Gillar historiska romaner

Tips för den som...

Den blå gardinen

Bok av Stina Nilsson Bassell
Ett genomgående tema i Bassells romaner är nedtryckta kvinnor som på ett eller annat sätt tar sig upp och står fast. Den här boken är inget undantag.
Vi får följa Olga och Helga – två kvinnor som befunnit sig på samhällets botten och lyckats ta sig, om inte till toppen så en bra bit på väg. Den blå gardinen är en stark och kraftfull berättelse som ger läsaren en blick i hur det kunde se ut för kvinnor i Sverige under 1800-talet.

Som läsare får man främst följa två starka karaktärer i deras svåraste stunder, men också när de mår som bäst. Olga och Helga är lika, men ändå olika. De har växt upp på i princip samma sätt -alltså i fattighus-, men är två helt skilda personligheter. Olga är framåt och inte rädd för att säga vad hon tycker, medan Helga är något mer tillbakadragen och försynt.

Under berättelsens gång får man lära känna de två mer och mer, och allt eftersom får man reda på deras bakgrunder. Och de håller verkligen ihop i vått och torrt, även om de har sina tvister då och då.

Förutom Olga och Helga är hela galleriet av karaktärer djupa och väl utstuderade, med intressant bakgrund och tydliga motiv.

Handlingen är en röd tråd genom hela boken, men det känns även som att delarna som boken är uppdelad i är som avsnitt i en serie. De är sammanhängande, men skiljer rätt så markant i tiden. Berättelsen kändes något rörig i början, men ju mer man kom in i den, desto mer fängslande blev den och närmare slutet var boken jättesvår att lägga ifrån sig.

Något jag verkligen tycker om med berättelsen är språket! Det är gammaldags, vilket gör att det passar perfekt med berättelsen. Jag får känslan av att läsa en Jane Austen eller Brontë-roman. Delar av berättelsen påminner dessutom Ellens val-böckerna av Helena Dahlgren och Moa Eriksson Sandberg.

Det märks att Stina har gjort sin forskning för den här boken, även innan man ser sidorna med källhänvisningar som hon har med i slutet. Något som också uppskattas!
Sist, men inte minst fick jag nys om en bok som jag blev intresserad av; Familjen H*** av Fredrika Bremer.

Sammanfattningsvis är det här en lättläst och spännande historisk roman, med intressant handling. Passar den som tycker om Jane Austen, systrarna Brontë och liknande.
Rekommenderas starkt!

Den blå gardinen

Bok av Stina Nilsson Bassell
Stina Nilsson Bassell blandar fakta och fiktion i denna myllrande roman. Mest fakta, mycket fakta! Olga och Helga är fiktiva personer, men många av bokens karaktärer har levt och verkat i Norrköping under denna tid. Till största del är även miljöerna autentiska och jag som är hyfsat välbekant med Norrköping, och dessutom älskar historia, får mitt lystmäte. Berättelsen innehåller en hel del elände, men den genomsyras av hopp. Både i det lilla personliga och för samhället i stort.
Boken har ett väldigt speciellt språk; poetiskt nästan drömskt och vi förflyttas ofta bakåt och åter i tid från ena meningen till nästa. Även om det tog ett litet tag att komma in i det så uppskattar jag det; det ger berättelsen en unik klang.
Stina har hittat _så_ mycket intressant som hon vill ha med i sin berättelse och ser man krasst på det hela så är berättelsen totalt överlastad av fakta. Men hon har löst det hela på ett i mitt tycke finurligt sätt; hon har ett antal karaktärer som älskar att dela med sig av sitt kunnande och vetande om stort och smått till folk i sin omgivning. Och jag som är precis en sån person kan inte annat än att älska den lösningen, le och känna mig träffad.

Giftmakerskan

Bok av Sarah Penner
Jag fastnade direkt för den här boken, vilken utspelar sig under 1790-talets London och vars nutidshistoria handlar om Caroline som hittar en flaska på Themsens botten och börjar undersöka varifrån den kom. Jag tyckte att nutidshistorien kändes lite för svag och inte riktigt behövdes för bokens skull. Boken är relativt kort, inte ens 300 sidor, och språket flyter på bra. Den är spännande mest hela tiden, och trots att den beskriver miljön på ett vackert och tydligt sätt känns det inte långrandigt eller tjatigt på något sätt. Jag tycker tyvärr att boken tappar lite i slutet. Får inte riktigt ihop det, och när magi börjar komma in i bilden blev jag lite besviken. Men läsvärd, särskilt om man gillar historiska romaner. 4-.

