Lena Fredriksson

Användarprofil
De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel
De bortglömda namnens bok utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. Det finns just nu en uppsjö av skönlitterära böcker som behandlar just det, men jag tycker alltid det kan behövas fler. Vi får aldrig glömma. Denna bok tar dessutom upp en annan sida av kriget. Boken handlar främst om Eva Traube och börjar med med att hennes far förs iväg av nazister och hon och hennes mor flyr från Paris till en liten by i bergen nära den schweiziska gränsen. Där kommer Eva i kontakt med motståndsrörelsen i och med att de upptäcker att Eva är en mycket skicklig dokumentförfalskare blir hon en värdefull tillgång. Hon förfalskar identitetskort åt föräldralösa barn så att de ska kunna smugglas över gränsen till tryggheten i Schweiz. Men för att barnen inte ska glömmas bort kommer hon och hennes vän Remy på ett system för att bevara namnen i en bok.
65 år senare lever Eva ett helt annat liv i Florida när hon läser om just den boken i en tidning. Hon bestämmer sig då för att resa till Berlin för att ta reda på om det finns något meddelande till henne i boken från sitt livs kärlek -Remy.

Hela boken är en bergochdalbana av känslor, pendlande från hopp till ledsamhet och sorg. Den är så spännande att jag inte kunde sluta lyssna, hela min lilla trädgård blev noggrant vårstädad och jag fortsatte sen även inne.Jag ville få veta vad som händer, ville veta om de blir påkomna eller om de klarar sig. Med andra ord förstår jag varför boken var nominerad till Årets bästa historiska roman i Goodreads choice awards, för detta är otroligt bra. Att boken dessutom bygger på verkliga händelser är ett stort plus för min del.
Cecilia Ahern har skrivit en uppföljare till succéboken PS. Jag älskar dig. Den nya boken heter ”Det sista brevet”. Holly blir övertalad att vara med i en podd och berätta om de brev hennes man Gerry skrev till henne för att läsas efter hans död. Ett par dagar efter att podden sänts blir kontaktad av en kvinna som vill att Holly ska hjälpa andra i samma situation. Det visar sig att kvinnan startat en klubb som heter Ps. Jag älskar dig. Holly tvekar först, hon vill inte bli påmind om tiden efter att Gerry gått bort. Det har gått sju år och Holly har gått vidare och har inlett en ny relation och försöker skapa en annan framtid. Men till slut tar nyfikenheten över och hon deltar i ett möte med klubben. Hon blir berörd av de fyra udda medlemmarnas öden och deras önskan att sprida glädje efter sin död. De har alla fått en dödsdom och har olika lång tid kvar att leva. De vill ha Hollys hjälp att sprida deras brev efter sin död. Hon kan inte säga nej. Men hur går det ihop med hennes nya relation? Är den stark nog att hålla för detta? Om man bara sett filmen och inte läst boken den bygger på så kan denna bok verka konstig. Filmen och boken skiljer sig åt på många sätt. Både var Holly och Gerry bodde, hur de träffades, brevens innehåll osv. Men oavsett så är denna nya bok lika välskriven med en fängslande historia. Jag kan rekommendera att ha näsdukar nära till hands vid läsning. Det är många sorgliga men fina avsnitt varvat med dråpliga och roliga scener. Jag blir mest berörd av tonårsflickan Ginika och hur hon kämpar för att skriva ett brev till hennes halvårs gamla dotter Jewel så att hon ska minnas sin mamma när hon blir äldre. Men det finns flera andra fina karaktärsbeskrivningar som även de får tårarna att rinna.

Uno

Kortspel
Det perfekta kortspelet för alla, ung som gammal. Enkla regler som man lätt kan göra svårare om det skulle behövas.
Med de yngsta kan man följa färger och ju äldre man blir desto svårare går det att spela Uno!

