Vill röra på sig mer

Tips för den som...
Det viktigaste tycker jag är daglig vardagsmotion. Nu när världsläget är som det är så passar det ännu bättre att till exempel cykla istället för att åka kollektivtrafik. En annan bra sak är att promenera med vänner (med avstånd såklart) som man annars inte kan träffa pga corona. Jag gillar även att ta en paus från skola/jobb genom att gå ut och lyssna på ljudbok eller podcast samtidigt som jag promenerar.
Ta varje chans att gå en kortare promenad! Kanske ta trapporna istället för hissen, gå till jobbet istället för att cykla eller åka buss?
Mitt vardagstips för att röra på sig med är att sätta ett mål på antingen x antal steg om dagen eller att man ska gå x antal minuter. Jag började gå med återvinningen varje morgon istället för att samla på mig till en gång i veckan. Så varje morgon tar jag min lilla påse och promenerar iväg.
Jag vill rekommendera alla att skaffa sig några appar. Dels en habit tracker app, typ en som kan hålla koll på alla dina nya braiga vanor. Dels appen "lose weight app" (for men). DEn har fått mig att aktivera mig i alla fall.
Om man vill börja röra på sig mer är mitt tips att börja med små steg. Sätt upp korta delmål istället för att sikta på huvudmålet direkt. Då är det lätt att man ger upp i förtid.
Börja med en kort promenad, där man går med lite högre tempo än man vanligen gör under ca 10 min. Sen kan man öka med 5 min i taget tills man är uppe i 30 min.
Det är alltid bra att röra på sig. En 30 min promenad har forskning visat kan minska risken att drabbas av bland annat depression. Att kommer ut i den friska på en promenad har hjälp mig många gånger när jag har stora uppsatser i skolan. Så jag rekommenderar en promenad om dagen
Börja smått som med promenader i vardagen och gå inte fullt ut på en gång. Bygga vanor tar tid och då är det bättre att ta det långsamt. Röra sig är viktigt hela livet. Så en promenad känns inte som så mycje5 men är mycket bättre än att inte göra något.
Vardagsmotion är en viktig nyckel till att röra på sig mer under dagen. Det handlar om att göra små ändringar som på lång sikt blir en rutin. Börja med att hoppa av en station tidigare med buss, spårvagn eller tåg. Ta trapporna, stå på ett ben när du borstar tänderna eller promenera till matbutiken och åk buss hem. Hitta något och utmana dig själv och se vad som fungerar i din vardag, allt är bättre än inget.
Jag har nyligen skaffat en app som heter Strava. Man sätta mål varje månad och får en badge om man nå målet. Funkar superbra för mig.
Finn en plats eller områden du vill röra dig på för ofta är platsen viktigare än aktiviteten. Man måste tycka om området för att befinna sig där och att vandra på trottoarer genom en stad och fotografera gör vandringen meningsfull och man upptäcker nya guldkorn och kanske tar lunchpaus på en liten restaurang som du kan recencera på instagram eller Facebook. Starta en stadsvandrings sida på Facebook och ge tips på vackra miljöer och spännande butiker men gå alltid och tvinga dig att bära med det du köpt och inte ta bussen hem. Gå ut oavsett vädet på upptäckts färd.
Ta dagliga promenader det är enkelt och lätt! Varje person kan göra det varje dag. Det är så bra och enkelt!
När jag är ute och går brukar jag ha någon bra musik på, man kan också lyssna på någon spännande podcast eller ljudbok.
Om du åker buss så kan man hoppa av en busshållplats tidigare.

Ta trappan istället för hissen.

Gå istället för att ta bilen korta sträckor.
Stå upp och gå när du pratar i telefon. Gå till jobbet, affären eller gå av ett par stationer tidigare om du åker buss. Gå en morgon och/eller lunchpromenad!
Hitta en kompis att dela målet med. Sätt upp en plan för hur ni ska nå ett mål och sätt även upp delmål där ni kan glädjas över att vara på rätt väg. Peppa varandra så att ni orkar fortsätta och beröm varandra när det går bra! Fundera även på vad som händer om man inte följer er gemensamma överenskommelse.
Lycka till!
Jag brukar ofta gå till ställen jag ska till, till exempel skolan, affären etc. I början kan det vara svårt att gå, men det går efter några gånger lättare.
Börja i det lilla. Ta trapporna istället för hissen. Kliv av bussen eller tunnelbanan en hållplats tidigare och promenera resten av vägen. Ta en liten paus från jobbet en gång i timmen och sträck på dig och rör på dig lite i fem minuter.
Jag rekommenderar den som vill röra på sig mer att bygga in rörelseni vardagen genom att t ex ställa bilen och gå eller cykla till jobbet om möjligheten finns.
Jag vill rekommendera alla som vill röra på sig mer att göra det tidigt på dagen. Då får du det gjort och har det sedan gjort. Avklarat! Skjut inte upp det, då kommer annat i vägen! Vad du än ska göra, gör det så tidigt du kan. Kanske handlar det om en promenad eller ett hemmaträningspass innan jobbet, eller en motionsrunda på lunchen. Vi vet alla hur lite energi som finns kvar efter en lång jobbdag. Eller om du är dagledig: gå ut på en lång promenad eller gå till gymmet tidigt när få andra är där. Efteråt kan en släppa träningen och unna sig att ta det lugnt på kvällen.

