The Enola Holmes Mysteries, #1

Enola Holmes och kidnappningsmysteriet

The Case of the Missing Marquess
Bok av Nancy Springer
I den här boken får vi möta Enola Holmes, Sherlock Holmes minst sagt coola lillasyster. Enola är upprörd eftersom hennes båda bröder vill att hon ska börja på en internatskola då deras mamma är spårlöst försvunnen. Enola bestämmer sig för att fly till London, där hon uppträder som en ung änka medan hon letar efter mamman.
Enola är sladdbarn, med två äldre bröder som hon inte har träffat på 10 år, inte sedan faderns begravning. En av dessa bröder, den yngre av de två, är den berömda Sherlock Holmes, som inte ger mycket för kvinnors hjärnkapacitet och deras förmåga till logiskt tänkande. När deras mamma försvinner vill bröderna sätta Enola i en internatskola för unga damer, men själv rymmer hon för att leta reda på sin mamma. Enola snubblar över ett mysterium, med en kidnappad viscount och bestämmer sig för att lösa mysteriet. Men saker och ting är inte vad de ser ut att vara och Enola svävar i livsfara. Samtidigt ska hon hålla sig undan sina bröder som söker efter henne med ljus och lykta.

Den här boken är en del av en serie om Enola Holmes, medan filmen handlar om mer än bara just denna bok. Hade jag varit 10 år hade jag älskat serien om Enola Holmes, en stark och självständig ung kvinna långt före sin tid, som får kämpa med näbbar och klor för att få vara den hon vill vara. Vad jag vet så har endast två böcker kommit ut på svenska, men de finns förstås på engelska för den som vill läsa.
Jag har sneglat på denna bok ett tag i bokhandeln och när jag hittade den på bokbytarbordet på bokträffen i Jönköping kunde jag inte låta den ligga kvar. Jag hade höga förväntningar och boken levde nästan upp till de skyhöga förväntningarna. Jag tycker att boken är spännande och välskriven, men det kunde varit lite bättre slut. Nu kändes det nästan som författaren tröttnade på att skriva och bara avslutade fort. Jag hade önskat att boken knöts ihop mer. Men i övrigt är den väldigt bra, kanske något seg i början för en nioåring, men för mig var den perfekt. Lagom spännande för mig som inte läser deckare och jag kunde inte lista ut vad som skulle hända. Jag tycker att boken passar den som vill ha lite spänning. För mig var det en perfekt mellanbok som kanske gör att jag vill läsa mer deckare framöver.