Elin Westöö

Användarprofil

Oslagbar

Bok av C. N. Persson
Imponerande debut av CN Persson. I denna bok har hon verkligen lyckats med något riktigt svårt - att fånga tonåringars sätt att prata och tänka. Boken handlar om Maddoxx som är en så kallad Super, en människa med superkrafter som han tränas av sin adoptivpappa (som också är en Super) till att använda för mänsklighetens bästa. Dock lever de i en värld där människor med superkrafter ses med misstänksamhet och hotet från en extrem grupp som kallas Mänsklighetens sista hopp och som vill rensa bort alla Supers gör att de måste leva i hemlighet. Med denna stora hemlighet lever Maddoxx, eller Anton som är hans täcknamn, ett vanligt tonårsliv med allt vad det kan innebära. Han umgås med vänner, festar och strular runt med tjejer. Dock går det inte som planerat då han har oskyddat sex med sin flickvän och det resulterar i stora problem. Hur ska de lösa detta? De är ju inte redo att bli föräldrar. Jag tycker det är starkt av CN Persson att ta sig an detta allvarliga tonårsproblem med oskyddat sex och tonårsgraviditet. Maddoxx vill väl men är helt klart inte redo att bli förälder. Hans känslor skenar iväg med honom vilket gör att han strular med tjejer utan att tänka sig för innan. Han är verkligen en karaktär med stora brister, men det sker i slutet av boken en stor utveckling då han måste skärpa sig och ta ansvar. Utveckling sker också i andra karaktärer som vid första anblick verkar ytliga och endimensionella men visar på dolda sidor. Det är tycker jag är väldigt intressant och bra gjort! Sen är ju tonårskillarnas språk och tankesätt skildrat realistisk på ett sätt som också har en baksida. Det ÄR jobbigt att läsa om hur de pratar om tjejer och ser på tjejers utseende. Det ÄR jobbigt att läsa om hur tonåringar häller i sig öl och sprit, även om det också problematiseras i boken till viss del. Sätter de pratar om tjejer konfronteras av Maddoxx adoptivmamma vilket gör att jag kan acceptera det - det är, vad jag förstår, skildrat på detta sätt för att visa på Maddoxx karaktärsbrister och den enorma utveckling han måste genomgå för att bli redo att bli en riktig superhjälte och ansvarstagande pappa för sitt kommande barn. Men sättet tjejer beskrivs i den här boken gör ändå att den får lite lägre betyg av mig, det blir för mycket av det ibland kan jag tycka. Maddoxx lyckas charma ändå särskilt i slutet av boken då det blir riktigt spännande och han utvecklas. Skulle jag kunna tänka mig att läsa vidare om Maddoxx? Jag tror det och förväntar mig då att se ännu mer av denna utveckling hos honom och även de övriga karaktärerna.

Midvinterblod

Bok av Mons Kallentoft
Först tyckte jag inte om boken alls. Språket var för styltigt och högtidligt, tyckte jag. Inte som talspråk. Men jag blev indragen i historien därför att jag började undra över offret. Vem han var och vad som hade hänt. Och sedan var boken en snabb läsning därför att historien drog till sig intresset. Kallentofft har ett speciellt sätt att berätta med mycket inte monologer vilket engagerade. Kommer jag att läsa fortsättningen? Kanske. Det är i alla fall mycket möjligt!

Den svavelgula himlen

Bok av Kjell Westö
Nu har jag lyssnat klart på ”Den svavelgula himlen” av Kjell Westö. Var nyfiken på denna bok, har läst ”Hägring 38” förut vilken var väldigt smart skriven och så klart - mitt namn liknar ju Westös så då vill jag ju se vad han skriver.

Dock blev jag väldigt besviken på denna bok och gav den 1/5. Lyssnade ändå klart för jag ville gärna veta om den skulle avsluta bättre och ville gärna skriva om den. Han är ju en väldigt välkänd och erkänd författare.

Ni kan läsa allt jag skrev på goodreads, kan skippa summeringen kanske då ni kan läsa vad den handlar om. Huvudkaraktären är inte namngiven men han berättar i boken själv om sina starka band med barndomsvännen Alex och hans syster Stella som huvudkaraktären har en sexuell relation till.

Huvudkaraktären säger själv då han gör sin sexdebut att detta ska han dedikera hela sitt liv till. Det gör han också. Alla hans relationer och tankar verkar handla om enbart sex. Bikaraktärerna tex hans båda älskarinnor är intressanta men det är ju hans perspektiv som Westö lyfter fram och hans lösningar på relationsproblem och det han vill få ut av relationer är just: att ligga. Han är svartsjuk på deras andra relationer och verkar ta sitt eget kön på stort allvar. En scen där han och hans kompisgäng går på bordell beskrivs som en tragisk och patetisk händelse för DEM ingen reflektion om de kvinnor de utnyttjade. Alls. Denna bild av en man som tar sig själv och sitt kön på så stort allvar är inte bara ointressant, det är orealistiskt också. Ytligt. En kliché. Det är någon uppfattning typ ”män är såna!” som jag trodde var förlegad. Boken räddas lite av de mer intressanta bikaraktärerna. Särskilt då Stella utbrister att huvudkaraktären ju är en riktig slampa varpå han svarar: ”Det kan jag inte va! Jag är ju man!” Annars är det det enda tillfälle då jag tycker Westö skriver så, annars verkar han ta huvudkaraktären på lika stort allvar som han tar sig själv.

