Lovisa Ståtenhag

Recensioner

The Social Dilemma
Film från 2020 regisserad av Jeff Orlowski

Betyg 4
En dokumentär om hur de sociala plattformarna på internet och i appar är designade på ett sätt som ger oss psykisk ohälsa, får oss att bli mer polariserade i våra politiska ståndpunkter, gör oss enklare att manipulera till att tro på saker som inte är sanna, som gör att hela nationer kan instabiliseras på grund av att programmeringarna som genererar klick inte är reglerade överhuvudtaget.

Genom intervjuer med tidigare medarbetare på Google, Youtube, Facebook, Instagram, Twitter etc. får vi en inblick i hur företagen tagit fram AI-algoritmer som lever sitt eget liv och hur dessa medarbetare insett hur de varit med och skapat något som de nu är tveksamma till - ja, etiskt oroade över - för vad händer när en generation växer upp mitt i detta system som kontrollerar och styr våra liv? Vad händer med de ungdomarna och barnen?

En dokumentär som starkt motiverar till att avsluta sina konton på sociala medier och begränsa skärmtiden.

Rekommenderar alla skärmanvändare att se den - för vi borde åtminstone få veta hur dessa plattformar funkar och hur de använder oss.
Fastnade för titeln och köpte ett recensionsexemplar som fanns på Myrornas i Örebro. Författaren gör en rejäl genomgång av svensk skolhistoria från medeltid till nutid, med tonvikt vid politiska beslut och samhälleliga trender som präglat dess utveckling, särskilt under sista seklet. Mestadels lättläst för att vara facklitteratur, men ändå bitvis krånglig på grund av vissa, för mig okända, termer för olika skolföreteelser - finns dock ett behjälpligt lexikon i bokens slut.

Mycket intressant läsning som belyser viktiga punkter i svensk skolutveckling, så att man förstår varför skolan idag ser ut som den gör.

När man som 90-talist läser denna bok känner man sig sviken av vuxenvärlden i fråga om sin skolgång.

En läsrekommendation till varje politiker, rektor, lärare och skolintresserad medborgare - med hopp om att aldrig svika barnens rätt till utbildning.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
Film från 2020 regisserad av David Dobkin

Betyg 2
En Eurovision-film med amerikansk blick. En mysig historia om hur en isländsk musiker och sångerska med mycket tur lyckas ta sig till Eurovision och framföra sitt bidrag. För varje Melodifestival- och Eurovision-fan är det här en film som kräver mycket självdistans och parodi på olika nationers stereotyper.
Det är en fin story om hur det alla motgångar till trots kan sluta med kärlek och lycka - och stolthet i den lilla hemorten där folk bara vill lyssna på dansband.

Många bra skådespelare och artister och väldigt ”Eurovision-igt” - så som man kan förvänta sig. Men just på grund av förutsägbarheten och alla stereotypa klichéer kring Abba, Ryssland, poängutdelning etc. blir det liksom bara måttligt roligt.

Deux points!

Storasyster, lillebror och andra platser i syskonskaran
Bok av Oluf Martensen-Larsen

Betyg 3
Mycket intressant, om än något daterad, läsning om hur släktförhållanden och syskonskarors sammansättning påverkar hur man blir. Särskilt spännande var det att läsa om satellitöverföring där en förälder omedvetet ser sin far eller mor i sitt barn och försöker ge barnet samma egenskaper. I avsnittet om partnerval lärde jag mig även att man tenderar att omedvetet ersätta en gren av släkten som gått förlorad, i sitt val av partner, t.ex. kanske man fattar tycke för någon som liknar morfar och på så vis fyller hans roll (även om man inte nödvändigtvis träffat morfadern).

Kvinnor verkar också hamna i en brännpunkt i livet när de blir lika gamla som deras mor var när hon födde dem. Kvinnan får då ett plötsligt behov av förändring och kanske skaffar barn eller beger sig på någon resa.

