Elin Westöö

Användarprofil
”Steam storm - Sökandet efter Merlins stav” är Julia Johanssons debut, en fantasyroman som tar med dig som läsare ut på en fartfylld resa där du aldrig kan veta vad som väntar runt nästa hörn.

Vi får först lära känna berättelsens huvudperson Julia Stormdahl som är föräldralös och utan rättigheter men som drivs av en längan att lära sig behärska Steam - den mystiska kraft som används för att bekämpa de mörka krafter som ödelagt världen. Utgångspunkten är ett dystopiskt Stockholm där Julia brutit sig och lever gömd på den Akademi där hon egentligen inte har rätt att studera. Hon försöker hålla sig osedd men hennes vägar korsas motvilligt med två killar Zew och Quint som är elever på Akademin. Julia gör också ett helt oväntat möte med en varelse som egentligen inte borde existera i en värld där de flesta djur dött ut. Denna udda grupp av karaktärer kommer tillsammans få ge sig av på en helt fantastisk resa för att söka efter den legendariska Merlins stav, som ska kunna ge dem kraft att bekämpa den Mörka Armén som hotar mänskligheten.

Jag fångades med en gång av berättelsen och det var tack vare de underbara karaktärerna som var och en tog sig direkt in i mitt hjärta. Att det sedan dök upp en otroligt charmig mekanisk hund, luftskepp, mystiska drömvarelser ute i skogen, ökenlandskap och mycket mycket mer gjorde boken till en riktig bladvändare. Boken är en fantasy med inslag av steampunk och ju mer jag läser växer världsbygget bara mer och mer!

”Steam storm” ör en fantastisk bok och jag älskade verkligen att läsa den. Det är en bok för dig som älskar fantasy med stor fantasi, berättarglädje, unikt världsbygge och med levande karaktärer. Huvudpersonen i berättelsen är Julia och det är också väldigt inspirerande att läsa om hennes funderingar kring ”det där som alla andra tänker på” vilket ger mig indikationer på ace-representation. Precis som alla andra böcker på Simusdotter Förlag finns olika hbtqia+-representation naturligt i berättelsen vilket jag uppskattar väldigt mycket.

”Steam storm” tog mig verkligen med storm och blev en otroligt härlig läsupplevelse för mig. Nu, Julia Johansson, får du skriva så att pennan glöder för jag väntar nu spänt på att snart få fortsätta denna spännande resa tillsammans med Julia, Amar och alla andra underbara karaktärer!
Rekommenderas för den som gillar fantasy

Elementens Hjärta

Bok av Wilma Sjökvist
Wilma Sjökvists debut ”Elementens hjärta” är en actionfylld fantasyberättelse som handlar om Ledina. Hon är en bändare, människor med speciella krafter kopplade till ett av de fyra elementen: jord, vatten, luft och eld. Det är bara det att Ledina är speciell. I stället för att ha krafter kopplade till ett element har hon förmåga kopplade till alla fyra. Det gör henne annorlunda vilket för henne blir en kamp, då hon redan upplever utanförskap på grund av att hon är föräldralös med svår uppväxt i olika fosterhem. På Akademin där unga bändare utbildas kämpar hon med upplevt ensamhet, men berättelsen kommer att visa henne att hon inte behöver kämpa på egen hand. Det visar sig i berättelsen då hon ger sig av med andra studenter på Akademin för att bekämpa Merandues som hotar mänskligheten genom att vilja få kontroll över det kraftfulla ”Elementens hjärta”.

Ledina är en stark karaktär som jag har lätt att relatera till, och tror många unga kan känna igen sig i. Det är hennes kamp med att finna sig själv, svaren på vart hon kommer ifrån, och hur hon till slut vågar släppa in riktig vänskap bakom sin fasad som gör henne till en karaktär jag älskar att läsa om. Författaren lyckas verkligen beröra mig när hon berättar tillbakablick från Ledinas uppväxt. Boken har också fantastiska magiska varelser, snygga cliffhangers och välskriven action.

Det är Wilma Sjökvists debut och jag ser fram emot fler berättelser hon kommer att skriva. Simusdotter Förlag har snabbt blivit ett av mina favoritförlag. Uppskattar nischen med fantasy och science fiction mer hbtqia+-perspektiv och även om inte huvudkaraktärerna i ”Elementens hjärta” representerar det så finns det välskrivet representerat bland övriga karaktärer, och det är naturligt införlivat i berättelsen.
Rekommenderas för den som gillar fantasy

Rappakalja

Brädspel skapat av Laura Robinson och Paul Toyne
Det bästa spel jag vet är Rappakalja! Det är ett spel där du hittar på förklaringar till svåra ord och försöker få andra att tro på din förklaring. Det som gör Rappakalja till ett så bra spel är att du får använda din fantasi, det är otroligt roligt och deltagarna behöver inte känna att de är sämre på spelet för att de inte känner till svåra ord. Det gör spelet jämbördigt och inte beroende på språkförmåga och allmänbildning.

