Ödesmark

Stina Jackson

I den lilla byn Ödesmark utanför Arvidsjaur bor Liv tillsammans med sin åldrande far Vidar och tonårssonen Simon. Liv märker grannarnas misstänksamma blickar och elaka tungor. Folk undrar varför hon fortfarande bor hos sin pappa i denna avlägsna håla. Vad är det som gör banden så starka? Boken är en fristående uppföljare till succéboken Silvervägen.

6 utgåvor
Välj utgåva
ÖdesmarkSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100178222
ÖdesmarkSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176473047
ÖdesmarkSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789174334548
ÖdesmarkSvenska - Pocket
ISBN: 9789100186364
ÖdesmarkSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178274772
ÖdesmarkSvenska - E-bok
ISBN: 9789100178260
Ödesmark av Stina Jacksson handlar om Liv. Hon bor tillsammans med sin son och åldrige fader i det gamla barndomshemmet. Trots drömmar om att bege sig därifrån har hon stannat kvar. Familjen håller sig på sin kant, och det är nästan bara genom arbetet på besninmacken, som Liv träffar andra människor. Deras annorlunda liv gör att det pratas i bygden. Att det dessutom sägs finnas en förmögenhet på gården gör inte saken bättre. Snart övergår det som bara är ord till handling.
Boken är mycket bra skriven. Det lite långsamma tempot, språket och miljöbeskrivningarna gör att jag förflyttas dit, och känner att jag är där. Det är vackert och målande, men också väldigt mörkt. Detta gäller både det övergivna landskapet, tragiska livsöden och levnadsförhållanden. En bok som stannar kvar, så jag säger bara, läs!
Betyg 4
Ännu en grym bok av Stina Jackson. Dock blev den väldigt dyster stundtals och lite utdragen i mitten. Annars fängslande och välskriven om karaktärer på svenska landsbygden i norr.
Jag läste författaren Stina Jacksons debutbok Silvervägen när den kom ut 2018. Jag tyckte den var helt suverän, och den fick högsta betyget av mig. Helt klart en av det årets bästa böcker.

Nu har jag läst den helt fristående andra boken av Stina Jackson, som heter Ödesmark. Och jag hade verkligen inte trott att den skulle vara ännu bättre än Silvervägen. Men det var den!

Ödesmark är helt fantastisk. Och även om handlingen är mycket bra, spännande, och oförutsägbar, så är det inte det som är det bästa med boken.

Utan det är karaktärerna, personbeskrivningarna, och miljöbeskrivningarna som är det bästa med boken. Det var en upplevelse att läsa den, och den är en sån bok som jag kommer att minnas, och ha med mig länge, länge. För den gick rakt in i hjärtat. Och jag kommer att tänka på Liv, Simon, Liam, Vanja, och alla dom andra. Ödesmark är helt klart en av årets bästa böcker.

Ödesmark kategoriseras som en spänningsroman, men den är lika mycket ett familjedrama. Jag rekommenderar absolut boken till alla. Och jag ser verkligen fram emot Stina Jacksons framtida böcker.
Ännu en fantastisk bok av Stina Jackson,
En mörk familje historia med otrolig spänning, En fantastiskt språk och beskrivningen av miljön i boken är helt fantastisk
Vilken bladvändare! Även om berättelsen går ganska långsamt fram så blir den aldrig seg. Utan man får gott om tid att lära känna karaktärerna på djupet. Tillbakablickarna som visar Livs barndom/ungdomstid får en att fundera, och man vill bara fortsätta läsa för att se vad som egentligen hände Liv. Varför bor hon kvar hos sin pappa som har ett järngrepp om henne? Vad hände med drömmen om att lämna den lilla byn bakom sig? Och vem är pappa till Simon?

