Ödesmark

Bok av Stina Jackson
I den lilla byn Ödesmark utanför Arvidsjaur bor Liv tillsammans med sin åldrande far Vidar och tonårssonen Simon. Liv märker grannarnas misstänksamma blickar och elaka tungor. Folk undrar varför hon fortfarande bor hos sin pappa i denna avlägsna håla. Vad är det som gör banden så starka? Boken är en fristående uppföljare till succéboken Silvervägen.
Ytterligare en bok från årets bokrea har jag läst nu. Jag sparade ganska länge på Stina Jacksons bok Ödesmark, rädd att ha för höga förväntningar. Författarens debutbok Silvervägen blev mycket hyllad. En uppföljare kan ha svårt att mäta sig. De båda böckerna hänger inte ihop i nån serie utan mer att de utspelar sig i norra Sverige och handlar om udda människor – och saknade.

Ödesmark är en liten by utanför Arvidsjaur med många övergivna gårdar. Liv bor i en av gårdarna tillsammans med sin gamla pappa Vidar och sonen Simon. Alla tre har de hemligheter, men Liv jobbar på bensinmacken. Varför hon har stannat vet ingen, men om Vidars kassaskåp pratas det. Till dess att nån bestämmer sig för att se vad det innehåller.

Det här är en sån kuslig och smutsig berättelse, i sanning en spänningsroman snarare än en kriminalroman även om den handlar om ett brott. Människorna är verkligen udda. Som läsare har jag svårt att förstå dem i vissa sammanhang. Men de är på sätt och vis riktigt byhålefolk. Jag blir faktiskt rädd för en del av dem. Miljön som inramar dem gör det på ett sånt sätt att den förstärker det obehagliga. Författaren lyckas dessutom få läsaren att tro att h*n vet vem mördaren är. Jag har fel – och säkert många med mig. Riktigt bra!

Fast en lustig grej hittar jag och det är nog faktiskt ett fel som en redaktör borde ha upptäckt. I Motala spelas bandy, inte hockey. Jag tror knappast att nån från Motala blir nyförvärv i nåt hockeylag. Vidare hittar jag ett grammatiskt fel, en felaktig böjning av ett verb och ett stavfel. Även detta borde en redaktör ha upptäckt.

Mitt omdöme blir högt.
En spänningsroman för lata dagar på stranden eller i hängmattan. Jag tyckte inte att den levde upp till mina förväntningar efter att ha läst Silvervägen, som jag upplevde som nästan hypnotisk emellanåt. I Ödesmark känns storyn lite seg och boken har inte det skimmer av miljöbeskrivningar som Silvervägen.
Tråkig bok med seg handling, har läst en annan bok tidigare av författaren och hade höga förväntningar på denna bok.
Stina har ett sätt att beskriva miljöerna som gör det så verkligt och tydligt men också samtidigt läskigt och klaustrofobiskt.
Det är vackra beskrivningar om vildmarken och skogen, det öde landskapet och de oändliga vägarna.
Man man har hela tiden onda aningar att något hemskt kommer att ske..

Här får vi följa Liv, som hela sitt liv har bort i denna lilla byn Ödesmark, i en bortglömd del av Lappland. Hon är destruktiv och liftar återkommande med män för att fly bort från byn och sitt liv.
Hon lyckas dock inte. Hon blir gravid och blir kvar. Hon bor med sin pappa i ett gammalt hus utanför byn.
Skvallret går i byn och alla undrar varför hon ej har lyckats flytta hemifrån under alla år.
Och ryktet går att det finns ett kassaskåp i huset med miljoner efter pappans skogsaffärer.

Samtidigt får vi följa Juha, ensamvargen som bor i skogen och som har dragit sig undan för världen.
Han har ett uppdrag till Liam och Gabriel, två langare, i stort behov av pengar.
Allt de behöver göra är att ta sig in i huset med kassaskåpet och ta pengarna.
Det låter inte så svårt men detta blir början på en rad händelser som för alltid kommer att förändra de inblandades liv..

Boken handlar om invanda mönster, att inte kunna och våga bryta upp, om psykisk ohälsa, raseri och förtvivlan.
Men också om att det kan bli bra tillslut och om kärlek till sitt barn.
Boken är så otroligt välskrivet och bra.
Efter att ha läst silvervägen hade jag hög förväntningar på denna boken.
Men jag måste erkänna Stina levererar ännu en bra deckare. Spännande och man vill bara fortsätta läsa. En riktig bladvändare.
Romanen som Jackson skrivit handlar om hur närhet och kärlek kan kväva en människa, kan pusha henne till bristningsgränsen. Relationer är inte frihet, inte nödvändigtvis. Fast är det kärlek om den är kvävande? Då är det väl snarare någoting annat?

