Recensioner av Louise Haglund Johansson

Sommar vid Sommen av Camilla Dahlson

Betyg 5
Efter Disa känner sig allt mer ouppskattad på och med sitt arbete som ekonom, drar hon en stor chans och flyttar från pulserande Stockholm, till vad de flesta skulle kalla "Mitt ute i ingenstans" vid sjön Sommen i Östergötland. Tanken är att starta ett Bed and Breakfast, men vägen till självförsörjning är allt annat än enkel och hon ska snart komma att stöta på problem på vägen. Lyckligtvis lyckas hon dra några ess ur rockärmen bland annat med hjälp av grann-bonden...

Vill man koppla bort tankarna en stund på semestern och hänga på ett nyöppnat b&b mitt ute i skogen, där allt blir lite som det blir, är detta rätt bok att läsa!
Jag återkommer hela tiden till att jag tyckte boken var avkopplande och åter avkopplande. Men också väldigt rolig med en snäll anda. En lagom mängd karaktärer att hålla reda på och väldigt lättläst, en helt enkelt genom-go och varm sommarbok att vila i. Kommer definitivt vilja läsa vidare i serien om Sommen!

Sweet Home Dalarna av Karin Janson

Betyg 4
Madde Johansson har det inte riktigt så lätt alla gånger. Hon bor på samma gård som sitt sunkiga ex, hon har i princip bara en kompis som ständigt vill ha med henne ut på krogen, och hennes pappa har gått in i väggen.
Men så träffar hon brevbäraren Niklas som bara är i Dalarna över sommaren. Niklas tycker om Madde precis så som hon är, men när Niklas mot sommarens slut ska flytta tillbaka till Stockholm uppstår diverse problem.

Den här boken tyckte jag riktigt mycket om. Jag trivdes bland sidorna, och tyckte den hade det mesta, mysiga miljöer, värme, kärlek, en del sorg och en stor portion awkwardness.
Jag gillade huvudkaraktären Madde väldigt mycket, hon är ärlig, äkta, mysig, modig och ganska klantig. Jag skulle gärna jämföra henne med Dalarnas svar på Bridget Jones.
Mycket läsvärd, lättsmält feelgood-roman.

Sjöbodsblues av Sara H. Olsson

Betyg 5
I Sjöbodsblues får vi följa fyra kvinnor som på det ena än det andra sättet stöter ihop med varandra i i den charmiga kustbyn Tradviken. Här har Ellen lånat sin exmans sommarstuga och kommer snart att inse att det inte händer mycket i tradiga Tradviken. Ändå har platsen en viss charm och Ellen får den efterlängtade semestervila hon verkligen behövt!
Tess och Signe är bästa kompisar trots sin stora åldersskillnad på en så där sextio år och strider hårt då man vill expandera lugna Tradviken att bli en eftertraktad semester idyll, vilket inte klingar väl hos invånarna.
Ensam i sitt hus sitter Birgitta och kämpar med en långvarig depression efter en lång modellkarriär och en uppslitande skilsmässa. Ska hon våga öppna när både en och två och tre kvinnor plötsligt knackar på hennes dörr?

I den här boken känns det verkligen som om jag som läsare är på semester i Tradviken. Karaktärerna är genuina och älskvärda, deras historier rörande och bitvis tragiska. Det är en varm och kärleksfull feelgoodroman av toppbetyg! Lättläst och fartfylld med vardagsdilemman, och jag ville verkligen inte att den skulle ta slut!
Ett sommar-läs-måste!

I lögn och lust av Pernilla Lindroos

Betyg 3
När Lucky räds att hennes tonårsdotter är på väg att halka snett reser hon snabbt till Marocko. Där kommer hon att möta Viktoria och en frisk fläkt till vänskap föds, den typen av vänskap som varar livet ut. Eller...?

Den här boken skilde sig från många andra via att det tog ingen tid alls att komma in i den. Jag kastas snabbt in i dessa två kvinnors olika vardag i med och motvind, med karriärer, relationer, bekymmer och mycket mer.
Jag rycks med, och älskar att författaren valt en ovanligare plats att låta läsaren resa med till, det vill säga Taghazout, Marocko, men jag hade gärna stannat där lite längre.
Lättlästheten till trots hade jag lite svårt att komma karaktärerna in på livet till en början, men ju längre jag kommer in i den rappa berättelsen växer de allt mer och när jag når det spännande slutet med den perfekta twisten, har jag kommit att älska dem!
Mycket läsvärd, lättsmält roman om vänskapsband, familjerelationer och ödets ironi.

Skuggan av ett år av Hannah Richell

Betyg 5
Skuggan av ett år är en skönlitterär fröjd för den som vill suga på karamellen länge och samtidigt njuta av smaken under resan. Den pendlar mellan dåtid och nutid. Och garnystanet som denna bok är, nystas inte upp förrän som utlovat, på den allra sista sidan.
Här får vi följa flera människoöden, starka karaktärer och den nya generationens påverkan av just vad som sker i det ödehus på åttio-talet, som från början skulle vara ett godhjärtat experiment, vilket urartade till en ganska mörk mardröm. Det är en historia om den svartaste avund och illvilja. Den sort som pyr under skinnet. Författaren har mig fast från första kapitlet med en unik, fängslande berättarteknik och jag kommer definitivt vilja läsa mer! Ett klart läsmåste!

