Annette Stolt

Användarprofil

Den blå gardinen

Bok av Stina Nilsson Bassell
I april 1860 jobbar Olga och Helga med att plantera den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. Två unga kvinnor som bor på fattighuset där det inte finns några blommor som lyser upp tillvaron. Men helt plötsligt blir de erbjudna jobb på Himmelstadlunds herrgård. En fridfull plats hos den vänlige herr Alreik, tills ett mord sker och någon verkar vilja kasta misstankarna på Olga.

Det här är en trevlig historisk berättelse om två unga kvinnor som lyckas göra en klassresa, hitta kärleken och vara med om att kämpa för kvinnors rättigheter. Mordhistorien är dock lite svag. Styrkan och det som gör den intressant och läsvärd är det historiska skeendet, där fiktiva händelser och personer placeras in bland verkliga händelser och personer.

Som Östgöte var det verkligen intressant med det stora bankrånet i Linköping och textilbranschens framväxt i Norrköping.

Stina Nilsson Bassell har hittat ett språk som flyttar oss tillbaka till artonhundratalet men fortfarande med en modernt flyt i språkmelodin. Hon levandegör industrialismen frammarsch genom kvinnornas perspektiv. Kvinnor som slet för att mätta sina barn ofta under svåra förhållande.

Mamma Mia!

Film från 2008 regisserad av Phyllida Lloyd
Mamma Mia är filmen som bygger på musikalen. Full av Abbas oförglömliga hits. En lång rad fantastiska skådespelare med Meryl Streep i spetsen. Björn och Benny som dyker upp i små statistroller.

Ett glädjepiller utan dess like.

Finns det nån som inte sett den så är det hög tid att göra det.

Blodsband

Bok av Edvard Fenvik
Fyra killar firar sin muck på en Finlandsfärja. Ett fylleslag som slutar med en fruktasvärd våldtäkt. 25 år senare hittas en framgångsrik advokat brutalt mördad i sin fina lägenhet i Stockholm. Kriminalinspektörerna Oscar Bodfors och Sasha Blagojevic leder utredningen.

Det här är Edvard Fenviks debutroman. En klassisk polisroman för fokuset ligger på själva polisutredningen. Poliserna är vanliga människor som jobbar sin arbetsdag och sen åker hem till sitt eget liv. Detaljrika Stockholmsskildringar gör att man enkelt följer med vart det utspelas. Eftersom jag själv bor i Bromma gillar jag att en del av handlingen är förlagd hit. Parallellt får vi följa mördarens uppväxt utan att det avslöjas vem det är. Tidigt förstår man att händelserna hänger ihop, men det är ju vägen dit sim är spännande. Tempot i boken är lite lugnare än i en del andra deckare, men det blir inte tråkigt för språket och utredningsdetaljerna håller intresset uppe. Tempot stiger ju närmare man kommer den rafflande upplösningen.

Jag läser gärna de kommande delarna i den här serien.

Edvard Fenvik är en pseudonym, och det mysteriet återstår att lösa.

Urmakarens familj

Bok av Gunilla Tähti Wigge
Andra delen om familjerna på Soläng. Livet rullar på för halvsystrarna Maria och Rosie i Alingsås. Rosie håller på med sitt tweedskrädderi och hon och hennes urmakare Anders har det bra. Så dyker Anders bror Göran upp helt oväntat och deras liv förändras. Maria fortsätter med sina guidade turer och sitt sökande efter Bens pappa som hon träffade i London. 17 år har gått så det är inte lätt. Så tar Rosie med sig Ben hem till London.

Det här är en bok som bäst avnjutes med några koppar PG-tips. Vardaglig, rolig feelgood och en bit in i boken får jag lyckomystårar i ögonen. Känslan när man vet hur det ska gå, men man hålls på halster lite till innan själva upplösningen kommer.

Hemlängtan till London växer också för Londonskildringarna har de där små detaljerna och känslan som man nog bara noterar om man bott i och älskar London. Underbart att för en kort stund vara i London igen, som jag längtar att få åka dit igen!

Bondespelet

Brädspel skapat av Roland Romell
Ett av Algas klassiska spel. Man börjar som torpar och så gäller det att så och skörda i rätt tid. Ett varv är ett år och ju bättre man lyckas desto mer pengar får man så man kan köpa upp sig till gård, herrgård och slott. Den som kan köpa slottet vinner.

