Recensioner av Anna-Karin Dejehed

Byn av Ragnar Jónasson

Betyg 5
30-åriga Una lämnar storstaden för att arbeta som lärare åt endast två elever i den öde byn med totalt tio invånare. Men är hon egentligen välkommen? Och vad är det som händer i huset hon bor i? Är det hon som inbillar sig? Eller ligger det något i de spökhistorier som gärna berättas?
Jag är så glad över att det snart finns ytterligare en deckare av Ragnar Jonasson i svensk bokhandel.. för denna tog slut alldeles för fort och var, i vanlig ordning, förbannat bra. Första boken som blev översatt till svenska heter Mörkret och det är väl huvudingrediensen i alla hans berättelser.. mörker. Klaustrofobiska miljöer. Natur, väder och vind som spelar stor roll. Kvinnliga huvudpersoner med ett.. just det. Mörkt förflutet. Jag liknar gärna Ragnar Jonasson vid Karin Fossum. De skriver båda deckare med djup och på ett relativt enkelt språk.. men ändå är det så mycket som sägs! En klar favorit. LÄS!

Goda grannar av Mattias Edvardsson

Betyg 4
Författarens förra bok, En helt vanlig familj, fick mycket positiva omdömen och kanske läste jag den med aningen för höga förväntningar. Men denna, Goda Grannar, höll verkligen för trycket. Det är spännande från början till slut och man vet inte riktigt vem man som läsare kan lita på. Det är tre olika berättare och det är skildrat i två olika tidsperioder. En olycka sker i ett villakvarter och allt är verkligen inte som det till en början tycks vara. Korta kapitel och rappt berättat. Jag lyssnade och hade nöjet att få tre olika skådespelare till de tre olika berättarrösterna. Ett mycket smart drag!

Feber av Johan Brännström

Betyg 4
Detta var en uppfriskande debut! Poliser som varken super eller skiljer sig, en helt vanlig ensamstående morsa med ett mörkt förflutet, en ALS-patient och tonårsbekymmer. Trovärdigt, tempofyllt och sanslöst otäckt. För en gångs skull får man följa föräldern till ett försvunnet barn.. i vanliga fall ligger fokus på polisen och deras sökande.. det får vi i och för sig också följa men här får man även en annan sida och det är engagerande!

Alltid hejdå av Alma Thörn

Betyg 3
Alma Thörn har skrivit och tecknat en serieroman för barn, unga och, icke att förglömma, vuxna! För vem behöver inte ibland bli påmind?!? 1977 funderar Johanna över sina föräldrar, varför de beter sig som de gör när de har skilt sig och låter barnen bestämma vem de ska bo hos, och lovar sig själv att aldrig behandla sina egna barn så! 2004 funderar Alma på varför mamma beter sig så dumt.. Det handlar om att ha skilda föräldrar, att alltid vara i mitten, ständigt dåligt samvete, mor- och farföräldrar som lägger sig i, saknad, kompisar, tonårsbekymmer, mammas och pappas nya, alltid lika knäppa, partners.. Den känns i hjärtat!

Fruset guld av Cilla Börjlind

Betyg 4
Makarna Börjlind är tillbaka med sjätte delen om Olivia Rönning och Tom Stilton. Hon polis, han före detta polis. Som givetvis har svårt att hålla sig borta när det hettar till och dras in i en och annan utredning.
Persongalleriet överlag är intressant och ett gäng personer jag som läsare gärna följer och vill lära känna än mer. Förutom Rönning och Stilton har vi Mette Olsäter, numera pensionerad polis, hennes make Mårten, deras vän Abbas och så Rönnings kollegor Lisa och Bosse. Dessutom möter vi Lukas, som blev felaktigt anklagad i föregående bok, och som numera är Rönnings pojkvän. Hans (o)hälsa spelar en viss roll i Fruset guld och är en av flera trådar att hålla i. Detta gör det spännande och till en riktig bladvändare. Det är nämligen fartfyllt och späckat av händelser av olika slag och hela tiden skiftar perspektiven. Dessa korta kapitel, som följer flera olika personer, emellanåt i olika tid, får mig att tänka på Lars Keplers rappa sätt att skriva.
Det märks att Börjlindarna skrivit för tv innan de började med romaner och några av seriens delar har ju även blivit filmatiserade. Fruset guld skulle definitivt bli en spännande film/serie att titta på!
Handlingen då i stora drag; 1999 försvinner en man spårlöst och i bokens inledning hittas han långt uppe i fjällen. Skjuten i rygg och huvud. Vem var han? Och vem hade ihjäl honom? Rönning åker till fjällen medan Stilton och Abbas tar sig ända till Gambia för att försöka få svar på dessa frågor. Det är alltid svårt att beskriva handlingen i en kriminalroman utan att spoila.. mitt råd är istället att läsa själv! Tycker du om tidigare titlar i denna serie blir du inte besviken! Det enda som drar ner en aning är de korrfel jag hittar och som stör mig lite grann.. Börjlindarna är skickliga och kan det där med deckargenren så det är synd på sådan, i övrigt, mycket god kvalitet!

