Den blå gardinen

Bok av Stina Nilsson Bassell
Det är april år 1860 och i den starka vårsolen står två unga fruntimmer med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. De kommer från fattighuset; där sängar står så tätt att man knappt kommer in till sin säng, och där ens få ägodelar är blottade inför allas giriga händer för att en dag försvinna in under någon annans filt. Olga och Helga hamnar mirakulöst på Himmelstadlunds herrgård där de får arbete. Men ett mord sker, och det pågår mystiska samtal i herrgården. Vem är mördaren, och vad händer i det annars så fridfulla huset? De unga kvinnorna försöker finna sanningen tillsammans med en känd kommissaries assistent. Kärleken finner vägen in i deras hjärtan, och i staden pulserar det av textilindustrier, fattigdom och droskor. De bildar en kvinnoförening och skapar en miljö av händelser som de aldrig förut trott var möjliga. Det vardagliga byts ut mot nya traumatiska upplevelser. De hamnar i en rättegångssal, och på en herrgård i Östergötland leker ondskan tafatt mellan fattig och rik. Stina Nilsson Bassell är född och uppvuxen i Västervik. I Norrköping träffade hon kärleken och stannade där. Efter två hjärnblödningar tog hon sig fram med rollatorn och frilansade som reporter, sjöng i band, målade tavlor och gav ut böcker. Den blå gardinen är hennes femte roman och tolfte utgivning.
Stina Nilsson Bassell har med sin historiska roman Den blå gardinen förflyttat mig tillbaka till 1800-talets mitt, till Linköping, där jag fått lära känna de unga kvinnorna Olga och Helga och deras liv på och kring Himmelstadlunds herrgård.

Den blå gardinen är inte bara en historisk roman, det är även historien om ett mord och om besinningslösa brottslingar, det är en historia om kampen för kvinnors och de fattigas rätt i samhället och historien om två kvinnors kamp att skapa sig ett bra liv trots att de startade på fattighusets botten.

Med ett vackert språk berättar Stina Nilsson Bassell historien om Olga och Helga, och målar upp en fantastiskt målande miljö, allt från fattighus, väverier, fängelser och herrgårdar. Jag som läsare binds fast vid historien som ibland fascinerar, ibland skrämmer och ibland med ett skratt.

Det är med en nöjd men lite sorgsen känsla jag slår ihop boken, jag vill stanna kvar i Olga och Helgas värld ett tag till och jag vill fortsätta följa deras kamp för livet, kärlek och välmående. Den blå gardinen är en bok jag varmt rekommenderar, jag älskade verkligen berättelsen och lider nu av en liten boksmälla och som extra plus i kanten så har jag lärt mig en mängd historiska svordomar, jag ser verkligen fram emot att kalla någon för rumpoxe.