I en lliten by där alla känner alla är också den sociala kontrollen stor och rykten kan bli en officiell sanning. Det är svårt att starta om på nytt eller att ändra bilden som folk redan har av en. Liv kämpar för att hålla näsan ovanför vattenytan i det kvävande liv som hon lever. Men mörkret smyger sig allt närmare.

Jag förstår nu varför alla höjt Stina Jackson till skyarna. En helt otrolig bok, med oförglömliga och autentiska karaktärer skrivet på ett moget och levande språk. Den här boken sträckläste jag och det kommer du också att göra om du börjar på den.
En bra bok gillade hennes första bok silvervvägen. Denna var minst lika bra. Kan rekommendera till den som gillar att läsa om olika sorters relationer. Roligt att läsa en bok som utspelar sig på ett annat ställe än i storstäderna.
Spänning i något lugnare takt. Grovt språk som släpper oss inpå karaktärerna, lite hårresande nära. Ett ilsket mord, elaka tungor och vilsna färder på nätterna. Precis allt är konstigt!
Liv lever ett stillsamt liv med sin son Simon och sin gamla pappa Vidar i barndomshemmet i Arvidsjaur. Familjen håller sig för sig själva och många tycker de är lite säregna och det pratas om dom bakom ryggen. Det sägs att Livs pappa håller på en förmögenhet efter alla sina skogsaffärer.

För mig var Stina Jackson en ny bekantskap och jag hade hört så mycket positivt om hennes böcker så mina förväntningar var skyhöga. Boken är otroligt välskriven med ett fantastiskt språk. Miljöerna och karaktärerna är väldigt målande och jag får verkligen känslan av att befinna mig uppe i norra Sverige. Boken är fängslande och har ett djup. Det finns en spänning genom bokens story men tempot är långsamt och nästan lite utdraget, för mig personligen har jag lite svårt för den typen av böcker - jag vill att det ska vara ett snabbt och rasande tempo men gillar man att läsa böcker som är skrivna på detta sätt så är den perfekt och jag förstår att många hyllar denna bok. För mig får boken 3+ i betyg och det handlar inte om innehållet eller själva grundstoryn för den är riktigt bra och boken växer verkligen desto längre in i boken jag kommer.
Strålande! Mer välskriven thriller/deckare får man leta efter! Jag både ömmar och skräms av alla dessa luggslitna karaktärer som befolkar Jacksons böcker. Det är böcker som lever kvar i en länge och som varmt rekommenderas även för den icke inbitna deckarfantasten. Jag tycker språket vibrerar av känslor, trots det karga yttre.
Vårvintern håller sitt grepp om Ödemarken ,den lilla byn utanför Arvidsjaur . Flera av gårdarna är övergiven , lämnade åt ett långsamt förfall .I ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon helt plötsligt försvinner pappan och är svårt att hitta honom mycket spännande händer och läs värd
Liv lever ett ganska tråkigt liv med sin son Simon. De bor hos Livs mycket kontrollerande pappa, Vidar. Deras livstil gör att det går mycket rykten om dem. Vidar är känd som en vresig man på bygden och han har många ovänner. En morgon är inte Vidar hemma när Liv och Simon stiger upp. De letar efter honom men hittar honom inte. Några dagar senare hittas Vidar mördad och nu börjar jakten på vem som är mördaren...

Stina Jackson har skrivit en mycket bra spänningsroman som inte lämnar läsaren oberörd. Språket är lätt och målande, handlingen pusslas ihop på flera olika sätt vilket gör att spänningen hålls uppe igenom hela boken.
Intressant att läsa immuna gamla hemtrakter. Spännande och bra beskriven historia. Enkelt skrivet men väldigt BÄL skriven. Rekommenderar denna till alla.
Liksom Silvervägen utspelar Ödesmark sig i den Norrländska glesbygden och jag älskar hur Stina skildrar både miljöerna, stämningen och personerna som bor där.

De livsöden som vävs samman är otroligt gripande och i Ödesmark kämpar jag för att lista ut hur allt hänger ihop. Och hoppas med nervös intensitet att det inte ska gå åt helvete för de jag sympatiserar mest med.
Stina Jackson var förra årets vinnare i Årets bok med hennes bok Silvervägen. Jag tyckte den var helt okej, men inte riktigt min vinnare. Ödesmark har ungefär samma upplägg och känsla. Vilket gör att jag både gillar den, men kanske inte är helt förälskad i den som många andra har blivit i båda böckerna.

