Lena Fredriksson

Recensioner

Dockorna av Katarina Wennstam

Betyg 5
Dockorna av Katarina Wennstam

Katarina Wennstams roman Dockorna är en fristående uppföljare till böckerna om polisen Charlotta och juristen Shirin, som vi känner igen från böckerna i Justitia-serien.
Boken börjar med att en känd tv-manus författare hittas död i Stockholm samma natt som han firat sin 50-årsdag med släkt och vänner. Spåren leder till flera gamla våldtäktsfall i Göteborg. Poliskommissarie Eddie från Göteborgspolisen kopplas återigen in. Fast hur hänger allt egentligen ihop? Samtidigt handlar det om relationen mellan Charlotta, Shirin och Eddie. Shirin har hamnat i mitten och tvingas välja.

Precis som i Vargen (2019) eller Gänget (2017) syftar Dockorna till att reflektera kring samhällets könsmaktsordning, och mer specifikt frågan kring vad det innebär att vara en våldtäktsman eller ett offer. Vem kan man egentligen lita på när ens närmast anhöriga kan vara skyldig till brott och när kan man egentligen kalla någon för våldtäktsman? Det är bl.a dessa frågor som behandlas i Dockorna.

Jag måste säga att jag verkligen gillar författarens sakkunskap som naturligt vävs in i handlingen och ger hög trovärdighet. Dessutom ger både miljö- och personbeskrivningarna en välbekant känsla av vardagsliv. #dockorna #katarinawennstam #spänningsroman #justitiaserien #våldtäkt

Operation Fosterland av Anne Holt

Betyg 5
Anne Holts senaste deckare heter ”Operation Fosterland”. Det är den andra boken i serien om Selma Falck. Boken börjar med att Selma vaknar upp och inser att hon är naken och befinner sig i en brinnande fjällstuga. Hon lyckas ta sig ut innan huset rasar samman men hon minns inte hur hon kom dit eller varför hon är där. I en stenhydda finner hon skydd för höstkylan och långsamt kommer minnet tillbaka. Hon inser att hon har bråttom tillbaks till Oslo för att förhindra fler mord. Men hur ska hon klara det? Hon är svårt misshandlad, brännskadad och naken! Bit för bit får man som läsare följa upptakten till varför Selma är i fjällen. Det startar med att hennes blivande svärson dör av en anafylaktisk chock då han får i sig en nöt, på självaste bröllopsmiddagen. Selma anlitas av restaurangägaren som hävdar att det inte fanns någon nöt i maten eller i köket. Samtidigt pågår ett hemligt politiskt spel där bl.a justitieministern är inblandad. Det finns ett hemligt råd som lever kvar sedan världskrigets slut där flera höga chefer på viktiga poster deltar. Det handlar även om ett växande näthat med oroväckande konsekvenser.
Boken innehåller många olika delar som alla är viktiga för handlingen och det märks att författaren är väl insatt i både politiska och polisiära frågor. En av berättarrösterna som berör mig mycket tillhör justitieministerns tonårsdotter Mina. Vi får följa hennes tankar kring föräldrarnas allt intensivare bråk, äktenskapets sönderfall, samtalen med föräldrarna. Det som händer i hennes vardagliga verklighet och på nätet är både känsligt tänkta och levande formulerade. Hennes känslor och rädslor känns väldigt aktuella idag. Sammantaget är det en spännande deckare med inslag av både historia, mord och kärlek. Men även trasiga familjerelationer som behöver tid att läka.

Den trettonde lärjungen av Christina Erikson

Betyg 3
Den tredje delen av Christina Eriksons serie om poliskommissarie Elias Svensson och hans nya specialgrupp ”P” på NOA heter ”Den trettonde lärljungen.
Denna gången beger sig teamet till Oskarshamn för att hjälpa till att lösa ett ovanligt komplicerat brott. Det handlar om nya lik som dyker upp i gamla gravar, före detta missbrukare som arbetar på ett hälsohem som försvinner och psykologer som tappar minnet. Finns det någon koppling mellan de olika händelserna? Elias nya grupp försöker reda i trådarna och tar även denna gång hjälp av Cornelia Linds experthjälp kring psykopater. Jag tycker nog att de två första delarna hade en mer intressant handling och gav mig som läsare mer. Samtidigt gillar jag de olika karaktärerna i boken. Elias Svensons pedantiska skoputsande, Cornelias fortsatta utsatthet av ex-maken trots bodelning och uppklarad vårdnadstvist och poliskollegan Lenas smygsupande och hemska humörsvängningar. Så jag ser fram emot fler böcker i samma serie!

Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa

Betyg 4
Armando Lucas Correa har återigen skrivit en fantastisk roman som bygger på händelser från andra världskriget. Dotterns berättelse är lik Den tyska flickan på många sätt men ändå olik. Återigen är det barn som är i centrum. Barn vars öden för alltid förändras av kriget. Familjer som splittras och nya som uppkommer i nödsituationer. En ung tysk mamma tvingas dela på sina barn då pappan förts bort och dött i ett arbetsläger. Den äldsta flickan Viera skickas till en släkting på Kuba. (Med samma båt som i Den tyska flickan). Mamma Amanda flyr till vänner i en liten by i Frankrike med den yngsta dottern Lina. Amanda skriver hela tiden brev till sin dotter på Kuba. Breven kommer dock i retur. Men kriget finns även i den lilla byn och de hamnar efter en tid i ett arbetarläger i närheten av byn. Amanda lyckas smuggla ut en febersjuk Lina i säkerhet innan hon själv förs vidare till ett annat läger. Lina hamnar återigen hos sina vänner och tvingas byta namn till Elise. Hon minns inte mycket av sitt tidigare liv när hon till slut återfår sina krafter. Men ännu är prövningarna inte över utan de tvingas återigen fly för tyskarna och hamnar till slut i en klosterkyrka. Breven till Viera spelar en central roll eftersom boken börjar med att en äldre Elise som nu bor i New York får besök av en yngre dam med sin dotter. De överlämnar en träask med brev... Den här berättelsen är lika stark som den tidigare och lika känslosam. Det finns säkert tusentals berättelser som stämmer överens med vad dessa barn fick uppleva under krigsåren. Det gör ont i hela kroppen att veta att detta var verklighet för så många människor. Men det som berör mig mest är förmågan att se hopp och möjligheter i så svåra stunder. Mycket läsvärd!