Min mörka Vanessa

Bok av Kate Elizabeth Russell
Boken handlar om Vanessa. Historien pendlar mellan hennes tankar och liv som 32-åring i nutid och vad som hände henne som 15-åring på internatskola. Den vuxna Vanessa jobbar som receptionist på ett hotell under dagarna. På kvällarna röker hon på, träffar män hon egentligen inte vill träffa och lever överlag ett destruktivt liv.
Den 15-åriga Vanessa är ny i skolan och har allmänt svårt att passa in. Men hennes 42-åriga engelsklärare Jacob Strane ser henne och han uppmuntrar hennes försök till poesi och lånar henne böcker. Vad som börjar som en relation mellan lärare och elev utvecklas till något mer när det börjar bli fysiskt. Hon blir nästan helt beroende av hans acceptans. Hans makt över hennes liv fortsätter trots att hon tvingas lämna internatskolan.
I nutid har Jacob Strane anklagats för övergrepp. En gammal elev har lämnat ut sin historia och menar att det finns fler elever som blivit utnyttjade av Strane.
Vanessa har fram tills nu sett deras relation som en episk kärlekshistoria och de har fortfarande kontakt, men avslöjandet tvingar henne att omvärdera det förhållande hon alltid sett som kärleksfull relation.

Boken ger en bild av hur grooming kan gå till, hur en intim relation kan balansera mellan övergrepp och kärlek. Ibland är det mycket närgånget skildrat. Det som har fångar mig är att det är lätt att bli engagerad i Vanessa, i hennes känslor och tankar. Samtidigt som jag ibland blir frustrerad över hennes ovilja att se nyktert på situationen, även 17 år senare. Det är kanske det som gör historien så fängslade, medan vill veta hur hon ska klara av att hantera livet.

Amerikansk jord

Bok av Jeanine Cummins
Amerikansk jord av Jeanine Cummins
Det här kan vara en av årets bästa böcker 2021! En läsupplevelse utöver det vanliga. Så otroligt spännande, gripande och stark.
Boken börjar med att Lydia och hennes 8-åriga son Luke befinner sig i ett badrum när de hör hur hela deras släkt mördas utanför fönstret. De upptäcks inte men Lydia vet att de inte är säkra. Lydias make som var journalist har skrivit en avslöjande artikel om Javier, ledaren för kartellen Los Jardineros och detta var hämnden. Han är även ute efter att mörda Lydia.
Så de tvingas fly ut ur Acapulco och påbörjar en oerhört farlig resa mot USA, ”el norte”, med buss, till fots och uppe på tågtak. De möter människor med liknande öden, vänliga människor som hjälper dem men också grymma människor som utnyttjar deras situation.
Det här är en så spännande och gripande berättelse och stundtals jag kunde inte sluta lyssna även om det gjorde ont att höra vad Lydia och andra migranter utsattes för.
Det märks att författaren har gjort 5 års research inför boken Den känns så levande och äkta. Men hon har även fått utstå en hel del kritik då en del menar att det inte är hennes historia att berätta eftersom hon varken är mexikansk eller immigrant. Hursomhelst är detta ingen självbiografi utan en påhittad historia. Trots det lyckas boken med att man får upp ögonen för vilka ohyggliga historier många människor som flyr från.
"Terapeuten som inte visste vad han gjorde" av Max Schullerqvist, handlar om Johan som en gång ville bli polis men ett agerande i 20-årsåldern satte stopp för de planerna. Istället som blev han cyklande matbud. Inget särskilt bra sånt eftersom han ofta är sen till jobbet och har inget emot att dela kundernas mat med sin gamla tax Winston. Egentligen är det inte Johans tax, utan föräldrarnas. Det är också föräldrarnas lägenhet som han bor i på Reimersholme i Stockholm. Själva är de utomlands för det mesta, lyckligt ovetande om Johans brant sluttande yrkesliv. Snart börjar räkningar och kravbrev dimpa ner i brevlådan.
När det en dag ringer på Johans mobil och någon vill boka en tid för samtal undrar han vad som hänt. Det ringer fler personer och Johan förstår att det skett ett misstag någonstans. Men när han inser att en terapeut kan tjäna 1000kr/möte bestämmer han sig för att börja boka in kunder och på så sätt kunna betala räkningarna utan att föräldrarna behöver få veta något.
Utan någon som helst utbildning och med ganska okonventionella metoder tar han sig an sina klienter efter bästa förmåga. De borde snabbt inse att han inte är någon utbildad terapeut men trots det går det oväntat bra. Klienterna kommer gärna tillbaka, men den han hjälper allra bäst under processen är troligen sig själv.
Stämningen är munter i denna komiska feelgoodroman. Den påminner om Fredrik Backmans sätt att använda språket, humorn och bifigurerna som gör handlingen mer levande. Särskilt systern Leona, taxen Winston och klienten Ines som bara 29 år gammal drabbas av hjärnblödning. Men det finns också en underton av ensamhet, misstro på sig själv samt drömmar om en annan framtid! Klart läsvärd.

