Dhana Deshnoor

Användarprofil

Nyckeln till frihet

Film från 1994 regisserad av Frank Darabont
Detta är en film som jag ständigt återkommer till. Andy Dufrense blir dömd för mordet på sin fru och hennes älskare. I fängelset lär han känna Red, som är en s k ”fixare”. De första åren för Andy blir en mardröm, men med hjälp av en envis uthållighet, tålamod och påhittighet så lär sig Andy att leva ett fängelseliv. Men frågan är om han är skyldig eller inte. Det bryr sig inte fängelsedirektören om, han utnjyttjar Andy för egen vinnings skull och elininerar alla eventuella ledtrådar till Andys frihet.

Filmen är en av mina favoriter och jag har sett den flera gånger. Den bygger på en berättelse av Stephen King.

Norrskensnatten

Bok av Anna Kuru
Vi får återigen träffa Allis, som efter de traumatiska händelserna i Den första frosten så sakteliga börjar återhämta sig. Men det verkar som att ödet har något emot Allis, för det är ett mörker som ständigt förföljer henne, som inte lämnar henne ifred - och mot ondskan måste man ju få försvara sig, eller hur?

Allis får ett nytt jobb, denna gång på bilprovningen, men minnena plågar henne så under påsken ger sig Allis upp på fjället för att fiska och rensa skallen. Men mörkret har följt henne även upp på fjället och hon måste göra vad hon kan för att överleva, när det förflutna hinner ikapp henne.

Allis påminner lite grann om Tom Ripley i Patricia Highsmiths böcker. Man får ett annat perspektiv och börjar mer eller mindre att sympatisera med Allis, precis som med Mr Ripley. Jag både sympatiserar med Allis, samtidigt som jag inte riktigt kan tåla henne.

Anna Kuru har lyckats göra något som är svårt, nämligen att känna sympati för en möjlig brottsling.

Boktjuven

Film från 2013 regisserad av Brian Percival
Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli!

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början.
Nioåriga Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav.

Det är Dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Med hjälp från sin fosterpappa lär hon sig läsa och snart har hon inlett en kärleksaffär med ord och böcker.
Och böcker är den röda tråden i denna prisbelönta roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta.

Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen, och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

Tetris

Spel från 1984 utvecklat av Aleksej Pazjitnov och Vladimir Pokhilko
Jag spelade ”orginaltetris” när det kom på 80-talet och det var jätteroligt. Det handlar om att lägga pussel så att man får hela rader. När man får en hel rad försvinner den och ger plats för nästa. Misslyckas man med att pussla ihop hela rader byggs raderna upp eftersom tills man når taket och förlorar. Jag har en variant av Tetris på min mobil, men orginalet var bäst.

Fishdom

Spel från 2008 utvecklat av Playrix Entertainment
Detta är ett spel som jag har både på Iphonen och Ipaden. Det handlar om att köpa fiskar och dekorera akvarium. Detta gör man genom att spela ett ”enkelt” spel där man ska passa ihop tre bitar av en färg eller ett visst utseende. Men det finns saker som försvårar och man har bara ett visst antal moves för att klara leveln. Genom att vinna ihop pengar och andra föremål, genom att uppnå vissa mål så får man bonusar vilket underlättar när man ska få akvarierna så fina som möjligt. Ibland är det spel i spelet också, sk Minigames. Detta är ett enkelt spel som man lätt fastnar i.
Enola är sladdbarn, med två äldre bröder som hon inte har träffat på 10 år, inte sedan faderns begravning. En av dessa bröder, den yngre av de två, är den berömda Sherlock Holmes, som inte ger mycket för kvinnors hjärnkapacitet och deras förmåga till logiskt tänkande. När deras mamma försvinner vill bröderna sätta Enola i en internatskola för unga damer, men själv rymmer hon för att leta reda på sin mamma. Enola snubblar över ett mysterium, med en kidnappad viscount och bestämmer sig för att lösa mysteriet. Men saker och ting är inte vad de ser ut att vara och Enola svävar i livsfara. Samtidigt ska hon hålla sig undan sina bröder som söker efter henne med ljus och lykta.

Den här boken är en del av en serie om Enola Holmes, medan filmen handlar om mer än bara just denna bok. Hade jag varit 10 år hade jag älskat serien om Enola Holmes, en stark och självständig ung kvinna långt före sin tid, som får kämpa med näbbar och klor för att få vara den hon vill vara. Vad jag vet så har endast två böcker kommit ut på svenska, men de finns förstås på engelska för den som vill läsa.

Snöblind

Bok av Ragnar Jónasson
En man faller mot sin död, en kvinna hittas halvnaken, blödande och knappt vid liv. Den nybakade polisen Ari blir inkopplad på fallet. Det är inte bara yrket som är nytt för honom, utan även omgivningen. Bakom sig i Reykjavik har Ari lämnat sin flickvän, det skar sig lite mellan dom när han utan hennes vetskap tog arbetet i den nordliga lilla staden.

Man fångas av karaktärerna och av storyn, man fängslas utan att direkt lägga märke till det. Det är inte lätt att på ett enkelt sätt skildra komplicerade mänskliga förhållanden, men det har Jónasson lyckats med.
Ett av mina bästa barndomsminnen när det kommer till film och tv är definitivt Saltkråkan. Jag har dessutom sett om serien (dvd) tillsammans med mina barn när dom var små och även dom uppskattade serien mycket. Saltkråkan är en tidlös tv-serie som passar alla åldrar!

Alvblod

Bok av Andrzej Sapkowski
I mer än hundra år har människor, dvärgar, gnomer och alver levt tillsammans i fred. Men tiderna förändras, järtecknen är många - det kommer en vit fasa. De olika folken vänds mot varandra igen. Mitt i allt detta kommer ett barn till världen, ett barn som Geralt av Rivia, en häxkarl - får som sin skyddsling. Men många letar efter detta barn och hur ska man veta vilka som är goda och vilka som är onda? Mäktiga människor vill komma åt barnets krafter och den magi hon besitter och de gör vad som helst för att nå det målet. Geralt får fullt upp med att beskydda Ciri mot alla dessa.

Är ni älskare av fantasy är denna bok ett måste!

Ödesmark

Bok av Stina Jackson
Romanen som Jackson skrivit handlar om hur närhet och kärlek kan kväva en människa, kan pusha henne till bristningsgränsen. Relationer är inte frihet, inte nödvändigtvis. Fast är det kärlek om den är kvävande? Då är det väl snarare någoting annat?

I en lliten by där alla känner alla är också den sociala kontrollen stor och rykten kan bli en officiell sanning. Det är svårt att starta om på nytt eller att ändra bilden som folk redan har av en. Liv kämpar för att hålla näsan ovanför vattenytan i det kvävande liv som hon lever. Men mörkret smyger sig allt närmare.

Jag förstår nu varför alla höjt Stina Jackson till skyarna. En helt otrolig bok, med oförglömliga och autentiska karaktärer skrivet på ett moget och levande språk. Den här boken sträckläste jag och det kommer du också att göra om du börjar på den.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.