Intresserad av verklighetsbaserade livsöden

Tips för den som...

127 timmar

Film från 2011 regisserad av Danny Boyle
Detta är en otroligt spännande, gripande och nervkittlande film om överlevnad i en situation där huvudpersonen bokstavligen fastnar.

Äventyraren Aron är ute på en klättringsresa ensam när han tar ett par felsteg och fastnar med armen mellan en stor sten och en bergvägg.
Han har dessutom inte talat om för någon vart han befinner sig.
Han har heller inte räknat med att vara borta särskilt länge och har knappt några förnödenheter med sig och blir snabbt uttorkad.
Tiden tickar snabbt mot en säker död så vida han inte kan komma på ett sätt att flytta stenen eller få loss sin arm.

Denna film är verklighetsbaserad och talar väldigt korrekt om förloppet kring händelsen utan överdrivna effekter.
Jag satt som på nålar hela filmen igenom, och kände mig efteråt otroligt berörd av en sådan stark historia.
Rekommenderar starkt om man vill se något verkligt gripande och verklighetsbaserat. Finns också som bok då Aron skrev sin självbiografi utifrån denna livsomvälvande olycka, vilket också är starkt rekommenderad och detaljerad läsning.

Överlevare

Bok av Elaine Eksvärd
Otroligt viktig och barn bok om att överleva och leva efter att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn. Det är tyvärr väldigt vanligt och boken är för dig som blivit utsatt men också för alla andra; till alla som kommer i kontakt med andra som blivit utsatta.

Mina åtta år i Kality

Bok av Ingela Jansson och Lena Lindehag
Mina åtta år i Kality berättar ”storbedragerskan” Ingelas historia bakom löpsedlarna på kvällstidningarna och hur det kom sig att hon fick sitta åtta år i fängelse i Etiopien. En gripande och tänkvärd historia om hur familj och uppväxt kan påverka de val man gör i livet. Vi får också följa med Ingela innanför fängelsets väggar och en miljö med stor misär. Det blir en lång resa och Ingela får också stora problem med sin hälsa.