Ett spel som passar hela familjen. Kräver lite planering men även tur då man på vissa rutor ska dra kort och kan ha oturen att det blir dåligt väder så skörden förstörs eller man har tur och ärver.

Trevligt spel!

Nio liv

Bok av Emelie Schepp
Sjätte delen i serien om åklagare Jana Berzelius. Det är bara hatten av för Emilie Schepp som ännu en gång håller håller mig fast i sitt grepp så jag inte kan sluta läsa.
Jana är en av de mesta intressanta karaktärerna som finns i en kriminalroman. Hennes mörka bakgrund som hela tiden är nära att avslöjas. Polisen Henrik kan inte släppa tanken på att morden på tre kriminella i Vrinneviskogen är så likt det sätt som Jana räddade hand frus Emmas liv. Så när när ytterligare en medlem ur det kriminella gänget Komandos sprängs till döds kommer han allt närmare sanningen.

En spännande intrig om gängkriminalitet där de styr sina medlemmar och deras anhöriga med hot och våld. Janas komplicerade förhållande till sin far och Danilio blir än mer komplext. Till varje pris måste alla hemligheter skyddas. Spänningen eskalerar hela tiden och slutet är en riktig explosion. Som vanligt med en ödesmättad cliffhanger.

Längtar redan efter nästa del!

Cluedo

Brädspel skapat av Anthony E. Pratt
Ett klassiskt brädspel för hela familjen där man får i uppdrag att lösa ett mordfall i bästa Agatha Christie stil.

Vem är det som är mördare? Var skedde mordet? Vilket mordvapen användes?

Kul att leka deckare!

Flickan i brevet

Bok av Emily Gunnis
Det här är en historia som är inspirerad av vad som hände på Irland och i England i katolska kyrkans Magdalenatvätterier. Unga ogifta flickor som blivit gravida placerades motvilligt hos nunnorna för familjerna skulle slippa skammen när den blivande fadern inte tog sitt ansvar. Kvinnorna hölls fångna under slavliknande förhållanden och deras barn adopterades bort. Det här uppmärksammades för ett antal år sen och filmen Philomena spelades in med Judi Dench.

Här är det journalisten Samantha Harper som hittar ett brev hos sin mormor som är skrivit av en ung kvinna som heter Ivy. Ivy skriver om hur hon är fängslad på St Margrets och förtvivlat ber om hjälp. Samantha ser ett scoop som hon så väl behöver och börjar nysta i historien som visar sig vara mer förfärlig och personlig än hon tror.

Historien växlar mellan dåtid och nutid och många personer är inblandade, så det gäller att man är alert när man läser för att inte missa något.

Intressant och skakande berättelse, som blir än mer fasansfull när man vet att det här hände många unga kvinnor och barn och för inte så länge sen. En berättelse som håller läsaren i sitt grepp och väcker många känslor och tankar.

Ett annat liv

Bok av Micael Lindberg
Det här är en historia om två bröder, Hans och Kent, som växer upp i ett hem med våld, droger och övergrepp. Bröderna är väldigt tighta och i en värld där det inte finns någon vuxen som bryr sig, litar de bara på varandra. När de till slut kommer bort från hemmet är deras självkänsla körd i botten. Fast de sett hur skadliga drogerna är, dröjer det inte länge innan de befinner sig i en nedåtgpendespiral av droger och kriminalitet.

En gripande och omskakande historia som är inspirerad av olika verkliga händelser. Språket är rakt och obehagligt detaljerat emellanåt. En historia som kryper innanför skinnet. Den berör djupt utan att slå över till att bara bli en ”tycka synd om offer historia”. Ena stunden tycker man synd om dem och lider med dem, men i nästa blir man frustrerad över att de medvetet väljer fel väg, fast de vet att det är fel och att de sviker nån som ställer upp för dem. Det sträcks ut händer som vill hjälpa dem, men de vågar inte ta emot hjälpen, eller så är såren så djupa att de inte kan läkas. Att välja rätt är verkligen inte lätt.

En historia som skakar om, väcker tankar och en och annan tår fälls när man läser den.
Ett "historiskt" drama om norska kungahuset under andra världskriget. Hur mycket detaljer som stämmer är ju svårt att säga men det är ett spännande och välspelat drama. Ger en intressant inblick i Norges del i andra världskriget som många nog inte känner till.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.