Annette Stolt

Satanskäftarna

Bok av Mons Kallentoft
Äntligen en ny bok om kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor.

En vårdag hittas en ung homosexuell man mördad på Stångebrofältet. Är det ett hatbrott eller har det något att göra med hans jobb som kemist och den medicin som han är med och tar fram. Spåren leder åt olika håll. Samtidigt har Malin träffat en ny man och har fått sitt alkoholmissbruk under kontroll, men hon har inga fler chanser att få. Medans Malins är nykär har hennes kollega Zeke och hans fru problem i sitt äktenskap.

Kallentoft är en mästare i att hålla spänningen hög både i mordhistorien och i relationerna. De flätas ihop på ett genialt sätt. Kallentoft har ett sätt att behandla svenska språket som få har. Korta kärnfulla meningar driver upp tempot och känslan av närvaro. Dessa varvas med längre meningar och miljöskildringar som så väl beskriver olika platser i Linköping. Triggar igång minnesbilder och det är som att gå bredvid Malin. En bok man vill läsa pärm till pärm.

Med den här boken befäster Kallentoft sig som en av mina favorit deckarförfattarna. Cliffhangern på slutet gör att jag vill läsa nästa del nu!
Fick det här i julklapp för ett antal år sen och det var helt magiskt att flyga över Stockholm. Start från nåt fält Söder om stan och sen landade vi på Gärdet och drack champagne. Magiskt att flyga ljudlöst över Stockholm och samtidigt kunde man höra vad folk pratade om som var ute.

Love Actually

Film från 2003
Det här är en sån där mysig julfilm som man kan se om och om igen. En sån där härlig film där olika personers liv vävs samman på ett kul sätt. Fullt med massa bra skådespelare som Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Kiera Knitghly och Emma Thompsson för att nämna några. Kul, romantisk och man mår bar så bra när man ser den.

Stormvakt

Bok av Kristina Ohlsson
Det här är första delen i Kristina Ohlssons nya serie Strindbergdeckare om finansmannen August Strindberg som lämnar Stockholm och sitt framgångsrika jobb för att starta en secondhandbutik i Kungshamn. Som tillfällig bostad hyr han huset som ortsborna kallar för Fryshuset och som gömmer en mörk historia för 30 år sen som ortsborna ännu inte glömt. Samma stormiga kväll som August flyttar in försvinner lärarinnan Agnes och trots ett stort sökpådrag hittar man henne inte utan kriminalinspektör Maria Martinsson med kollegor tar sig an fallet. August och Marias vägar korsas på olika sätt, bland annat via ortens bokklubb och det här ses inte med blida ögon av Marias dominerande man Paul.

Det här är inte en deckare med högt tempo och mord efter mord sker, utan den har det där lite långsamma tempot som finns i vissa engelska deckare som Morden i Midsummer. Men det är inte ett behagligt lugn utan det finns en underliggande oro och spänning som byggs upp kring vad som hänt som driver handlingen framåt. Kontrasten av att något hemskt händer i den bohusländska idyllen bidrar till stämningen. Persongalleriet är intressant och de olika relationerna mellan personerna flätas samman undan för undan. Kristina Ohlsson visar med den här nya serien att en deckare inte behöver vara full av blodiga och bestialiska mord för att hålla läsaren i sitt grepp. En deckare perfekt att läsa med en kopp te medans höststormarna ryter utanför. Ser framemot att följa August Strindberg och Maria Martinsson
Första James Bond filmen och som var grunden till en agentfilmerna. Brittiskt elegant humor. Äventyr och action. Nåt helt nyskapande när det om och en hjälte som har överlevt och nyskapats om och om igen. Alltid underhållande att se på. Dock så finns det ju en ganska föråldrad kvinnosyn i de tidigare men det har ju blivit bättre med åren.

Sean Connery var först som Bond och som satte prägeln för hur Bond ska vara. En brittisk gentleman med glimten i ögat.

Råttkungen

Bok av Pascal Engman
Pascals tredje bok och den andre om polisinspektör Vanessa Frank.

Ett högaktuellt och skrämmande tema om kvinnohat så starkt att det leder till mord. Mord som utförs av män sprider kvinnohat i mörka digitala nätverk för s k incels. Män som misslyckas med att inleda förhållanden som de anser sig ha rätt till ha. Sitt misslyckande och sin sexuella frustration tar de ut genom att hämnas på kvinnor genom att mörda dem. För att lösa det här fallet tar Vanessa hjälp av sin vän Nicolas.

