Louise Haglund Johansson

Användarprofil
Jag njöt sannerligen från den första sidan till det sista avtackandet av att läsa Kelly Osbournes' självbiografi. Hennes memoarer är utformad som brev. Brev till allt från sina världskända föräldrar, sitt drogmissbruk, till sitt lavendelfärgade hår, till sin vagina.
Boken innehåller enormt många ljusglimtar med en stor portion humor, men går också ned i det mörkaste djupet. Igenkänningsfaktorn är hög och hon lyckas i sitt skrivande helt och hållet sudda ut barriären mellan att vara en känd tvpersonlighet till att vara en absolut vanlig människa. En syster, en faster, en dotter, en arbetande kvinna, en före detta drogmissbrukare.

Kelly berättar öppenhjärtigt om kärleken till sin familj, kändisskapets förbannelser och välsignelser, vänskapsband hon genom åren knutit, sex och samlevnad, en människas sköra osäkerhet, och värsta farhågor. Jag läste snabbt ut boken då den verkligen trollband mig. Hon fick genom sin text att kännas som att det var direkt mig som läsare hon talade till och jag var många gånger under dessa kapitel, utformade som brev, djupt berörd.

Det största budskapet jag uppfattade med boken var att verkligen ta vara och lära känna sitt egenvärde utanför karriär, upplevelser och relationer. Att hylla sig själv, den man verkligen innerst inne är och lära sig av det liv man levt och lever.
En bok om personligt växande med en stor dos ärlighet och kärlek.

The Secret

Bok av Kathryn Hughes
Det gifta paret Beth och Michael kämpar för sin son som behöver en njurtransplantation, och ingen av dem är en matchande donator. I samma veva går Beths mamma bort och med sig i graven tar hon hemligheten om vem som är Beths far, vilket leder till ett sökande bakåt i tiden för att få svar, som möjligen kan hjälpa sonen Jake att överleva.

Det här var en väldigt spännande bok med en rad tragiska händelser. Den spänner över nutid och dåtid, vilket jag tycker om. Man får verkligen fördjupa sig i varenda en av bokens karaktärer och den var enligt min upplevelse lätt att komma in i. En bok som håller många hemligheter karaktärerna emellan, men också värme, kärlek och hopp. En läspärla!
På ett dygnet-runt-öppet café i centrala London arbetar vännerna och rumskamraterna Hannah och Mona sedan fem år. Dock är detta varken Hannahs eller Monas livsdröm, utan de kämpar vid sidan av att lyckas inom respektive konstnärligt yrke, men det går inte riktigt som de från början tänkt.
Men under tiden finns "caféet som aldrig sover" som under dygnets alla timmar tar emot alla sorters människor, och några av dem får vi bekanta oss med mellan sidorna.

Jag fastnade för denna bok från första sidan. Lätt att komma in i och sugas med i bland klirrande kaffekoppar och sorlande Londonbor. Den utspelar sig dessutom inom loppet av ett dygn, men som läsare får man även en del tillbakablickar i huvudpersonernas historia och hur de hamnat där de är idag.
Författaren skildrar människor i vardagen på ett mycket vackert och intimt sätt. En varm, mysig och mänsklig feelgood om vänskap, modet att drömma och livet som sker däremellan.

127 timmar

Film från 2011 regisserad av Danny Boyle
Detta är en otroligt spännande, gripande och nervkittlande film om överlevnad i en situation där huvudpersonen bokstavligen fastnar.

Äventyraren Aron är ute på en klättringsresa ensam när han tar ett par felsteg och fastnar med armen mellan en stor sten och en bergvägg.
Han har dessutom inte talat om för någon vart han befinner sig.
Han har heller inte räknat med att vara borta särskilt länge och har knappt några förnödenheter med sig och blir snabbt uttorkad.
Tiden tickar snabbt mot en säker död så vida han inte kan komma på ett sätt att flytta stenen eller få loss sin arm.

Denna film är verklighetsbaserad och talar väldigt korrekt om förloppet kring händelsen utan överdrivna effekter.
Jag satt som på nålar hela filmen igenom, och kände mig efteråt otroligt berörd av en sådan stark historia.
Rekommenderar starkt om man vill se något verkligt gripande och verklighetsbaserat. Finns också som bok då Aron skrev sin självbiografi utifrån denna livsomvälvande olycka, vilket också är starkt rekommenderad och detaljerad läsning.

