken kommit till då delar av pratet återkommer i boken, en psykisk och fysisk misshandlare till far och make.
Boken är dels en deckare och dels en thriller då det är två historier i en. En mordutredning (deckare) utreds parallellt med en historia där ett fadersmord planeras (thriller). Vem som planerar detta är dock väldigt svårt lista ut och jag kunde inte göra det förrän precis på slutet!
Jag tyckte väldigt mycket om boken och den får full pott av mig!

Fotografiet av Carina Bergfeldt

Betyg 4
Den här boken är en fristående fortsättning på Carina Bergfeldts debutroman ”Fadersmord”. Den är fristående men jag tror man tjänar på att läsa ”Fadersmord” först ändå!
Jag tyckte väldigt mycket om ”Fadersmord” och var en självklarhet att nu också läsa denna ”fotografiet”!
Inte heller denna boken gjorde mig besviken den var nästan lika bra som den första om inte lika bra. Boken är spännande men också gripande då den i grunden handlar om våld i hemmet och våld mot kvinnor.
Jag hoppas verkligen att Carina skriver fler böcker om reportern Julia och polisen Anna för jag vill läsa mera!!!