Recensioner av Elisabeth Berglöf

Kyrkan av Caroline Engvall

Betyg 4
Ytterligare en kanonbra bok från Caroline Engvall. Den här, precis som de tre föregående böckerna, tar upp ett ganska tungt ämne och det blir läsning som berör på djupet. Caroline ägnar stor del av sin tid åt kampen mot sexuellt utnyttjande av unga och det återspeglar sig i hennes romaner.
Bitvis var den så nästintill outhärdliga att läsa, rätt brutal och rätt rå. Det var nästintill så jag slutade att läsa .
Men sedan tog nyfikenheten överhand och jag var bara tvungen att få veta.
Vem? och varför?
Det är en berättelse med högt tempo, rappt språk och en extremt spännande, gripande och oerhört ruskig berättelse.
Rekommenderar varmt boken Kyrkan, men läs helst serien från början

Fragment (som om vi aldrig fanns) av Peter Sjöquist

Betyg 4
Vill du läsa en bok som berör? Då ska du ta och läsa Fragment.
Du får en berättelse som griper tag, det är en skildring. Peters debutroman rymmer många problem i samhället såsom övergrepp, psykisk ohälsa och missbruk men även hur det kan vara att hamna i ekonomiska problem och i barnlöshet.
Jag tycker att boken är välskriven och för det mesta lättläst, dock kan jag tycka att norskan inte tillför något utan istället hakar jag upp mig i min läsning.
En oerhört gripande roman som jag tycker att du absolut ska läsa för den berör på riktigt.

Arvet av Yrsa Sigurdardottir

Betyg 5
Säger bara OMG en av de bästa böcker jag läst på mycket länge. Jag utfärdar en varning här och nu... Börjar du läsa/lyssna se då för guds skull till att ha tid för du kommer inte vilja lägga den i från dig.Det här är en mörk och ruggig thriller från start till mål och spänningen hålls på topp hela vägen, Yrsa gör det här väldigt bra.
En spännande och mycket välskriven berättelse som ibland är nästintill olidligt spännande med oväntade vändningar och andra otäckheter.
Miljö- och personbeskrivningar är lysande där vi möter flera intressanta karaktärer. Boken fångar mig från första sidan författaren bygger upp spänningen på ett ypperligt sätt. Ska nu sätta igång med del 2 om polisen Huldar och barnpsykologen Freya. fler recensioner hittar du på min blogg https://bokprataren.blogspot.com/

Führerns barnmorska av Mandy Robotham

Betyg 5
En otroligt bra bok som berörde mig på djupet. Varning för bladvändare som jag i alla fall inte la i från mig förens den var slut! Jag har läst i solstolen, i sängen, lyssnat i bilen och när jag målade fönster.
Författaren fångade in mig på första sidan och sedan var jag fast.

Mandy tar mig med både bildligt och näst intill fysiskt till ett nazietyskland där jag, tyvärr, än en gång får uppleva att alla inte har samma värde. Där olikheter drabbar vissa hårdare än andra, men kan man vara säker på att det alltid är så? Vem bestämmer och vem ska man lita på?

En berättelse där person, miljö och tankeskildringar gör romanen så sjukt levande och extremt bra. Tårar trillade och ilska kändes, en bok som berör så oerhört mycket och som ger mig en känsla om hur dessa kvinnor kämpade, deras förtvivlan och djupa ångest men även delar av hopp och kärlek.

Missa inte den om du vill läsa en lite annorlunda bok från andra världskriget!

Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc

Betyg 5
Så nu har jag äntligen läst min första bok av Marie -Louise och jösses så hon Knockade mig.
Den här aspirerar som årets hittills bästa feelgood, i alla fall för mig.

Jag säger bara vilken fantastisk feelgoodpärla, den har precis allt jag förväntar mig i den genren. Den är charmig, den har humor, en hel del med relationsförvecklingar dessutom bjuds vi på en del sorgligheter men även av massor av värme och glädje.

En mycket lättläst bok som har ett bra språk, ett bra driv som flyter på, och det på ett sätt att jag inte vill sluta läsa förrän sista sidan är där...
Marie-Louise sätt att beskriva såväl miljöer som karaktärerna i boken,är briljanta, till slut tror jag nästan att de är mina vänner allihopa, det är bra gjort.

Mormor är en härlig gumma som man bara måste älska, jag kan både se och känna hennes närvaro när jag läser boken. Henne hade jag gärna druckit kaffe och ätit hallongrottor med.
Jag kan inte annat än vråla ut LÄS!!!!
Boken som har allt du behöver när du vill må bra och bara glida in i feelgooddimman.

Sverigesommar av Colette van Luik

Betyg 3
Det här är emn mycket trevlig bok över vissa delar av Sverige och sommarupplevelser. Tyvärr känns det som om om boken har ett stort fokus på Stockholm, Skåne och andra större turistorter. Jag saknar de små pärlorna.
Jag bor i Närke och där finns det så många fantastiska ställen att turista på. Tex i Örebro har vi väldigt många fina kulturplatser såsom Wadköping, Karlslund Herrgård, men även mycket fin natur som Bergslagsleden. Ingen av dessa platser omnämns inte ens i boken.