En fantastisk bok om trasiga familjerelationer, de band som håller oss kvar vid platser och människor, samt om längtan att lämna allt bakom sig och starta om någon annanstans
Stina Jackson har en förmåga att trollbinda sin läsare med ett vackert målande språk och riktigt bra intrig. Fantastiska karaktärsskildringar, spännande berättelse och en oväntad upplösning.
En fantastiskt skriven bok av en helt ny författare för mig; Stina Jacksson. Handlingen utspelar sig i Ödesmark och man får följa de personer/familjer som bor där. Bland annat får vi följa Vidar som fortfarande har sin dotter Siv och hennes tonårsson boende hemma hos sig. Det ryktas att Vidar äger en förmögenhet och alla i bygden undrar varför Siv bor kvar hos sin pappa?
Jag blev helt fast i boken redan efter några sidor och kunde inte sluta läsa. Man måste se hur den slutar, jag läste ut min på 2 kvällar. Beskrivande landskap och personskildringar och även ett lättläst ordförråd som alla förstår. Läs denna! Du kommer inte att bli besviken!
Spännande skriven bok som andas norrländska skogar och kastar oss mellan olika årtionden. Vi får följa en trasig familj, och folk vilkas liv sammanflätas av ödet, genom åren och deras olika faser i livet. Hur starka och viktiga är familjebanden, hur långt är msn beredd att gå för att rädda en bror, eller son eller far... Gillar man Norrlands lugnt och älskar att läsa om saker som sker i det tysta, blir detta en riktig bladvändare.
Ännu ett mästerverk av Stina Jackson, med lite av känslan man fick av Silvervägen. I Ödesmark får vi möta en udda familj bestående av far, dotter och barnbarn. Det pratas på bygden om dem, att de inte är som andra. Bit för bit byggs spänningen upp och läsaren får veta mer om familjen. Parallellt handlar det om två bröder som hamnat snett i samhället. Deras vägar vävs samman med familjens. Boken är en riktig bladvändare, spännande, ruskig och förmedlar det norrländska svårmodet och mörkret på ett väldigt bra sätt.
Boken utspelar sig i Arvidsjaur, där en familj som består av Liv, en ung kvinna som bor med sin far Vidar. De bor tillsammans i ett gammalt hus i "Ödesmarken". Hon har även en son som heter Simon och tillsammans bor de tre i huset långt ute i skogen. Liv har blivit kvar där ute i skogen i alla dessa år med sin far trots att förhållandet mellan dem är kallt och spänt.

Parallelt följer vi även två unga killar som hamnat snett där droger tas och och våld utövas. De är desperat ute efter pengar, som Vidar enligt ryktet har gott om.

Spännande och enkel handling och inte för många karaktärer. Gillar hennes otroligt målande sätt att skriva. Det känns som att man ser och befinner sig där i landskapet och området hon beskriver. Det är ingen bok som går fort framåt utan tempot går relativt långsamt fram men utan att det blir långtråkigt.
Recension Ödesmark skriven av Stina Jackson: Eftersom att jag älskade Silvervägen så mycket så hade jag höga förväntningar på denna boken. Och den levde verkligen upp till dem. Att få läsa om Livs kamp med att vara en bra mamma men även de demonerna som har varit med henne hela livet. Hur det är att bo hemma som vuxen under någon som styr med järnhand. Mystiken över Vidar och varför han är som han ger läsaren mycket tankar och lockar att läsa med. Även vem som är far till Simon och hur Livs kamp på vägarna. Så bra bock. Tipsar verkligen. En fängslande bok som fick mig att längta efter att plocka upp och läsa.
Hade dock velat att historien skulle knutits ihop lite mer. Så att man fick lite mer svar: vart är pengarna som Vidar förvarade?, vem är Simons pappa?, Vad hände Kristina?
Om jag skulle beskriva denna boken med 3 ord skulle jag säga 🌸 Raseri
🌸 Förtvivlan
🌸 Mörker

Men annars så bra bok!!!!!
Den här berättelsen tar andan ur mig. Helt otroligt vad denna kvinna kan skriva böcker. Ödesmark är om möjligt ännu bättre än debutboken Silvervägen.

