Alva och mörkret

Bok av Sofia Weiss
Ute är det kallt och mörkt, men i Alvas hus är det varmt och ljust. Efter middagen ska Alva och pappa se på film och poppa popcorn. Alva längtar. Då händer något läskigt! Lamporna slocknar, allt blir svart! Precis som där ute. Vad ska Alva göra nu? Följ med på Alvas och pappas äventyr under ett strömavbrott. Hur får man värme utan ved? Går det att poppa popcorn fast spisen inte funkar? Vem är det som smyger i skogen? Och kommer det någonsin bli ljust och varmt igen? "Författaren Sofia Weis har med boken Alva och mörkret skrivit en mycket fin bok för nybörjarläsaren om att vara mörkrädd och övervinna sina rädslor. Bilderna, skapade av illustratören Heidi Forssell LaGrasta, är gjorda med mjuka linjer och med fina färger som visar kontrasterna mellan ljus och mörker på bästa sätt. I slutet finns tips på vad som är bra att ha hemma vid längre strömavbrott." Lektör Anna Hjerpe, BTJ-häfte nr 5, 2021.
Treåringarna tycker: Ena tvillingen har ett snarlikt namn till Alva, och tycker mest att det handlar om henne, bara det att det är felstavat. De har inga särskilda minnen av strömavbrott, så för dem är det mest en spännande historia om vad man inte kan göra när det är strömavbrott och hur man kan lösa det. Men de lyssnar fint, pekar på saker på illustrationerna och tycker om berättelsen.

Femåringen tycker: Femåringen har väl inte egentligen något större minne av strömavbrott heller, men förstår lite mer om elektricitet och vad som inte fungerar när det väl händer. Han lyssnar, pekar på bilderna, är oroligt avundsjuk på all snö som de har i boken, och tycker om berättelsen.

Mamman tycker: Det är relativt ovanligt med strömavbrott där vi bor, så det känns bra att kunna förbereda barnen på ett annat sätt. Och jag tycker att det är ett fint sätt att läsa om att förbereda sig, eftersom Alvas pappa inte alls har gjort de saker som kanske behövs vid ett långvarigt avbrott, men ändå vet vad de ska göra för att klara av att hålla värmen.

Målgruppen är 3–6 år och det känns rimligt. Det är ganska mycket text per uppslag, men samtidigt finns det illustrationer som bryter av. Mina läsvana barn hade inga problem att lyssna på den här boken. Den är också tydligt skriven ur barnets perspektiv, även om det är pappa som löser det mesta, med rädslan och osäkerheten i fokus.

Illustrationerna är alldeles ljuvliga, och jag tycker att de förstärker berättelsen på ett ypperligt sätt. Som minerna när pappa inser att han glömt lägga mobilen på laddning och den är alldeles död, eller att veden nästan är slut.
Rekommenderas för den som har småbarn