Ödesmark är en spänningsroman som tar oss djupt in i skogarna i norra Sverige. Vi träffar Liv som bor tillsammans med sin gamla far Vidar och sonen Simon. Grannar tittar snett på den lilla konstiga familjen och undrar varför Liv fortfarande bor och stannar kvar med sin pappa. Samt hur förmögen Vidar är… vilket lockar till sig en del problem.

Det är inte handlingen som är det viktigaste i Ödesmark. Det är karaktärerna. De driver den framåt och kanske framför allt miljöerna. Det är något kvavt, dunkelt och samtidigt vackert varje gång Stina Jackson förflyttar oss norrut och rakt in i skogen. Jag gillar familjen och mysterierna kring detta. Varför har Liv stannat kvar? Är ryktena sanna?

Det som får mig att inte höja betyget lite till är nog ändå mysteriet med Vidar och hans pengar. Visserligen är det karaktärer som kommer till på grund av den delen som jag gärna vill läsa om. Men det är nog med det mysteriet som bara intresserar mig. Den hade en sådan bra annan historia som kunde ha utvecklats mer.
Efter att ha läst Stina Jacksons debutbok "Silvervägen" så har jag höga förväntningar på denna bok, "Ödesmark", då hennes första bok var fantastisk, rakt igenom. Bok nummer två gör inte mig besviken, skickligt beskriver Stina både människor och miljöer nära, och med ett sällsamt djup, som hon kan på sitt vis. En bok som jag har svårt för att lägga ifrån mig, helt enkelt!
Boken har mycket målande person- och miljöbeskrivningar som får läsaren att känna sig som en del av berättelsen.
Jag upplever handlingen som något splittrad med flera sidoberättelser som man skulle vilja veta mer om, istället bidrar de till att få boken att stundtals upplevas som långsam.
Oväntad upplösning med en del frågetecken fortfarande hängande i luften.
Spänning från första till sista sida! Jacksons målande beskrivningar av miljöerna gör att man känner vinden vina och röklukten i kläderna - i soffan.
Kan börja med att säga att jag inte alls var särskilt förtjust i Stinas förra bok, Silvervägen, så hade inga höga förväntningar på denna.
Hade väldigt svårt att komma in i boken, men hoppades att den skulle bli bättre. Vilket den blev. Intressant skildring av olika människoöden uppe i ödesmarken i Norrland. Tyckte även Stina fick till ett bra slut, något som jag oftast tycker många böcker faller på.
Tyvärr blir inte betyget mer än en 3a ändå.
Ödesmark är en fantastisk bok, dock tycker jag att berättarstilen skiljer sig en del från Silvervägen som jag verkligen älskade. Ödesmark har dock även den underbara miljö- och människobeskrivningar. Den är oerhört spännande men gillar att den inte är en sådan spänningsroman där allt kretsar kring just spänningen, utan den ger utrymme för så mycket annat runt omkring. Vi får till exempel följa olika människor med olika livsöden, vilket jag uppskattade i boken. Den har en intensitet som jag tycker är sällsynt i denna typ av böcker och som genast får en att längta norrut. Av mig får den ⭐⭐⭐⭐/5.
Den här boken gillade jag för jag var ute efter en deckare utan för ruggiga detaljer. Den skildrar mänskliga relationer och jag tyckte att man kom nära karaktärerna. Den innehöll spänning och var inte förutsägbar.
En stark roman med många nyanser och så fort man tror att man listat ut hur allt ligger till, kommer det ny information som kullkastar allt det man trodde att man visste om personerna i Ödesmark. Den får en verkligen att tänka till kring hur människorna i ens lik kan berika det eller beröva det på allt som är ljust och vackert.

En mycket bra roman, precis som Silvervägen hänger den kvar hos en efter att sista sidan är läst.
I Ödesmark utspelar sig detta drama. Ett drama med familjehemligheter, social distansering, missbruk och tunga hjärtan. Liv bor tillsammans med sin pappa och sin tonårsson och har aldrig lämnat byn. Vad är det som har hållit henne kvar?

Det är en stark berättelse som påminner mig om hur bra mitt liv är. Miljöbeskrivningen är fantastisk, även personporträtten. Tät spänning som i Silvervägen och en känslomässig upplevelse.
Det är romaner som den här som får mig att längta efter att sätta mig i bilen och köra norrut genom det lappländska inlandet, till Arvidsjaur, där den här berättelsen utspelar sig.

Det finns likheter och skillnader mellan författarens debutroman och Ödesmark, som är hennes andra roman. Intensiteten och den lågmälda tonen, som är rent hypnotiserande, återkommer. Som jag njuter av att läsa hennes språk och hennes insiktsfulla och intressanta skildringar av personer och miljöer. Hon lyckas förmedla stora känslor och ingripande händelser med få ord. En bråkdel skrivs ut i texten, resten vågar hon lita på att läsaren kommer att förstå utifrån de ledtrådar hon givit tidigare. Så här skickligt porträtterar författaren en av de karaktärer som ingår i berättelsen: ”Den gamle satt med blicken på vägen och malde med käkarna. Han tuggade hellre på orden än delade med sig av dem.” Så få ord, och ändå ser jag honom helt tydligt framför mig.