Även i denna bok är miljön Norrland med dess djupa skogar och blöta marker som inte tvekar för att dra ned människor både kroppsligt och psykiskt i vätan och grönskan. Tomma ödsliga gårdar som skriker av förfall och bortglömdhet. Blodsband är i dessa trakter det som gör att allt rasar, som tvingar bort allt förstånd och förnuft, som tvingar en kvar när det enda vettiga vore att fly. Jag har känsla av panik och klaustrofobi även när jag läser denna. Det är så vansinnigt spännande. Det är dyster läsning som inte bringar mycket hopp förrän slutet kommer men med ett vackert målande språk är läsningen verkligt njutbar.
Här möter man Liv som bor med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. Man möter även Liam som försöker skapa ett bra liv för sin lilla dotter Vanja trots påtryckningar från brodern Gabriel. Det är inte så hög spänning men man dras in i historien, i karaktärernas liv och det fina språket. Minst lika läsvärd som debuten Silvervägen.
Jag förstår varför boken är nominerad till åretsbok för wow. Den har samma mörker som i Karin Smirnoffs böcker om Jana och det är något jag verkligen gillar. Den handlar om vad avskildhet kan göra med en människa, vad ensamhet kan driva en till. Jag blir alltid lika fascinerad av en bok som o ena sidan är väldigt lågintensiv samtidigt kan vara så otroligt spännande. Miljöbeskrivningarna är pricken över i:et i boken, det är väldigt lätt att leva sig in i! Kan varmt rekommendera er att läsa den!
Vilken bladvändare! Den var verkligen svår att lägga ifrån sig. Långsam utan att bli seg. Den får en att fundera och undra vad som ska hända på nästa sida och om man ska få veta vad som hänt tidigare. Jag tycker ytterst sällan som den stora massan men här instämmer jag i hyllningarna. Rekommenderas absolut
Stina Jacksons tidigare bok Silvervägen, var min första bekantskap med hennes böcker. Den var spännande och det är även hennes nya bok Ödesmark.
Denna boken utspelar sig i glesbygden i norra Sverige liksom hennes första bok.
Hon skriver med ett mörker över hela berättelsen. Mycket utbroderade beskrivningar av omgivningen som gör att mitt tålamod nästan tar slut. Vill veta hur upplösningen ska sluta. Med ett oväntat slut är boken slut. Läs den!
Det känns som hela boken har en mörk ridå över sig. Lågmäldhet. Dysterhet. Men efter ett tag klarnar det upp, för Liv. Och hon börjar precis som sitt namn, få ett Liv. Där döljer sig så många tragedier i o runt ödesmark. Väldigt bra skiven bok men rätt sorjsen o tragisk.
Jag tycker att boken var SÅ bra. Poetiskt och tydligt språk, realistiska dialoger. Hade kanske önskat att uppläsaren var norrlänning. Det hade gjort SÅ mycket för effekten, iallafall för mig, som verkligen älskar accent och dialekt. Hade jag läst boken istället så hade jag definitivt läst dialogerna med norrländskan i huvudet. Men karaktärerna var levande, djupa och trovärdiga. Miljöbeskrivningarna snygga och så kännetecknande norrland, utan att bli för utdraget eller med ointressanta detaljer.
Bra driv i handlingen. Tog ett litet tag att hänga med i övergångarna mellan scener och personer, men det kan skyllas mycket på att jag läste som ljudbok. Tror inte det är ett problem i själva prosan, alls. Men när man väl fått grepp om vilka personer som hörde till vilka scener så var det bidragande till att behålla spänningen, byte av scen gjordes med hyfsat täta intervaller, och näst intill alltid på ett ställe där man bara kände att “Men vänta! Nej! Men! VAD HÄNDER!? BYT INTE NU!” Så man var ju tvungen att hänga kvar i dessa parallella storys, där båda var så spännande att den känslan uppstod oavsett från vems perspektiv man hoppade från. Om nu någon förstår vad jag menar?
Det blev lite förvirrande när det också blev tillbakablickar, men allting flätades samman under historiens gång så att det blev den ena pusselbiten efter den andra som föll på plats - för att avslutningsvis ge mig som läsare en riktig “Holy shit…!” effekt.
Handlingen var inte förutsägbar på något sätt, man fick sympati för alla karaktärerna, vilket jag tycker är ett jättestort plus! Att liksom varje karaktär fick penslas med skiftande nyanser, kontraster, psykologiska symptom av vad de varit med om, gestaltade på ett realistiskt och trovärdigt sätt. Mänskligt.
Jag har, till skillnad från många andra som läst Ödesmark, inte läst Stina Jacksons “Silvervägen”, men det får jag nog allt ta och ändra på. Det här var riktigt, riktigt bra! Tycker att det blir uppenbart att Jackson är mycket skicklig och medveten om sitt hantverk.
Spännande trots att tempot är ganska långsamt. Intagande miljö och språk, Stina Jackson är verkligen skicklig.
Jag hade höga förväntningar efter att ha sträckläst ”Silvervägen” förra året. En bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Jag tyckte mycket om den lite lågmälda tonen och det, i jämförelse med många andra svenska deckare, långsammare tempot. Med viss bävan tog jag mig an denna bok. Kunde den vara lika bra? Det var den! Definitivt! Jag sträckläste (-lyssnade) även denna bok, vilket gick ut över nattsömnen. Men det var det värt! Jag tycker mycket om språket, tempot även i denna bok, hur @stina_jackson skriver fram de olika karaktärerna i boken. Det är nästan som om jag är där med dem, i Ödesmark. Nu väntar jag redan, med glädje på nästa bok!
Ödesmark - Stina Jacksson