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser

Betyg 5
Erik och Edmund är 14 år under 60-talet och går i samma klass. När en av lärarna blir sjukskriven kommer Ewa Kaludis in i bilden som vikarie. Hon är otroligt vacker, lika vacker som skådespelerskan Kim Novak, och förlovad med traktens handbollsproffs Bertil Albertsson, även kallad Kanon-Berra. En dag hittas han ihjälslagen i närheten av Eriks sommarställe Genesaret. Vem är skyldig?!
Även om ett mord sker skulle jag inte i första hand kalla detta en kriminalroman utan snarare en uppväxtskildring. Eriks mamma ligger för döden, hans äldre bror har sina demoner att brottas med och Erik själv är sanslöst förälskad i Ewa Kaludis.
Nesser har en humor helt i min smak och han skriver absolut inte läsaren på näsan utan här får man fundera själv och försöka läsa mellan raderna.
Och gissa om jag blev nyfiken på filmatiseringen av denna!

Får jag följa med dig hem av Marie Aubert

Betyg 4
Jag gillade verkligen Marie Auberts första bok som blev översatt till svenska, Vuxna människor, och tog mig därför an denna samling noveller. Annars är det sällan jag läser just det. Eller, som i detta fall, lyssnar. Duktiga Lo Kauppi läser nio olika noveller som alla har några beröringspunkter gemensamt; ensamhet, desperation, viljan att höra till.. överlag mycket mörker och det är nästan så att jag behöver plocka fram skämskudden. Men det är ju så bra beskrivet! Och igenkänningsfaktorn är kanske inte hög.. men visst känner man igen människorna och deras beteenden och det är nog det som gör detta så bra. Marie Aubert kan verkligen med få ord och på få sidor sätta fingret på så mycket känslor! Jag hade gärna läst mer om flera av karaktärerna i en roman istället.. ja.. detta gav mersmak!

Söndagsvägen av Peter Englund

Betyg 3
Historikern Peter Englund ger sig på en, för honom, ny genre; true crime.
På Söndagsvägen hittas en död kvinna 1965. Första poliserna på plats bestämmer sig för självmord men detta ändras när ytterligare en polis kommer till platsen och hittar oegentligheter.
Vi får följa gärningsmannen och hans tankar i form av hans antecknings/dagbok samt polisen i deras utredningsarbete.
Historiker som författaren är lägger han stor vikt vid de typiska tidsmarkörer som finns och det är en stor inblick vi får i hur Sverige såg ut 1965 liksom i hur polisen och all annan personal runtomkring en mordutredning sköter sitt arbete.
Intressant, spännande och, sorgligt nog, helt sant.

Svärmodern av Moa Herngren

Betyg 5
Detta är det första jag läser av Moa Herngren men definitivt inte det sista!
Wow! Vilken känslostorm denna relationsroman river upp! Det är med stor klump i magen och gråten i halsen jag läser om ensamstående Åsa, hennes vuxne son Andreas och hans flickvän Josefin som tillsammans får sonen Sam.
Åsa vill så gärna att hon och Josefin ska ha en lika fin relation som Andreas förra flickvän och hon hade.. något hon kanske påtalar lite väl ofta.. givetvis utan att mena något illa! Men hur tar Josefin det? Hur tas det vi säger och gör emot av andra i vår närhet?
Åsa vill så gärna träffa Sam så ofta som möjligt och hjälper gärna till när det kommer till barnpassning, städning osv.. men tränger hon sig på? Vill för mycket? Och för vems skull?
Till viss del förstår jag att Åsa ibland kan bli lite för mycket.. men mitt hjärta blöder för denna ensamma kvinna, som föreläser om kommunikation, men har så otroligt svårt för det själv i sitt privatliv!
Jag sträckläste och påverkades oerhört av detta drama. Riktigt bra skrivet och gestaltat!

Säg nåt då! av Ida Ömalm Ronvall

Betyg 4
Cirka tre fjärdedelar av denna bok har jag gråtit. Men inte bara på grund av tunga saker.. det finns även så fina relationer mellan bokens karaktärer. Och så mycket olika känslor!
Adrian är inte som andra. Han är inte cool och han får inte vara med. Han är Ingen. Tills han en dag träffar Vega på annan ort och plötsligt blir Någon!
Detta är en så fin ungdomsroman, som även passar vuxna, om utanförskap, att vara annorlunda, generationsklyftor, en förälders ständiga oro, mod att våga stå upp. För andra och för sig själv. Allra bäst är skildringen av Adrians och morfars relation. En underbar läsupplevelse!