Therese L

Användarprofil

Lättklätt i Tryckkammaren

Bok av Karin Brunk Holmqvist
Jag hade sett fram emot att läsa denna bok eftersom jag gillat det mesta som hon skrivit tidigare, men tyvärr blev jag besviken. Varken historien eller karaktärerna griper tag i mig förrän mot slutet, därav bara en trea i betyg. Det är en stunds lättsam underhållning, men jag tror inte den kommer att sätta några djupare spår hos mig.

Pensionärerna Agnes och Adolf flyttar in i ett litet hus i området Ljunglyckorna på Österlen efter att ha vantrivts i lägenheten i stan. Agnes längtar efter en trädgård och en katt. Snart blir de vänner med sina nya grannar Rut och Herman. I Hermans bod vankas det starka drycker och lättklädda damer på väggarna för männen, medan fruarna dricker kaffe inne i huset. Deras tyske granne Lutz på andra sidan vägen vållar dem en del huvudbry. Vad är det för oväsen som kommer från hans tomt? Håller han på att bygga något och i så fall vad? Snart sker det märkliga saker i bygden…

Spökhusets hemlighet

Bok av Kristina Ohlsson
Detta är en riktigt spännande och läskig bok för slukaråldern med vinter- och jultema. Om man har tyckt om författarens tidigare barnböcker, kommer man att gilla även denna bok.

Alba och hennes lillasyster har jullov och är i Stjärndalen för att hälsa på morbror Baltzar. En dag visar Baltzar flickorna ett gammalt miniatyrskåp som skapats av en känd snickare. Alba tycker att miniatyrhuset är läskigt, hon hör röster från det och någon verkar tända den lilla kakelugnen i huset. Hon hittar ett brev från snickaren där han skriver om någon som kallas Samlaren och som verkar ha rövat bort flera barn från Stjärndalen genom åren. Snart förstår Alba att Samlaren är tillbaka och att ytterligare ett barn snart kommer att försvinna.

Ute blåser det upp till ordentlig snöstorm, kommer mamma och pappa att kunna ta sig till Stjärndalen i tid för att fira jul? Ska Alba lyckas stoppa Samlaren innan det är försent? Vem kan hon egentligen lita på? Läs om du vågar!

Härlig är framtiden

Bok av Ewa Klingberg
Nu har bokserien om begravningsbyrån Tranan troligtvis kommit till sitt slut i och med denna sjätte bok. Mycket händer – några flyttar ihop, några flyttar isär, någon flyttar runt. Tranan deltar på sin första seniormässa, trots att Sandra var osäker på medverkan till en början. Hur ska det bli med Tranan? Ska det delade chefskapet fortsätta eller kan Sandra fortsätta driva Tranan på egen hand utan moster Majken? Jag har verkligen tyckt om denna bokserie och kommer nog att sakna gänget på Tranan lite grann.
Detta är en helmysig feelgoodbok som utspelar sig i Cotswolds. Kärlek, ensamhet, besvikelser, sorg, vänskap och otrohet är några av ingredienserna.

På väg att hälsa på sin pappa i byn Goosebrook i Cotswolds, träffar Mimi på Cal som gör stort intryck på henne. Det var inget romantiskt alls över deras första möte, han är dessutom gift och har en liten dotter. Mimi inser ganska snart att de aldrig kan bli mer än vänner så hon återvänder till sin karriär i London. Fyra år senare återvänder hon till den lilla byn och dess invånare som påverkat henne mer än hon trott. Det är mycket som är annorlunda i Goosebrook, men ska det någonsin kunna bli något mellan Mimi och Cal? Mycket är det som står i vägen, ska Mimi aldrig få bli riktigt lycklig?

Emmas nya liv

Bok av Anna Alemo
Denna bok lyssnade jag ut på bara ett par dagar för jag var så nyfiken på hur det skulle gå för Emma som hamnar i den ena tokiga situationen efter den andra. Det är lite Bridget Jones-varning på henne. Ibland kröp det i mig av pinsamhet, men mest skrattade jag högt och gott. Jag ser redan fram emot nästa bok om henne.