Liv bor med sin tonårsson Simon hos sin far Vidar i ett förfallet hus i Ödesmark. Liv längtar bort. Fadern håller henne i ett järngrepp. På byn pratas det. Varför bor Liv kvar år efter år? Hur förmögen är Vidar? Vem är far till barnet?

Liam bor också i byn och längtar även han bort. Vill köpa ett hus till sig och sin dotter. Skaffa sig ett bättre liv. Men brodern Gabriel står i vägen.

En bok om trasiga familjerelationer, längtan bort och bundenheten till platser och historia.

Stina Jacksons språk är speciellt hon lyckas fånga ett kargt vemod. Miljöbeskrivningagna är dramatiskt vackra och man kan nästan känna doften av kallt fuktig jord. Hela boken här en mörk krypande känsla.

En bok som fångar en, håller en fast och kryper under skinnet.
Ödesmark är lika välskriven och spännande som Stina Jacksons debut Silvervägen. Den är mörk och man kan verkligen leva sig in i de miljöer som målas upp i boken. Karaktärerna är trovärdiga. Kan varmt rekommendera den här boken!
Denna bok hade jag svårt att släppa ifrån mig . Hade börjat med Silvervägen men kom ingenstans med den. Gav denna författare en ny chans då med denna bok och tänk så bra den var! En handling som utan att säga för mycket var spännande hela boken igenom! Läser nu Silvervägen och tänk nu är den också grymt bra!
Liv har alltid längtat från Ödesmark och en överbeskyddande pappa. Får dock tidigt en son, vars pappa är okänd. Familjebanden blir starka och destruktiva. Berättelsen är mörk och ruvande, med ett brott som måste lösas.
Jag fullkomligt älskade ”Silvervägen”, så den här boken har varit efterlängtad!
Känslan när jag läser den är precis som jag förväntat mig. Det är mörkt, dystert och mystiskt. Det ligger som en skugga av obehag över hela berättelsen, men samtidigt ljus och kärlek som bryter igenom allt det dystra.
Karaktärerna känns alla levande och trovärdiga!
Jag gillar ”Ödesmark” väldigt mycket och tycker absolut att den levde upp till mina förväntningar och förhoppningar.
Jag läste Stinas Silvervägen förra året och jag fullkomligt älskade den boken. Nu har Stina skrivit Ödesmark och jag hade så stora förhoppningar på denna. Jag kan säga att jag inte blev besviken, tvärtom kan jag nu säga att Stina Jackson är av mina favoritförfattare.
Ödesmark har alla de karaktäristiska drag som Silvervägen hade. Den är rå, mörk, kall, dyster, hemlighetsfull, klaustrofobisk och helt sjukt spännande!
Berättelsen om hur starka familjeband kan vara, och hur sjukt svårt är det att bryta de.
Sättet Stina beskriver miljön och karaktärerna kryper under skinnet på en.
En oförutsägbar berättelse om att ha hemligheter och försöka ha de kvar till varje pris.
En bok som berör och stannar länge i minnet.
Hade inte läst Silvervägen utan gav mig direkt i kast med Ödesmark.