För att vara en spänningsroman med en mordhistoria var tempot lågt i debutromanen. Nu är det ännu lägre, på gränsen till onödigt utdraget. Ungefär i mitten av boken började jag undra hur mitt intresse för handlingen skulle kunna hålla i sig till slutet, jag upplevde det som att jag redan hade alla pusselbitarna. Det hade jag inte.

Debutromanen höll i mitt tycke ihop hela vägen fram till de allra sista avsnitten, då trådarna skulle knytas ihop. Där tyckte jag att författaren valde en för enkel väg ut genom att först på slutet reda ut alla trådarna och förklara vem som gjort vad och varför allt blivit som det blivit. Jag upplevde en obalans mellan bokens början, mitt och slut. Ledtrådarna genom berättelsen var för få, och därför blev slutet för abrupt och hastigt avklarat. Det är inte fallet i Ödesmark. Det är en helt fantastisk roman som håller ihop från början till slut, med ledtrådar strösslade genom historien som gör att upplösningen kommer oväntat, men samtidigt känns helt trovärdig och självklar. Kan man bli kär i en roman så är jag det i Ödesmark.

Ödesmark är Stina Jacksons andra roman. Hennes första, Silvervägen, gick hem hos både vanliga läsare och jurygrupper. Den blev årets bok 2019, fick pris för bästa svenska kriminalroman och den tilldelades Glasnyckeln, som är ett nordiskt kriminalromanpris. Ödesmark har alla förutsättningar att bli minst lika prisad.
Det här var min första bekantskap med författaren Stina Jackson, men definitivt inte min sista. Jag slås direkt av hennes språk och hur bra hon är på att beskriva miljöerna runt omkring, hur hon får stämningen att bli riktigt kuslig och enslig. Vi får en god bild av hur det ser ut där på myren, hur älgtornet tornar upp sig och de fallfärdiga husen. Det är melankoliskt.

Författaren berättar en historia i dåtid och en i nutid. I dåtid benämns huvudpersonen som ”flickan”, men ganska snabbt förstår man vem det är. I nutid får vi följa Liv Björnlund som av olika anledningar har fastnat i Ödesmark. Liv är en komplex karaktär, och det är även hennes far och de andra som bor i byn. De har alla har någon form av bagage och familjen Björnlund håller sig mest för sig själva. Vi får även följa Liam och hans demoner. Han har mycket planer för sig och sin dotter, men samtidigt är han väldigt vilsen och låter sig ledas lite för mycket av sin bror. Flera av karaktärerna har i alla fall något man fastnar för och jag skulle gärna ha velat gräva ännu djupare i deras bakgrund, få veta mer ändå.

Stundtals var boken lite väl långsam men å andra sidan passar det bokens innehåll. Det är väl förmodligen det som delvis gör att det blir en sådan stämning som jag upplever när jag läser. Om det hade gått snabbare hade man inte kunnat tänka efter på samma sätt, ta in miljöbeskrivningarna och så vidare.

Som sagt, detta var verkligen inte min sista bekantskap med Stina Jackson och jag ska försöka att inom kort ge mig på hennes debutroman Silvervägen. Därefter ska det bli oerhört spännande att se vad den här författaren kan hitta på. Riktigt bra!
Liv är huvudkaraktär i boken, en kvinna som tillsammans med sin tonårsson bor hemma hos sin far som genom hela hennes uppväxt tycks ha varit överbeskyddande. Livs längtan efter att lämna bygden beskrivs men också hur någonting alltid har hållit henne kvar. Det går rykten om både henne och hennes far. Fadern, Vidar, tros inneha en förmögenhet från affärer han gjort. Man får också följa två bröder som halkat in på den kriminella banan och även denna relation skildrar hur blodsband kan vara starka och svåra att klippa trots att längtan efter förändring finns.

Det är ett drama som skildrar familjerelationer och längtan efter något meningsfullt men beskiver också rädslan förändring kan skapa.

Författaren är skicklig på att skapa känsla för miljön och att låta läsaren lära känna karaktärerna. Boken har en stämning över sig som matchar story och miljö perfekt.

