Marielle Nihlén

Användarprofil

Häxan och lejonet

Bok av C. S. Lewis
En klassiker i barnlitteratur som handlar om fyra syskon som genom ett klädskåp hamnar i ett magiskt land som är i ständig vinter. Landets innevånare är djur som kan tala och sagoväsen som kentaurer och jättar. En grym häxa Vita häxan har lagt en förbannelse över landet så det är aldrig blir varmt.
Barnen ger innevånarna i landet hopp då det finns en myt att Adam och Evas döttrar ska komma och då med hjälp av lejonet Aslan bryta förbannelsen och befria häxan. Det finns en rad anknytningar till kristen tro igenom boken men kan läsas med behållning av alla.
I programmet tävlar två lag mot varandra. "Vart är vi på väg?" ställs samtidigt som en filmad resa på en tågräls visas. Längs resan ges ledtrådar till resmålet. Ju tidigare man gissar rätt desto fler poäng vinns. När resmålet identifierats ställs ytterligare frågor om resmålet.
Programmet leds just nu av Kristian Luuk och domaren Fredrik Lindström. Lagom underhållande fredagsnöje som också bjuder på musikunderhållning.
Rekommenderas för den som vill förbättra sin allmänbildning

Stiftelsetrilogin

Bok av Isaac Asimov
Vad händer när mänskligheten utvecklats så att den kan förutse framtiden?
En möjlig berättelse skulle kunna vara den som beskrivs i Isaac Asimovs klassiska Stiftelsetriologi.
Hari Sheldon är den som utvecklar psykohistorien som kan förutse framtiden. I första boken används psykohistorien för att bygga upp Stiftelsen som ska hjälpa galaxen från att inte gå under. Med stor makt kommer stort ansvar och stora fiender. Och är det verkligen rätt väg att gå?
Den som läser denna mastodontbok (bestående av tre delar) får svar på dessa frågor. Och får också brottas med många nya tankar på vad som är vad och hur saker kan tolkas olika.
En måsteläsning som håller över tid och kan läsas många gånger.
Rekommenderas för den som gillar science fiction

Vem ser Dim?

Bok av Maria Nilsson Thore
Om man är så liten att ingen ser en, finns man då?
Det funderar Dim som är en liten figur (kanske två blåbär hög) som bor i en skog.
Han försöker få kontakt med människor som är och plockar svamp. Det går inget bra.
Men kanske finns det någon som även Dim?
Boken är fylld av vackra bilder och skriver på ett sätt som är intressant både för ett mindre barn (upp till ca 6 år) och den som läser. Den behandlar stora frågor om man vill men kan lika gärna läsas för ren underhållning.
Rekommenderas för den som letar efter barnböcker

Den hemliga historien

Bok av Donna Tartt
En kultförklarad bok som både utmanar läsaren och ger en stor läsupplevelse.
Handlar om en pojke som börjar på en elitskola och blir del av en grupp elever som utforskar grekisk filosofi. Kan låta harmlöst men så är inte fallet. När man undersöker gränser kan mycket hända, särskilt när gränserna handlar om hemliga riter, alkohol och droger. Boken är både tydlig och mångbottnad vilket gör att den hänger kvar länge i tankarna. Hur hanterar man att utforska gränser och leva med sina handlingar?
Boken kom ut 1992 men är lika aktuell nu som då.
Detta är Donna Tartts debut. Kan varmt rekommendera den och alla efterföljande alster.

Vill spara pengar

Tips för den som...
Ta med kaffe i termosmugg. Sparar många kronor på promenader och gör att man undviker att köpa en kaffe i farten.
Vilken enorm skillnad några minuter ute per dag gör för hur det generella välbefinnandet! Av bara farten blir det lätt många fler, kanske till och med timmar när tiden finns.
Kräven ingen dyr utrustning. Ta på skor och ytterkläder och gå. På köpet får man många positiva följder såsom jämnare humör, bättre sömn och större kunskap om sitt närområde.
Rekommenderas för den som vill röra på sig mer

Aja baja, Alfons Åberg

Bok av Gunilla Bergström
Alfonsböckerna fångar väl hur ett barn tänker och leker och hur det samspelar med sin förälder. Det är en rolig upplevelse som både ger den vuxna som läser och barnet som lyssnar en härlig läsupplevelse.
Alfons bygger en helikopter och flyger i fantasin iväg till djungeln. Han använder hammare och spik och annat ur verktygslådan. Får han det?
Pappa är som ofta upptagen med annat i närheten och ansluter till leken i slutet av boken.
När sushi görs på rätt råvaror är det fantastiskt gott. Ris, fisk och några få ytterligare ingredienser är allt som behövs. Sushi ska göras precis innan den äts. Om man önskar är också Tamagoyaki (omelett) gott att ha till.
De fiesta har hört talas om Harry Potter och det är med Harry Potter och de vises sten som allt börjar.
I början av boken är Harry en föräldralös pojke som bor hos sin allt annat än sympatiska moster med familj.
I slutet är han elev på en trollkarlsskolan Hogwarts och på väg mot stordåd. Denna bok kretsar kring Harrys första år på Hogwarts och en relik som ska ge evigt liv "de vises sten. I kulisserna finns rykten om att Voldemort, ledare för de onda, är på väg att återvända. Boken är detaljrikt skriven och rolig både för barn från omkring sex år gamla och vuxna. För varje bok blir Harry äldre så rekommenderar att vänta med att läsa senare böcker för de yngsta barnen.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.