Elin Westöö

Användarprofil

Jul i krinolin

Bok av Amanda Hellberg
Den här boken var verkligen precis som jag tror att Fru Brasks godsaker smakar, helt delikat!

Språket är fantastiskt och karaktärerna är underbara. Vi kastas in i dåtiden på ett förtrollande sätt, även om jag tror mycket i den är anpassat efter nutidens läsare. Det som jag eg tror inte funkar med den historiska miljön, gör absolut ingenting. Berättelsen charmar ändå. Och det bästa med boken tycker jag är mysterierna som avslöjas bara en liten bit i taget. I slutet hade jag tyckt att hotet Valdemar är utsatt för löste sig alldeles för lätt, jag hade väntat mig mer av det då det byggdes upp så. Annars är jag nöjd med min läsning som verkligen satte pricken över i på ett underbart läsår.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
En aktivitet som ger lugn och välbehag. Förhoppningsvis uppskattas den även av katten annars får man vara försiktig och hålla fingrarna i styr!

Under jorden

Bok av Alexandra Anter
Har inlett läsåret 2021 genom att läsa denna fartfyllda ungdomsfantasy av Alexandra Anter! 18-åriga Isabella får besök där hon bor tillsammans med sin farmor av två mystiska personer som meddelar att hon ska börja på en skola för personer med magiska förmågor. Hennes bortgångna föräldrar var ”maga” , något hon inte fått veta förrän nu. Isabella blir förfärad och spänt av förväntan över vad som kommer att vänta. En portal mitt i skogen i form av ett enormt träd leder henne till skolan som finns under jorden där hon kommer undervisas i att kontrollera sina magiska krafter i form av de fyra elementen eld, luft, vatten och jord. På skolan får Isabella också vänner och kontakter som verkar locka fram något utöver vänskap. Men vem kan hon verkligen lita på? Skolan verkar vara en säker plats men en grupp rebeller hotar säkerheten och det verkar som att det är något speciellt de är ute efter när de attackerar skolan...

Boken var otroligt snabbläst för mig. Jag började på den under nyårsnatten och avslutade den dagen efter. Den var verkligen rolig att läsa. Något som jag fastnade för i början var den fantastiska miljön under jorden som Alexandra Anter målade upp så fantasirikt. Sedan magisystemet och träningen på skolan. Blev imponerad över hur berättelsen var fullspäckad med action både under träningen Isabella och hennes vänner fick genomgå och i de strider som sedan följer. När rebellerna hotar skolan är det något särskilt de söker och Isabella finner sig mitt i stridens hetta varje gång.
Min favorit bland maträtter och även väldigt nyttig 😀Den smakar bäst med dill till och så klart lite citron på toppen.
Mysig feelgood romance som ger allt vad du vill ha av genren. Passar perfekt för denna årstid också. Den ger dig dessutom en stor lust att äta massor av julgodis! 😋

Höstglöd

Bok av Sara Dalengren och Gabriella P. Kjeilen m.fl.
Glöden på trädens blad därute har fallit nu och nu har jag även vänt sista bladet i novellsamlingen ”Höstglöd”. I fallna världar spirar ändå glöden av kärlek, mitt i gruset, ödelagda städer och värmer även i den kallaste mardröm.

Jag har börjat tycka om att läsa noveller tack vare de två novellsamlingar som Seraf förlag gett ut. Den första var ”Våreld” men den här, ”Höstglöd”, är min favorit då den är full av dystopiska berättelser som är en av mina favoritgenrer.

Jag tyckte mycket om den här boken. Alla noveller har sitt egna koncept och även om inte alla blivit favoriter har de alla glatt mig med sin berättarlust och den värld de målat ut. Mina favoriter bland novellerna i denna bok är ”Den vita ryttaren” av Caroline Hurtig, ”Leva sovande” av Tara Turcinovic och så klart den allra första som fångade mig från start ”Dagsländorna” av Frida Windelhed.

Måste också nämna att layouten, illustrationerna och omslaget är väldigt snyggt och bidrar till läsupplevelsen och att den är så fin att ha kvar i bokhyllan. Beställde den också tillsammans med en bokbox från Seraf som innehöll ett ljus, väldigt gott te, vackert bokmärke och annat smått och gott. Kan verkligen rekommendera att beställa från Seraf förlag, så där får ni er ett julklappstips dessutom!
Noveller. Jag har tidigare aldrig fastnat för noveller. Jag mer av en sträckläsande typ och noveller kan göra mig rastlös då de snabbt tar slut och man liksom förväntas stanna upp och tänka till. Jag vill hellre kasta mig vidare....

Men jag börjar faktiskt på senare tid upptäcka och njuta av noveller mer & mer. Här har jag funnit en alldeles underbar novellsamling av den amerikanska författaren Carmen Maria Machado. Hon har skrivit essäer tidigare och senare en självbiografisk bok men detta är alltså en novellsamling och hennes debut - utöver det vanliga!

Berättelserna är med ett feministiskt tema och i dem alla händer det något märkligt som får en att fundera kring kroppsideal, könsroller, sex, sexualitet, relationer, att vara sig själv.... De flesta av novellerna är skrivna med ett queert perspektiv, eller eg så är det i berättelserna bara naturligt med samkönade relationer och att dessa relationer är komplexa med många bottnar.

