Karin P

Användarprofil

Sushi

Maträtt
Absolut det godaste och lyxigaste som finns! Och förhållandevis enkelt att göra hemma också, bara man får rätt på riset (kolla tex youtube för detta). Jag gillar att ha bland annat avocado, gurka, cream cheese och paprika i mina. Det är också kul att istället för att göra massa olika rullar istället bara göra en sushi-bowl med ris i botten och sen all topping på. Blir en bra matlåda dagen efter också.
Paj är min bästa "slänga ihop"-middag. Jag brukar använda mig av fryst broccoli (som jag kokar upp snabbt), urkärnade oliver, fetaost, soltorkade tomater, lök och en massa ost. Om jag har andra grönsaker så slänger jag i det också. Serveras med en stor fräsch sallad, verkligen en perfekt middag som känns lyxig men som går väldigt snabbt (minus ugnstiden då, men då kan man ju hitta på något annat kul). Ett tidsbesparande tips är att göra pajdegen kvällen innan så slipper man stå med det en vardag när alla där hemma är hungriga.
Nej men pommes frites är det bästa jag vet. Punkt slut. Dock problem; nu i coronatider när man inte vill/kan sitta på restaurang och istället hämtar take away blir pommesen alltid KATASTROF, pga kalla och äckliga. Så jag har istället börjat beställa bara hamburgare/falafel eller whatever det är jag vill ha från restaurang och sen gör jag fräscha pommes hemma i min airfryer istället. Succé! Och det blir lite nyttigare om man nu bryr sig om sådant.
Den bästa vardagsmaten! Toppen att göra storkok av då det håller många dagar och även bevaras perfekt i frysen. Eftersom jag inte äter kött brukar jag antingen använda mig av sojafärs eller belugalinser, som man sedan mixar för en mer "köttfärssåsig" konsistens.
Bakad potatis är cirka det bästa jag vet. Billigt, gott och mättande! Hemma brukar jag göra olika röror beroende på vilken nivå av tid och lyx jag har; skagenliknande räkröra till potatisen som förrätt till fredagsmiddagen (brukar då ta en halv potatis per person) eller fetaoströra med en massa grönsaker på en vanlig måndagskväll

Vild

Bok av Cheryl Strayed
Vild är en självbiografisk bok om Cheryl Strayed som bestämmer sig för att vandra en del av Pacific crest trail, vilket är en vandring i USA som går från den mexikanska gränsen till den kanadensiska gränsen via bland annat Kalifornien och Oregon.

När boken börjar så har det gått ungefär 4 år sedan Strayeds mamma hastigt gick bort i cancer. Hon befinner sig dessutom mitt i en skilsmässa och i någon slags heroinmissbruk. Kort sagt; hennes liv är komplicerat. Boken följer Strayed under hennes 180 mil långa vandring genom USA och man får även en inblick i hur hennes liv såg ut innan hon började vandra.

Jag tyckte väldigt mycket om denna boken och tror att den kommer stanna hos mig länge. Strayed är ingen erfaren vandrare och det är ganska kul att läsa om alla misstag hon gjorde under resans gång. Samtidigt så blir man helt otroligt imponerad av henne och allt hon klarar av.

Säg inget om Lydia

Bok av Celeste Ng
Boken handlar om 15-åriga Lydia som försvinner mitt i natten från sitt hem och några dagar senare hittas död i en närliggande sjö. Boken följer Lydia och olika medlemmar i hennes familj både före och efter dödsfallet och långsamt får man reda på vad det var som hände Lydia. Jag tyckte tyvärr inte så mycket om denna boken trots att jag läst väldigt positiva recensioner på bland annat bookstagram. Jag tyckte boken var alldeles för seg, även fast det är en kort bok på dryga 250 sidor så tog det mig ganska lång tid att läsa ut den. Karaktärerna i boken kändes också suddiga och jag tyckte det kändes svårt att få grepp om dem och att förstå varför de betedde sig som de gjorde.

Mellan raderna - en podcast om läsning

Podcast med Peppe Öhman och Karin Jihde
Min absoluta favoritpodd när det kommer till podcasts om böcker. Jihde och Öhman pratar om både böcker jag läst och tyckt om men även vissa jag aldrig hört talas om. Gillar att de har ett finger på pulsen i bokvärlden och pratar om populära och omtalade böcker i både Sverige och USA.

Vem dödade min far

Bok av Édouard Louis
Läste denna boken då jag fick höra att "fjärilsvägen" av Patrik Lundberg (som jag älskade) var ganska inspirerad av denna. "Vem dödade min far" handlar om en trasig relation mellan en far och en son. Boken skrivs som en berättelse från sonen till fadern och tar upp händelser från framförallt sonens bakgrund som visar både på smärtan men också kärleken som finns i relationen mellan de två. I slutet av boken blir det väldigt politiskt och författaren tar upp de franska politiker som på något sätt försämrat livsvillkoren för de allra mest fattiga och utsatta i det franska samhället. En väldigt fin och lågmäld bok som jag läste klart på en eftermiddag.

Brita Zackari och Parisa Amiri

Podcast med Parisa Amiri och Brita Zackari
En av få poddar jag lyssnar på, dock inte varje avsnitt men lite då och då. Jag gillar Brita och Parisas dynamik och att det inte bara är samtal likt "vad gjorde vi förra veckan" som många andra poddar tenderar att ha. Jag gillar även att de har intellektuella samtal utan att bli alltför "besserwissrig".
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.