Annette Stolt

Recensioner

Systrarna på Kreta av Anna-Maria Ekblad

Betyg 4
I dessa Coronatider när man inte reser så mycket är det här en perfekt deckare att läsa. En härlig blandning av spänning, reseskildring och grekisk mytologi. Anna en nybliven reseledare jobbar sin första säsong på Kreta. Vart sjunde år firar man gudinnan Gaia på Kreta under en veckas tid. Men redan i början hittas en av gästerna döda på sitt hotellrum och i rummet finns en liten staty på Gaia. En tillfällighet eller ett samband för Gaia är ju hämndens gud? Det här är Anna-Maria Ekblads debutroman som tidigare getts ut under titeln Olyckssystrar. Lättläst och bra deckare, men lite väl långa kapitel för min smak. Tillhör de som älskar korta kapitel och ogärna lägger ifrån mig en bok mitt i ett kapitel. Så en önskan om kortare kapitel till nästa bok! Men ser framemot att följa reseledaren Anna, och det blir spännande att se var den utspelas!

Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa

Betyg 4
För nåt år sedan läste jag den Tyska Flickan av Armando Lucas Correa. En bok som jag tyckte mycket om och när jag såg att han skrivit Dotterns berättelse blev jag genast sugen på att läsa den. Precis som i den Tyska Flickan är det barn som är i fokus och deras upplevelse under andra världskriget.

Amanda Sternberg flyr Nazityskland med sina två döttrar när hon blivit änka. Men under resan tvingas hon göra ett fruktansvärt val. Bara en dotter kan skickas i säkerhet till USA, den andra får följa med på flykten till Haute-Vienne. Amanda skriver brev till dottern som skickades till USA och många år senare når de fram.

Det är en väldigt sorglig berättelse som visar på krigets fasor, inte minst den helt meningslösa masssakern i den lilla byn Oradour-Sur-Glane, men samtidigt är det en vacker berättelse för det är ett underbart språk som trollbinder läsaren.

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd av Lena Nordenjack

Betyg 4
En rolig, galen och absurd historia som utspelas i Linköping, Venedig och New York. Autistiske Jan jobbar på ett galleri som ägs av Vincent Grappa. Jan gillar sitt jobb och särskilt några Andy Warholinspirerande screentryck. Jan känner dock på lukten att de är äkta. Några veckor innan en vernissage för en dansk konstnär besöker Vincent Konstbiennalen i Venedig. Men han blir försenad och Jan får ordna vernissagen själv. Enda hjälpen han har är sin väldigt speciella familj. Nordenjack har skapat ett galleri av helt underbart roliga och udda karaktärer, nästan så man undrar om hon själv ätit några av kexen som bjuds på vernissagen. Skildringarna av Linköping stämmer väldigt bra. Känns som jag promenerade nästan samma väg till mitt jobb då jag gick förbi ett galleri och hårsalong. En rolig och underhållande bok som jag småleende rekommenderar!

Försvunnen av Lotta Luxenburg

Betyg 4
En morgon på Söder i Stockholm blir lilla Ava bortförd på väg till förskolan, vilket inte noteras förrän hennes mamma Petra kommer för att hämta henne. Poliserna Nick och Klara leder utredningen kring försvinnandet. Så försvinner ytterligare en liten flicka. Bra och spännande intrig. Intressanta karaktär vars liv vävs samman. Målande och detaljrika Stockholms skildringar som skapar äkthet i handlingen.

Vargen av Katarina Wennstam

Betyg 5
Ännu en otroligt bra bok av Katarina Wennstam. Ingen tar sig an viktiga kvinnorättsfrågor som hon. Hon skildrar det svenska rättsväsendet med sina brister och lägger grunden till en högre rättssäkerhet för alla tjejer när hon inte väjer för det obehagliga. Bra starka kvinnliga karaktärer!

Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg

Betyg 4
Linda Landsing ärver lyxhotellet Flanagans som klarat sig under kriget, av sin far 1949. Hon beslutar sig för att driva det, biljet inte uppskattas av kusinerna som äger små andelar och vill ta över. 10 år senare har hon lyckats att få det framgångsrikt, men striden med kusinerna består. Kärlek har hon valt bort efter att blivit sviken ett par gånger. Kvinnor börjar satsa på karriär istället för att gifta sig. Det är även en tid när svarta fortfarande inte är välkomna överallt. Åsa Hellberg lyckas väl att behålla feelgoodstämningen samtidigt som hon behandlar kvinnornas frigörelse.

Ditt hjärta är mitt av Thomas Bodström, Lana Brunell

Betyg 5
Det här är första delen i Motalaserien med Nina Malm som är polis sångerska i ett coverband. En juninatt några dagar innan Vätternrundan ska gå av stapeln hittas en ung kvinna brutalt mördad i stadsparken med håret utlagt som en solfjäder. Det är upptakten till en rafflande jakt på en seriemördare i Solfjäderstaden Motala.

När man är född och uppvuxen är det självklart extra spännande att läsa en deckare där man ser framför sig exakt var de är från Ubbes konditori till de röda arbetarbostäderna till Motala verkstad. Pulsen kring Vätternrundan är också fångad och stressen det skapar när flera personer mördas precis som årets höjdpunkt går av stapeln.

Ninas syster Danny är journalist och systrarnas relation kommer i kläm när de bägge är måna om att göra sitt jobb så bra som möjligt. Ninas karaktär växer sig starkare och blir mer intressant ju längre in i intrigen man kommer och jag ser fram emot att läsa mer om henne och de andra karaktärerna igen.

Brunell&Bodström har alla förutsättningar med den här spännande bladvändaren att bli en deckarduo att räkna med. Det är inte för inte som tankarna går till Sjöwall/Wahlöö och deras första deckarroman om ”Roseanna” med Martin Beck, som också utspelade sig i Motala och den här håller samma klass.
Nyhetsinslagen om krigen i Syrien och Irak har varit oändliga och till slut ser man de inte längre. Flyktingarna som vill in i vårt land tar aldrig slut, hur många kan vi ta in? Människor som bara blir siffror. Men när man läser Nadia Murads egna berättelse om hur det var att vara yazirer i kriget då blir siffrorna människor igen. För att använda hennes egna ord är det ”en uppriktig och saklig berättelse”.

På ett väldigt detaljerat sätt skildras hennes liv i Kocho före, under och efter fångenskapen hos IS. Det är många detaljer om miljön, hur det såg ut och hur människorna var. Tack och lovär de hemska övergreppen och våldtäkterna hon och alla andra kvinnor utsattes för av IS bara omnämnda, utan detaljer. Det är en omskakande berättelse som inte lämnar någon oberörd. I slutet har en önskan, att hon ska vara den sista flickan i världen med en berättelse som hennes. Tyvärr är det en önskan som inte slagit in. Runt om i världen utsätts kvinnor för det här hela tiden i krig (och utanför krig). Världen får inte blunda för det. Vi får inte blunda för det.

Kan någon som läst boken säga att vi tar in för många flyktingar om det innebär att vi stänger dörren för en av dessa kvinnor?

En väldigt viktig bok att läsa och som borde vara obligatorisk i skolan.