De bortglömda namnens bok

The Book of Lost Names
Bok av Kristin Harmel
Nominerad till ÅRETS BÄSTA HISTORISKA ROMAN i Goodreads Choice Awards I den här oförglömliga historiska romanen, baserad på en sann historia, lyckas en ung kvinna hjälpa hundratals judiska barn att fly undan nazisterna under andra världskriget. Paris, 1942. Den unga Eva Traube lever ett lyckligt liv med sina föräldrar när tyska trupper plötsligt börjar samla ihop alla judar och skicka dem till arbetsläger i Polen. Eva och hennes mor lyckas fly medan fadern förs bort av nazisterna. De två kvinnorna tar sig till en liten stad nära den schweiziska gränsen i förhoppningen om att snart kunna korsa den. Men när motståndsrörelsen upptäcker att den konstnärliga Eva är en mycket skicklig dokumentförfalskare blir hon en värdefull tillgång. Det dröjer inte länge innan Eva i största hemlighet förfalskar id-handlingar åt hundratals barn som på så sätt kan föras i säkerhet. Tillsammans med en katolsk präst och den mystiske förfalskaren Rémy uppfinner Eva ett system för att logga barnens verkliga namn för att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Genom ett intrikat kodsystem förs alla namn in i en gammal religiös bok. Men när nazisterna slutligen intar den lilla staden försvinner boken ...
De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel
De bortglömda namnens bok utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. Det finns just nu en uppsjö av skönlitterära böcker som behandlar just det, men jag tycker alltid det kan behövas fler. Vi får aldrig glömma. Denna bok tar dessutom upp en annan sida av kriget. Boken handlar främst om Eva Traube och börjar med med att hennes far förs iväg av nazister och hon och hennes mor flyr från Paris till en liten by i bergen nära den schweiziska gränsen. Där kommer Eva i kontakt med motståndsrörelsen i och med att de upptäcker att Eva är en mycket skicklig dokumentförfalskare blir hon en värdefull tillgång. Hon förfalskar identitetskort åt föräldralösa barn så att de ska kunna smugglas över gränsen till tryggheten i Schweiz. Men för att barnen inte ska glömmas bort kommer hon och hennes vän Remy på ett system för att bevara namnen i en bok.
65 år senare lever Eva ett helt annat liv i Florida när hon läser om just den boken i en tidning. Hon bestämmer sig då för att resa till Berlin för att ta reda på om det finns något meddelande till henne i boken från sitt livs kärlek -Remy.

Hela boken är en bergochdalbana av känslor, pendlande från hopp till ledsamhet och sorg. Den är så spännande att jag inte kunde sluta lyssna, hela min lilla trädgård blev noggrant vårstädad och jag fortsatte sen även inne.Jag ville få veta vad som händer, ville veta om de blir påkomna eller om de klarar sig. Med andra ord förstår jag varför boken var nominerad till Årets bästa historiska roman i Goodreads choice awards, för detta är otroligt bra. Att boken dessutom bygger på verkliga händelser är ett stort plus för min del.