Katarinas bok

Bok av Maria Gustavsdotter
Jag började läsa den här del två i serien direkt efter att jag avslutat första boken. Det är alltid lite läskigt, kommer nästa bok vara lika bra som den första? Ja!! Den här är precis lika spännande i handlingen och intressant att få ta del av livet i Sverige på 1600talet.
Jag tycker att författaren lyckas med spännande och nyanserade personlighetsskildringar. Vissa karaktärer är härliga, andra rent igenom urusla medan andra gör både gott och ont.
Nu ska jag genast öppna bok tre i serien som heter Ebbas bok.

Ulrikas bok

Bok av Maria Gustavsdotter
Den här boken började jag läsa efter att ha läst och uppskattat trilogin Fem pärlor till jungfruns krona, från samma författare.
Jag blev inte besviken! Maria Gustavsdotter skildrar kvinnors situation i Sverige på 1600talet, Sveriges ”storhetstid” som kantades av svält och misär. Historien om prästdöttrarna är spännande, fängslande och lärorik.
Syskonen Ulrika och Magnus iscensätter ett hyss i kyrkan tillsammans med vännen Andreas en söndag när det är mässa. Systern Katarina är ovetandes men alla i familjen drabbas av svåra konsekvenser. Katarina stannar kvar på prästgården, Ulrika rymmer och brodern skickas iväg för att arbeta som lärare.
Ulrika möter två tartarer som hon slår följe med och tillsammans upplever de de allra mest fascinerande och tragiska saker tillsammans.
Det enda jag har att anmärka på är att förlaget Historiska Media har gjort ett omslag på boken som ser ut som att spegla ett innehåll på en sliskig kärleksroman.
Men jag ser enormt mycket fram att läsa resten av böckerna i serien!

Dotter av Jord

Bok av Ann-Catrin Mattsson
Boktips till dig som älskar historiska romaner med välutvecklade karaktärer och relationer och mystisk inslag!

Boken utspelar sig på 1600talet i Europa. Vi följer främst Ailea och Roderic, deras uppväxt, deras upplevelser och motgångar. Ailea är inget vanligt barn, hon har en sällsynt gåva och ser saker, ingen annan kan se.

Språket är väldigt vacker, det känns inte som om man läser berättelsen utan att man upplever den och är med Roderic på slagfältet och med Ailea i skogen.

Det är början på en serie och man lär känna alla karaktärer på djupet. Jag längtar efter uppföljaren.

En annorlunda allians

Bok av Julia Quinn
Första boken i Familjen Bridgerton-serien, som utspelar sig i 1800-talets London. Denna bok handlar om Daphne, som är den fjärde av åtta syskon. Hon, likt som andra kvinnor i hennes ålder, tvingas gå på många olika tillställningar för att försöka hitta en man som hon vill dela sitt liv med. Daphne är mer än redo att hitta en man att gifta sig med och bilda familj, men hittills har det inte gått så bra.
Men så en dag kommer hennes äldsta bror Anthony hem med sin bästa vän Simon Basser, the Duke of Hastings. Tvärt emot Daphne, så är Simon fast besluten om att han aldrig ska gifta sig eller så bilda familj. En relation mellan dem är därför redan otänkbart. Tillsammans kommer dem fram till en plan, som ska ge dem båda vad dem önskar. För Simons del skulle detta leda till att kvinnorna hölls borta från honom då han sågs som upptagen, medan för Daphnes del skulle det locka fler friare att bli intresserade av henne då hon skulle ses som mer åtråvärd. Men vad händer egentligen I deras påhittade relation? Kan dem fortsätta hålla masken inför hela societeten med deras "förlovning"? Kommer Daphne och Simon få det dem önskar sig?

Familjen Bridgerton-serien har hela åtta böcker där huvudkaraktären är vardera en av syskonen Bridgerton.

Denna bok är helt fantastisk. Den är lättläst, fyld av kärlek och spänning. Jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig boken, ville bara ha mer.

