BiulasBooks

Användarprofil
Promenader är en fantastisk aktivitet. Ett perfekt och hälsosamt sätt att umgås med vänner. Man får både träning, frisk luft och social samvaro.

Vill man istället gå ensam och få en stund för sig själv så är det perfekt att slänga på sig ett par hörlurar och lyssna på en bok, podd eller musik.
Vilken svindlande tanke det är om man som människa fick möjligheten att leva om sina val och ändra på sina misstag. Boken Midnattsbiblioteket är en bok som verkligen biter sig fast i huvudet och ger upphov till en mängd funderingar kring livet, att leva och ta vara på det man har. Vad är det perfekta livet och finns det ett perfekt livet ?

I Midnattsbiblioteket får vi följa Nora som i gränsen mellan liv och död hamnar i Midnattsbiblioteket. Där får hon möjlighet att ångra vissa livsval och sedan prova att leva med det ändrade beslutet. Små som stora förändringar kan leda till avsevärda skillnader i Noras och hennes omgivnings liv och det som verkar så bra ifrån början kan istället visa sig vara katastrof. Till sin hjälp i Midnattsbiblioteket finns Noras gamla skolbibliotekarie som försöker hjälpa henne att förstå sina nya livsval.

Att läsa Midnattsbiblioteket är på ett sätt som att gå in i sig själv och fundera på sina egna livsval. Samtidigt som man följer Noras kämpande med att hitta det perfekta livet så väcks ens tankar och funderingar på det egna livet. Det är en otroligt vackert skriven bok som innehåller många fina tankar och visdomsord, det är en bok som jag kommer bära med mig länge och troligtvis även kommer att återvända till. Det är en bok som man mycket väl kan sträckläsa, för den inbjuder till det, men jag valde att läsa den lite pö om pö. Samtidigt som man vill veta hur det skall gå för Nora och vilket liv hon slutligen kommer att välja så ville jag även mäkta med att verkligen ta till mig allt i boken och njuta av de vackra orden och tankarna. Boken är tidvis väldigt intensiv och Nora växlar snabbt mellan en mängd olika liv och får mycket ny livserfarenhet, ibland känns det som det går lite väl snabbt och då var det skönt att ta en liten paus och låta texten sjunka in.

En vacker bok med ett vackert innehåll som jag enkelt rekommenderar er att läsa
En riktigt mastig maträtt som passar ypperligt under råa höstdagar och kyliga vinterkvällar. Shepherds Pie är för mig riktig comfort-food och avnjuts gärna på en pub i sällskap av en skummande öl.

Lite krånglig att göra hemma eftersom den är tidskrävande om man gör allt från grunden. Ska man dessutom spritsa potatismoset tar det än mer tid men det är det värt för att få en vackrare måltid.

Den sista migrationen

Bok av Charlotte McConaghy
En makalös, fängslande, tragisk och vacker historia om en väldigt speciell kvinna och henne kärlek till djur och natur och då framförallt till fåglar.

I en mörk värld där de flesta djur utrotats får vi lära känna Franny som beslutat sig för att följa silvertärnorna på deras sista resa mot Antarktis, en resa som förmodligen även kommer bli Frannys sista resa. Vi får följa Frannys kamp på sin resa mot Antarktis men vi får även tillbakablickar till hennes tidigare liv och små, små ledtrådar till den fruktansvärda mörka hemlighet som hon bär på och som hon förtvivlat försöker fly ifrån.

Med ett vackert språk förmedlar författaren en historia med stora naturupplevelser, insiktsfulla personbeskrivningar, tragiska livshistorier och en värld som gått överstyr där djur och natur fått betala det högsta priset. Det här här en bok som som fångar en från första till sista sidan och sedan lever kvar långt efter att man avslutat boken.
Otroligt spännande podd där de mest fruktansvärda och fasansfulla brott tas upp. Hasse Aros lugna och milda röst för oss igenom brotten och berättar och intervjuar på ett enkelt och tydligt sätt.

Avsnitten är lagom långa vilket är bra för man fastnar lätt i det berörda brottet.

Huset i skogen

Bok av Solveig Olsson-Hultgren
Vilken härlig debutroman för vuxna som Solveig Olsson-Hultgren har åstadkommit. Boken Huset i Skogen är en lite lågmäld spänningsroman som tar för sig mer och mer vartefter sidorna bläddrar förbi och spänningen stegras under slutet av boken. En mysdeckare som i vissa inslag nästan får en feelgood-känsla.