Goda grannar av Mattias Edvardsson

Betyg 4
Mattias Edvardssons Goda Grannar är en bok som men lätt fastnar i. Man slungas rakt in i ett drama när en man, Micke, kommer cyklades hem just som hans fru Bianca blivit påkörd av grannen Jacqueline. En kamp på liv och död börjar för Biancas del samtidigt som Micke försöker ta reda på lite mer vad det var som egentligen hände. Vi får följa paret Micke och Bianca från deras flytt från Stockholm till ett litet samhälle i Skåne. Vi får också möta deras olika grannar på Bråkmakargatan. Den före detta modellen Jacqueline och hennes lite speciella tonårsson Fabian, Den lätt neurotiska Ola och det äldre paret som ordnar gemensamma städdagar och gårdsfester. Vem är egentligen skyldig till brottet och var det verkligen en olycka? Hur goda grannar ska man vara, när kommer man för nära? Boken är väldigt lättläst, i alla fall som e-bok. Den har ett språk som flyter på, många dialoger som för handlingen både framåt och bakåt i tiden. Jag tycker att författaren har lyckats få alla inblandade misstänkta innan sanningen till slut kommer fram. En riktig spänningsroman där man inte riktigt vet vem som går att lita på. På utsidan ser allt ut som en idyll, men bakom gardinerna finns en annan verklighet. Och det mest skrämmande är att det är troligen så även i verkligheten! Hur goda grannar har man egentligen??

Stjärnan från Nord av D.B. John

Betyg 5
D.B.John har skrivit en spännande och skrämmande berättelse som delvis bygger på verkliga händelser. Boken börjar med ett förord som hänvisar till kommentarerna i slutet, men man bör läsa den EFTER att boken är utläst för att inte få för mycket information för tidigt. Berättelsen utspelar sig mycket i Nordkorea och man får verkligen läsa om oerhörda förhållanden, diktatur, maktspel och arbetsläger. Det finns inte mycket frihet till egna åsikter eller val. Huvudhandlingen startar med en kidnappning för 12 år sedan. En ung koreansk-amerikansk kvinna försvinner spårlöst under ett lov i Sydkorea. Hennes tvillingsyster vägrar tro att hon drunknat. Hon gör allt hon kan för att bevisa att systern lever. Det innebär bl.a att bli CIA agent och resa till Nordkorea. Samtidigt finns en historia om en äldre nordkoreansk kvinna som är kreativ och hemlighetsfull. Jag fascinerades av berättelsen och skrämdes av handlingen. Nordkorea är en blind fläck på kartan för många, inklusive mig. Efter att ha läst boken OCH kommentarerna efteråt är jag både upprörd, arg och förvånad över hur detta kan få pågå!! Allt är inte sant men det räcker om 1/10 är sant. Jag rekommenderar denna boken om man är lite nyfiken på hur livet i Korea är för de som lever där!!

Hennes gröna ögon av Anne Liljeroth

Betyg 5
Första boken på min lilla semester läste jag ut framför brasan igår kväll. Det regnade och åskade en del på dagen igår så det var lite svalt på kvällen. Det passade också bra med stämningen i boken Hennes gröna ögon av Anne Liljeroth. Huvudpersonen Isabelle föds med ovanligt gröna ögon, smaragdgröna. Färgen är ärftlig och Isabelles mamma har samma gröna ögon. Med färgen följer också ett extra sinne, man är extra mottaglig för andra människors känslor och tar gärna på sig dem. Isabelle upptäcker snart att hon har förmågan att veta vad andra tänker säga och hur deras tankar går innan de själva har formulerat dem. Allt detta och lite till gör att Isabelle helst inte umgås i för stora sällskap eller i stökiga miljöer. Hon arbetar som sjuksköterska på en palliativ avdelning och trivs väldigt bra där. Hennes förmågor passar bra in i denna miljö.En dag kommer det en äldre dam som bara har en kort tid kvar att leva dit - med samma gröna ögonfärg! Isabelle som inte har fått veta något om sina morföräldrar blir nästan som besatt av att få höra kvinnans historia. Tyvärr har hon drabbats av en stroke och kan inte längre tala. Däremot kommer det en äldre man och besöker henne ofta som bit för bit långsamt ger Isabelle ledtrådar om både kvinnans och hennes egen bakgrund. Men är de verkligen släkt och hur i så fall? Kvinnan har inga anhöriga kvar i livet. Samtidigt brottas Isabelle med känslan av att vara ensam, vill hon verkligen leva ensam, och så småningom dö ensam som så många av hennes patienter? Men hur hittar man någon mitt i livet som inte bara fascineras av hennes ögonfärg. Och vad är det för hemlighet hennes mamma döljer? Det är en lite annorlunda roman om att vara udda, speciell och väldigt känslig. Det handlar även om ensamhet och om längtan att vara en del av något. Jag gillar språket och hur karaktärerna i boken är så vanliga men ändå så speciella. Rekommenderar varmt denna bok!