Från första sidan är man fast i den här täta spännande thrillern med ett väldigt högt tempo. Korta kapitel som växlar fokus på de olika personerna i handlingen, som man inte vet hur de ska knytas samman, håller uppe spänningen och man vill läsa ett kapitel till hela tiden. En bladvändare som inte går att lägga ifrån sig förrän den är utläst, även om det innebär en nattläsning. Pascal Engman är en av våra bästa kriminalförfattare som med sitt författarskap fängslar, berör och speglar viktiga samhällsproblem på ett spännande och verklighetstroget sätt. Ser framemot att läsa mer av honom.
Det har gjorts flera olika filmatiseringar av Charles Dickens klassiska julsaga om den snåle Ebenezer Scrooge som inte vill hjälpa de fattiga som kommer och ber om hjälp på julafton. Själv har han ingen att fira jul med och tycker mest att julen bara är ett otyg. Men han mötet några olika spöken som får honom att förändras.

I den här versionen är det Kelsey Grammer som spelar Scrooge. Och det är en del andra kända namn som dyker upp som Jane Krakowski, Jennifer Love Hewitt, Geraldine Chaplin och Ruthie Henshall.

Musiken i filmen är av Alan Menken som också gjort musiken till Aladdin, Den lilla Sjöjungfrun och Skönheten och Odjuret för att nämna några.
Det här är en liten trevlig bok på ca 60 sidor som handlar om Ingrid Bergmans koppling till Stöde i Sundsvall. Ingrid gifte sig med sin förste man Petter Aron Lindström den 10 juli 1937 i Stöde kyrka. Boken innehåller bilder från bröllopet och andra familjebilder. Den ger en liten inblick i Ingrids liv tillsammans med Aron Petter och deras dotter Pia fram tills hon lämnade dem för Roberto Rossellini. En skilsmässa som också påverkade hennes relation med Aron Petters familj och släkt som blivit hennes, men som hon sen blev ”den där kvinnan” för. Intressant även att den även innehåller delar av Aron Petters karriär.

Språket i boken upplevde jag lite daterat, men i övrigt en trevlig bok att läsa. Jag tyckte det var kul att läsa om den här tiden i Ingrid liv eftersom jag nyligen sett musikalen Camera i Jönköping som handlar om de italienska åren.
Bröderna Lejonhjärta är en av Astrids Lindgrens mörkare böcker, men samtidigt som den handlar om död så ger den hopp om att allt inte är slut när man dör. Man kommer bara till ett annat ställe och där återförenas man sen med sina vänner och släktingar när de där.

Bokens fina kärna har man väl bevarat i flimatiseringen som nu är 43 år gammal men som faktiskt håller än idag för det är så bra skådespelarinsatser. Visst ser man att tekniken inte var lika bra som nu, och Katla i sig är ju inte så skräckinjagande, men spänningen som byggs och hotet som förmedlas är ändå obehagligt.

En svensk bok och filmskatt som ska spridas generation efter generation.
Det här är en roman som bygger på den sanna historien om Dita Kraus.

En historia om den unga tjeckiska flickan som blev bibliotekarie på en skola i Auschwitz. Mitt i allt det hemska så fanns det ett familjeläger där man startade en skola för att barnen skulle få nån form av hopp. Böcker var förbjudna men man hade lyckats rädda åtta böcker som Dita vårdade och skyddade med sitt liv.

Tillvaron i Auschwitz-Birkenau skildras väldigt levande och detaljrikt, och obehaget krymper in under skinnet på en. Stanken, kylan, rädslan, hungern och förtvivlan är ständigt närvarande men så mitt i allt finns ett litet ljus, några böcker som förvandlar det mörka till nåt normalt.

Det som kan uppfattas som siffror och statistik levandegörs här. Det är riktiga levnadsöden. Jag var där för ett par år sedan och jag kan verkligen se hur det ser ut, hur de har det och hur det är när jag läser, fast ändå inte.

Det är en bok man vill sträckläsa men ibland var jag tvungen att lägga ifrån mig den när bilderna blev för verkliga. En bit in nämner de fångcellerna i Auschwitz I som är små betongkuber som de bara kunde stå i. När jag var där och såg dem kunde jag inte ens förstå hur någon kunde ta sig in i dem, än mindre hur de kunde överleva. Det är svårt att förstå hur någon kan vara så omänskligt grym och göra det som gjordes mot någon annan.

Otroligt bra berättat och en viktig bok att läsa. Vi får aldrig glömma och vi måste motverka att de kan hända igen.