Erica

Användarprofil

The Trial of the Chicago 7

Film från 2020 regisserad av Aaron Sorkin
Sevärd välproducerad film som skildrar en absurd rättsprocess. Bra skådisar och hög nivå av frustration. Bygger på verkliga händelser.

Ödesmark

Bok av Stina Jackson
En spänningsroman för lata dagar på stranden eller i hängmattan. Jag tyckte inte att den levde upp till mina förväntningar efter att ha läst Silvervägen, som jag upplevde som nästan hypnotisk emellanåt. I Ödesmark känns storyn lite seg och boken har inte det skimmer av miljöbeskrivningar som Silvervägen.

Att föda

Bok av Gudrun Abascal
Jag känner oro inför förlossning och blev rekommenderad att läsa denna bok av barnmorskan då jag uttryckte att jag ville skaffa mig mer kunskap för att öka känslan av kontroll. Jag tycker att det har varit en bra och intressant bok, även om det bitvis har varit jobbigt att läsa. Saker jag inte oroade mig för innan dök upp, men genom att prata med min partner och med barnmorskan om de frågor som kom upp känner jag mig bättre rustad inför denna skrämmande upplevelse. Med kunskap om hur förloppet går till, vilken smärtlindring som finns och dess för- och nackdelar står jag bättre rustad och kan visualisera positiva målbilder och önskemål istället för skrämmande mardrömsbilder och hot.
Rekommenderas för den som väntar barn

Terraforming Mars

Brädspel skapat av Jacob Fryxelius
Spelet är lite utmanande i början, mycket regler att hålla reda på och alla korten är unika så räkna med att det tar tid att orientera sig i spelet. Första gången jag spelade var vi två personer och det tog 4 timmar! När man kört några gånger går det snabbare, men det är fortfarande mycket att hålla reda på så det är bra att spela med personer som är hjälpsamma och påminner en om vad man ska göra så att man inte missar att ta poäng eller resurser som man har rätt till.
Det bästa med spelet är att det är ett väldigt välbalanserat spel. Oavsett vilken strategi man väljer upplever jag att slutresultatet ofta blir väldigt jämnt. Passar bra för spelnördar med gott om tid. Passar dåligt för den otålige som vill ha ett lättsamt nöje.
En bok som får dig att pusta ut över alla krav och rekommendationer som ställs på den som väntar väntan eller fått barn nyligen. Boken guidar dig genom djungeln av råd som du kommer i kontakt med i denna omvälvande fas i livet. Till exempel: varför ska man inte äta färdigskivade charkuterier och hur många gravida blir egentligen sjuka av det varje år? Varflr säger vården att man ska amma tills barnet är 6 månader och är det verkligen nödvändigt? Vad dör barn av i Sverige idag?
Känner du att kraven är höga, rekommendationerna många, eller bara att du behöver "tagga ner lite grann" så är denna bok ett utmärkt stöd.
Rekommenderas för den som väntar barn

The Queen's Gambit

TV-program från Netflix
En lite konstig story om en kvinnlig schackspelare. Hon växer upp på ett barnhem där vaktmästaren lär henne spela. Efter tiden på barnhemmet är hon inledningsvis hopplöst omodern, men transformeras sedan till en slags schackens femme fatale. Den utvecklingen gjorde mig lite besviken, varför kunde hon inte bara få vara en smart och fascinerande karaktär? Jag tycker att "den fula ankungen"-aspekten kändes helt onödig, men det är väl något som gör sig bra på tv. Över lag var det ändå en bra serie, som får schack att verka väldigt spännande.

Oz

TV-program från Hulu
En fängslande serie om det tuffa livet i ett amerikanskt fängelse. Serien utspelar sig på en experimentell avdelning där fångarna får röra sig mer fritt och har andra regler och rutiner än fängelset i övrigt. Historien tar sin början när en advokat som döms för att ha kört ihjälp ett barn rattfull kommer till fängelset där han är malplacerad och inte hör hemma i den tuffa miljön.

Det är en betånggrå realism och man sugs in i handlingen. Idag skulle jag nog inte orka se hela serien igen men när jag var yngre och var student fascinerade serien mig.

Freakonomics

Bok av Steven Levitt och Stephen J. Dubner
En bitvis intressant bok där författarna undersöker data utan att det blir allt för tungt. De lyfter blicken bortom samvariation, som många tidigare studier använt för att påvisa korrelationer mellan data, och vista hur man med regressionsanalys kan gräva djupare i data.
Boken är ganska lättläst och intressant, men i slutet ledsnade jag verkligen då sista kapitlet plöjde igenom åtskilliga listor av amerikanska namn, utan att tillföra så mycket.
Rekommenderas för den som är intresserad av statistik
En grupp där folk delar praktiska tips och lösningar för livet med småbarn. Finns även på Instagram.
Rekommenderas för den som har småbarn

Dansa

Aktivitet
Att börja dansa kan förändra ditt liv! Glöm pinsam dans på krogen med fulla människor, gå istället en kurs i pardans och våga dig sedan ut på socialdans där du får praktisk användning för det du lärt dig. I början kan det vara riktigt klurigt, men när du börjar få kläm på det blir det snabbt ett svettigt nöje. Tänk att komma hem genomsvettig och nykter en lördagkväll efter att ha dansat hela kvällen med dina nya vänner!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.