Recensioner av BiulasBooks

En sång för Hedda av Annika Estassy

Betyg 4
Boken En Sång För Hedda Är en riktigt bra feelgood-roman även om den i min mening inte riktigt når upp till samma nivå som föregående bok Gröna Fingrar Sökes. Det är trevligt att få återvända till Måneby och jag gillar att man får återse bekantskaper ifrån den första boken men jag hade gärna återsett fler och mer av de personerna.

Den här berättelsen fokuserar på familjen Sundell och då framförallt mamma Hedda, som driver ett gästgiveri, och dottern Lina som efter att ha förlorat jobbet motsträvigt återvänder till Måneby för att fira jul. En envis mamma som stoppar huvudet i sanden och en lika envis dotter som hellre befunnit sig på tangoresa i Argentina möts och försöker tillsammans förbereda gästgiveriet för julen och framtiden.

Det är skratt och det är tårar, det är skrik och det är bråk, det är kärlek och det är sorg. En familj som håller samman och håller på traditioner trots sjukdom och hot om konkurs och det är döda fäder som väcks ifrån de döda. Lägg där till lite tango. Den här romanen har allt och jag ömsom skrattar och ömsom lider med familjen och faktiskt blir jag lite småförbannad på dem ibland över att det ska vara så jäkla svårt att sätta sig ner och reda ut problemen.

Det här är en bok som jag varmt rekommenderar men vänta gärna med att läsa den till senhösten när det är kallt, mörkt och ruggigt. Det här en riktig julpärla som väcker fantastiska julkänslor. När du läst denna bok är det svårt att inte börja gå runt och nynna på julsånger och planera julens nöjen.

Ensamfjäril av Gabriella Ullberg Westin 

Betyg 4
Jag har haft denna deckarserie på min Att-Läsa-Lista länge men nu slog jag äntligen till och har nu läst den första delen Ensamfjäril i deckar-serien Morden i Hudiksvall. Jag tyckte det var lite svårt att komma in och fastna i boken till en början. Det var lite rörig intrig och det var så mycket nya människor och platser man skulle lära känna, jag hängde inte riktigt med. Men sedan lossnade det och jag fann mig helt fast i boken och det var svårt att sluta läsa. I den här första delen så har vi ju bara börjat lära känna Johan Rokka och hans kollegor men jag gillar upplägget och konstellationen av utredningsgrupp och jag ser fram emot att lära känna dem bättre i nästkommande böcker. Jag vet inte hur många gånger jag var stensäker på mördaren och upplösningen för att några kapitel senare totalt ändra mig. Jag uppskattar verkligen en thriller/deckare där upplösningen inte är förutsägbar redan från början utan man via små ledtrådar och ”hintningar” får snirkla sig fram till slutet och det här är en sådan bok.

Jag gillade verkligen boken och kommer definitivt att fortsätta läsa serien Morden i Hudiksvall. Det enda som jag är lite frågande till är de ganska intensiva sexscenerna som beskrivs i boken. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag uppskattar dem eller om jag ogillar dem. Oavsett vilket så rekommenderar jag boken och ser verkligen fram emot att läsa nästa bok om Johan Rokka.

Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz 

Betyg 5
Att följa upp boken Brevvännerna som nominerats till Årets Bok 2020, kan inte vara lätt men Eli Åhman Owetz har gjort det, och hon har dessutom gjort det med bravur.

Den nya boken Renoveringsobjekten som är en fristående fortsättning på Brevvännerna är enligt mig faktiskt något bättre. I Renoveringsobjekten får vi följa med arkitekten Susanne till orten Grävinge i Roslagen där hon har fått ett klurigt arkitekt-uppdrag av ortens självutnämnde pamp. I samband med arbetet lär hon känna både sig själv och ortens övriga bybor.

Eli Åhman Owetz har en fantastisk förmåga att skapa en berättelse med värme, hjärta och själ. Man sugs in i boken och dess händelser och sidorna bara fladdrar iväg. Under somriga och soliga dagar följer läsaren Susanne och hennes arbete och nya liv. Man får även stifta bekantskap med ortens karaktäristiska bybor som tillsammans kämpar för sin överlevnad och mot ortens pompöse pamp. Det är en berättelse om att ta steget och våga satsa på något nytt, att våga ta emot kärleken som bjuds och att våga lita på sin instinkt mellan vad som är rätt och vad som är fel.

Tyvärr är Grävinge en fiktiv ort annars hade jag gärna tagit en semestertripp dit och själv fått bli en del av den gemenskap som beskrivs med sådan värme. Det här är en av årets bästa feelgood-romaner enligt mig och passar perfekt som tidsfördriv under sommarens lata dagar i hängmattan eller på stranden.