Akutbjällran av Karin Brunk Holmqvist

Betyg 5
Att få ett oväntat arv från en avlägsen släkting är nog en tanke många lekt med någon gång, men de spartanskt levande systrarna Elsa och Julia hade väl aldrig kunnat drömma att det kunde hända just dom när kusin Ulla plötsligt skänker dem en del av sin förmögenhet.
De vet inte riktigt hur de ska göra till en början. Lyckligtvis har de sin granne Ragnar som ställer upp när de behöver ringa i "Akutbjällran" och den kommer under sommaren väl till användning bland annat när kusin Ullas snikna föredetta kommer smygandes runt knutarna för att försöka roffa åt sig en del av arvet och en kvinna som plötsligt dyker upp och hävdar att hon är Ullas syster.

Som vanligt i Karin Brunks böcker, är även denna en bladvändande bok full av sommar, blommor och vardagsäventyr kryddat med spänning. Älskvärda, roliga karaktärer och mysiga miljöer. Perfekt sommarläsning.

Kvinnoarvet av Amelia Adamo

Betyg 4
Amelia Adamo har här författat tio kapitel där hon ger röst åt barndom, rotlöshet, kärlek, familj, relationer, jobb, arbetsmoral, kvinnlighet och vad som driver en kvinna att nå stor framgång inom sin bransch.

Jag ska inte ljuga och säga att jag inte förväntat mig lite mer insikt i Amelias historia och liv, men det faktum att boken är lättläst och för vem som helst i vilken ålder som helst att läsa, är inte någonstans förkastligt. Det gör boken till en perfekt memoar från vilken man kan ta till sig kloka citat och jordnära levnadstips. Som hon själv beskriver är detta ingen traditionell självbiografi, utan en bok om hennes lärdomar och värderingar.

Hon berättar öppenhjärtligt om delar av sin barndom och avsaknaden av information kring sina Italienska rötter, vilket väckte min nyfikenhet. Jag hade gärna velat ha lite mer men det man får av att läsa den här boken är absolut fint och generöst delat. Mycket läsvärd bok!
När Eric Rosén är barn vet han ingenting annat om än att hans pappa måste äta tabletter av alla dess slag för att orka vara så duktig på att skala räkor, köra bil, reflektera djupt över livet och orka ta hand om honom om helgerna.
Eric växer upp i skuggan av sin fars alkohol och drogmissbruk, också även i skuggan av sin mammas utmattningsdepression. När dessutom pappa Sven blir anklagad för mord på en kompis, omkullvälter hela Eric och hans splittrade familjs tillvaro. Vad är sant och vad är inte? Särskilt när pappa Sven inte själv minns exakt vad som hände den där kvällen som kom att prägla hans och sina barns liv för all framtid.

Jag blev oerhört berörd av den här sanna berättelsen. Eric skriver en rak och brutalt ärlig bok där man med integritet får lära känna honom, och lära känna Sven, missbrukaren, pappan, den anklagade.
Författaren skildrar öppet och sårbart sin uppväxt som mycket handlar om sina föräldrars tillkortakommanden.
Han lyckas också väl beskriva sin fars sårbarhet och jag uppfattar pappa Sven som väldigt ärlig med vem han är. En varm och snäll människa som i livet hamnat snett och som Eric beskriver, aldrig lyckats finna någon riktig livsvilja.
Eric delar tacksamt med sig delar av sin fars brev inifrån fängelset och jag kommer att som läsare trivas bland pappa Svens ord, hans betraktelser på livet som är honom hårt, och jag uppskattar hans små härliga reflektioner.
En mycket läsvärd, gripande debut om att växa upp vid sidan av där missbruket satt sina klor djupt och hur man formas därefter.

Glasborgen av Jeannette Walls

Betyg 4
Detta är en rörande verklighetsskildring hur det kan vara för ett barn att växa upp bland missbruk i en Amerikansk, rotlös familj från södern. Rösten från ett frågande barn som bär upp ansvaret år efter år över hela den kringresande familjen. Också ett slags kärleksbrev till en barndom fylld av spänning och uppfinnelserikedom, att leva med det goda och onda, det ljusa och mörkaste mörka på samma gång.
Hur det är att vara dotter till en engagerad, intelligent, påhittig fader och en frånvarande moder med snirkliga, undvikande beteendemönster. Föräldrar som inte riktigt axlar rollen. En läsvärd bok ur barnets perspektiv.

Mina drömmars värde av Yvonne Ehn

Betyg 5
När Olivia tröttnar på sitt jobb i storstaden bestämmer hon sig för att rycka upp sitt liv, rötter och allt, för att låta slumpen avgöra nästa steg. Hon hamnar i en snäppet mindre stad men allt mer händelserik och hon kommer snart att stifta nya, spännande bekantskaper.

Detta är feelgood när den är som bäst! Välskriven med färgstarka, älskvärda karaktärer, full av mysiga tydligt målade miljöer och en stor portion humor. Jag hade väldigt svårt att lägga ned denna pärla och vad jag upplevde stack ut med berättelsen mest är huvudpersonernas djärva sätt att fortsätta drömma, livets stundvisa motvind till trots. En varm berättelse med ett fint budskap att det är okej att inte vara perfekt, som inger hopp och uppmanar läsaren att aldrig sluta se sina drömmars värde.