Är intresserad av kvinnohistoria

Tips för den som...

Bomullsängeln

Bok av Susanna Alakoski
Bomullsängeln av Susanna Alakoski är en gripande roman som utspelar sig i sekelskiftets Finland.
Hilda blir gravid i unga år och det accepteras inte av familjen eller släkten. Hon är uppväxt på landsbygden men när familjen tar sin hand ifrån henne flyttar hon till Vasa. På bomullsspinneriet får hon arbete och boken skildrar livet i en växande industristad på ett otroligt sätt. Det går inte att lägga ifrån sig boken, man sugs in i Hildas värld.

Bumullsängeln är en fantastisk beskrivning av förutsättningarna för unga kvinnor i industrialismens tidevarv. Det går definitivt att jämföra Alakoskis bok med Moa Martinson eller andra arbetarförfattares verk.
Väntar på att fortsättningen ska komma.

Flickan i glastornet

Bok av Elizabeth Fremantle
I denna bok får vi följa Lady Arabella Stuart som är brorsdotter till drottning Elisabeth l och är nästa tronarvinge. Boken utspelas i 1500-talets Englan. Lady Arabella har ett kontrollerat liv där hon har ett begränsat liv som hon i ett antal försök försöker lämna detta liv och leva ett fritt liv men lyckas inte.
Detta är min typ av genre av bok starka kvinnor som försker stå för sina liv. Jag skulle rekommendera denna bok till alla. Läs!

Näktergalen

Bok av Kristin Hannah
Boken handlar om Vianne och Isabelle som båda två gör vad de kan för att överleva i Frankrike under andra världskriget. Hos Vianne är det en tysk kapten som flyttar in i hennes hem tillsammans med hennes dotter och Isabelle går med i den franska motståndsrörelsen i Paris.
Kristin Hannah skriver om kvinnornas roll under andra världskriget och det går rakt in i en.

Fem kvinnor

Bok av Hallie Rubenhold
Historiskt har man alltid sagt att de som mördades av Jack the Ripper i London under hösten 1888 ”bara” var prostituerade. Med denna bok visar historikern Hallie Rubenhold med medryckande berättarförmåga om de fem kvinnornas olika och tragiska liv fram tills att de blev mördade. Det visar sig att majoriteten av dem inte var prostituerade eller hade prostitution som sin huvudsakliga inkomst.
De olika kvinnornas berättelser binds samman med Rubenholds historiska kunskap om hur livet och förutsättningarna såg ut i de miljöer kvinnorna hamnade i. Fram träder ett samhälle där rättsväsendet tar för givet att kvinnor som bor på gatan är prostituerade, trots att så inte alltid var fallet, där kvinnors rättigheter var mycket begränsade och där mycket av den hjälp som samhället erbjöd var villkorad intill slavliknande förhållanden.

Rubenholds fantastiska berättarförmåga fick mig att känna mig närvarande med kvinnorna hon skrev om och de livssituationer de gick igenom. Det var svårt att släppa boken ifrån sig. En bladvändare.

Den franska fotografen

Bok av Natasha Lester
En fin och tankeväckande bok, (baserad på livet och fotografierna av Lee Miller) som ger en nyanserad och lite annorlunda bild av Andra Världskriget och av det inflammerade kaos som rått i vår värld under 1900-talets mitt. Den tar även upp feminism på ett bra sätt.
Jag tyckte om karaktärerna men tyckte att de ibland var lite FÖR fantastiska och altruistiska för att kännas trovärdiga, och den nutida, parallella historien var inte alls lika stark.
Jag gillar dock att den väver in verkliga historier och händelser i qmstoryn, och jag ger den 4 stjärnor och rekommenderar den varmt.

Kvinnohistoria

Instagram-konto av Marika Eriksson
Jag rekommenderar Instagram-kontot kvinnohistoria som varje dag lägger upp bild och information om kvinnor ur historien.
Intressant skildring av en mycket intressant kvinna, Britt Wagner. Hon var Sveriges första radiopirat som utmanade radiomonopolet i Sverige. Hon var också gift och skild tre gånger, öppnade framgångsrikt hotell i Gambia och har där en strand döpt efter sig.