BiulasBooks

Användarprofil

Den blå gardinen

Bok av Stina Nilsson Bassell
Stina Nilsson Bassell har med sin historiska roman Den blå gardinen förflyttat mig tillbaka till 1800-talets mitt, till Linköping, där jag fått lära känna de unga kvinnorna Olga och Helga och deras liv på och kring Himmelstadlunds herrgård.

Den blå gardinen är inte bara en historisk roman, det är även historien om ett mord och om besinningslösa brottslingar, det är en historia om kampen för kvinnors och de fattigas rätt i samhället och historien om två kvinnors kamp att skapa sig ett bra liv trots att de startade på fattighusets botten.

Med ett vackert språk berättar Stina Nilsson Bassell historien om Olga och Helga, och målar upp en fantastiskt målande miljö, allt från fattighus, väverier, fängelser och herrgårdar. Jag som läsare binds fast vid historien som ibland fascinerar, ibland skrämmer och ibland med ett skratt.

Det är med en nöjd men lite sorgsen känsla jag slår ihop boken, jag vill stanna kvar i Olga och Helgas värld ett tag till och jag vill fortsätta följa deras kamp för livet, kärlek och välmående. Den blå gardinen är en bok jag varmt rekommenderar, jag älskade verkligen berättelsen och lider nu av en liten boksmälla och som extra plus i kanten så har jag lärt mig en mängd historiska svordomar, jag ser verkligen fram emot att kalla någon för rumpoxe.

Kvinnornas stad

Bok av Elizabeth Gilbert
New York 1940-talet, färgstark teatermiljö, burleska balettflickor och extravagansa kostymer är det som möter Vivian Morris när hon som nittonåring förvisas till sin faster i New York. Med en tonårings nyfikenhet och känsla av frihet kastar hon sig in i New Yorks virvlande liv och gränserna vad som är tillåtet och inte suddas alltmer ut. I boken Kvinnornas Stad får vi följa Vivian Morris som ser tillbaka och berättar om sitt liv genom ett brev till den yngre kvinnan Angela.

Det är ett sant nöje att få följa Vivians liv och få ta del av New York och dess teatervärld under 1940-talet. Elisabeth Gilbert har skapat en plats med färgstarka personligheter, glamour och glam och en härlig beskrivning av ett dåtida New York. Här är det fritt spelrum, alla får plats och alla får vara med men omvärldens moral och etik kan ge konsekvenser och livet kan vända på ett ögonblick.

Det här är en bok där kvinnorna tar för sig och vågar stå för det dem tror på, de testar sin frihet och lever livets glada dagar oavsett eventuella konsekvenser. Det är glädje och glamour, det är färgstarkt och boken är helt igenom underbar. Elisabeth Gilberts text och berättelse omfamnar en och man dras in i historien och upplever den sida för sida. Berättelsen innehåller även mycket fina och tänkvärda citat från författaren och den ger upphov till tankar kring den kvinnliga frigörelsen och livet som kvinna då som nu. Men framförallt så är det en riktigt underhållande, färgrik och medryckande bok som jag varmt rekommenderar.

Svartsvala

Bok av Josefin Roos
En ung kvinna, Lucia, drabbas av en hjärnblödning men överlever. Dock har hon förlorat funktionen med närminnet, det som händer idag är glömt imorgon.
Det här är en historia om Lucia och hur hon försöker skapa sig ett så normalt liv som möjligt med man och barn men det är också en berättelse om stark, passionerad, brännande och förtärande kärlek och åtrå.
Det är en bok om minnets och glömskans förmåga att skapa och krossa en människas liv och om den stora skuggan, döden, som lurar runt hörnet.

Josefin Roos har skrivit en så otroligt vacker och tragisk berättelse som kryper in i mig som läsare och får mig att tänka och fundera. Boken och texten fångar mig från första sidan och jag har tvingat mig själv att läsa lugnt och stillsamt för att verkligen kunna njuta av berättelsen. Det är som poesi när man läser och texten är som berättelsen, het, febrig, vacker, tragisk, förtärande. Orden räcker inte till för att beskriva den här boken, den måste upplevas och jag är så tacksam för att jag fick frågan av Josefin om jag ville läsa Svartsvala. Om inte hade jag säkert missat en otrolig läsupplevelse. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om den här boken är uppe till diskussion för både det ena och det andra litteraturpriset under året.

Jag vill verkligen rekommendera er att läsa boken Svartsvala för det är en läsupplevelse utöver det vanliga.

Nattväkten

Bok av Ramona Ivener
Wow, vilken thriller/kriminal-serie som Ramona Ivener lägger grunden till med boken Nattväkten. Boken går från noll till hundra på ett par sekunder och det är bara att hålla i sig när man som läsare snabbt förs in i denna skrämmande, spännande och lite psykologiska thriller. Den kryper in under huden och man kan inte släppa taget förrän sista sidan är läst och knappt ens då, för det var i det läget som jag bläddrade mig tillbaka för att se vad jag missat, vilka möjliga ledtrådar hade författaren lämnat till det minst sagt överraskande slutet.

