Tycker om att pyssla

Tips för den som...

Vad kan det bli?

Bok av Frida Blank
Treåringarna tycker: Tycker att flera idéer i boken verkar väldigt roligt att göra, speciellt kikarna. Tycker att det är lagom mycket text och gillar att känna sig smarta genom att tala om vad som händer och vad saker har varit och blir.

Sexåringen tycker: Vill genast göra exakt alla saker som nämns i boken och blir upprörd över att vi precis varit iväg med återvinningen.

Mamman tycker: Det är en väldigt kreativ bok som kan ge många idéer. Problemet blir ju när man, som vi, precis varit till återvinningen med alla saker som de använder i boken. Så, kanske ett tips att läsa först för att planera vad som är görbart. Jag gillar att fokus ligger på kreativiteten och inte i massa text. Korrekturläsaren i mig måste reagera på att det står ”appelsin” istället för ”apelsin”, men annars är jag mycket förtjust i illustrationerna som hjälper kreativiteten ännu mer på traven.
Jag och min mamma brukade virka amigurumis ihop. Jag lärde mig först och lärde henne, sen tog hon över. Det var i alla fall jätteroligt att göra tillsammans. Också om man vill göra egna figurer.

Sticka nordiska mönster

Bok av Johanna Wallin
Det här är en helt fantastisk bok för den som tycker om att sticka. Låt dig inte avskräckas, även en nybörjare har mycket att hämta ur denna omfattande instruktionsbok. Den är full av inspiration!
Mitt tips är att spara på ”skräp” som man sen kan använda till olika pysselprojekt. Tex tomma kartonger, glasburkar i olika storlekar, plastlock, konservburkar, brädor, krokar. Man kan återanvända mycket av det till olika pyssel och man behöver inte köpa allt nytt.
För den som är i behov av insynsskydd men inte vill lägga pengar och stora summor på det, är filmjölk ett tips. Med endast en pensel och filmjölk kan man skapa sina egna insynsskydd genom att måla direkt på fönsterrutorna. När man har tröttnat på sitt motiv kan man bara torka bort det och måla nya. Fönstren kan varieras i oändlighet och sysselsätta både vuxna som barn.
Gå till närmsta loppis och köp något gammalt och slitet, kanske nån kruka eller en träfigur. Självklart går det också bra att använda något man redan har hemma, men loppisar är en bra plats att hitta udda ting. Piffa sedan till saken genom att till exempel måla om eller dekorera den, detta är både roligt och resulterar ofta i något fint och unikt.
En så himla fin bok om virkning med många fina och relativt enkla mönster som föreställer 50 olika hundar. En bok både för nybörjaren och den vana virkaren. Toppen!
Vanliga terracotta krukor är fina. Men jag brukar piffa till dem, genom att välja en akrylfärg som passar mig för stund. Jag blandar sedan ihop torkad grus och akrylfärg, som jag sedan målar på krukor i den storlek jag önskar.
Ytan blir sådär fint ojämn och jag kan uppdatera mina krukor i nya färger.
Jag älskar att pyssla och måla och decopage lyfter verkligen ett målat objekt. Jag brukar måla glasburkar, konservburkar i vit kalkfärg och sen dekorera med servettdecopage, lite fina spetsar/band och vips så har man fin förvaring av pennor och annat.
Jag har ett tips för alla som handlar mat online i dessa tider och har mängder med papperskassar hemma. Klipp "rent" påsarna och rulla ihop till pappersrullar. Använd dem sen som presentpapper där du kan måla, klistra och pynta själv, med fördel tillsammans med barnen. Kan även användas till att slå in saker du ska skicka, t ex om du säljer på säljsiter. Mycket bra och kraftigt papper, och miljövänligt.
Pyssla med barnen.. Ett bra tips är att ta med barnen ut i skogen för att hitta fina stenar, pinnar, kottar och annat som man kan tänkas hitta i naturen. Dessa kan man sen måla eller klistra på ögon, papper, glitter, pärlor mm mm. Bara fantasin sätter gränser.
Älskar att pyssla och skapa. Sparar alltid på glasflaskor och glasburkar. Ett tips är att blanda vanlig målarfärg med bikarbonat och måla på flaskor och burkar, blir så fint som vaser eller krukor.
Pyssla i lufttorkad lera. Gör vaser, skålar eller annat. Enkelt att forma med vatten och pensel och torkar snabbt. Akta er bara - det är beroendeframkallande