Enola Holmes och kidnappningsmysteriet

The Case of the Missing Marquess
Bok av Nancy Springer
I den här boken får vi möta Enola Holmes, Sherlock Holmes minst sagt coola lillasyster. Enola är upprörd eftersom hennes båda bröder vill att hon ska börja på en internatskola då deras mamma är spårlöst försvunnen. Enola bestämmer sig för att fly till London, där hon uppträder som en ung änka medan hon letar efter mamman.
Enola är sladdbarn, med två äldre bröder som hon inte har träffat på 10 år, inte sedan faderns begravning. En av dessa bröder, den yngre av de två, är den berömda Sherlock Holmes, som inte ger mycket för kvinnors hjärnkapacitet och deras förmåga till logiskt tänkande. När deras mamma försvinner vill bröderna sätta Enola i en internatskola för unga damer, men själv rymmer hon för att leta reda på sin mamma. Enola snubblar över ett mysterium, med en kidnappad viscount och bestämmer sig för att lösa mysteriet. Men saker och ting är inte vad de ser ut att vara och Enola svävar i livsfara. Samtidigt ska hon hålla sig undan sina bröder som söker efter henne med ljus och lykta.

Den här boken är en del av en serie om Enola Holmes, medan filmen handlar om mer än bara just denna bok. Hade jag varit 10 år hade jag älskat serien om Enola Holmes, en stark och självständig ung kvinna långt före sin tid, som får kämpa med näbbar och klor för att få vara den hon vill vara. Vad jag vet så har endast två böcker kommit ut på svenska, men de finns förstås på engelska för den som vill läsa.