Den blå gardinen

Bok av Stina Nilsson Bassell
Det är april år 1860 och i den starka vårsolen står två unga fruntimmer med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. De kommer från fattighuset; där sängar står så tätt att man knappt kommer in till sin säng, och där ens få ägodelar är blottade inför allas giriga händer för att en dag försvinna in under någon annans filt. Olga och Helga hamnar mirakulöst på Himmelstadlunds herrgård där de får arbete. Men ett mord sker, och det pågår mystiska samtal i herrgården. Vem är mördaren, och vad händer i det annars så fridfulla huset? De unga kvinnorna försöker finna sanningen tillsammans med en känd kommissaries assistent. Kärleken finner vägen in i deras hjärtan, och i staden pulserar det av textilindustrier, fattigdom och droskor. De bildar en kvinnoförening och skapar en miljö av händelser som de aldrig förut trott var möjliga. Det vardagliga byts ut mot nya traumatiska upplevelser. De hamnar i en rättegångssal, och på en herrgård i Östergötland leker ondskan tafatt mellan fattig och rik. Stina Nilsson Bassell är född och uppvuxen i Västervik. I Norrköping träffade hon kärleken och stannade där. Efter två hjärnblödningar tog hon sig fram med rollatorn och frilansade som reporter, sjöng i band, målade tavlor och gav ut böcker. Den blå gardinen är hennes femte roman och tolfte utgivning.
Stina Nilsson Bassell har med sin historiska roman Den blå gardinen förflyttat mig tillbaka till 1800-talets mitt, till Linköping, där jag fått lära känna de unga kvinnorna Olga och Helga och deras liv på och kring Himmelstadlunds herrgård.

Den blå gardinen är inte bara en historisk roman, det är även historien om ett mord och om besinningslösa brottslingar, det är en historia om kampen för kvinnors och de fattigas rätt i samhället och historien om två kvinnors kamp att skapa sig ett bra liv trots att de startade på fattighusets botten.

Med ett vackert språk berättar Stina Nilsson Bassell historien om Olga och Helga, och målar upp en fantastiskt målande miljö, allt från fattighus, väverier, fängelser och herrgårdar. Jag som läsare binds fast vid historien som ibland fascinerar, ibland skrämmer och ibland med ett skratt.

Det är med en nöjd men lite sorgsen känsla jag slår ihop boken, jag vill stanna kvar i Olga och Helgas värld ett tag till och jag vill fortsätta följa deras kamp för livet, kärlek och välmående. Den blå gardinen är en bok jag varmt rekommenderar, jag älskade verkligen berättelsen och lider nu av en liten boksmälla och som extra plus i kanten så har jag lärt mig en mängd historiska svordomar, jag ser verkligen fram emot att kalla någon för rumpoxe.
Helga och Olga är två flickor som vuxit upp på fattighuset i Lindköping i mitten av 1800-talet. De blir vänner och får arbete på Himmelstalunds herrgård. Där sker det så småningom ett mord och flickorna deltar i sökandet efter mördaren.
Detta är både en mordhistoria och en skildring av livet på botten under industrins framväxt i Östergötland. Framförallt skildras barn och kvinnors villkor på ett bra sätt. Jag tyckte verkligen om boken!
I april 1860 jobbar Olga och Helga med att plantera den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. Två unga kvinnor som bor på fattighuset där det inte finns några blommor som lyser upp tillvaron. Men helt plötsligt blir de erbjudna jobb på Himmelstadlunds herrgård. En fridfull plats hos den vänlige herr Alreik, tills ett mord sker och någon verkar vilja kasta misstankarna på Olga.

Det här är en trevlig historisk berättelse om två unga kvinnor som lyckas göra en klassresa, hitta kärleken och vara med om att kämpa för kvinnors rättigheter. Mordhistorien är dock lite svag. Styrkan och det som gör den intressant och läsvärd är det historiska skeendet, där fiktiva händelser och personer placeras in bland verkliga händelser och personer.

Som Östgöte var det verkligen intressant med det stora bankrånet i Linköping och textilbranschens framväxt i Norrköping.

Stina Nilsson Bassell har hittat ett språk som flyttar oss tillbaka till artonhundratalet men fortfarande med en modernt flyt i språkmelodin. Hon levandegör industrialismen frammarsch genom kvinnornas perspektiv. Kvinnor som slet för att mätta sina barn ofta under svåra förhållande.
Har läst en bok av Stina innan & undra om det vart lika bra personbeskrivningar denna gång och ja jag blev inte besviken.
De är en fantastisk berättelse om 2 människors liv & hade kunnat vara en biograf. Ett bra berättarflöde och väldigt välbeskrivna känslor. 
Var ett ord redan i början av boken som jag ikke kommer glömma & som jag skrattar åt varje gång jag tänker på det--- snorsleven.
Detta är verkligen en mäktig historia om sammanvävda livsöden & det är spännande att få följa med på den resan. Deras upp & nedgångar, lycka, kärlek, sorg, mord, otrolig vänskap osv. Deras imponerande styrka. 
Det som verkligen imponerar på mig är Stinas exemplariska förmåga att beskriva känslor & tankar.
Det är april 1860 och i den starka vårsolen står Olga och Helga, två unga kvinnor, med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen.
De båda kommer från fattighuset där livet inte är lätt.

Men de har båda turen att få arbete på Himmelstadslunds herrgård.

Så sker ett mord på herrgården och bland personalen pågår mystiska samtal.

Olga och Helga kan inte släppa vad som hänt, så de bestämmer sig för att ta reda på vad som händer och vem som är mördaren.

En underbar spännande historisk roman om två unga kvinnor som trots åldern redan levt ett hårt liv. De är två starka kvinnor som jag tycker är intressant att få följa.
Personbeskrivningarna gör att det känns som jag känner dom båda.

Jag gillar författarens språk.
Här finns mycket känslor som man riktigt känner av när man läser. Jag blir verkligen berörd.

Författaren har skrivit flera böcker och själv har jag läst Mjölnarens spår som jag också gillade.ee
Stina Nilsson Bassell blandar fakta och fiktion i denna myllrande roman. Mest fakta, mycket fakta! Olga och Helga är fiktiva personer, men många av bokens karaktärer har levt och verkat i Norrköping under denna tid. Till största del är även miljöerna autentiska och jag som är hyfsat välbekant med Norrköping, och dessutom älskar historia, får mitt lystmäte. Berättelsen innehåller en hel del elände, men den genomsyras av hopp. Både i det lilla personliga och för samhället i stort.
Boken har ett väldigt speciellt språk; poetiskt nästan drömskt och vi förflyttas ofta bakåt och åter i tid från ena meningen till nästa. Även om det tog ett litet tag att komma in i det så uppskattar jag det; det ger berättelsen en unik klang.
Stina har hittat _så_ mycket intressant som hon vill ha med i sin berättelse och ser man krasst på det hela så är berättelsen totalt överlastad av fakta. Men hon har löst det hela på ett i mitt tycke finurligt sätt; hon har ett antal karaktärer som älskar att dela med sig av sitt kunnande och vetande om stort och smått till folk i sin omgivning. Och jag som är precis en sån person kan inte annat än att älska den lösningen, le och känna mig träffad.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner