Therese L

Recensioner

Vindarna viskar ditt namn
Bok av Anne-Lie Högberg

Betyg 3
Jag hade sett fram emot att läsa denna bok, men jag fångades tyvärr inte riktigt av historien på det sätt jag hade hoppats. Boken är ganska lättläst med korta kapitel, men jag upplever att det hoppar lite för mycket mellan de tre huvudpersonerna. Jag tycker att boken tar sig först mot slutet då de tre personernas historier smälter samman och gåtan får sin lösning. En bok om gömda hemligheter och om hur det förflutna så småningom kommer ikapp.

Under samma himmel
Bok av Camilla Davidsson

Betyg 4
Under samma himmel är tredje boken i sviten som inleddes med Liten tvåa med potential och fortsatte med I fikonträdets skugga. I de förra böckerna var det Sofia och hennes mamma Susanne som var huvudpersoner, medan denna bok fokuserar på Leo Stemme som dök upp i bok två.

Han är stenrik, äger och driver ett tjugotal bolag, har lyxiga och dyra sportbilar i garaget och stor framgång både hos kvinnor och i sitt yrkesliv. Ändå känns det inte bra. Han har urusla, i princip obefintliga, relationer till sina båda barn och Susanne, som han nyligen träffat och fäst sig vid, har gjort slut. För att komma vidare och få lugn och ro att skriva sin självbiografi, köper han ett hus i fjällen utanför Åre.
Det blir inte så lätt som han tänkt. En dag kan han inte hålla sig längre, utan skickar ett mail till Susanne som bor kvar i sin gamla mjölkbutik på norra Gotland. Ska hon svara och i så fall vad? Hur ska Leo göra när allt han har kämpat för i livet inte längre ger honom lycka och vad är egentligen lycka?

Jag har hört och läst flera recensioner på denna bok där vissa retat sig så mycket på Leo att de inte ens läst ut boken. Visst är Leo arrogant, självcentrerad, dryg och allt möjligt osmickrande, men ju längre man läser, desto mer förändras han. Så ni som tröttnar på honom, ge inte upp läsningen! Det är värt det i slutändan!

Bokskåpets hemlighet
Bok av Frida Skybäck

Betyg 5
Bokskåpets hemlighet är en riktig fullträff! Det tog några dagar innan jag kunde börja på någon ny bok. Boken lämnade mig med tårarna rinnande både av glädje och sorg.

Rebecka åker från sitt hem i Stockholm till Skåne efter att hennes mormor hamnat på sjukhus. Mormors lilla stuga är väldigt sliten och Rebecka inser att hon måste göra något åt den för att mormor ska kunna flytta hem igen. Rebeckas familjesituation både är och har varit ansträngd genom åren, men mormor fanns ändå där för henne när hon växte upp. I ett gammalt bokskåp, som tidigare alltid varit låst, hittar Rebecka en dagbok och en hög brev från 1940-talet och snart förstår hon att hennes familjs historia är ännu mer komplicerad än hon anat. Vad är det för mörka hemligheter som hennes mormor har dolt ända sedan dess?
Samtidigt får vi via breven och dagboken lära känna den unga Anna som är 19 år 1943 då andra världskriget rasar ute i Europa. Den sommaren träffar hon en ung italiensk man som heter Luca. Anna blir förälskad i Luca, men deras kärlek ses inte med blida ögon, varken av Annas familj eller av främlingsfientliga personer i omgivningen. När Luca ber Anna om hjälp att smuggla danska judar över sundet till Sverige, är hon beredd att riskera allt, men anar inte att det kommer att förändra deras liv för alltid.

Klar himmel
Bok av Kristin Fägerskjöld

Betyg 4
Klar himmel utspelar sig dels i nutid, dels under åren för andra världskriget. Vi får följa tre kvinnor som på olika sätt påverkas av kriget. Karin är sekreterare i Stockholm och känner att hon vill hjälpa till att förkorta kriget. När hon får frågan om att bli hemlig kurir, säger hon ja utan att tveka.

Violets yngste son av tre är i Oxford för att studera när Hitler börjar bomba Storbritannien. Hon blir så orolig för honom att hon lämnar Sverige för att besöka honom i hemlighet.

Léonie är lotta i det brittiska flygvapnet. Hon är rädd för att lära känna någon för väl eftersom hon i sitt dagliga arbete på flygbasen ser hur närvarande döden är. En dag förändras allt då hon möter en speciell person.

År 2005, sextio år efter krigets slut, hittar Karin en bortglömd koffert på vinden. Den innehåller saker som inte är så trevliga och som väcker gamla bortglömda minnen till liv. I samma veva dyker det upp ett gammalt brev som aldrig hittade fram till sin mottagare 1945 och Karin bestämmer sig för att försöka reda ut hur allt hänger ihop.

Klar himmel är Kristin Fägerskjölds debut och är inspirerad av hennes farfars berättelser om sin tid i flygvapnet under kriget. Den är mycket läsvärd, en gripande roman om kärlek, uppoffringar, sorg, vänskap och mycket mera.

Juni, juli, halva augusti
Bok av Marie-Louise Marc

Betyg 5
Vilken underbar läsupplevelse detta var! En riktigt bra feelgoodbok, en av de bästa jag läst på länge.

Hanna arbetar som lågstadielärare i Stockholm. Hon planerar som bäst en härlig sommarresa till Frankrike med två vänner när hennes gamla mormor Margit bryter foten och behöver hennes hjälp. Mormor bor i den lilla byn Storsjöhöjden i Jämtland där Hanna tillbringade sin barndoms somrar och hon åker dit, om än motvilligt. Allt verkar vara sig likt även om hon inte har varit här på många år, både naturen och Mattias…

Mattias var killen Hanna hade en romans med för tjugofem somrar sedan då hon var sjutton och han nitton. Idag är han getbonde med ett eget gårdsmejeri där han gör traktens godaste getost. Han lever ensam med sin nioåriga dotter Felicia, en livfull tjej som snabbt blir vän med Hanna. Snart väcks de gamla känslorna till liv, men Hanna och Mattias bestämmer sig för att det bara är en sommarromans - i juni, juli och halva augusti. Men en feelgoodbok vore inte en sådan om det inte dyker upp lite hemligheter och hinder på vägen...

Minas hus
Bok av Heidi Bjørnes

Betyg 4
Minas hus av den norska författaren Heidi Björnes är en varm och fin läsupplevelse med djup.

Mina, som egentligen heter Hermine, är konstnären som bott i det stora vita huset vid Strandveien i hela sitt åttioåttaåriga liv. Först som barn, sedan som hustru till sin älskade Lennart och de senaste nitton åren som änka. Hon är dock inte ensam. Huset, som har sju sovrum, har med tiden blivit en fristad för personer som behöver komma bort eller hitta hem efter att ha gått vilse i livet. När boken börjar är de fyra personer som bor i Minas hus, alla med olika ålder, bakgrund och livsöden. Vänskapen som växer fram ger dem mod att förändra sina liv och att våga ta chanser som kommer i deras väg. Så småningom vävs fler människoöden in i berättelsen och det är svårt att sluta läsa för man vill veta hur det går för dem.

Sweet Home Dalarna
Bok av Karin Janson

Betyg 4
Detta är en riktigt rolig bok och författaren en trevlig bekantskap. Jag har inte läst något av henne förut, mest för att jag inte har Storytel där hennes tidigare böcker har släppts. Som uppvuxen i ett litet samhälle på den småländska landsbygden, kan jag känna igen en del av mentaliteten i den lilla byn i Dalarna som skildras i boken. En bok som passar för den som vill ha en rolig feelgoodroman med en huvudperson av sällan skådat slag.

Madde Johansson är hovslagarlärling och trivs med tryggheten och sitt liv i den lilla by i Dalarna där hon vuxit upp. Hon hyr en liten stuga på en större gård, värmer färdigmat i mikron, drar sig för att städa och tvätta, äter chips på kvällarna och ibland drar bästa kompisen Klara med henne till hotellet för att dricka öl.

