Letar efter barnböcker

Tips för den som...

Världsbäst

Bok av Leo Brodin
Treåringarna tycker: Direkt när den här boken kom ville treåringarna läsa den, eftersom de gillade Dåligt humör väldigt mycket. Och de gillar även den här. De pratar om vad de är bra på, om de också är bra på de saker som de i boken är och tycker att det är spännande att se hur Kim klarar att lyfta Hilma eller bygga torn.

Femåringen tycker: Eftersom femåringen är bäst på allt, enligt han själv, tyckte han att det var fantastiskt roligt att jämföra sig med alla. Och såklart var han också bättre på allt än alla andra (även bättre på att springa än geparden). Ville genast läsa den igen, och vara bäst på allt igen.

Mamman tycker: Jag är så kär i Kim och Hilma. De är de sötaste vännerna jag tror att jag har läst om någonsin. Joanna Schmidts illustrationer passar perfekt till historien och ger allt liv. Det är rimliga saker att vara bäst på, som de pratar om, ur barns perspektiv och jag tycker om att det både finns olika hudfärger representerade tillsammans med att både män och kvinnor får vara bra på olika saker. Att det är mamman som är asbra på att fånga tjuvar för att hon är polis, att pappa är bra på att hjälpa till, att springgrannen är kvinna och att det är farfar som läser, till exempel. Små saker som bryter ”normen” på vem det är som ska vara bra på saker, som visar barn att alla kan vara bra på mycket. Och att det också är mycket fokus på barnen. Och på att vara snäll, det gillar jag.

Vilma och den lösa tanden

Bok av Abby Hanlon
Andra gången som vi här hemma läser om alla 4 böcker. Denna gången i ett svep. Det är roliga och delvis igenkännande för dottern hemma. Fungerar även väldigt bra för högläsning. Illustrationerna passar väldigt fint och är intressanta i sig.
Hör med dina vänner som också haft barn om de har böcker de inte längre använder så kan ni låna eller byta med varandra. Ofta tröttnar barn på böcke rock vill ha nytt så det är ett ekonomiskt sätt att ge dom nyheter.
Handla i andra hand, oftast kan man hitta bra och billiga böcker i bra skick. Olika hemsidor kan vara bra i dessa tider.
Gå till närmsta loppis! Där finns oftast massvis med barnböcker i bra skick för en billig peng. Och barnen ser ingen skillnad på en begagnad bok eller en ny, det är trots allt handlingen som räknas.
Just nu har Bokus rea på barnböcker. Det finns väldigt många olika att välja mellan till bra pris. Billigaste för 19 kr om jag minns rätt. Tips!

Knacka på

Bok av Anna-Clara Tidholm
En favoritbok för de yngsta. När ni läser tillsammans kan barnet hela tiden vara aktiv och knacka på nästa dörr. När ni lästboken flera gånger kan ni börja leka utifrån det som händer på bilderna.

Vem ser Dim?

Bok av Maria Nilsson Thore
Om man är så liten att ingen ser en, finns man då?
Det funderar Dim som är en liten figur (kanske två blåbär hög) som bor i en skog.
Han försöker få kontakt med människor som är och plockar svamp. Det går inget bra.
Men kanske finns det någon som även Dim?
Boken är fylld av vackra bilder och skriver på ett sätt som är intressant både för ett mindre barn (upp till ca 6 år) och den som läser. Den behandlar stora frågor om man vill men kan lika gärna läsas för ren underhållning.
Läs den tillsammans med era barn, så roligt att läsa, titta på bilder, diskutera och lösa gåtorna med dom.

Barnbokspodden

Podcast
Lyssna på den härliga podden för att få fantastiska tips och råd när det kommer till barnböcker. Men även på härliga diskussioner och annat smått och gott