Zarah Peterson

Recensioner

Top Ten - Used av Katie Cotugno

Betyg 3
Jag ville verkligen älska den här boken. Den hanterar unga vuxnas verklighet, med den labyrint av vänskap, utbildning, sex, drömmar och hopp inför framtiden, på ett bra sätt och den vågar dessutom ta upp viktiga ämnen som ångest, press från omvärlden samt dåliga föräldrar. I början är den också mycket bra, men framåt mitten av boken känns den bara rörig och förvirrande.
Som tur är, blir den bättre igen framåt qlutet och jag gillar verkligen sista delen.
Jag kommer absolut att läsa fler böcker av Katie Cotugno.

Kalla mig Amanda av Josefine Sandblom

Betyg 2
Ganska annorlunda, stundtals riktigt charmig och väldigt rolig, men rörig och med (enligt mig) på tok för många och ingående sexscener som inte tillförde något till storyn.

Historieläraren av Matt Haig

Betyg 3
En bok med en enorm potential att vara tankeväckande, informativ, spännande och unik, men som mest handlar om en gnällig man som tar rätt korkade beslut (magiskt nog får de inte heller alltid de utfall de borde, utan passerar rätt obemärkta, i likhet med vissa andra röda trådar som liksom bara tappas bort) och namedroppar sig igenom livet.
Upplösningen känns hafsig och kunde gott fått lite mer engagemang.

Varför den svenska titeln blev Historieläraren, är nästintill obegripligt, för just hans yrkesval - som hade så enorma möjligheter - blir bara en parentes och ett instrument för att introducera en annan karaktär.
Allt som allt, är jag besviken. Hade höga förväntningar men velar mellan 2 och 3 stjärnor. Rundar upp för att den ändå hade en hel del intressanta miljöskildringar i första delen av boken.

Svenske uppläsaren av ljudboken var för övrigt mycket bra (bonus för sångerna!), utom när han läste "albor" som "aal-boor", vilket för mig ter sig ologiskt om det är en förkortning av albatrosser - i mitt huvud bör det uttalas med korta vokaler - nyfiken på hur andra ser på den saken!

Systrarna från Toscana av Lori Nelson Spielman

Betyg 4
En alldeles ljuvlig bok! Poppy är en sådan karaktär du liksom bara vill importera rakt in i verkligheten och ha i ditt liv! Emilia och Lucy kompletterar henne, och varandra, superbra. Jag älskade att få resa till Italien med dem, och min längtan dit på riktigt blev bara starkare.
Jag rekommenderar denna boken varmt till alla som vill ha en riktig feelgood med hjörta och hjärna, skärpa och utan mycket av den "kletighet" som ofta kommer på köpet.
(Lyssnade på denna på engelska och vill särskilt berömma båda inläsarna, som gjorde ett fantastiskt jobb!)

Liten tvåa med potential av Camilla Davidsson

Betyg 1
Sunkiga värderingar, otrohet maskerad som "romantik", män som påstås vara dumma för att de gillar en och en helt kapitalt failad Blechdeltest som vid 42% kulminerade i en scen som gjorde mig rent illamående, samt en oerhört irriterande huvudkaraktär (och en pojkvän som garanterat kommer visa sig vara otrogen, för alla vet ju att en inte är otrogen på riktigt om ens partner var det först...?)... allt detta överskuggade tyvärr en bakomliggande historia om utmattningssyndrom som verkade lovande. Väldigt synd, men min tid är för dyrbar för att jag ska läsa fler förlegade klyschor om mans- och kvinnoroller för att få veta hur den biten löser sig, med tanke på att den mest verkar vara ett sätt för den manligt manlige (men ändå intellektuelle och mjuke) hantverkaren med surfarlooken att visa sig vara en självhjälpsbok på två ben.

Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh

Betyg 4
En helt fantastisk bok som fick mig att skratta högt och vilja köpa en buss och flytta till Frankrike... Evie är en helt underbar karaktär, och Judy Leigh har ett ljuvligt sätt att skapa personligheter med djup, värme och mycket hjärta - alla känns realistiska med bra och dåliga sidor, och betydligt mer liv än i de flesta böcker.
Själva storyn är "enkel" på det bästa möjliga sätt, men också väldigt dråplig och finurlig.
Jag rekommenderar den varmt, och kan särskilt nämna att den engelska ljudboken var MYCKET bra, med en utmärkt uppläsare.

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman

Betyg 5
En unik och fantastisk historia om en väldigt speciell karaktär som en bara måste älska (och ibland bli alldeles galen på, för hon ääär speciell. Mycket speciell.) Gail Honeyman har ett fantastiskt språk och boken är en ren njutning att läsa/lyssna på, och berättelsen vecklar ut sig i perfekt tempo. Jag var inte helt beredd på alla vändningar, utan blev positivt överraskad över djupet i denna härliga bok. Jag rekommenderar den varmt!

Selektiva Selma av Josefine Sandblom

Betyg 4
Börjar lite knakigt och jag tycker intensivt illa om Selma, som känns mest som "en tant som heter Selma" och beter sig otroligt illa, men alltefter historien utvecklar sig, blir det en härlig feelgood med mysiga karaktärer som jag verkligen gillar (utom en, ni kommer märka vilken...).

Det jag tyckte var negativt (varning för spoilers) är kärlekshistorien som kändes lite väl bekväm, sexscenen samt - framför allt, det faktum att vi aldrig fick veta hur det gick med Selmas magont...? Pga att magoroblemet liksom bara glöms bort, hade jag velat sätta 3.5 stjärnor, men det får bli 4, tack vare alla skratt Selmas och Fridolfs sköna kommentarer gav

Star Daughter av Shveta Thakrar

Betyg 5
En helt underbar, sagolik historia med något så ovanligt som Indisk mytologi som bas.

Det välskrivna, poetiska språket och den härliga samlingen av mångbottnade och realistiska karaktärer ovanpå den, i dagens YA, nämnda unika mytologin resulterar i en verkligt fantastisk historia och jag LÄNGTAR efter fler böcker av Shveta Thakrar, allra helst fler böcker om stjärnor.
Rekommenderar denna varmt!

(Alla namn och titlar etc kan verka ganska svåra att separera i början, iom att det inte är ord vi är helt vana vid här i västvärlden, men det är VÄL värt att fortsätta läsa. Tro mig!)

Get a Life, Chloe Brown av Talia Hibbert

Betyg 5
En bok som fick mig att skratta högt, älska alla karaktärer och vilja läsa mer av författaren! En feelgood, men en som inte riktigt följer mallen, och som handlar om en kvinna med fibromyalgi och CFS. Hennes sjukdom, och vad den burit med sig, hanteras oerhört snyggt och jag älskar hur informativ boken är utan att utge sig för att vara annat än skönlitterär. Rekommenderar den varmt!
(Obs! Ej för de prydare, språket är ibland ganska grovt och det är en hel del sex, mycket mer än jag var beredd på.)