Tycker dock att avsnittet om storfamiljer var något kort och hade ännu mer velat läsa om hur det påverkar en att växa upp i en stor syskonskara. Jag som fjärdebarn i en fembarnsskara, tredje dotter mellan två bröder kunde inte känna igen mig i någon av beskrivningarna och uppfattar att boken tyvärr inte kunde lära mig så mycket om mig själv, även om jag kunde lära mig saker om andra syskon och släktingar.

En bok väl värd att läsa om när nästa generation växer fram eller i rent släktforsknings

Snabbare än döden
Film från 1995 regisserad av Sam Raimi

Betyg 4
En film som utspelar sig i en liten laglös stad i det vilda västern. Den unga cowboykvinnan Ellen kommer till staden för att hämnas mannen Herod som mördade hennes far som var sheriff.
Herod styr staden och skor sig på sin goda skjutförmåga.

När Ellen kommer till staden dras hon snabbt in i en quick firing-tävling tillsammans med bland andra en motvillig pastor, Herod och Kid (sonen som Herod inte vill kännas vid).

En actionfilm i historisk miljö med mycket stunt, pangpang och rå död, men som också handlar om en kvinna som tar för sig i en värld som domineras av män och om den blodiga kampen för en
ny ordning i en ond och laglös värld.

En stark fredagsfilm som rekommenderas för den som gillar action, vilda västern, en ung Leonardo DiCaprio, en färgstark kvinnogestalt, kostymdraman och/eller riktigt bra namnkunniga skådespelare. Här är en film för många smaker!

Togo
Film från 2018 regisserad av Ericson Core

Betyg 2
Togo är den sanna historien om en speciell hunds betydelse för att rädda difterisjuka barn i Alaska. Året är 1925 och huvudpersonen slädhundföraren Seppala får i uppdrag att föra antitoxin-serum till ett sjukhus med difterisjuka barn då en storm förhindrar att föra det med flyg.

Filmen om den farliga hundfärden med antitoxinserum är baserad på
en sann historia och ska tydligen vara ganska nära sanningen även i de mest dramatiska scenerna där Seppala bland annat fastnar på ett isblock.

Fokus är centrerat kring den ovanliga ledarhundens betydelse för stt kunna genomföra färden trots de svåra förhållandena och en vacker skildring av relationen mellan hund och människa. I mitt tycke dock en ganska enformig film då mycket tid är konversationslös skildring av färden med hundarna.

För den som vill se en film som uppfyller Bechdeltestet kan här meddelas - till besvikelse - att det i princip bara är en kvinna i hela filmen och hon pratar aldrig med en annan kvinna. Men hon har likväl en viktig roll i att vara den som inte räknar ut Togo utan ser potential i honom, trots att han är annorlunda.

Ett plus är att storyn är baserad på en sann historia vilket gör det till en sevärd film om mod och tillit i det yttersta.

Hopptornet
Bok av Fideli Sundqvist

Betyg 3
En uppslukande berättelse med lättläst text och bilder som får en att helt gå upp i upplevelsen av att stå på hopptornsavsatsen.

Spoiler dock:
Inte den barnbok om att våga som man tror att det ska vara. Snarare en bok om att våga säga nej till det man inte riktigt vågar.

Men som ett riktigt hopptornsbarn kan jag sakna den euforin över att våga hoppa som jag själv upplevt och skulle vilja dela med mig av. Av den här boken skräms man snarast upp från att våga hoppa. Samtidigt känner jag respekt gentemot författarens intention att få barn att inte falla för grupptryck, utan våga gå på sin egen intuition och säga nej när det inte känns helt bra - detta är ett lovvärt bidrag till att få barn fundera över vad det är ”att våga” och att det kan betyda olika saker.
En välkommen fokusförflyttning i den polariserade evangelikala jämställsdhetsdebatten. Lee-Barnewall inleder boken med att beskriva hur kvinnans roll i den kristna församlingen och familjen sett ut genom den moderna amerikanska historien och bekräftar att idealet inom kyrkan har präglats mycket av samtidernas kulturella ideal. En intressant fakta jag tar med mig från dessa kapitel är att kvinnan under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet ansågs vara moraliskt högrestående än mannen och därför uppmanades ta moraliskt ansvar i församlingen, familjen och samhället. Men kvinnorollsidealet har fluktuerat.