Maratonpodden

Podcast
En bra inspirerande podd som peppar en till träning. Funkar att lyssna på under efter eller innan sitt träningspass. Roliga, bra och viktiga ämnen lyfts upp!
Om man vill börja röra på sig mer är det utmärkt att börja med promenader. Och för att peppa sig själv att komma ut är det perfekt att lyssna på talbok. Då vill man ut och gå hela tiden!
Bestäm dig för att göra en run-streak eller walk-streak. Grundreglerna är enkla. Man ska springa eller gå minst 1,6 km (en engelsk mile) varje dag i minst 100 dagar. Gör man en run-streak är regeln att man ska vara ombytt för man ska löpträna. Vissa dagar springer man längre, andra räcker det med 1,6 km. Det viktiga är att man springer varje dag. Hur fort spelar ingen roll, bara att man springer.

Det här kan man sen göra om så om man har svårt att springa kan man göra en walk-streak där man istället går sträckan varje dag i 100 dagar.

Tycker man det är jobbigt att göra 100 dagar, börja med en månad och sen när en har gått så vill man nog oftast fortsätta för det har blivit en härlig vana.

Man kan också göra en move-streak. Där bestämmer man själv om det ska vara att man springer, går, dansar eller vad man nu väljer, men att man gör någon form av träning dagligen.

Men tydligt mål är det viktiga!

Yoga With Adriene

Youtubekanal med Adriene Mishler
Yoga with Adriene gör yoga, något som tyvärr kan se ganska ouppnåeligt ut på t.ex instagram (med massa supersmala, överrörliga akrobater i sponsrade outfits) till något som du kan göra varje dag, och en stund du längtar till! Det finns program för precis alla och alla är välkomna! Med humor, kunskap och värme gör Adriene yoga till något som DU kan göra för DIN skull, och enligt min erfarenhet sprider sig ofta rörelseglädje som ringar på vattnet. Vet du inte var du ska börja? Testa Yoga with Adriene på YouTube.
Sätt inte för höga mål som blir till måsten och sen besvikelse om du inte når dem. Börja enkelt och se till att det är KUL, annars kommer det inte hålla i längden!

P4 Dokumentär

Podcast
Alltid spännande dokumentärer lättare att komma igång med att gå längre promenader. Man går längre bara för att kunna få lyssna klart på detta innan man kommer hem 🏠
Promenader!!

Jag som varit dålig med motion tvingade mig ett par veckor att ta mig tiden för en och samma runda. Känslan när man väl är hemma är bra belöning i början! En bra ljudbok eller podd att lyssna på gör också promenaden lättare. En liten promenad är bättre än ingen!
Jag har skottat en runda på tomten som jag går istället nu när det är halt på vägarna. Det är så vackert inaturen nu.
En promenad i lagom lugn takt en gång om dagen är härligt och nyttigt. Du kan som jag lyssna på musik eller på en ljudbok. En promenad i skog och natur är avkopplande och mysigt
Mitt bästa tips är att ha ett annorlunda tankesätt om det hela. Till exempel så kan man tänka ”jag förtjänar att röra på mig och må bra” istället för att tänka ”ughhhh jag måste träna idag”. Ett annat tips att tänka på är att ändra ”jag hinner inte” till ”jag prioriterar inte”. Om man tänker ”jag prioriterar inte min hälsa” så blir det inte lika lätt att skylla ifrån sig.
Att promenera är en perfekt motion. Frisk luft och många intryck från promenaden. Man känner dofter och ser djur. Varje steg är ett steg mot bättre hälsa och alldeles gratis
Mitt bästa tips för den som vill röra på sig mer är att göra det tillsammans med en vän. Det blir roligare och mer motiverande. Och det blir mycket svårare att ställa in bara för att en inte känner för det just den dagen. Så detta är mitt bästa tips!
Man behöver inte börja med att gå all in, börja med små, korta promenader. Det kan kännas lite kämpigt att faktiskt ta sig i kragen och gå ut, men tvinga dig själv och efter 3-5ggr så kommer du känna att det går lättare och lättare, tillslut kommer det automatiskt!
Heja dig!
Ta dig ut i naturen. En promenad i skogen gör gott för både kropp och själ. Att komma ut i den friska luften och kanske kombinera motionen med något annat, såsom svampplockning, är en bra aktivitet som även ger motion.
Vardagsmotion är mitt bästa tips! Cykla eller gå så ofta du kan. Jag brukar tänka att jag ska röra på mig varje dag och minst en kort promenad. När jag väl kommer ut så blir det ofta en längre promenad när jag väl är ute.
Är du intresserad av teknik? Kanske sitter du för mycket vid mobilen inne. Prova någon GPS baserad app som tex. Turf. Ut och gå eller cykla för att samla poäng. Det kan få dig att gå till ställen du aldrig varit, upptäcka att du orkar ta dig längre sträckor och längre sträckor för varje gång du går ut för att promenera eller cykla.
Börja i det lilla. Allt räknas och betyder något. 5 min är bättre än ingenting. Välj trappen istället för hissen.

