MS

Användarprofil

Mördarens mamma

Bok av Ida Linde
Detta är en ganska stor roman på väldigt liten yta. Kanske eftersom nerven i boken ligger i det som inte sägs. Det är hemligheterna som bär berättelsen framåt och det är mycket skickligt gjort av Ida Linde.

Inside Man

Film från 2006 regisserad av Spike Lee
Det här är en fantastisk thriller, speciellt om man gillar en god "heist". Fylld med driv och action - fullständigt oförutsägbar.

Gone Girl

Film från 2014 regisserad av David Fincher
En film lika bra som boken! Isande och förtrollande om ett äktenskap där inget är som det verkar. En psykologisk thriller som saknar motstycke.

Dag före röd dag

Bok av Maria Frensborg
Det är svårt att skriva roligt, men Maria Frensborg får det att verka lätt. Speciellt svårt i en roman som inte uppenbart ska vara rolig - för nog är ”Dag före röd dag” också bottenlöst sorglig i sina stunder. Boken kretsar kring en plötslig konflikt som uppstår i huvudpersonen Helenas familj. Maken Jonas har bokat flygbiljetter, en moralisk omöjlighet för Helena. De har åtta veckor på sig att reda ut huruvida det blir någon resa eller inte.

”Dag före röd dag” är en fascinerande gestaltning av vår självbild, våra känslomässiga behov och hur dessa inte alltid samspelar. Vad tänker vi om oss själva och speglar våra handlingar detta? I Helenas fall är diskrepansen ganska stor. Det gör berättelsen lika delar tragisk, absurd och underhållande.
Jack Fairweather tecknar ett grundligt porträtt av den polske motståndsmannen Witold Pilecki som infiltrerade Auschwitz för att berätta för världen om vad som skedde innanför lägrets murar. Det är, som ofta i detta ämne, skakande och spännande läsning, men aldrig på ett osmakligt eller exploaterande sätt. Witold och hans medhjälpare är respektfullt porträtterade och de berättar alla en mycket viktig bit historia.

Morgonstjärnan

Bok av Karl Ove Knausgård
”Morgonstjärnan” är en roman med flera röster - kul ju och stor skillnad från den täta ensamma berättarrösten man tidigare har mött i Knausgårds böcker. Det är en ovanligt het sommar i och omkring Bergen när vi möter romanens nio karaktärer. Vi möter dem samtidigt som en stor och tidigare okänd stjärna uppenbarar sig på himlen, deras liv blixtbelysta genom detta förebud. Är det en supernova, är det tecknet på jordens undergång? ”Morgonstjärnan” flyter över genregränser, den är otäck och underhållande och omisskännligt Knausgårdiansk. Det är en fantastisk bok.

En diaboliad

Bok av Michail Bulgakov
”Djävulens vändkrets” är en samling noveller från Michail Bulgakovs tidiga författarskap. De utspelar sig i Ryssland strax efter Oktoberrevolutionen. Kul, tänker ni. Nja, svarar jag. Men ganska! Har man någon gång velat ta sig an de ryska klassiska författarna men inte velat dyka huvudstupa rätt ner i 800 sidor Tolstoj - börja här. Det är tio berättelser som är skarpa, absurda, handlingsdrivna och, som alltid med de goda ryssarna, fyllda med svärta.

Sticka nordiska mönster

Bok av Johanna Wallin
Det här är en helt fantastisk bok för den som tycker om att sticka. Låt dig inte avskräckas, även en nybörjare har mycket att hämta ur denna omfattande instruktionsbok. Den är full av inspiration!
Rekommenderas för den som tycker om att pyssla

Syskonen

Bok av Tessa Hadley
Boken är består av tre delar. Den första och den sista delen utspelar sig i nutid, då fyra vuxna syskon möts för att tillbringa sin (kanske sista) semester tillsammans i deras morföräldrars hus i en mindre engelsk stad nära kusten. Den mellersta delen utspelar sig många år tidigare och skildrar när syskonens mor tog med sig tre av dem till huset under en tid då hon övervägde att lämna deras far. En ganska stillsam läsning med utbroderat och skickligt format berättande.
En favoritsyssla att låta sig uppslukas av. Förbättra din associationsförmåga och fördjupa din kunskap. Glöm inte blyertspenna!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.