Jenny Lindberg

Vilken speciell bok! Som en modernare, rappare, ärligare Bridget Jones. Man skrattar hejdlöst men den väcker även eftertanke. Rå och rakt på. Men sååå igenkänningsbar. Det tog ett tag innan jag började läsa den men när jag väl började kunde jag inte sluta! Jag skulle gärna läsa en fortsättning och få reda på hur det går för Klara! Jag vill ge boken 3.5 poäng.

Kistbyggarna

Bok av Morgan Larsson
Boken är både rolig och allvarlig. Vad händer med en människa när man ska bygga sin egen kista? Vilka tankar kommer upp och hur värdesätter man sitt liv? En grupp människor samlas för att gå en kurs i att göra sin egen kista. Karaktärerna är väl beskrivna och i grunden är historien en feelgood, med inslag av livets allvar. Jag tycker den var oväntat bra!
Ge bort dina favoritböcker, nya eller begagnade! Eller städa ur bokhyllan och gör temapaket på böcker du inte längre vill ha; deckare, feelgood, fakta, förfsttarr etc. Klimatsmart!

Bärarna

Bok av Jessica Schiefauer
Jag brukar inte läsa denna typ av böcker, men var nyfiken på den då den jämförts med A handmaid's tail som jag såg som serie.
Boken ger många tillfällen till reflektion. Man har den med sig i tanken. Man undrar när den utspelas, hur långt fram i tiden? Det hänvisas till förr o tiden - alltså den vi tiden vi lever i nu, vilket ger en svindlande känsla.
Det känns ändå inte omöjligt att framtiden skulle kunna bli såhär. Kvinnorna dominerar, männen ses som hot. Att bära ett barn är livets mening. Men det är inte utan komplikationer.
Boken är välskriven och kommer säkert få utmärkelser!

Vargasommar

Bok av Hans Rosenfeldt
Första boken jag läser av Hans Rosenfeldt. Och jag gillar den! Lite seg i början, men jag tycker den blir bättre och bättre ju längre handlingen går och man "lär känna" karaktärerna. Många twists som gör att spänningen skruvas upp. Jag gillar författarens beskrivning av staden Haparanda, där staden liksom fått en själ och en del i historien. Miljön är ju också den trendande norra delen av Sverige, som känns spännande just nu. Ser fram emot en fortsättning, för den slutade verkligen med en cliffhanger...

Poltergeisten

Bok av Cecilia Rojek
Bra bok till de lite äldre, läsvana barnen inför Halloween och läslovet! Jag tänker från 12 år ungefär. Den är liiite läskig till och från, men en bra story, mycket spöken och övernaturliga saker. Det som är bra är att författaren har vävt in relationer dels mellan huvudpersonen Tuva och hennes föräldrar, men även i skolan där det finns mobbare. Som vuxen är det nyttigt att få läsa om det från barnens perspektiv. Kul att det kommer uppföljare i denna serie som heter Spöksyn!

Feber

Bok av Johan Brännström
Handlingen är otäck då det rör sig om barn som far illa. Men jag tycker den är bra skriven och inte riktigt lika otäck som jag trodde. Tänk att ens barn försvinner spårlöst från hemmet - en förälders värsta mardröm... Spåren leder till Darknet och det nystas upp trådar som leder till det ena och det andra. Det jag inte kan relatera till riktigt är att mamman ifråga ändå är såpass "lugn". Kanske är det bara jag, men jag tror att man hade mått sämre i den situationen och inte gjort en del av sakerna som hon gör. Men som sagt, det är ett bra driv och spänning i boken och man får en liten inblick i Darknet.

Vingar av silver

Bok av Camilla Läckberg
Uppföljaren till En bur av guld fortsätter i samma stil. Faye kämpar mot männens makt, men hon om någon vet vilka medel att ta till. Med kvinnans list och några förtrogna väninnor försöker hon ta tillbaka sitt företag som hotas av uppköp. Samtidigt brottas hon med sitt privatliv som innehåller kärlek och längtan efter dottern. Lättläst och ett måste om du läste En bur av guld och gillade den!

Förundran

Bok av Maria Borelius
Tredje boken av Maria Borelius som avhandlar den märkliga känslan av förundran, som sägs kunna få oss att må bättre. Ämnet har redan tagits upp i Hälsorevolutionen och Bliss, men här djupdyker författaren för att lära sig - och läsaren - mer. Jag gillar mixen av vetenskapliga undersökningar, intervjuer med människor kunniga i sina ämnen, recept och författarens egna upplevelser och aha-upplevelser. Det blir aldrig för "djupt" eller för "enkelt" utan balansen gör det lätt och roligt att läsa. Jag tycker om alla tre böckerna men är nästan beredd att säga att den här är den bästa av dem! Jag tycker den knyter ihop det hela väldigt bra. Har man läst de första böckerna måste man nästan läsa även den här. Det blir ett fint litet minibibliotek som man kan gå tillbaka till och läsa många gånger. Att böckerna dessutom är väldigt vackra att se på gör det inte sämre!

Bergens stjärnor

Bok av Jojo Moyes
Härlig historisk roman med verklighetsförankring i 1930-talets Kentucky. Läsaren får följa och lära känna ett antal kvinnor som jobbar som ridande bibliotekarier i bergen. Kvinnornas vänskap sinsemellan skildras fint, men även drama, kärlek och diverse oförusedda händelser. Det är en bra bok, inte helt lättläst men en berättelse som dröjer sig kvar i medvetandet tycker jag!