Westö är ju omtyckt av många. Men ingen favorit hos mig efter att ha lyssnat på denna bok!

Mokadji

Bok av Mattias Olsson
En riktigt magisk bok! Vilket äventyr! Jag sveps med till den fantastiska världen som Mattias Olsson har skapat tillsammans med Sirius och Erik och jag vill aldrig lämna den. Jag vill sitta där och knapra syrliga frukter, rida i galopp på en gabaajer över vidsträckta sanddyner, möta en silvervit grish i den djupa skogen och vara med och kämpa på samma sida som lumikolerna. Mattias Olsson berättar i sitt förord om att denna berättelse har funnits med honom sedan han varit liten och boken är full av sann berättarlust vilket jag älskar! Världsbygget är fantastisk och jag njuter av att läsa om de fantastiska varelser och djur som han har skapat. Sedan slutar äventyret med steget in i ett nytt och jag får nu vänta otåligt på fortsättningen! Hoppas Mattias Olssons penna glöder så vi ivriga läsare får besöka denna värld snart igen! Tack för en fin läsupplevelse och måste också säga att illustrationerna i boken är underbara och ger mycket till mig som läsare.

Tredje principen

Bok av Anna Jakobsson Lund
Detta är andra boken jag läser av Anna Jakobsson Lund. Älskar hennes sätt att forma karaktärer. De känns verkliga och levande med många personlighetsdrag och har olika bakgrunder vilket skapar intressant dynamik dem emellan. Här får vi följa Ava, Leymah och Levi när de ska försöka befria Levis syster Lo som tagits tillfånga av det styrande och kontrollerande Systemet. Världen är en dystopisk version av Skandinavien där Systemet förbjudit alla ideologier, religion och fritt tänkande. Motståndet mot Systemet är rebellerna där Lo varit en av ledarna och Ava och Leymah också finns med. Levi är inte en rebell. Han har fått nog av kampen då den kostat hans föräldrars liv. Dock blir han indragen bland dem när hans systers liv är i fara. Levi är min favoritkaraktär i berättelsen. Hans skepticism mot kampen på grund av sår och bitterhet är något jag kan identifiera mig med. Han är en intressant karaktär med de sidor av honom man får lära känna under resans gång och Anna Jakobsson Lund har sådan förmåga att få sina karaktärer att kännas verkliga med små men viktiga detaljer. Det ska bli spännande att läsa vidare! Vilka vinner kampen? Kommer Ava, Leymah och Levi bli ett starkt team där de kan lita på varandra? Kommer de kunna överlista Systemet?
Älskar att besöka Annah Nozlins sagovärld. Den har de ingredienser jag älskat sedan jag varit ung och fortfarande tycker om som vuxen fantasy-läsare. Nozlin har en förmåga att skriva en berättelse med klassiska inslag som trädälvor, kungariken i bergen och vandringar genom magiska skogar på ett sätt som ändå lyckas fånga mig! Hon har en speciell närvaro i det hon skriver och huvudpersonen Mira är en person som jag lätt kan identifiera mig med och komma nära. Det jag tycker mest om hos Nozlins böcker är nog hennes sätt att beskriva huvudpersonens känslor och upplevelser vad gäller kärlek. Relationerna är innerliga och ärliga men ändå fulla av motstridiga känslor på ett sätt som gör det levande för mig. Ser fram emot att läsa vidare om Mira i den tredje boken!
Bok som verkligen fick mig att tänka. Skildringen av Marikas uppväxt och hennes möte med rasism upprör och kryper under huden. Men ännu mer uppväxten i en konservativ frikyrka, eftersom jag känner igen mig så. Och det gör mig ont, mycket av det svåra som Marika beskriver. Särskilt hur hon beskriver rädslan och obehagen hon upplevde inför hur hon skulle berätta för familj och släkt om att hon blivit tillsammans med en kvinna. Och mötet med ungdomsledaren från hennes uppväxt som menar att han inte har något problem med hennes kärlek men samtidigt ändå måste hävda att det är synd. Svaret Marika får är ett undvikande ”Det är komplicerat”. Har förstått att många får möta en sådan reaktion - att det är ett ämne man helt enkelt undviker. Att man gläds åt vänner och anhöriga som finner kärleken men inte vågar eller vill ta ställning utåt i sina samfund. Därför blev det en viktig bok för mig, och tycker att fler ska läsa den. Särskilt viktig bok i dessa tider då både rasism och homofobi flödar fritt! Lyssna eller läs!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.