Cia Dowermyr

Användarprofil

Småländska! Blogg: https://ciasbokhylla.blogspot.com/ Instagram: https://www.instagram.com/cias_bookshelf/

Den blå gardinen

Bok av Stina Nilsson Bassell
En välskriven bok som innehåller otroligt mycket fakta och man märker att det ligger mycket research bakom. Boken handlar om flera fiktiva karaktärer med ett brett persongalleri med få ordliga introduktioner (utöver huvudkaraktärerna Olga och Helga). Det är ett skiftande berättande mellan nutid och dåtid samt karaktärsperspektiv. Ibland hängde jag tyvärr inte med men det gav sig så småningom.

Boken är väldigt scenisk, med målande miljöbeskrivningar. Detta är både en mordhistoria och en skildring av livet på botten. Det är också ett vackert språk, nästan poetiskt och jag blir berörd när jag läser.

Berättelsen innehåller vänskap, värme, om att kämpa mot fördomar och att skapa ett bra liv trots fattigdomen dom varit med om. Längst bak i boken finns det källor och extra material som jag tyckte var intressant att ta del av!

Anna-Lisas val

Bok av Eli Åhman Owetz
Anna-Lisa har en egen antikaffär, är nyförlovad med Rutger.
Hon blir erbjuden ett jobb som auktionsutropare på Gotland men tvekar först om hon ska klara av det. Trots nervositeten gör Anna-Lisa succé och erbjudanden börjar trilla in. Vill hon kanske ropa på en auktion på Åland också?
För en sekund tvekar hon. Men visst måste risken vara minimal att stöta på Ralf, raggaren som hon blev häftigt förälskad i sommaren då hon gick på luffen. Hon skulle aldrig falla för Ralf igen.
Anna-Lisas val är en fristående bok i serien om den unga antikhandlaren Anna-Lisa Johansson.
En feelgood-roman om tvivel inför livets stora beslut, om kärlek, vänskap och uppbrott i förändringens tid.

Den tyska flickan

Bok av Armando Lucas Correa
En sorglig, spännande, vacker och mycket rörande historia som är baserad på verkliga händelser vilket gör/gjorde att jag sträcklyssnade på boken som jag alltid gör när det är något som fängslar mig direkt. Sen är jag ju otroligt intresserad av historia och olika tidsepoker 😁 Helt underbar bok!!
Författaren har skrivit en bok till som kom ut efter denna som heter: Dotterns berättelse. Den ska jag också lyssna på vid något tillfälle!
Den här boken handlar om Hannah som levde ett sorglöst liv innan allt förändrades. Men nu, 1939, är Berlins gator draperade med röd-vit-svarta flaggor, hennes familjs ägodelar fraktas bort och de är inte längre välkomna på platser som tidigare känts som hemma. Hannah och hennes bästa vän Leo Martin sluter en pakt: vad framtiden än har i sitt sköte, så ska de möta den tillsammans.
Nytt hopp anländer när familjerna Rosenthal och Martin lyckas få visum till Kuba och avseglar med lyxångaren M/S St. Louis mot Havanna. Men snart börjar det gå illavarslande rykten om Kuba. Från ena dagen till nästa verkar det fartyg som varit deras räddning förvandlas till deras undergång.

Sjuttiofem år senare, i New York, får tolvåriga Anna Rosen ett egendomligt paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma beslutar sig för att resa till Havanna för att ta reda på sanningen om familjens mystiska och tragiska förflutna.
⭐️⭐️⭐️

Bannlyst

Bok av Selma Lagerlöf
Den här klassiska boken är inte en av Selmas mest kända men den är mycket bra!
Hon skriver med ett fantastiskt språk och en berättarkonst på världsklassnivå.
Boken handlar om Sven Elversson som var nära att dö under en nordpolsexpedition och efter hans hemkomst misstänks han ha ätit människokött för att överleva expeditionen. Boken innehåller fantastiska naturbeskrivningar av det karga landskapet i Bohuslän och livet för kustens människor.
En bok som verkligen är värd att läsas!