Katt och människa emellan

Bok av Therese Lilliesköld
Lyssnade på den här med mycket glädje och igenkänning! Katten Pocahontas i boken beskrivs ömt och med anekdoter som är lärorika för andra kattägare. Det verkar som att hon är ganska lik min egen katt Abbe! Trevlig lyssning som jag rekommenderar alla som har katt!
Rekommenderas för den som har katt

Mãn : roman

Bok av Kim Thúy
Boken handlar om Mãn, som har bakgrund i Vietnam men invandrat till Kanada. Läste först Kim Thuys första bok som handlade om att vara flykting och nyss invandrad till ett nytt land. Den boken var en samling minnesfragment medan denna var mer som en sammanhängande berättelse, vilket jag föredrar mer. Båda böckerna var utsökt skrivna men det är denna jag har som favorit. Denna handlar om relationer, om att älska och är en jämförelse mellan Mãn och hennes mor. Mãn har trots att de invandrat till ett nytt land gift sig med en man som hon parats ihop med på traditionellt vis. De accepterar varandra men är inget kärleksfullt äktenskap. Mãn möter sedan en man som hon upplever förälskelse med. Men det är beskrivningarna av maten och vad den betyder för att bevara minnena från det land de kommer ifrån och mötet med det nya landet som får mig att tycka mycket om denna bok! Blir väldigt sugen på att testa vietnamesisk mat!
Mitt bästa tips för den som vill röra på sig mer är att göra det tillsammans med en vän. Det blir roligare och mer motiverande. Och det blir mycket svårare att ställa in bara för att en inte känner för det just den dagen. Så detta är mitt bästa tips!

Mörkt paradis

Bok av Maria Hernius
Maria Hernius har skrivit en mörk dystopi med intressant tema och idéer. M24 är en ung människa som precis som många andra blivit infångad och inspärrad som boskap av mystiska varelser. Varelserna verkar vilja använda människorna för att utvinna material till kläder och liknande och utsätter dem också för plågsamma experiment. M24 tillsammans med sina vänner drömmer om att göra sig fria och om en tillvaro där de inte lever i fångenskap, men hur ska de kunna fly?

”Mörkt paradis” inleds på ett spännande sätt och fortsätter att va en bok som är lätt att läsa snabbt då man gärna vill veta vad som kommer att hända. Berättelsen blir aldrig seg utan går alltid framåt, författaren har en bra förmåga att göra övergångar mellan kapitel som gör att berättelsen förs framåt. Trigger warning är för mycket våld och grafiskt innehåll då det beskrivs hur människorna behandlas som boskap av dessa varelser. Om du gillar mörk dystopi är detta nog en bok för dig.
Rekommenderas för den som gillar dystopier

Jul i krinolin

Bok av Amanda Hellberg
Den här boken var verkligen precis som jag tror att Fru Brasks godsaker smakar, helt delikat!

Språket är fantastiskt och karaktärerna är underbara. Vi kastas in i dåtiden på ett förtrollande sätt, även om jag tror mycket i den är anpassat efter nutidens läsare. Det som jag eg tror inte funkar med den historiska miljön, gör absolut ingenting. Berättelsen charmar ändå. Och det bästa med boken tycker jag är mysterierna som avslöjas bara en liten bit i taget. I slutet hade jag tyckt att hotet Valdemar är utsatt för löste sig alldeles för lätt, jag hade väntat mig mer av det då det byggdes upp så. Annars är jag nöjd med min läsning som verkligen satte pricken över i på ett underbart läsår.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
En aktivitet som ger lugn och välbehag. Förhoppningsvis uppskattas den även av katten annars får man vara försiktig och hålla fingrarna i styr!

Under jorden

Bok av Alexandra Anter
Har inlett läsåret 2021 genom att läsa denna fartfyllda ungdomsfantasy av Alexandra Anter! 18-åriga Isabella får besök där hon bor tillsammans med sin farmor av två mystiska personer som meddelar att hon ska börja på en skola för personer med magiska förmågor. Hennes bortgångna föräldrar var ”maga” , något hon inte fått veta förrän nu. Isabella blir förfärad och spänt av förväntan över vad som kommer att vänta. En portal mitt i skogen i form av ett enormt träd leder henne till skolan som finns under jorden där hon kommer undervisas i att kontrollera sina magiska krafter i form av de fyra elementen eld, luft, vatten och jord. På skolan får Isabella också vänner och kontakter som verkar locka fram något utöver vänskap. Men vem kan hon verkligen lita på? Skolan verkar vara en säker plats men en grupp rebeller hotar säkerheten och det verkar som att det är något speciellt de är ute efter när de attackerar skolan...

Boken var otroligt snabbläst för mig. Jag började på den under nyårsnatten och avslutade den dagen efter. Den var verkligen rolig att läsa. Något som jag fastnade för i början var den fantastiska miljön under jorden som Alexandra Anter målade upp så fantasirikt. Sedan magisystemet och träningen på skolan. Blev imponerad över hur berättelsen var fullspäckad med action både under träningen Isabella och hennes vänner fick genomgå och i de strider som sedan följer. När rebellerna hotar skolan är det något särskilt de söker och Isabella finner sig mitt i stridens hetta varje gång.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.