Bergslagsleden går som en pulsåder genom Örebroregionen. Den är 28 mil lång och består av 17 etapper. Leden startar i Kloten och slutar vid Stenkällegården i Tiveden. Alla kan vandra Bergslagsleden, det finns etapper som passar alla, olika långa och med olika svårighetsgrad. Nedan finner du information om alla etapper samt länkar till etappblad och kartor. (Bergslagsleden.se)
För övrigt är det en fin bok och jag kommer nog att titta i den ofta och kanske vi gör en tur till några av de få närbelägna platserna jag hittade.

Ett plus är att Tant Grön omnämns som ett smultronställe. Jag kan inte annat än instämma där.
Länk till Tant Grön i Vintrosa får du här.

Glasvinge av Katrine Engberg

Betyg 4
Efter en hyfsad intensiv start tycker jag att handlingen tappar tempo och det blir en ganska trög transportsträcka i mitten för att sedan steppa upp rejält på slutet.
Något jag gillar Katrines böcker är alla de olika twister i berättelserna och att de inte är förutsägbara utan man får klura ända in i slutet.

Du får en bok med full fart och med en intrig som har många klurigheter och ett antal oväntade vändningar. Precis som i den första boken finn det parallella historier som författaren lyckas tråckla ihop, utan att avslöja hur allt ligger till och hänger ihop.En mycket välskriven bok.
Jag gillar verkligen huvudkaraktärerna poliserna Jeppe och Anette, och såklart den härliga kulturtanten Esther som hänger kvar från den första boken.
Även resten av persongalleriet är intressant med många udda karaktärer och dessutom är den fullsmockad av livfulla miljöskildringar.

Jag gillade del 1 Krokodiljägaren mer men den här är också riktigt bra.
Jag har både lyssnat och läst den här boken och för mig är det stora minuset uppläsaren, har lite svårt för henne. Hon tar bort min egna inlevelse.

Skrivet i stjärnorna av Minnie Darke

Betyg 3
Om du är intresserad av astrologi, horoskop och underfundiga formuleringar kommer du att älska den här boken.
För mig är det nog lite för mycket av astrologiska termer vilket gör att jag tappar rytmen i läsningen. Dessutom är persongalleriet för stort och jag har ibland svårt att hålla isär vem som säger och gör vad.

Jag hade väldigt svårt att ta mig in i historien men när jag väl gjort det flöt det på bra. Språket funkar oftast och det finns snabba och underfundiga repliker som jag småler åt. Kapitlen är indelade efter de olika stjärntecknen som vi hittar i tidningar när vi läser våra horoskop.

Då jag har en väninna som är oerhört taggad på allt vad astrologi heter så lät jag även henne läsa boken. Och där ser man vikten av att inte alltid lyssna på recensioner utan att man bildar sig en egen uppfattning.
Hennes kommentar var wow, vilken häftig bok och hon gav den rakt av 4 ? i betyg, det enda som var avgörande för att det inte blev full pott för henne var att även hon tyckte det var lite trögt att komma in i historien.

Marta och mannen med de magiska gummistövlarna av Annika Jeppsson

Betyg 5
Det här är en fin och mysig berättelse om pensionären Gösta och hans många gummistövlar. Andemeningen om dessa stövlar är att man som människa har full rätt att få tänka, tycka och göra som man vill. Viktigt ämne att ta upp med barnen och vad är då bättre än att få ha vilka gummistövlar man vill?
Gösta, en härlig liten gubbe som i sitt yrkesverksamma liv jobbat på kontor gör nu revolt som pensionär. Äntligen kan han göra som han vill, han bestämmer sig för att piggade upp alla tråkiga gummistövlar med roliga, färgglada mönster.
Det här är en bok som jag verkligen gillar, den har ett bra budskap med härliga bilder. Vi kan läsa texten med barnbarnet som är 5 år men även med de mindre då gummistövlar är någit de alla älskar. Särskilt lilla Ellen.
En mycket uppskattad högläsningsbok hos oss.
Fler bilder från boken och fler recensioner hittar du hos https://bokprataren.blogspot.com/2020/05/marta-och-mannen-med-de-magiska.html

Det första chiffret av Denise Rudberg

Betyg 5
Jag kan bara instämma i hyllnings kören och med varm hjärta säga att Eli verkligen har lyckats med uppföljaren till Brevvännerna. Hon är tillbaka med en ny varm relationsroman.
Här sitter jag nu med boken i knät och en av mina första tankar var...
Nej, den är slut! Men i samma andetag kom insikten den var ju hur bra som helst, jag till och med snäppet vassare en Brevvännerna. Hur nu det kan vara möjligt.
Berättelsen är otroligt varm och med den charmiga lantliga idyllen och med den härliga tonen av gemenskap och kärlek som löper som en röd tråd genom hela boken gör att jag har en go känsla när jag läser varje sida.Det handlar om vad livet har att erbjuda, ska man våga eller inte. Hur säker kan man vara på känslor och på sin intuition. Vem bestämmer vad som är rätt för mig?
Miljöbeskrivningarna samt personporträtten är så klockrena så jag känner mig som en i gänget på Fabriksgatan i Grävlinge.
Ibland upptäcker jag till min förvåning att jag sitter och småskrattar eller nästan gråter av ilska, det är det som gör att jag med glädje ger boken 5/5 i betyg.