Ett helt ok liv tycker Madde ända till den dag då den sommarjobbande stockholmaren Niklas sveper in i hennes liv och allt förändras. För första gången blir hon förälskad på riktigt. När sommaren börjar ta slut frågar han om hon vill följa med honom hem till Stockholm. Hur ska hon göra? Ska hon våga lämna tryggheten i Dalarna för storstaden?

Josas bok
Bok av Marie Nilsson Lind

Betyg 4
Innan sångerskan Josefin Nilsson dog 29 februari 2016, hade hon i många år skrivit anteckningar med tanken att det någon gång skulle bli en bok. Tyvärr blev det inte så förrän nu tack vare storasystern Marie Nilsson Lind. Boken släpptes på dagen fyra år efter Josefins tragiska död. Det är inte bara Josas bok, utan på många sätt även Maries. Vi får följa systrarnas liv genom barndomen på Gotland, genom studier, genom hela Ainbusk-tiden med allt vad det innebar, genom förhållanden med mera fram till den där helgen i februari 2016, men också sorgeprocessen efteråt och tiden fram till nu.

Jag får många gånger ta en paus och gråta, torka tårar och lägga undan boken en stund. Jag har själv förlorat ett syskon, mitt enda, så jag känner verkligen igen den hemska och overkliga känslan, även om jag inte stod min lillebror så nära att vi var själsfränder som Josefin och Marie. Josas bok kommer att sitta kvar i mig lång tid framöver.

Strandläsning
Bok av Emily Henry

Betyg 4
Strandläsning av Emily Henry är en mysig feelgoodroman som handlar om författande/skrivande, uppbrott, svek, nya vänskaper och upptäckter mm. Jag tror den skulle göra sig bra som film, jag ser redan en bild av strandhusen och miljön runt omkring i mitt huvud.
Vi får lära känna den hyllade romanförfattaren Augustus Everett och författaren January Andrews som skriver bästsäljande romanceböcker. De båda är väldigt olika varandra, men de har två saker gemensamt förutom författandet (egentligen tre, men det får du läsa om i boken): de bor grannar i varsitt strandhus vid Lake Michigan och de har drabbats av skrivkramp. Kraven från förlag hänger över dem tills de en kväll bestämmer sig för att anta en utmaning. De ska byta bokgenre med varandra! Augustus ska under denna sommar skriva en romantisk bok med lyckligt slut och January ska skriva nästa stora amerikanska roman. De ska lära varandra allt de kan om sina respektive genrer så ingenting kommer att gå fel...

En trygg hamn
Bok av Nora Roberts

Betyg 5
En trygg hamn av Nora Roberts är den av mig mycket efterlängtade tredje delen av fyra i serien Familjen i Chesapeake bay och den gjorde mig inte besviken. Jo, nu ljög jag. Ett antal språkfel i texten stör min läsning, men boken i sig är ändå en fullpoängare. Böckerna innehåller hemligheter, kärlek, familjekänsla trots avsaknad av blodsband, ett liv vid havet, båtar, hundar och mycket mera.

Denna bok fokuserar främst på den tredje brodern, trettioårige Phillip. Han som har satsat allt på sin karriär, efter att som trettonåring blivit räddad från gatan av paret Ray och Stella Quinn. Båda är nu borta, så familjen Quinn består av Phillip, hans bröder Cam och Ethan, deras fruar Anna och Grace, Graces dotter Aubrey och yngsta brodern Seth som är tio år. Stämningen och jargongen i familjen är ofta rå, men hjärtlig. Bröderna har tillsammans byggt upp ett företag där de tillverkar båtar för hand på beställning, Boats by Quinn. Snart hoppas de att förmyndarskapet för yngsta brodern ska gå igenom till deras fördel.

En dag dyker det upp en forskare i deras stad, Sybill Griffin, och Phillip blir genast mycket intresserad och fascinerad av henne. Men, det visar sig att hon bär på en stor hemlighet som snart hotar familjen Quinn och framför allt Seth...