Liten tvåa med potential av Camilla Davidsson 

Betyg 4
Boken Liten tvåa med potential förvånade mig, den var inte alls som jag hade föreställt mig och det säger jag i positiv mening. Jag såg framför mig en varm, lättsam feelgood-roman med lite kärleksintriger för att peppra till det. Och liten tvåa med potential är en sådan bok men den är så mycket mer. Det finns ett bakomliggande allvar i och med huvudpersonen Sofias jobbsituation och en begynnande utmattningsdepression. Det är nog tyvärr många med mig som kan känna igen sig väldigt väl i Sofias liv och arbetssituation. Camilla Davidsson beskriver så väl det där hjulet som snurrar fortare och fortare utan möjlighet att hoppa av. Stressen som omöjliggör förmågan att se det onormala i sin arbetsbelastning och trycket från omgivningen som bara blir större och större. Jag kunde så otroligt väl sätta mig in i och känna igen mig själv i Sofias känslor. Det är otroligt svårt att förstå om man inte själv upplevt det på nära håll men i den här boken beskrivs det iallafall väldigt väl även om jag tror att vissa läsare kan bli frustrerad på Sofias envishet. Jag tyckte hemskt mycket om boken och hade gärna sett en fortsättning för att få följa Sofias fortsatta resa.

Solsken och parmesan av Christoffer Holst 

Betyg 4
Sommar och sol, italiensk mat och svensk dansbandsmusik upplevt av en brokig skara människor under en matlagningskurs till Toscana. Det är upptakten till denna underbara feelgood-roman som liksom läser sig själv när man väl börjar. Det är en riktig bladvändare fylld av både glädje och sorg men även hopp om att när det är som sämst kan livet ta en otrolig vändning.

Läsaren får lära känna en liten skara människor som sammanförts av matlagningsintresset. De olika personligheterna manar fram till både skratt och frustration hos mig som läsare men allt löser sig med lite mat, vin och dansbandsmusik.

Ett litet extra plus är faktiskt att man kan snappa upp lite italienska matlagningstips i kapitlen om matlagningskursen.

Vill man ha en sommarbok till stranden eller hängmattan passar denna perfekt, risken är bara att den tar slut för fort och att det kommer lagas mycket italiensk mat om kvällarna.

Toscana tur och retur av Åsa Hellberg 

Betyg 4
Jag är väldigt förtjust i Åsa Hellbergs böcker som är varma, positiva och ofta tar upp livets olika vändningar och skeenden men där ingenting är omöjligt. Toscana Tur och Retur är inget undantag. Här får vi läsare lära känna Jessica och Sara, två kvinnor i 50-års-åldern som varit bästa vänner sedan tonåren. I vått och torrt har de stått upp för varandra och gemensamt slagits mot världen och livet. Här får vi följa de bägge vännerna när Sara lurar iväg Jessica på en motorcykel-resa till Toscana. Boken är lättläst och en riktig bladvändare, passar perfekt för en stund i hängmattan eller i solstolen. Toscana Tur och Retur är framförallt en hyllning till vänskap, best friends forever, och författaren skildrar den med värme, humor och kärlek. Lägg där till Italien och Toscanas underbara mat och vin-kultur, dess underbara natur och sist men inte minst lite kärleksintriger med både bovar och hjältar så har ni kontentan av boken.

Jag älskade denna bok som är en riktig feelgood och jag kom på mig själv att sitta och småskratta och le lite igenkännande, framförallt i beskrivningarna om Saras och Jessicas relation. Men det är också härligt att läsa om kvinnor som befinner sig mitt i livet och där det aldrig är för sent att göra förändringar och testa något nytt. Man kan inte låta bli att känna sig glad, lätt om hjärtat och full av tillförsikt efter att ha läst denna bok.

Brevvännerna av Eli Åhman Owetz 

Betyg 4
Vilken härligt underbar och varm berättelse som Eli Åhman Owetz spelar upp i boken Brevvännerna. Jag förstår att denna bok är en av de nominerade i Årets Bok 2020, det är verkligen en feelgood i sitt esse.

Före detta mjölkbonden Malin sitter fast i ett kärlekslöst slentrianmässigt äktenskap och en av hennes få glädjeämnen är när bokbussen kommer på besök. Nyskilde Erik hyr ett torp ute på landet i avvaktan på fast permanent boende. Bägge befinner de sig ett vägskäl i livet med en önskan om något mer. Av en slump får Malin och Erik kontakt via en bok ifrån bokbussen. Detta blir starten till en brevväxling med gömda brev på Biblioteksbussen och andra biblioteks bokhyllor.

Förbjuden spirande kärlek, smussel av brev, dolda familjeplaner och ett sökande efter lyckan i en bygd strax norr om Stockholm. Och visst är det något speciellt och nostalgiskt med riktiga brev, riktiga kärleksbrev som prasslar och nöts av upprepande läsning och längtan.

Jag föll pladask för den här boken och det är en riktig bladvändare som det är stor risk att man sträckläser. Kan varmt rekommendera den här boken.