Anna-Karin Dejehed

Användarprofil

Brinn mig en sol

Bok av Christoffer Carlsson
Christoffer Carlsson skriver kriminalromaner som ingen annan. Det är så mycket mer än en deckare; människan och hennes relationer är alltid i fokus. I denna fristående uppföljare till Järtecken får vi återigen följa polisen Vidar Jörgensson. Här är han ung och väljer att gå i sin fars fotspår och också bli polis. Det är 1986 och Olof Palme har precis blivit skjuten i Stockholm. Men även i lilla Tiarp kommer döden och hälsar på. Det blir en lång jakt på den så kallade Tiarpsmannen och även om det är spännande är det också så mycket mer! Och så fantastiskt bra med ett språk som flyter över sidorna. Efter att jag läst ut boken kommer jag på mig själv med att fundera på far och son Jörgensson. LÄS!

Överlevarna

Bok av Alex Schulman
Så.. tänkte återberätta lite snabbt för sambon vad Överlevarna handlar om.. och det slutade i värsta tårkalaset! Så oerhört skickligt Alex Schulman väver ihop berättelsen om tre bröder som ska sprida mammans aska vid barndomens sommartorp. Vi får följa detta dygn men i omvänd ordning ; första kapitlet handlar om de sista minutrarna av kvällen och så får vi följa resan bakåt och varför kvällen slutar som den gör. Varannat kapitel berättar också om brödernas uppväxt med frånvarande föräldrar, våld av olika slag, syskonrivalitet- och kärlek.. en mörk historia på sina håll men tack vare författarens vassa penna även rolig. Vacker. Kärleksfull. Överlevarna kommer att vara med på min lista över årets bästa böcker och jag ser verkligen fram emot nästa bok av Alex Schulman som, i mina ögon, blir bättre och bättre.

Breaking Bad

TV-program från Netflix
Till en början tänkte jag att en serie om narkotika, gängkriminalitet och olika sorters våld inte alls lockade mig.. men, oj, vad fel jag hade! Det är så fascinerande och även om det innehåller alla ingredienser jag nämnt handlar det om så mycket mer; samhällskritik till exempel. Vem är ond och vem är god? Vad är man beredd att göra när det verkligen krisar? Lögner, dubbelliv, klassisk polisjakt på den skyldige.. svårt att gå närmare in på handlingen utan att spoila.. men klart sevärd! Har sett hela serien två gånger och skulle inte ha något emot att se den en tredje gång. Karaktärerna lever kvar länge efter att sista avsnittet sänts och det är väl ett gott betyg!?

Nattväkten

Bok av Ramona Ivener
Ramona Ivener måste ju ha skrivit innan hon släppte Nattväkten tänker jag.. och det stämmer får jag reda på när jag läser en artikel om henne.
Den boken måste jag läsa! Också. Är den bara hälften så välskriven och spännande som Nattväkten räcker det gott och väl..
En del Kepler. En del Martin Benner. En del När lammen tystnar. Och så Magnus Roosmann som uppläsare på det. Snacka om lyckat recept! Läskigt värre dock och inget för den mörkrädde..
Nattväkten är första delen om David Ritter som tillsammans med Julie Glans jagar en seriemördare.
Läser mer än gärna nästa del också!
Jag har alltid varit svag för Nordic Noir som det så ofta kallas och genom åren haft flera favoriter. Några av dem är norska Karin Fossum som skriver med psykologiskt djup och alltid har människan och hennes psyke som främsta ingrediens. En annan favorit är deckarnas deckare Sjöwall/Wahlöö som lade grunden till vår tids polisroman. Klassiskt upplägg med brott som begås och polisjakt kryddat med samhällskritik och nutidsanalys. Fler svenska författare värda att nämna är Christoffer Carlsson, som verkligen förvaltar arvet efter Sjöwall/Wahlöö väl, Jens Lapidus, som alltid har brottslingen i fokus och dennes perspektiv som berättarröst, Stefan Ahnhem, som blandar humor och blodigt allvar på ett ypperligt sätt, och Camilla Grebe, som likt Fossum fokuserar mest på människans psyke. Den klarast lysande stjärnan just nu är dock isländske Ragnar Jonasson som låter mörker, väder och vind samt starka kvinnor dominera handlingen i samtliga sina romaner. Rekommenderar starkt och väntar otåligt på nästa, översatta till svenska, roman som kommer 25:e februari. Håll utkik!

Samlade verk

Bok av Lydia Sandgren
Det är egentligen dumt att ge sig på en recension av denna tegelsten.. för vad ska jag skriva?! En otroligt välskriven och imponerande debut (!) av Lydia Sandgren som utspelar sig i Göteborg av alla ställen. Jag känner igen mig i miljöer och fascineras av hur författaren så väl fångar tidsandan då romanen löper över flera decennier och hon själv inte ens är född då berättelsen tar sin början. Vi följer tre vänner där den ena en dag bara försvinner. Vad hände och varför gick hon ut genom dörren för att aldrig komma tillbaka? Humor och allvar, glädje och sorg, livs- och identitetskris, hårt slit, drömmar, kultur och litteratur.. det ryms så mycket i detta mästerverk och trots 700 sidor vill jag ha mer!
Jag valde att lyssna på denna bok då ju författaren själv läser den och jag är så väldigt förtjust i hans röst. Och hela hans väsen egentligen.. inte för att jag känner honom.. men vilken underbar människa han verkar vara! En sådan man själv skulle vilja ha i sitt liv. Han har så många olika erfarenheter av livet, både positiva och negativa, och delar mycket frikostigt med sig av allihop. Det är personligt, medryckande, tankeväckande, sorgligt och roligt. En bok för alla!
Jag älskar paj! Det är alltid gott. Snabblagat. Billigt. Och miljövänligt. Just broccoli föredrar jag eftersom jag inte längre äter kött och det är ett bra substitut till just det; rikt på protein och sälta. Och gott såklart! Gärna ihop med rödlök, champinjoner och någon god ost.

Mordet på min mamma

Bok av Carina Westner
Carina Westner skriver ärligt och kärleksfullt om sin mamma och hennes hemska öde. Den 22:a december 2016 blev hon mördad av en okänd gärningsman. En psykiskt sjuk ung man som av oklar anledning valde ut just henne att mörda. Vi får följa Carina och hennes närmsta familj under det fruktansvärda beskedet och den jul som blir allt annat än de tänkt sig, besök på advokatens kontor, begravning, massmedias jakt efter dem samt den nya vardag som de allihop kämpar för att genomleva. Sorgligt och skrämmande men även fullt av hopp och tro om framtiden.
Trots allt mörker en vacker och viktig berättelse. Det finns vanliga människor, människor som du och jag, bakom smaskiga rubriker och löpsedlar. Detta visar Carina tydligt och väl med sin bok!
Att lyssna på Caroline och Ninni är som att hänga med två goda vänner; det är roligt, högt i tak och massa smaskiga detaljer.. om skrivande i och för sig.. men även en hel del om deras person och privatliv. Inbjudande och medryckande. Och visst blir man sugen på att själv skriva en bestseller! Eller en annan bok..
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.