Novellerna är skrivna också med magisk realism eller skräck-tema tex i novellen där ett butiksbiträde upptäcker att butikens exklusiva klänningar har en kuslig koppling till de unga kvinnor som oförklarligt börjat suddats ut och försvinna i staden. Älskade också den dystopiska noveller där en kvinna gör en lista över alla sina sexuella erfarenheter i livet fram till den oundvikliga undergången i form av ett virus som sopar undan mänskligheten.

Författaren har ett otroligt snyggt språk. Och novellerna är ögonöppnare, tankeväckande och vackra. Jag tänker på det jag läst av Olga Tokarczuk när jag läser denna bok. Kan verkligen rekommendera den här som inspiration till alla er som skriver noveller, och så klart alla som älskar att läsa!

Hungerspelen

Film från 2012 regisserad av Gary Ross
Filmen Hunger games bygger på Suzanne Collings bok med samma namn. Det är en dystopisk berättelse om ett USA som jämnats med marken av en översvämning och ersatts av riket Panem sin styrs från huvudstaden Capitol som håller kontrollen av de olika distrikten med järnhand. Efter ett inbördeskrig då ett av distrikten gjorde uppror har Capitol infört ett spel som kallas Hungerspelen där två ungdomar från varje distrikt utses att kämpa en blodig kamp på liv och död där endast en kan klara sig med livet i behåll och stå som segrare. Katniss Everdeen lever i det fattiga distrikt 12 med sin mamma och sin syster. När systerns namn dras i utlottningen till Hungerspelen anmäler sig Katniss som frivillig för att rädda hennes liv. Hon har inte stora förhoppningar att lyckas i det blodiga spel som hon föraktar. Men hon lyckas fånga publikens intresse och på samma gång väcka upprorsandan till liv igen hos de andra förtryckta distrikten. Filmatiseringen är actionfylld och känslofylld och ger den känsla av uppror och kamp mot orättvisor som böckerna givit. Jennifer Lawrence är fantastisk som Katniss Everdeen. Filmen är också väldigt bra för ungdomar och lyckas skildra berättelsen blodiga och allvarliga tema utan onödigt gore så att unga också kan ta del av den.
En mycket berörande och tankeväckande skildring av en ung kvinnas uppväxt i Somalia och fruktansvärda upplevelse som flykting från kriget under 90-talet. Den är också värdefull då den beskriver tillvaron som nyanländ flykting i Sverige och hur Nora försöker bearbeta det hon går igenom och samtidigt anpassa sig till livet här tillsammans med sin dotter som hon är orolig ska glömma sitt arv och resterna av familjen som fortfarande bor i Somalia. Ska hon någonsin kunna återvända och hur blir då i så fall mötet med sitt gamla hemland efter allt hon varit igenom?

Jag blev väldigt berörd av boken i dess alla delar. Noras uppväxt i Somalia var väldigt intressant och hur konflikten med klansystemet beskrivs då hon gifter sig med en man som tillhör en minoritetsklan och dessutom engagerar sig regimkritiskt. Somalias klansystem visste jag om var komplicerat och ett problem för många som vill bryta sig fria, men inser att jag måste lära mig mer om detta. Skildringen av resan som flykting är hjärtskärande och jag fick tårar i ögonen, och det är så nyttigt för en svensk som jag att få höra om detta och bli berörd. Det är så lätt att flyktingar blir en namnlös skara som nämns på nyhetsinslag utan att man berörs eller inser vad de varit med om, här fick jag en glimt av detta och det gjorde ont, som det bör göra. Mötet med det nya landet Sverige skildrar Suad Ali också med all sin komplexitet. Nora möter rasism och utanförskap, känner sig inte hemma med de andra somalierna hon möter men ändå beroende av deras gemenskap, och när svenskar är välvilligt inställda är de ofta så hopplöst okänsliga och oförstående. Det är en riktig nagel i ögat att lyssna på för mig och det är bra att det skaver. Det visar hur komplicerat det är och att det faktiskt inte är rätt av oss att bara förvänta oss att flyktingar ska komma hit och vara tacksamma. Trots sin hopplöshet finns hopp i berättelsen genom Noras relation till sin dotter. Hon är orolig över att dottern ska förlora kontakten med sitt somaliska arv men det finns också hopp i hur Sagal lyckas finna en framtid och ett nytt liv i Sverige.

Är väldigt glad över att ha tagit del av boken och att jag lyssnade på den som ljudbok för uppläsaren läser upp alla arabiska och somaliska namn och ord så otroligt vackert! Så det kan jag verkligen rekommendera.
En väldigt mysig bok som får en att drömma om den där kärleken som går utöver förnuftet och som får en att bryta ens bekvämlighetszon och invanda mönster. Jag brukar tänka om mig själv att jag inte är så romantisk, men så finner jag mig själv i tankar att en sådan här berättelse skulle kunna vara möjlig för mig också. När en feelgood får en att börja drömma själv har den verkligen tjänat sitt syfte, känner jag! Det är något speciellt med Lovisa Wistrand ändå. När jag följer författaren gör hennes otroliga driv intryck på mig. Det är en person som verkligen ger intryck av att älska att skriva, bygga karaktärer och världar. Hon har ett unikt språk, tycker jag, när hon skriver. Det är spontant, i nuet och det är både för- och nackdelen med hennes böcker enligt mig. Det kan få hela boken att kännas som talspråk men det gör också att karaktärerna blir väldigt levande och känns genuina. Jag får väldigt snabbt känsla för speciellt hur Alice ser ut, för sig och hur hon är som person. Jag kommer nog fortsätta att va nyfiken på Lovisa Wistrands böcker! Min favorit är fortfarande ”Netraya” men den här var också en trevlig lyssning!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.