Mörk berättelse med stort fokus de olika karaktärerna sant på det karga landskapet och miljöbeskrivningar. Riktigt, riktigt bra!
En väldigt mörk och speciell bok. Stina Jackson skriver sina böcker på ett så magnifikt sätt så det finns inte, jag tror inte att hennes böcker eller skrivsätt passar för alla men för den som vill ha en spänningsroman med det lilla extra så passar den perfekt.
Tyckte mycket om Ödesmark men jag tyckte nog ändå att Silverväg var lite lite bättre!
Jag vet inte om det var jag eller boken i det här fallet. Jag fastnade verkligen för Jackson förra bok - Silvervägen - men Ödesmark var jag tvungen att kämpa med. Tyckte att den pitchades lite fel? Kanske att jag hade velat ha mer inslag av thriller men fick mer eller mindre ett familjedrama som gick alldeles för snett. Det är svårt för mig att poängtera exakt vad det är som gör att det här bara var en okej bok för mig. Men så var det.
Mina förväntningar var höga på denna bok då jag tyckte mycket om Stina Jacksons debutroman ”Silvervägen” och mina förväntningar infriades med råge! ”Ödesmark” är fullkomligt lysande och får högsta betyg av mig. Det är en spänningsroman och familjedrama som utspelar sig i en liten avfolkad by utanför Arvidsjaur. Här bor Liv tillsammans med sin far Vidar och tonårsson Simon. Folket i byn baktalar Liv och undrar varför hon bor kvar hos sin elaka och våldsamma far. Det ryktas också om att Vidar har en stor förmögenhet och det finns flera människor som vill försöka komma åt den. Starka karaktärer, vackert språk och fantastiska miljöbeskrivningar gör att jag snabbt sugs in i berättelsen och har svårt att lägga ifrån mig den innan den är utläst. Det är en bok som berör på djupet och stannar kvar i minnet. Kanske vinner Sina Jackson pris för Årets bok i år igen med denna bok? Jag rekommenderar den varmt!
Det kan inte vara lätt att skriva en ny bok när ens debutbok ”Silvervägen” blir så hyllad som den blev och blir. Men, Ödesmark är bättre, den är fantastisk! Det är en sorglig handling men så vackert skrivet, nästan som poesi!

Jag fascineras av de otroliga miljö- och personbeskrivningarna, hur allt bara vävs ihop och får en mening. Bokens sidor flyger fram och jag slukar boken. Det är landsbygd och spänning. Boken är otäck fast ändå inte. Handlingen är sorglig men ändå vacker. Jag förstår varför Stina Jacksons nya bok är nominerad till årets bok, allt annat vore fel. Läs och njut!
Jag kom hem från en resa. En resa till norra Sverige. Till en by som heter Ödesmark. Stina Jacksons målande miljöbeskrivningar i ett kargt Norrland för mig dit. Jag ser landskapet, känner dofterna och upplever känslan. Magiskt!
Stina Jackson fick sitt stora genombrott med boken Silvervägen, nu är hon tillbaka med spänningsromanen Ödesmark. Även denna boken utspelar sig i glesbygden i norra Sverige.

Liv bor med sin tonårsson och sin stränga och kontrollerande far på en gård i den lilla byn Ödesmark. Hon försökte rymma från sin far redan som tonåring men hennes far hittade henne alltid. Alla i byn undrar varför hon bor kvar hos sin far i vuxen ålder och det skvallras om den underliga familjen och faderns rikedomar.

Den här boken växte och blev bättre ju längre man läste. Fina miljöbeskrivningar och bra personporträtt. Det är en mörk och dyster bok om livet i glesbygden, de som bor där har inte mycket glädjeämnen i livet. Droger, misshandel, övergrepp, rädsla, svek, saknad, förtvivlan och ångest är ämnen som behandlas i boken. Men det finns även kärlek och hopp om en bättre framtid om man skrapar lite på ytan. ❤️