Tatueraren i Auschwitz

Bok av Heather Morris
I denna boken som är baserad på verkliga händelser utspelar sig en fin och sorglig kärlekshistoria. Lale Sokolov kommer till Auschwits-Birkenau 1942 och blir beordrad att tatuera sina medfångar med siffror, deras nya identitet. En dag står hon där, den vackraste kvinnan han har sett, Gita.
Han bestämmer sig då för att överleva, inte bara för sin egen skull utan även för Gitas. De gör allt för att få spendera några få minuter tillsammans, att få kunna vara normala under några få minuter trots helvetet de lever i varje dag.

Detta är en otroligt fin och sorglig berättelse som får en att le och gråta. Läs den.

Häxorna

Bok av Elisabeth Östnäs
Den här boken blev en positiv överraskning. Jag förväntade mig ingenting och hade det inte varit för att jag fått den i julklapp hade jag kanske aldrig läst den. Men vilken tur att jag gjorde det. De första 100 sidorna var lite långsamma men sen kunde jag inte släppa den. En sådan berg- och dalbana av känslor. Och vackert gestaltad rakt igenom. Rekommenderas!

Jamestown

TV-program
En tv-serie som utspelar sig under 1600-talet i den första engelska kolonibyn i Nordamerika, dagens USA. En spännande berättelse om konflikter och handel i skarven mellan att upprätthålla goda relationer till sitt tidigare hemland England och till ursprungsbefolkningens indianstammar. En berättelse som rymmer makt, kärlek och spänning, med inslag av både action och drama.

Främlingen

Bok av Diana Gabaldon
Den här boken läste jag när den kom ut f1991, Främlingen hette den då. Jag blev helt såld och har sedan dess läst alla böcker och sett alla avsnitt i serien och jag fullkomligt älskar dem. Jag rekommenderar dig att läsa serien så värd alla timmar !

Hittebarnet

Bok av Stacey Halls
London 1754.
Bess är på väg mot Foundlinghemmet där hon lämnade sitt utomäktenskaplig barn för 6 år sedan. Hon hoppas att hon sparade ihop tillräckligt med pengar för att äntligen kunna hämta hem hennes dotter. Men på Foundlinghemmet får hon veta att hennes dotter redan har blivit hämtad - av henne själv
Vem tog hennes barn och varför? Bess är fast besluten att hitta hennes dotter...

Förutom Bess får vi också följa en rik änka, Alexandra, som har isolerat sig de senaste 10 åren i hemmet. Hon lämnar huset bara för att gå till kyrkan. Även hennes dotter får leva ett liv i en gulden bur.

Stacey Halls lyckas väl med att ta läsaren med till London 1754, till de mörka gränden, de karga rummen och fattigdom. Man kan nästan lukta räkorna Bess säljer varje dag och ser alla fattiga barn och tärda människor likabra framför sig som man ser all prunk och överflod i Alexandras hem i kontrast.
Jag tyckte om att följer båda kvinnors liv, ibland var det inte så svår att gissa vad som skulle hända, ibland blev man absolut överraskat. Jag var hela tiden nyfiken på hur det skulle gå för alla inblandade.
Dessutom tar boken också upp frågan om moderskap, nature vs nurture och kvinnors mödor och alldeles för få möjligheter att påverka sina liv.

Ett plus är att det finns en karta över London 1754 i början av boken och i slutet några frågor att ta upp i bokcirklar.

En oundviklig längtan

Bok av Julia Quinn
Rekommenderas varmt! Om du tycker om historiska romaner får du inte missa serien om Familjen Bridgerton.

Ulrikas bok

Bok av Maria Gustavsdotter
Om du gillar historiska romaner är detta ett boktips för dig!

Detta är första boken i en serie och jag kan rekommendera samtliga. Spännande och omskakande på många sätt.

Övriga böcker i serien heter:
"Katarinas bok", "Ebbas bok", "Ylvas bok" och Agnetas bok".