Jag tycker boken är bra men inte speciellt fartfylld. Fokus läggs vid miljö och karaktärer och genom det byggs en mystik upp. Jag stannade många gånger upp vid författarens fantastiska förmåga att bildligt beskriva, både för boken avgörande händelser, men också små nyanser, som förstärker scener och karaktärer.
Ödesmark av Stina Jacksson handlar om Liv. Hon bor tillsammans med sin son och åldrige fader i det gamla barndomshemmet. Trots drömmar om att bege sig därifrån har hon stannat kvar. Familjen håller sig på sin kant, och det är nästan bara genom arbetet på besninmacken, som Liv träffar andra människor. Deras annorlunda liv gör att det pratas i bygden. Att det dessutom sägs finnas en förmögenhet på gården gör inte saken bättre. Snart övergår det som bara är ord till handling.
Boken är mycket bra skriven. Det lite långsamma tempot, språket och miljöbeskrivningarna gör att jag förflyttas dit, och känner att jag är där. Det är vackert och målande, men också väldigt mörkt. Detta gäller både det övergivna landskapet, tragiska livsöden och levnadsförhållanden. En bok som stannar kvar, så jag säger bara, läs!
Ännu en grym bok av Stina Jackson. Dock blev den väldigt dyster stundtals och lite utdragen i mitten. Annars fängslande och välskriven om karaktärer på svenska landsbygden i norr.
Jag läste författaren Stina Jacksons debutbok Silvervägen när den kom ut 2018. Jag tyckte den var helt suverän, och den fick högsta betyget av mig. Helt klart en av det årets bästa böcker.

Nu har jag läst den helt fristående andra boken av Stina Jackson, som heter Ödesmark. Och jag hade verkligen inte trott att den skulle vara ännu bättre än Silvervägen. Men det var den!

Ödesmark är helt fantastisk. Och även om handlingen är mycket bra, spännande, och oförutsägbar, så är det inte det som är det bästa med boken.

Utan det är karaktärerna, personbeskrivningarna, och miljöbeskrivningarna som är det bästa med boken. Det var en upplevelse att läsa den, och den är en sån bok som jag kommer att minnas, och ha med mig länge, länge. För den gick rakt in i hjärtat. Och jag kommer att tänka på Liv, Simon, Liam, Vanja, och alla dom andra. Ödesmark är helt klart en av årets bästa böcker.

Ödesmark kategoriseras som en spänningsroman, men den är lika mycket ett familjedrama. Jag rekommenderar absolut boken till alla. Och jag ser verkligen fram emot Stina Jacksons framtida böcker.
Ännu en fantastisk bok av Stina Jackson,
En mörk familje historia med otrolig spänning, En fantastiskt språk och beskrivningen av miljön i boken är helt fantastisk
Vilken bladvändare! Även om berättelsen går ganska långsamt fram så blir den aldrig seg. Utan man får gott om tid att lära känna karaktärerna på djupet. Tillbakablickarna som visar Livs barndom/ungdomstid får en att fundera, och man vill bara fortsätta läsa för att se vad som egentligen hände Liv. Varför bor hon kvar hos sin pappa som har ett järngrepp om henne? Vad hände med drömmen om att lämna den lilla byn bakom sig? Och vem är pappa till Simon?

En fantastisk bok om trasiga familjerelationer, de band som håller oss kvar vid platser och människor, samt om längtan att lämna allt bakom sig och starta om någon annanstans
Stina Jackson har en förmåga att trollbinda sin läsare med ett vackert målande språk och riktigt bra intrig. Fantastiska karaktärsskildringar, spännande berättelse och en oväntad upplösning.
En fantastiskt skriven bok av en helt ny författare för mig; Stina Jacksson. Handlingen utspelar sig i Ödesmark och man får följa de personer/familjer som bor där. Bland annat får vi följa Vidar som fortfarande har sin dotter Siv och hennes tonårsson boende hemma hos sig. Det ryktas att Vidar äger en förmögenhet och alla i bygden undrar varför Siv bor kvar hos sin pappa?
Jag blev helt fast i boken redan efter några sidor och kunde inte sluta läsa. Man måste se hur den slutar, jag läste ut min på 2 kvällar. Beskrivande landskap och personskildringar och även ett lättläst ordförråd som alla förstår. Läs denna! Du kommer inte att bli besviken!
Spännande skriven bok som andas norrländska skogar och kastar oss mellan olika årtionden. Vi får följa en trasig familj, och folk vilkas liv sammanflätas av ödet, genom åren och deras olika faser i livet. Hur starka och viktiga är familjebanden, hur långt är msn beredd att gå för att rädda en bror, eller son eller far... Gillar man Norrlands lugnt och älskar att läsa om saker som sker i det tysta, blir detta en riktig bladvändare.
Ännu ett mästerverk av Stina Jackson, med lite av känslan man fick av Silvervägen. I Ödesmark får vi möta en udda familj bestående av far, dotter och barnbarn. Det pratas på bygden om dem, att de inte är som andra. Bit för bit byggs spänningen upp och läsaren får veta mer om familjen. Parallellt handlar det om två bröder som hamnat snett i samhället. Deras vägar vävs samman med familjens. Boken är en riktig bladvändare, spännande, ruskig och förmedlar det norrländska svårmodet och mörkret på ett väldigt bra sätt.
Boken utspelar sig i Arvidsjaur, där en familj som består av Liv, en ung kvinna som bor med sin far Vidar. De bor tillsammans i ett gammalt hus i "Ödesmarken". Hon har även en son som heter Simon och tillsammans bor de tre i huset långt ute i skogen. Liv har blivit kvar där ute i skogen i alla dessa år med sin far trots att förhållandet mellan dem är kallt och spänt.