I andra delen av boken presenteras klassiska bibeltexter som brukar användas av egalitarianer respektive komplementarianer. Därefter analyseras texterna kontextuellt utifrån vad bibeltextförfattaren talar om i övrigt i kapitlet/boken. T.ex. betonas att texten från Galaterbrevet om ”inte längre man och kvinna, jude eller grek” snarare tas upp i en kontext som handlar om enhet i kyrkan och inte om jämställdhet - men därmed inte sagt att bibelordet inte skulle kunna handla om jämställdhet i förlängningen.

Boken avslutas med två kapitel slm handlar om nytt perspektiv till debatten om kvinnans roll i äktenskapet respektive hennes roll i ledande positioner i församlingen. Här talas bland annat om bibeltexter som tar upp att män och kvinnor styr över varandras kroppar i äktenskapet (ömsesidig respekt genom underordnande gentemot varandra), innebörden av att mannen ska ”älska kvinnan så som Kristus älskat oss” och att kyrkligt ledarskap inte ska komma av traditionella ledaregenskaper, utan utifrån att personen initialt är en tjänande person.

Boken är ett välkommet bidrag till en sundare diskussion kring jämställdhet i kyrkan (framförallt i evangelikala (amerikanska) sammanhang). Istället för att anta en position så tar författaren meningsmotståndarna i varsin hand och visar var vi hamnat fel i debatten och var vi borde fokusera den.

Boken genomsyras av idén om att ett kristuslikt tänkande från båda lägren vore att fokusera kring att ”avstå rättigheter”, inte kring att egoistiskt kräva eller undanhålla rättigheter för en viss grupp. Denna idé utgör ett slags ”tillbaka till evangeliets kärna”-fokus som jag särskilt uppskattade med boken.

Jag ser fram emot att höra mer kristen jämställdhetsdiskussion utifrån det material Lee-Barnewall presenterar. Rekommenderas för alla som engagerar sig i frågor kring jämställdhet, ledarskap och könsroller i kyrkan.

Karlstad Zoologiska
Bok av Hanna Hellquist

Betyg 3
Lättläst och underhållande om Hanna Hellquists barndom bland pappans alla djur. Hon skriver lika livfullt och rappt som hon pratar i radion och man kan som vanligt inte låta bli att skratta åt hennes sätt att beskriva!

Bra bakgrund till hennes härliga person och en inspiration till att själv skriva ner sina barndomsanekdoter.

Läste boken medan jag hade praktik i Karlstad och jag kan verkligen rekommendera att läsa böcker på den plats där de utspelar sig,

Jag mötte Jesus
Bok av Charlotte Rørth

Betyg 4
Charlotte Rørth möter Jesus i en sakristia i Spanien. Upplevelsen läggs i knät på henne som något hon inte själv har valt eller sökt upp - en helt främmande erfarenhet för henne som bara är en helt vanlig dansk kvinna och inte kyrkligt engagerad eller andligt sökande på något vis. Men erfarenheten går inte förneka, den är intensiv och stark. Som akademiskt skolad journalist måste hon gå till djupet med vad det är hon har fått erfara och vad det betyder. Hon samtalar med experter på olika områden och försöker söka upp berättelser från människor med liknande erfarenheter.

Det blev till en berättelse hon behövde föra vidare. En insiktsfull och uppslukande bok om hur det existentiella möter våra vanliga liv och inte kan förnekas trots att det inte kan beskrivas med våra naturvetenskapliga termer. Jesus har något att säga med att möta just henne i vår tid, från vår del av världen. Jesus finns, nu och här, och han är glad över att vi finns.

En varm upplevelse som berör mig och gör mig tacksam till Charlotte som valt att dela med sig.