Wolf Hall

Bok av Hilary Mantel
Jag rekommenderar varmt trilogin om Thomas Cromwell av Hilary Mantel! Wolf Hall är den första boken. För dig som föredrar film finns även en bra TV-serie baserad på denna bok. (Men bok är alltid bättre än film! :)

Amy Snow

Bok av Tracy Rees
En blandning mellan PS I love you, Downton Abbey, Förnuft och känsla och Stolthet och fördom. Eftersom jag gillar alla nämnda böcker/filmer så gillade jag även denna bok. Lite väl lång för min smak (500+ sidor) men språket flyter på och det går fort att läsa. När föräldralösa Amys beskyddare Aurelia dör i en sjukdom när Amy är 17 år, kastas hon ut från hemmet där hon vuxit upp som tjänare/sällskapsdam åt den 8 år äldre Aurelia. Aurelia har skrivit brev och lämnat efter sig med instruktioner som Amy ska följa, platser hon ska besöka och människor hon ska träffa. Överlag gillar jag boken förutom att den kändes väldigt förutsägbar på sina ställen. Men en mysig historisk feel good och jag rekommenderar den som läsning för alla som likt jag själv uppskattar nämnda böcker ovan.

Führerns barnmorska

Bok av Mandy Robotham
Började året med att lyssna på denna fantastiska berättelse som uppmanade mig till att ta reda på mer. Intressant att höra hur livet har sin gång även i dystra , tider då vansinniga dåd sker. Spännande att få delta i barnmorskor jobb.

Dottern

Bok av Maria Gustavsdotter
Jag rekommenderar Maria Gustavsdotters böcker Dottern, frun o änkan. Så detaljrika o med sån inlevelse Helt magiska Sträckläste dem

Främlingen

Bok av Diana Gabaldon
Diana Gabaldons bokserie som börjar med "Främlingen" ("Outlander" i original) ger många timmars läsning. De hittills åtta utgivna (två till är tänkta att komma) är alla tjocka som tegelstenar och sprängfyllda med skotsk, fransk och amerikansk historia - blandat med kärlek (och sex, jo), spänning, humor och tårfyllda stunder.
Naturligtvis finns delar som är lite segare (8 * ungefär 1000 sidor kan ju inte vara på topp jämt), men tar man sig bara förbi dessa är pulsen snart uppe igen (av många olika orsaker).

TV-serien, som är inspirerad av böckerna, är bra - men böckerna är alltid bättre, så även här. ;)

En annorlunda allians

Bok av Julia Quinn
Efter att ha sett den populära serien på Netflix blev jag nyfiken på att även påbörja bokserien. Jag tycker boken är väldigt lättläst och har ett språk som är lätt att följa med i. Den har en intressant kärlekshistoria och gör mig som läsare nyfiken på att läsa mer. Något jag tycker kan saknas är lite mer utförliga detaljer så man lär känna karaktärerna lite mer. Man får ta del av Simons historia men skulle uppskatta lite mer bakgrund kring Daphne. Men allt som allt är det en fin kärlekshistoria och jag kommer helt klart läsa resten av böckerna

Thoras arv

Bok av Pia F. Davidson
Jag är ett stort fan av historiska romaner och när de dessutom utspelar sig såväl i då tid som nu tid så är det topp!
Särskilt som författaren behärskar den tekniken till fulländning och det gör Pia vill jag lova. Hon knyter ihop säcken på slutet föredömlig.
Man kan nästan känna att det blir som att själv vara med och lägga pusslet och när så boken närmar sig upplösningen så blir jag så glad att den tog en annan vändning än jag hade bestämt mig för att den skulle ta.

En bok fylld av familjehemligheter, kärlek och spänning som är en intressant och spännande bladvändare. Och vilket bokomslag sen, jag älskar det.
Jag har både lyssnat och läst den här boken och Gunilla Leining gör ett mycket bra jobb.

Jul i krinolin

Bok av Amanda Hellberg
Den här boken var verkligen precis som jag tror att Fru Brasks godsaker smakar, helt delikat!

Språket är fantastiskt och karaktärerna är underbara. Vi kastas in i dåtiden på ett förtrollande sätt, även om jag tror mycket i den är anpassat efter nutidens läsare. Det som jag eg tror inte funkar med den historiska miljön, gör absolut ingenting. Berättelsen charmar ändå. Och det bästa med boken tycker jag är mysterierna som avslöjas bara en liten bit i taget. I slutet hade jag tyckt att hotet Valdemar är utsatt för löste sig alldeles för lätt, jag hade väntat mig mer av det då det byggdes upp så. Annars är jag nöjd med min läsning som verkligen satte pricken över i på ett underbart läsår.