Flickorna

Bok av Emma Cline
En varm sommardag 1969 får 14åriga Evie upp ögonen för en grupp tjejer hon finner fascinerande och snart skall komma djupare in på livet.
Utan någon vuxen i hemmet som bryr sig om henne är hon ung, vilsen och sökande och förstår inte omedelbart att hon hamnat i mitten av en sekt. Sekten leds av karismatiske "Russel", men det är en av "Flickorna" som skall komma att bli föremålet för Evies besatthet.

Denna bok är baserad på de händelser som utspelade sig kring morden som rör Manson-family.
Den är berättad ur ett fiktivt perspektiv med ett otroligt målande, vackert författarspråk där man bland bladen verkligen andas 60-tal.
Författaren skildrar här maktmissbruk och utsatthet på ett väldigt rått vis, berättat ur ögonen på en skör tonåring, vilket gör boken intressant, berörande och djup, men även en aning diffus.
Helt klart en läsrekommendation.

Julfritt

Bok av John Grisham
När Luther och Noras enda dotter reser utomlands i jobbet över jul, bestämmer de sig för strunta i julen ett år och åka på en tiodagarskryssning till Karibien. Men när den årliga snögubben på taket inte dyker upp hos paret blir grannarna minst sagt misstänksamma och det börjar ryktas att något inte står rätt till. Dessutom börjar barnen i området protestera utanför deras hus och kräver att de ska "befria Frosty". Allt vad de kan försöker de kringgå veckorna innan jul för att komma iväg på sin efterlängtade kryssning, men julen har ändå sitt sätt att smyga sig in.

Detta var en mycket underhållande berättelse med bitter eftersmak. Här vill man verkligen till varje pris undvika allt vad julen innebär med överkonsumtion av julklappar ingen har någon egentlig användning för, sammankomster med flådiga fester och middagar. Författaren har på ett skickligt vis fått ihop bristen på julstämning till att ändå bli en riktigt julmysig, komisk bok. Lättläst och med glimten i ögat.

Biobesök som present

Biobiljett är någonting jag riktigt uppskattar att få i present. Det ger inte bara möjligheten att se en film utan även komma hemifrån ett tag och dela upplevelsen med någon. Vad kan vara bättre än det?
Jag har även genom åren gett bort en hel del biobiljetter vilket varit uppskattat.
Jag älskar personligen att köpa eller få något som köpts på second hand. Mest för att man kan hitta helt unika saker i sitt slag och för att det öppnar dörrar för att själv pyssla, exempelvis spraymåla porslin eller möbler i den nyans man önskar vilket samtidigt ger utlopp för kreativitet.

Att det dessutom är bra för miljön att återbruka är givetvis ett stort plus! Varför slänga så mycket när någons sopor blir till någon annans skatt. Man fyndar till bra pris och det går även att hitta mycket som är sparsamt använt till ett secondhand-pris. Helt enkelt winwin för oss och för vår planet!

Frågesport som present

Jag skulle gärna slå ett slag för frågesportspel som present/julklapp!
Det finns mängder på marknaden både till billigare pris och dyrare och med en mängd teman att välja på.

Personligen gillar jag som mest de spel där man kan spela från 2 spelare, då kan man antingen bara spela med sin partner exempelvis i lugn och ro en avkopplande kväll, men även med familjen vilket är en trevlig aktivitet som gärna bjuder på en del samtal och skratt vid bordet. Perfekt också nu i tider då vi bara får umgås med våra närmsta och hålla oss mycket hemma. Bra sysselsättning både vad gäller avkoppling och sammanhållning.
Jacobs farfar har hela hans uppväxt matat honom med skrönor från sitt tidigare "magiska" liv. När Jacob blir äldre och farfar allt mer senil övertygas han om att det bara är sagor, men när hans farfar hastigt dör ser Jacob någonting som skulle kunna innebära att farfars fabler inte alls behöver vara påhittade.
Detta blir inledningen på en lång och minst sagt häpnadsväckande och magisk resa.

Jag tyckte riktigt mycket om att sjunka in i denna roman som var ganska rå och mystisk i början men stegvis blir allt mer fartfylld. Den är spännande och drömmig och jag tyckte om att de fotografier som en stor del av berättelsen handlar om, finns med i boken och dessutom är verkliga.
Den var lättläst och oerhört stämningsfull och innehöll inte för många magiska karaktärer att hålla reda på och hålla isär. Perfekt spökläsning i höstmörkret.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.