Har småbarn

Tips för den som...
Dela med dig av dina tips och rekommendationer genom att klicka på pennan.
Gå din egen väg och vad du som förälder känner är bäst för er och barnet. Tips kan man alltid ta emot men låt inte någon annan bestämma vad som är rätt och fel.
Välj dina strider, rotera leksaker, barn gör inte som du säger; barn gör som du gör, respektera barnet så som du vill bli respekterat.

Barn som bråkar

Bo Hejlskov Elvén
En väldigt bra och handlingskraftig bok.
Tydlig och empatisk. Barn kommer att bråka, det kommer jobbiga situationer. Denna bok kommer hjälpa dig rejält på resans gång med dina barn.

Föda utan rädsla

Susanna Heli
Den här hjälpte mig så mycket under min förlossning. Jag påminde mig själv om att hela tiden vara i stunden och att andas på rätt sätt - vilket mycket i boken handlar om. Boken får en att inse att kroppen vet vad den ska göra och att det bara är att följa med.
Jag vill tipsa er som har småbarn om att använda er av sensorisk lek då detta är något som är väldigt omtyckt av min blivande 3 åring.
Ett roligt pyssel under vintern: häll vatten i ett isfack och dutta i olika färger i vattnet. Ställ ut i minusgrader eller låt frysa i frysen. Göm därefter de stelnade isbitarna utomhus och låt barnen leta efter ”diamanter” - superpoppis bland våra barn (3 och 5) och deras kompisar på förskolan!
Väldigt väldigt viktigt innehåll, om än inte så omvälvande längre som jag kan tänka mig att det var när den först gavs ut. Min känsla är iallafall att fler föräldrar och pedagoger är medvetna om problematiken i genus/ordval/kroppsspråk osv MEN det kan också eventuellt vara önsketänkande. Iallafall: mkt tänkbara grejer, försöker undvika att kalla elli ”duktig” och ”fin” allt för ofta, ska ge min lillkille all min kärlek, närhet och tröst och göra honom så fin, gullig och snäll jag kan. Hoppas samhället hänger på.
En grupp där folk delar praktiska tips och lösningar för livet med småbarn. Finns även på Instagram.

Det är inte du, det är dom

Sofia Falk och Therese Krupa Syllner
Det är en bok som sätter pricken över i, som nybliven föräldre.
Roliga tips, reflektioner och erfarenheter.
Sänk förväntningarna. Det gör ingenting om det tar lång tid att lämna hemmet eller om barnen skriker i affären. De flesta har varit i den situationen, någon gång ...
En underbar bok som på vetenskapliga, men lättillgängliga, grunder slår hål på och problematiserar alla de råd som öser över en som småbarnsförälder. Ni vet, när man står där utan att veta vad man egentligen gett sig in på. Den här boken ger stöd och argument för att lyssna på läkarna istället för på svärmor.

Må bra som förälder

Helga Johnsson Wennerdal och Clara Zelleroth
Detta är en bok som jag tycker man kan ta god tid på sig att läsa. Ta ett kapitel ena dagen och ett annat veckan efter. Låt textens innehåll få sjunka in, för då blir boken väldigt givande.
Den bygger på KBT och innehåller övningar i samma anda. Jag gillar det då det gör att jag som läser faktiskt kan applicera innehållet på mig själv och mitt beteende. Jag tycker att boken försöker förmedla att man som föräldrar bara kan göra sitt bästa och att det i många fall är bra nog, men att man kan ta hjälp för att bättre hantera vissa situationer. En bra bok till småbarnsföräldern.