Vi får följa polisen Hanna som efter ett olycksaligt polisingripande blir sjukskriven och som får låna ett torp i Småland dit hon åker för att vila upp sig. Under en av sin första skogspromenader stöter hon på ett ödetorp mitt i skogen och synen som hon ser när hon kikar in genom de dammiga fönstren lämnar henne ingen ro. Hon bestämmer sig för att försöka ta reda på vad som hänt i ödetorpet och vart ägarna tagit vägen. Med hjälp av kollegan Marko och grannen Sigvard börjar Hanna nysta i mysteriet.

Boken Huset i Skogen fångar mig och det är svårt att sluta läsa. Jag vill vet mer om de försvunna personerna från ödetorpet. Men jag fascineras även av relationen mellan Hanna och Marko och den nyvunna vänskapen mellan Hanna och pensionären Sigvard. Jag får en bra känsla för dessa tre personer och deras sympatiska personligheter. Framförallt fastnar jag för Hanna och hennes upplevelse av att komma till torpet i Småland, utflykterna i skogen och i samhället. Hennes kamp att komma bort ifrån sjukskrivningen genom att nysta i försvinnandet och genom att röja upp i det lånade torpet efter den tidigare ägaren Gertruds plötsliga död. Genom Gertruds hus och ägodelar lär Hanna känna den gamla avlidna damen.

Boken avslutas nästan med lite av en cliffhanger och om vi har tur så innebär det att det kanske kommer en fortsättning av boken där vi får fortsätta att följa Hanna, Marko och Sigvard. Jag skulle gärna läsa en sådan uppföljare och det skulle vara spännande att se vad de kan tänkas hitta på härnäst.
En bra och intressant podcast där varje avsnitt bygger på en människa eller händelse som Kristin är nyfiken på. Stor variation mellan de olika avsnitten och Kristin för oss med värme genom mycket intressant som man kanske inte visste att man tyckte var intressant förrän man lyssnat klart.

Älskade jävla jul

Bok av Birgitta Bergin
Det här måste vara den första boken jag läst av Birgitta Bergin (men absolut inte den sista) och det är framförallt titeln som lockade mig ifrån början. Älskade, jävla jul är en så otroligt bra kortfattad sammanfattning av vad jag och jag tror många andra med mig känner inför julen och jag blev så nyfiken på vad denna författare kunde göra med detta.

Jag gillar verkligen hur författaren lägger upp boken nästan som en adventskalender och alla dessa listor som skrivs. Ett hektiskt arbetsliv, familjeliv skall kombineras med den perfekta julen, en uppgift som är i stort sett ogenomförbar för vilken människa som helst. Vi är så många som har en bild i huvudet av hur julen skall vara och vi håller på att stressa ihjäl oss för att uppnå detta när det viktigaste ändå är att ha möjligheten att umgås med nära och kära.

Jag har både skrattat och blivit irriterad med Amy, huvudpersonen i boken, hon vill så mycket för sig själv och familjen och för jultraditionerna och det är helt rätt att prioritera bort vissa saker MEN INTE det traditionella julbordet, det kryper i hela kroppen på mig. Skämt och sido, detta är en riktigt härlig julbok som lockar fram julstämningen och många skratt och fniss. En av årets bästa julböcker enligt mig för att få fram julkänslan och en positiv energi.
En bra blandning av olika historiska händelser och tidsepoker. Som historia-intresserad kan man inte göra annat än att älska denna podd. Brukar sätta på ett avsnitt när jag ska diska el städa, det gör arbetet så mycket roligare men risken finns att man fastnar i podden och inte får något annat gjort.

Paus i karriären

Bok av Maria Parkhede
Jag har haft det stora nöjet att de senaste dagarna fått läsa Maria Parkhedes debutroman Paus i Karriären. Jag trodde från början att detta var en julroman men efter att ha läst boken så skulle jag nog mer beskriva den som en vinter-vår-roman. Det här är en varm och charmig feelgood-historia där mor och dotter flyr storstaden och flyttar till Järvsö för att kunna starta om batterierna. Boken är skriven ut två olika perpektiv, mamman Phillipas perspektiv och sedan dottern Biancas perspektiv, vilket gör att man kommer de två huvudpersonerna väldigt nära och det framkallar även en del leenden när man läser om hur de resonerar och tycker och tänker om varandra.

Som så ofta i en feelgood-roman så innehåller det en kärlekshistoria men den hamnar mer i bakgrunden vilket glädjer mig. Det som istället lyfts fram är relationen mellan mor och dotter på gott och ont, tonårstiden, att bryta sig loss från ekorrhjulet och vänskap mellan man och kvinna och även vänskap över generationsgränserna. Jag blev speciellt förtjust i vänskapen mellan den 15-åriga Bianca och bonden Sven.

Den här boken är en riktig vinterpärla som jag verkligen vill tipsa om och jag ser fram emot att fortsätta följa Maria Parkhedes författarresa.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.