Yoga With Adriene

Youtubekanal med Adriene Mishler
Jag tipsar om yoga with Adriene på Youtube. Hon har otal filmer och tips och råd kring yoga. Med humor och en söt hund förvandlar hon träning (vilket jag hatar) till en livsstil i yoga (Som jag älskar).

Stretcha

Aktivitet
En träningsform som lätt glöms bort är rörelseträning/stretchande. Alla behöver det. Det hjälper för att få energi, slippa bli stel, jobba upp de inre musklerna som skapar stabilitet. 2-3 övningar om dagen räcker långt. Tips finns att finna på oändligt med konton på Instagram eller YouTube!
I dagens värld av stilla sittande har det blivit viktigare än någonsin att röra sig. Jag anser att många har ett alldeles för elitistisk syn på motion. Man måste inte träna för att bli elitidrottare om man inte känner för det. Det räcker gott och väl att bara ta en promenad på stranden eller ta en cykeltur med barnen.
Jag har sedan barnsben varit intresserade av att röra på mig och varit aktiv med rörelse genom fotboll, ridning och innebandy långt upp i tonåren.

Som för många andra i den åldern tar annat fokus och tiden läggs på annat än rörelse och träning.

För att hitta tillbaka till den aktiva versionen av mig själv investerade jag på att skaffa en PT som hjälpte och stöttade att träna både på gymet men också utomhus. Och att vara med i PT Small group -pass som var både på gymet men också utomhus med enkla hjälpmedel som man har hemma: vattenflaskor fyllda med vatten blev bra hantlar och motstånd, sopkvasten och fotbollen också m.m.
Vi brukar gå i skogen när det snöat och gissa på vilka djurspåren i snön tillhör. Alltid roligt att lära sig något nytt.

Dagliga promenader

Aktivitet
Vilken enorm skillnad några minuter ute per dag gör för hur det generella välbefinnandet! Av bara farten blir det lätt många fler, kanske till och med timmar när tiden finns.
Kräven ingen dyr utrustning. Ta på skor och ytterkläder och gå. På köpet får man många positiva följder såsom jämnare humör, bättre sömn och större kunskap om sitt närområde.
Bestäm träff med en vän, så blir promenaden verkligen av och ni har trevligt under tiden. Vem vet, det kommer kanske sig så att ni tar en fika efteråt och tillbringar hela eftermiddagen tillsammans.

Simma

Aktivitet
En mycket skonsam träningsform för hela kroppen. Passar alla oavsett ålder och oberoende av vilket form man är i för tillfället.

Dagliga promenader

Aktivitet
Finns inget bättre än att plugga in lurarna i öronen och ge sig ut på en skön promenad. Man kan gå i skogen, längs vägkanten, grusvägar, skogsstigar, gångvägar ja det finns så många olika vägar att bara trampa på. Den friska luften man får och alla steg som kroppen tar är så härlig känsla. Det finns absolut inget dåligt väder. Mina promenader har nu från att vara ca 3 km stigit till ca 1mil per dag. Så jag rekommenderar verkligen att ni tar på er skorna och lyssnar på er favoritmusik när ni tar er ut på era dagliga promenader. Ut på tur aldrig sur 😃👌

Turf

Spel
Turf är en härlig utomhusaktivitet för alla åldrar. Allt som behövs är en mobiltelefon med gps och appen Turf nedladdad. Turf är ett spel, en blandning av herre på täppan, orientering och geocaching. Man tar virtuella zoner som man bara ser i appen, får poäng så länge ingen annan tar dem, får virtuella medaljer och kan tävla mot andra osv. Upptäck nya platser, nya ställen i din omgivning eller turista i en ny stad med hjälp av appen. Turfa ensam eller med andra, gå med i en förening och var med på event. Man får mycket frisk luft, motion och blir lätt ha-galen - bara en zon till! Cykelturerna kan bli flera mil ibland.