Parallelt följer vi även två unga killar som hamnat snett där droger tas och och våld utövas. De är desperat ute efter pengar, som Vidar enligt ryktet har gott om.

Spännande och enkel handling och inte för många karaktärer. Gillar hennes otroligt målande sätt att skriva. Det känns som att man ser och befinner sig där i landskapet och området hon beskriver. Det är ingen bok som går fort framåt utan tempot går relativt långsamt fram men utan att det blir långtråkigt.
Den här berättelsen tar andan ur mig. Helt otroligt vad denna kvinna kan skriva böcker. Ödesmark är om möjligt ännu bättre än debutboken Silvervägen.

Även i denna bok är miljön Norrland med dess djupa skogar och blöta marker som inte tvekar för att dra ned människor både kroppsligt och psykiskt i vätan och grönskan. Tomma ödsliga gårdar som skriker av förfall och bortglömdhet. Blodsband är i dessa trakter det som gör att allt rasar, som tvingar bort allt förstånd och förnuft, som tvingar en kvar när det enda vettiga vore att fly. Jag har känsla av panik och klaustrofobi även när jag läser denna. Det är så vansinnigt spännande. Det är dyster läsning som inte bringar mycket hopp förrän slutet kommer men med ett vackert målande språk är läsningen verkligt njutbar.
Här möter man Liv som bor med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. Man möter även Liam som försöker skapa ett bra liv för sin lilla dotter Vanja trots påtryckningar från brodern Gabriel. Det är inte så hög spänning men man dras in i historien, i karaktärernas liv och det fina språket. Minst lika läsvärd som debuten Silvervägen.
Jag förstår varför boken är nominerad till åretsbok för wow. Den har samma mörker som i Karin Smirnoffs böcker om Jana och det är något jag verkligen gillar. Den handlar om vad avskildhet kan göra med en människa, vad ensamhet kan driva en till. Jag blir alltid lika fascinerad av en bok som o ena sidan är väldigt lågintensiv samtidigt kan vara så otroligt spännande. Miljöbeskrivningarna är pricken över i:et i boken, det är väldigt lätt att leva sig in i! Kan varmt rekommendera er att läsa den!
Vilken bladvändare! Den var verkligen svår att lägga ifrån sig. Långsam utan att bli seg. Den får en att fundera och undra vad som ska hända på nästa sida och om man ska få veta vad som hänt tidigare. Jag tycker ytterst sällan som den stora massan men här instämmer jag i hyllningarna. Rekommenderas absolut
Stina Jacksons tidigare bok Silvervägen, var min första bekantskap med hennes böcker. Den var spännande och det är även hennes nya bok Ödesmark.
Denna boken utspelar sig i glesbygden i norra Sverige liksom hennes första bok.
Hon skriver med ett mörker över hela berättelsen. Mycket utbroderade beskrivningar av omgivningen som gör att mitt tålamod nästan tar slut. Vill veta hur upplösningen ska sluta. Med ett oväntat slut är boken slut. Läs den!
Det känns som hela boken har en mörk ridå över sig. Lågmäldhet. Dysterhet. Men efter ett tag klarnar det upp, för Liv. Och hon börjar precis som sitt namn, få ett Liv. Där döljer sig så många tragedier i o runt ödesmark. Väldigt bra skiven bok men rätt sorjsen o tragisk.
Jag tycker att boken var SÅ bra. Poetiskt och tydligt språk, realistiska dialoger. Hade kanske önskat att uppläsaren var norrlänning. Det hade gjort SÅ mycket för effekten, iallafall för mig, som verkligen älskar accent och dialekt. Hade jag läst boken istället så hade jag definitivt läst dialogerna med norrländskan i huvudet. Men karaktärerna var levande, djupa och trovärdiga. Miljöbeskrivningarna snygga och så kännetecknande norrland, utan att bli för utdraget eller med ointressanta detaljer.
Bra driv i handlingen. Tog ett litet tag att hänga med i övergångarna mellan scener och personer, men det kan skyllas mycket på att jag läste som ljudbok. Tror inte det är ett problem i själva prosan, alls. Men när man väl fått grepp om vilka personer som hörde till vilka scener så var det bidragande till att behålla spänningen, byte av scen gjordes med hyfsat täta intervaller, och näst intill alltid på ett ställe där man bara kände att “Men vänta! Nej! Men! VAD HÄNDER!? BYT INTE NU!” Så man var ju tvungen att hänga kvar i dessa parallella storys, där båda var så spännande att den känslan uppstod oavsett från vems perspektiv man hoppade från. Om nu någon förstår vad jag menar?
Det blev lite förvirrande när det också blev tillbakablickar, men allting flätades samman under historiens gång så att det blev den ena pusselbiten efter den andra som föll på plats - för att avslutningsvis ge mig som läsare en riktig “Holy shit…!” effekt.
Handlingen var inte förutsägbar på något sätt, man fick sympati för alla karaktärerna, vilket jag tycker är ett jättestort plus! Att liksom varje karaktär fick penslas med skiftande nyanser, kontraster, psykologiska symptom av vad de varit med om, gestaltade på ett realistiskt och trovärdigt sätt. Mänskligt.
Jag har, till skillnad från många andra som läst Ödesmark, inte läst Stina Jacksons “Silvervägen”, men det får jag nog allt ta och ändra på. Det här var riktigt, riktigt bra! Tycker att det blir uppenbart att Jackson är mycket skicklig och medveten om sitt hantverk.
Spännande trots att tempot är ganska långsamt. Intagande miljö och språk, Stina Jackson är verkligen skicklig.
Jag hade höga förväntningar efter att ha sträckläst ”Silvervägen” förra året. En bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Jag tyckte mycket om den lite lågmälda tonen och det, i jämförelse med många andra svenska deckare, långsammare tempot. Med viss bävan tog jag mig an denna bok. Kunde den vara lika bra? Det var den! Definitivt! Jag sträckläste (-lyssnade) även denna bok, vilket gick ut över nattsömnen. Men det var det värt! Jag tycker mycket om språket, tempot även i denna bok, hur @stina_jackson skriver fram de olika karaktärerna i boken. Det är nästan som om jag är där med dem, i Ödesmark. Nu väntar jag redan, med glädje på nästa bok!
Ödesmark - Stina Jacksson