Emma lever ett ganska lyckligt liv tycker hon, tills makens otrohet vänder upp och ner på allt. Strax är hon nyskild och ska försöka skapa ett nytt liv för sig och barnen i ett litet radhus. Exmaken bor kvar i villan med sin nya unga kvinna och verkar oerhört lycklig, så himla orättvist! Trots känslan av övergivenhet och förvirring är Emma fast besluten att göra det bästa av situationen. Allt ändras när hon träffar en gammal barndomskompis lillebror. Peter är nästan tio år yngre än Emma och väldigt snygg samtidigt som han numera är en känd sångare och tonårsidol. Tjejer trånar efter honom, men inte Emma inte, eller?
Tokroligt program med kändisar som ska lösa mer eller mindre kluriga uppgifter på tid. Skrattmusklerna får verkligen jobba och så kan man roa sig med att fundera på hur man själv skulle ha gjort.
Amerikanska Kate vill bli vinkännare, men måste först klara av det svåra provet Masters of Wine. Tyvärr har hon redan kört på provet två gånger. Hon beger sig till sin familjs vingård i Bourgogne för att få inspiration och öva inför nästa försök. Kate får bo hos sin kusin Nico och hans fru under sin vistelse. Hon bestämmer sig för att röja upp i den enorma källaren som tillhör vingården som tack för att hon får bo där. I källaren hittar hon bland annat broschyrer från motståndsrörelsen under andra världskriget och en samling gömda gamla årgångsviner som är värda en förmögenhet. Alla årgångar finns där utom en... Kate börjar gräva i familjens historia och snart dyker det upp en del mörka hemligheter.

Jag hade svårt att komma in i denna bok, men jag gav inte upp och den blev bättre mot slutet. Det är en fördel om man kan lite franska för alla franska fraser översätts tyvärr inte. Är man intresserad av vin och vinodling är det också ett plus.

Morden i Midsomer

TV-program från Netflix
Jag älskar Morden i Midsomer och har nog sett de flesta avsnitten. Barnaby och hans assistent lyckas alltid med list och humor lösa de brott som begås. Tempot är ganska långsamt, men det är en del av charmen. Inte heller fel med fina vyer från engelsk landsbygd.

Poltergeisten

Bok av Cecilia Rojek
Tuva är tolv år och har precis flyttat till Stockholm från Gotland med sina föräldrar och katten Gilbert. Huset de flyttar in i heter Stiernkranska huset, ligger mitt i Gamla stan och byggdes på 1600-talet. Det är Tuvas gammelmormor Clara som äger den stora lägenheten de har flyttat in i, men hon vill inte prata om hur det kommer sig. Det dröjer inte länge förrän märkliga saker börjar hända i huset. En skåpslucka i Tuvas rum slår upp på nätterna, hon känner iskyla och det luktar konstigt, hon ser en grå kvinnogestalt som svävar omkring. Snart förstår hon att Stiernkranska huset gömmer på en hemlighet som någon vill ha hjälp med att avslöja. Lite hjälp får hon av Dante som plötsligt dyker upp och blir hennes vän. Tur att han finns när Nils, Tuvas bästa kompis på Gotland, inte svarar på samtal eller sms längre.  

Samtidigt får Tuva problem när hon börjar sexan i sin nya skola. Hon blir svårt mobbad på grund av sin dialekt och sitt namn, men ingen tror på henne, varken skolpersonalen eller föräldrarna. Hur ska Tuva kunna lösa allt det här? 

Detta är första delen i serien Spöksyn och innehåller såväl övernaturliga inslag som mobbning och vänskap. Boken är mycket spännande och det är först mot slutet som man anar hur det ska sluta. Jag ser mycket fram emot fortsättningen.  

Hundra skäl att leva

Bok av Richard Roper
Andrew arbetar som dödsfallsutredare vilket ofta är ensamt och otacksamt. Det är hans uppgift att försöka hitta anhöriga eller vänner när någon avlidit. Skönt att han har en underbar familj att komma hem till om kvällarna, fru och två barn, eller har han det? Sanningen är egentligen en helt annan. När han får en ny kollega som heter Peggy vänds hans liv plötsligt upp och ner. Andrew känner sig mer levande än någonsin, men vad ska han göra med ”familjen”?

Jag tycker att det här var en småmysig bok även om Andrews yrke inte är så trevligt i sig. Däremot upplever jag att berättelsen tappar lite fart på mitten, men tar sig rejält på slutet. En bok om kärlek, döden och ensamhet, men som ändå känns positiv.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.