Nattväkten är den första boken om kriminalinspektör David Ritter, en kriminalinspektör med mångårig erfarenhet vid Stockholmspolisen. David Ritter och hans team tar upp kampen på den seriemördare som härjar i Stockholm. David Ritter är en bestämd man som vet vad han vill och vad han tror på och i hans samarbete med sitt team väljer han själv vad han vill nyttja. Det är spännande att lära känna David Ritter och hans kollegor däribland rättspsykologen Julie Glans, men är hon en tillgång till teamet eller en förströelse eller kanske till och med misstänkt och offer för situationen.

Det här är en knivskarp och tät thriller och Ivener har med detaljerade beskrivningar över brott och plats, människors yttre och inre och samspelet mellan de olika personerna skapat en bok som verkligen håller spänningen och läsaren fången. Rekommenderar verkligen boken Nattväkten till alla som älskar deckare och thrillers, den är början till något riktigt, riktigt bra.

Knutbyflickan

Linnéa Kuling
Jag liksom många andra kommer väl ihåg "Skotten i Knutby" och jag minns att vi förfärades över att något kunde ske i Sverige och dessutom i en liten by som Knutby. Hur kunde en sekt som deras existera utan att omvärlden reagerade och kände till deras existens. Hur kunde de tro på något så häpnadsväckande som Kristi Brud och ungefär där släppte jag Knutby-tragedin.

Linnéas berättelse griper tag i mig från första stund och den blir än mer stark just av vetskapen att det är Linnéa själv som berättar sin historia. En historia som läses upp med brutal ärlighet, klarsynthet och detaljrikedom och som skapar så mycket känslor inom mig. Det är med vämjelse, ilska, frustration och sorg som jag hör vad Linnéa och andra ortsbor i Knutby församling har utsatts för av Kristi Brud och hennes pastorer. De brott som de utfört, fysisk och psykisk misshandel, hjärntvätt, manipulation och mobbning är så grova så att jag nästan ser de brotten som lika fruktansvärda som de två morden. Dessa brott är kanske till och med än värre.

Det är med glädje jag vet att de skyldiga till viss del har fått stå till svar för sina brott och att sekten i Knutby har upphört och spritts för vinden.

Jag vill varmt rekommendera denna bok, jag tror inte jag är den ende som blir förfärad över de fasansfullheter som pågick under så många år och som många är helt ovetande om.

I hjärtat av Ådala

Bok av Åsa Liabäck
Vilken fullträff av debutanten Åsa Liabäck. Hennes charmiga feelgood-roman I hjärtat av Ådala är magisk läsning efter en lång och tung vinter. Från första sidan känner jag vårkänslorna kommer spirande och ett leende sprider sig i ansiktet och det är nästan så att jag kan känna doften av den vårkalla jorden.

I boken I hjärtat av Ådala har Åsa Liabäck gestaltat en stor och brokig samling människor som alla har en kolonistuga i koloniområdet Ådala och alla har de sin idé om hur våren och sommaren skall bli och det är inte alltid lätt att hålla sams. Mellan kolonistugorna växer förutom allt det gröna även starka vänskapsband och kärleksrelationer spirar. Mitt i allt detta står Ragnar, en äldre man som njuter av livet och inte räds att hitta på ett eller annat bus.

Miljön i och runtomkring Ådala låter alldeles fantastisk i de detaljerade beskrivningar som vi läsare får och jag tror att det är både en och två personer som längtar efter att köpa en kolonistuga efter att ha läst boken. Men det mest fantastiska i boken är Åsa Liabäcks gestaltning av de människor som bebor koloniområdet och de relationer dem emellan som ringlar sig runt i området. Mest fascinerande är samspelet mellan Ragnar och den yngre generationen, tänk ändå om man hade en Ragnar i sin närhet. Skratt och gråt blandas med grannfejder och kiv men det är hela tiden en varm och härlig känsla i alla händelser och det är till och med lite spjuveraktigt då och då.

Det här är en bok som ni bara måste läsa, det här en feelgood som verkligen är en feelgood, man fylls av värme och glädjen sprider sig i hela kroppen när man läser.

Kastvindar

Bok av Dan Buthler och Leffe Grimwalker
Boken Kastvindar är en actionfylld thriller där varje sida är sprängfylld av händelser som skapar en berättelse som fängslar mig och håller mig fast trots att jag känner ett visst motstånd och ibland rent av vämjelse. Den här boken är verkligen inget för den känsliga personen för mellan sidorna döljs fasansfulla brott, ren och skär ondska och kriminella med en iskall syn på världen och mänskligheten. Att läsa den här boken är som när man passerar en olycka och vill titta bort men utav någon oavgrundlig anledning så går det inte, man kan inte slita bort blicken.

Jag älskar den iskalla, råa tonen i boken som blandas upp med de lite varmare delarna. Alex familje-situation med den tuffa frun Jessica, som går över lik för att försvara sin familj, beskrivs varmt, härligt och till och med lite komiskt. Scenen med Alex och Jessica som besöker en äktenskapsrådgivare är helt underbar. För att inte tala om den förbaskade ormen som återigen dyker upp som vakthund i garaget.