Liv bor med sin tonårsson Simon hos sin far Vidar i ett förfallet hus i Ödesmark. Liv längtar bort. Fadern håller henne i ett järngrepp. På byn pratas det. Varför bor Liv kvar år efter år? Hur förmögen är Vidar? Vem är far till barnet?

Liam bor också i byn och längtar även han bort. Vill köpa ett hus till sig och sin dotter. Skaffa sig ett bättre liv. Men brodern Gabriel står i vägen.

En bok om trasiga familjerelationer, längtan bort och bundenheten till platser och historia.

Stina Jacksons språk är speciellt hon lyckas fånga ett kargt vemod. Miljöbeskrivningagna är dramatiskt vackra och man kan nästan känna doften av kallt fuktig jord. Hela boken här en mörk krypande känsla.

En bok som fångar en, håller en fast och kryper under skinnet.
Ödesmark är lika välskriven och spännande som Stina Jacksons debut Silvervägen. Den är mörk och man kan verkligen leva sig in i de miljöer som målas upp i boken. Karaktärerna är trovärdiga. Kan varmt rekommendera den här boken!
Denna bok hade jag svårt att släppa ifrån mig . Hade börjat med Silvervägen men kom ingenstans med den. Gav denna författare en ny chans då med denna bok och tänk så bra den var! En handling som utan att säga för mycket var spännande hela boken igenom! Läser nu Silvervägen och tänk nu är den också grymt bra!
Liv har alltid längtat från Ödesmark och en överbeskyddande pappa. Får dock tidigt en son, vars pappa är okänd. Familjebanden blir starka och destruktiva. Berättelsen är mörk och ruvande, med ett brott som måste lösas.
Jag fullkomligt älskade ”Silvervägen”, så den här boken har varit efterlängtad!
Känslan när jag läser den är precis som jag förväntat mig. Det är mörkt, dystert och mystiskt. Det ligger som en skugga av obehag över hela berättelsen, men samtidigt ljus och kärlek som bryter igenom allt det dystra.
Karaktärerna känns alla levande och trovärdiga!
Jag gillar ”Ödesmark” väldigt mycket och tycker absolut att den levde upp till mina förväntningar och förhoppningar.
Jag läste Stinas Silvervägen förra året och jag fullkomligt älskade den boken. Nu har Stina skrivit Ödesmark och jag hade så stora förhoppningar på denna. Jag kan säga att jag inte blev besviken, tvärtom kan jag nu säga att Stina Jackson är av mina favoritförfattare.
Ödesmark har alla de karaktäristiska drag som Silvervägen hade. Den är rå, mörk, kall, dyster, hemlighetsfull, klaustrofobisk och helt sjukt spännande!
Berättelsen om hur starka familjeband kan vara, och hur sjukt svårt är det att bryta de.
Sättet Stina beskriver miljön och karaktärerna kryper under skinnet på en.
En oförutsägbar berättelse om att ha hemligheter och försöka ha de kvar till varje pris.
En bok som berör och stannar länge i minnet.
Hade inte läst Silvervägen utan gav mig direkt i kast med Ödesmark.