Tetris

Spel från 1984 utvecklat av Aleksej Pazjitnov och Vladimir Pokhilko
Klassiskt spel som aldrig blir för gammalt. Man kan lätt bli beroende! Roligt och avkopplande men man måste vara snabb och använda hjärnan lite!

Candy Crush Saga

Spel från 2012 utvecklat av King
En spelapp på mobilen men även på datorn eller surfplattan som är ganska beroendeframkallande, men det är ett spel man kan koppla av med en stund om man har karaktär! Roligt, spännande, lätt och inspirerande

Fasanjägarna

Bok av Jussi Adler-Olsen
Riktigt spännande (och stundtals rolig) bok som alla böcker i serien Avdelning Q (Cold case)!
Den här är en riktig bladvändare. Man får följa polisen Carl Mörck och hans assistent Assad när dom tillsammans får ett nytt uppdrag på skrivbordet som gäller ett syskonpar som hittas brutalt mördade år 1987 i en sommarstuga. Den gamla utredningen pekar på att mördaren finns bland grupp unga internatskoleelever.
Riktigt spännande och en bok man inte kan lägga ifrån sig för det händer något hela tiden som gör att man bara vill läsa mer!
När man först läser vad boken handlar om så kan man inte förstå hur en del människor kan vara så blåögda och godtrogna. Men den här berättelsen som är en sann historia handlar om författaren själv som såg gott i alla och trodde sig ha hittat en sann vänskap i Anna, men hon var så skicklig och manipulerande och ljög och lurade till sig enorma summor pengar.

När Anna bjuder med Rachel på en resa till Marrakech säger hon ja. Men Annas kreditkort slutar mystiskt att fungera och drömresan övergår i ett mardrömsscenario. Anna ber Rachel lägga ut pengar för flygbiljetter, shopping, middagar och den lyxiga villan de hyr.

Anna svär att hon ska betala tillbaka så fort de är hemma i New York, men väl där händer ingenting. När Rachel alltmer desperat försöker få tag på henne upptäcker hon att Anna har lämnat ett spår av obetalda fakturor efter sig, var hon än har varit. Efter en osannolik händelsekedja är Rachel plötsligt inblandad i jakten på stadens mest ökända bedragerska.
En bok jag verkligen kan rekommendera!!

Jag for ner till bror

Bok av Karin Smirnoff
Jag blev helt betagen av den här boken (del 1 av 3) som handlar om "riktiga" människor i ett litet samhälle i Norrland om ett grymt och kärvt liv för tvillingsyskonen, svåra ämnen, underbar språkbehandling, vacker. En osentimental skildring av en uppväxt som reds ut och trasslas ihop och den är verkligen både engagerad och jag förundras över att ett krusidullspråk kan säga så mycket. En bok man bara måste läsa!
Författaren har verkligen lyckats med allt!

Borta med vinden

Film från 1939 regisserad av Victor Fleming och George Cukor m.fl.
Det här är en riktig klassiker som man bara måste läsa och även se filmen!!
Den är en av de mest välkända amerikanska romanerna och utkom som bok redan 1936.

Boken utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget på 1800-talet, sydstaterna och slaveriet.
Den handlar om den företagsamma Scarlett O'Hara, irländaren Gerald O'Haras rättframma och stolta äldsta dotter som uppvaktas av många män, men önskar hela tiden att hon vore gift med Ashley Wilkes.
Den demoniske men mycket charmige Rhett Butler är inte populär hos Scarlett till en början men sen börjar det hända saker mellan dom!

Om man ska läsa en enda klassiker i sitt liv så rekommenderar jag denna!
Vackra miljöer, kläder, frisyrer och allt annat (om man ser filmen) du kommer inte bli besviken!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.