När Buthler & Grimwalker är framme så vet man aldrig vad som kommer att hända och det bevisar dem återigen. Ett slut som verkligen förundrar och kommer helt oväntat, en cliffhanger som heter duga och en känsla av vad fasiken hände och hur blir det nu. Nu ser jag verkligen fram emot kommande bok om Alex Storm

Det hon slåss för

Bok av Andreas Ek
Efter att tidigare i vintras ha läst den första delen om Jannica Brandt, och verkligen uppskattat den, så var mina förväntningar på den andra boken Det hon slåss för skyhöga. Jag behövde dock inte vara orolig, jisses vilken fullträff till bok det här är.

Giriga och hala advokater befinner sig plötsligt i livsfara efter att två av de sina har mördats, en mördare som inte skyr några medel för att straffa de skyldiga men trots allt verkar ha något slags rättspatos och poliserna Jannica Brandt och Patrick Rydh som intensivt försöker få fatt i mördaren innan nästa offer hittas.

Korta, snabba kapitel där spänningen byggs på mer och mer sida efter sida. De ruskiga brotten, miljön runt omkring dem och mördaren beskrivs så rakt på, detaljerat och målande att jag verkligen bygger upp en bild framför mig och det går inte att sluta läsa, man vill bara ha mer. Det är en fröjd att få lära känna poliserna Jannica och Patrick mer nyanserat och även få en inblick i deras privata liv och bakgrund men även mördaren utgör en väldigt intressant personlighet som får mig att i vissa stycken känna mer sympati för denne än för offren.

Andreas Ek är en verkligt duktig berättare och har en förmåga att vända och vrida på händelser och fakta som gör att jag knappt vet vad som är rätt eller fel, offer eller mördare, polis eller människa och jag kunde definitivt inte räkna ut slutet på historien.

Det här är en förbaskat bra bok och kriminalserie så läs den!!!

Söker du här?

Bok av Stina Sundling
Söker du här är en bok som man inte glömmer i första taget. Den har en väldigt egen stil med sin rättframhet, rakt-på-sak-mentalitet och pang på rödbetan. När jag öppnade boken första gången så var det nästan så att jag satte i halsen av framförallt språket och de väldigt ingående diskussionerna av sex och mäns kroppar. Jag vill definitivt inte kalla mig pryd men jag får erkänna att sitta och läsa boken i en fullsatt hotell-lobby fick mig att kika över axeln för att kontrollera att ingen såg texten på sidorna, det var nästan så att jag rodnade. Men det är en del av det som är så uppfriskande med den här boken, jag misstänker dock att det här är en bok som man antingen älskar eller hatar, det finns inget mellanläge.

Att läsa Söker du här och få möjligheten att följa den nyskilda 54-åriga Stilla in i dejtingdjungeln och i hennes liv är lite som en kväll med tjejerna där man efter allt för många glas vin kan bli lite väl ärliga och sex-snacket kan ta väldiga proportioner och det kan krypa fram både en och två hemligheter.

När jag har läst den här boken så har jag haft ett leende på läpparna och det har blivit en hel del skratt åt de dråpliga situationer som Stilla ibland hamnar i men det finns även ett stråk av sorg, ensamhet och längtan efter att finna den rätta. Ok, det är väl härligt att ha mycket sex men det känns ändå som att det finns en annan önskan hos Stilla ju längre in i boken man kommer, en önskan om att hitta en man att dela livet med och inte bara en sexkamrat. Med en tjurs envishet så ångar Stilla på i dejtingapparna i sin jakt på en man för henne och trots allt som händer ger hon inte upp utan hon söker och söker och söker...
Wow, pulserande spänning från första till sista sida.

Av någon oförklarlig anledning har jag lyckats missa Andreas Ek och hans bok Mörkret inom honom. Det är först nu när del 2 i serien om Jannica Brandt är på gång som jag tog mig an den första boken Mörkret inom honom. Och vilken bok sedan, jag strecklyssnade på den. Den har följt mig på promenader, matlagning, snöskottning, på bussen och den har stört min nattsöm, ni vet "bara ett kapitel till".

Trots att det är första boken i en serie så kommer man lätt in i boken och får lära känna de olika huvudpersonerna och sedan är det full fart med starkt och skrämmande innehåll. Kanske beror det på att författaren jobbar inom polisyrket men allt det hemska som beskrivs känns ändå verklighetstroget och nära det det polisiära med mycket polis-uttryck. Det jag trodde var en deckare visade sig mer gå åt en psykologisk thriller men det gör mig absolut ingenting. Som vanligt trodde jag mig veta vem den skyldiga var men tji fick jag, inte förrän på slutet så klarnade allt och jag fick mig en förklaring.

Ska bli så spännande att fortsätta följa Jannica Brandt och hennes kollegor vid Stockholm Syd i kommande böcker.
Rekommenderas för den som tycker om nordiska kriminalromaner
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.