Deckardrottningen

Bok av Christina Olséni och Micke Hansen
Decckardrottningen . en författare i motvind. Av Christina Olséni och Micke Hansen.
Vilken härlig bok med helt underbara karaktärer. Det är väldigt lätt att fatta tycke för bibliotekarien Boel och hennes make, den ständige mellanchefen Erland. Erland ger intrycket av en lite surmulen och fyrkantig gubbe men innerst inne så har han ett hjärta av guld som klappar så hårt för sin älskade fru. Trots att han tar en del knasiga beslut finns det inga tvivel om att han gör det med Boels bästa för ögonen. Han är villig att gå genom eld för att hjälpa henne uppnå sina författardrömmar.

Det en berättelse om drömmar och målsättningar och precis som i tidigare böcker av Olséni/Hansen möter huvudpersonerna en mängd underfundiga hinder på vägen. Den ena värre än nästa och det blir till slut en dominoeffekt av alla tokigheter.
I eftertexten förklarar författarna sin tanke med att de driver med bokförlag, bloggare, sociala medier, diverse kändisar och mediabevakning vilket gör boken än mer fulländad. De gör det trots allt med glimten i ögat och värme i tonen.

En bok som trots sin humoristiska sida också påminner om att våga förverkliga sina drömmar och att det aldrig är för sent.
Om man vill börja röra på sig mer är mitt tips att börja med små steg. Sätt upp korta delmål istället för att sikta på huvudmålet direkt. Då är det lätt att man ger upp i förtid.
Börja med en kort promenad, där man går med lite högre tempo än man vanligen gör under ca 10 min. Sen kan man öka med 5 min i taget tills man är uppe i 30 min.

Klubben för lyckliga slut

Bok av Caroline Säfstrand
Boken ”Klubben för Lyckliga Slut” av Caroline Säfstrand är en bok som går rakt in i hjärtat.

Av en tillfällighet hamnar tre till synes helt olika kvinnor på en annorlunda skrivkurs. På ytan verkar Cecilia, Lisbeth och Ivy leva vanliga liv men det visar sig snart att alla har ett stort bagage att bära och behöver hitta tillbaka och finna sig en plats i livet igen. Genom skrivkursen och de skrivövningar som de får av skrivcoachen Sam blir det många tillbakablickar på olika val de gjort i livet. De lär känna både sig själva och de andra deltagarna på kursen. Kursen öppnar upp för oanade möjligheter och nya livsval.

I denna lite annorlunda feelgood-roman möter man mycket värme men även flera allvarliga ämnen som depression, sorg, skilsmässa och död. Framför allt handlar den om att ta sig igenom något svårt och jobbigt för att kunna hitta ljuset och glädjen i livet igen. Författaren har verkligen lyckats beskriva de olika kvinnorna och deras skrivcoach på ett så personligt och äkta sätt att man blir nyfiken på dem. Hon ger oss en inblick i deras personligheter, bakgrund och liv men framför allt - deras hemligheter!

Jag blir nyfiken på att själv testa skrivklubbens övningar. I dessa kvinnors fall verkar det vara en fungerande terapiform, att skriva sig ur en mörk period i livet!

Pensionat vänner

Bok av Helen Billinger
Allt startade med att Lena drömde om att få skapa en plats där alla känner sig hemma. Hon ser ett stort hus i drömmen. Under en promenad ser hon plötsligt huset
i verkligheten. Hon tar reda på vem som äger det och efter det sker saker väldigt snabbt och plötsligt är Lena både delägare i ett pensionat och god vän med en pigg 90-åring och hennes dröm blir verklighet.
Denna bok är genommysig och man blir varm i kroppen! Det är en skön feelgood känsla i hela boken med spännande personligheter.
Vi får följa Lena på denna spännande resa som kommer att förändra hennes liv på bara några månader. Hon möter flera nya bekantskaper varav flera återkommer till hennes ”hem” gång på gång.

Författaren skriver på ett fantastiskt naturligt sätt och vi får läsa om både nu och då omvartannat.. Dels hur drömmen växer och dels hur gästerna agerar och reagerar i nutid. Rekommenderas varmt!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.