Mörk berättelse med stort fokus de olika karaktärerna sant på det karga landskapet och miljöbeskrivningar. Riktigt, riktigt bra!
En väldigt mörk och speciell bok. Stina Jackson skriver sina böcker på ett så magnifikt sätt så det finns inte, jag tror inte att hennes böcker eller skrivsätt passar för alla men för den som vill ha en spänningsroman med det lilla extra så passar den perfekt.
Tyckte mycket om Ödesmark men jag tyckte nog ändå att Silverväg var lite lite bättre!
Jag vet inte om det var jag eller boken i det här fallet. Jag fastnade verkligen för Jackson förra bok - Silvervägen - men Ödesmark var jag tvungen att kämpa med. Tyckte att den pitchades lite fel? Kanske att jag hade velat ha mer inslag av thriller men fick mer eller mindre ett familjedrama som gick alldeles för snett. Det är svårt för mig att poängtera exakt vad det är som gör att det här bara var en okej bok för mig. Men så var det.
Mina förväntningar var höga på denna bok då jag tyckte mycket om Stina Jacksons debutroman ”Silvervägen” och mina förväntningar infriades med råge! ”Ödesmark” är fullkomligt lysande och får högsta betyg av mig. Det är en spänningsroman och familjedrama som utspelar sig i en liten avfolkad by utanför Arvidsjaur. Här bor Liv tillsammans med sin far Vidar och tonårsson Simon. Folket i byn baktalar Liv och undrar varför hon bor kvar hos sin elaka och våldsamma far. Det ryktas också om att Vidar har en stor förmögenhet och det finns flera människor som vill försöka komma åt den. Starka karaktärer, vackert språk och fantastiska miljöbeskrivningar gör att jag snabbt sugs in i berättelsen och har svårt att lägga ifrån mig den innan den är utläst. Det är en bok som berör på djupet och stannar kvar i minnet. Kanske vinner Sina Jackson pris för Årets bok i år igen med denna bok? Jag rekommenderar den varmt!
Det kan inte vara lätt att skriva en ny bok när ens debutbok ”Silvervägen” blir så hyllad som den blev och blir. Men, Ödesmark är bättre, den är fantastisk! Det är en sorglig handling men så vackert skrivet, nästan som poesi!

Jag fascineras av de otroliga miljö- och personbeskrivningarna, hur allt bara vävs ihop och får en mening. Bokens sidor flyger fram och jag slukar boken. Det är landsbygd och spänning. Boken är otäck fast ändå inte. Handlingen är sorglig men ändå vacker. Jag förstår varför Stina Jacksons nya bok är nominerad till årets bok, allt annat vore fel. Läs och njut!
Jag kom hem från en resa. En resa till norra Sverige. Till en by som heter Ödesmark. Stina Jacksons målande miljöbeskrivningar i ett kargt Norrland för mig dit. Jag ser landskapet, känner dofterna och upplever känslan. Magiskt!
Stina Jackson fick sitt stora genombrott med boken Silvervägen, nu är hon tillbaka med spänningsromanen Ödesmark. Även denna boken utspelar sig i glesbygden i norra Sverige.

Liv bor med sin tonårsson och sin stränga och kontrollerande far på en gård i den lilla byn Ödesmark. Hon försökte rymma från sin far redan som tonåring men hennes far hittade henne alltid. Alla i byn undrar varför hon bor kvar hos sin far i vuxen ålder och det skvallras om den underliga familjen och faderns rikedomar.

Den här boken växte och blev bättre ju längre man läste. Fina miljöbeskrivningar och bra personporträtt. Det är en mörk och dyster bok om livet i glesbygden, de som bor där har inte mycket glädjeämnen i livet. Droger, misshandel, övergrepp, rädsla, svek, saknad, förtvivlan och ångest är ämnen som behandlas i boken. Men det finns även kärlek och hopp om en bättre framtid om man skrapar lite på ytan. ❤️