Emma Johansson

Recensioner

Enola Holmes
Film från 2020 regisserad av Harry Bradbeer

Betyg 5
Oj vad den här filmen var bra! Årets bästa film. Jag gillar verkligen att den är så spännande! Och att Enola pratar till tittaren!

Dömda kvinnor
Bok av Elin Hägg

Betyg 5
Jag gillar verkligen boken! Den är intressant och jag tycker om att det handlar om just dömda kvinnor. Det finns ju böcker om kvinnor som gjort saker som uppmärksammas. Ett exempel är Godnattsagor för rebelltjejer. Jag tycker detta är en bok som behövs också. Det finns berättelser som försvinner bara för att det har med hemskheter att göra. Jag tycker det är minst lika viktigt att prata om brott och liknande. Vissa av brotten är inte ens olagligt i Sverige idag. Det är spännande att se hur Sverige utvecklats.

Jag gillar Häggs språk och att boken är ganska rak på sak. Det pratas om sex till exempel, vilket jag tycker är bra!

Persist
Bok av Melvin Burgess

Betyg 4
Jag tycker om boken! Jag gillar handlingen och att den är lite annorlunda. Det är lite svårt att förstå vad den handlar om i början, men på slutet klarnar det. Jag tycker boken är sorglig men väldigt fin. Jag hade lite svårt för perspektivet boken är berättad från. Jag tyckte det var bra att boken inte var så lång. Det hade nog blivit långtråkigt om den var längre. En precis lagom lång bok med andra ord. Jag tyckte även om illustrationerna, de passade väldigt bra till texten.

Det är en lättläst bok eftersom boken är utgiven på Argasso. Det är ett lättläst förlag för er som inte vet om det. Jag älskar förlag som ger ut lättlästa böcker! Jag tycker som sagt att handlingen är bra, och att den är fin men sorglig.

En läsvärd bok för ungdomar!

The Worst Witch (Colour Gift Edition)
Bok av Jill Murphy

Betyg 4
The worst witch är en bok jag tyckte om! Jag tycker om sättet den är skriven på och jag gillar att den är ganska rolig. Mildred är ganska rolig men det är en karaktär jag tycker synd om också. Det blir fel, men det är inte med mening hon gör vissa saker.
När jag var liten gick det en serie på SVT som hette En hopplös häxa och det är denna bok serien grundar sig på. Jag kommer ihåg att jag gillade serien väldigt mycket, och boken var minst lika bra!
En bok för den som vill läsa en kort, men bra bok om vänskap.

Tre sammanfattande ord:
Bra, kort (på ett bra sätt) och bra skriven.
Jag tycker att boken är sådär. Jag tycker att boken är ganska långsam i sättet den är berättad på och den är egentligen ganska spretig i handlingen. Det var väldigt intressant att läsa om Kina och deras korrupta politik. Det jag tyckte mest om med boken var att det är en "vanlig" medborgare som skrivit boken. Det gör att den inte blir som propaganda.
Det jag inte gillade var att boken var väldigt långsam. Det hände inte så mycket i boken och det gick inte fort fram.
Jag tycker även att boken är ganska spretig på så sätt att Guo berättar om flera olika saker samtidigt. Enligt mig var det ganska svårt att läsa så.
Det är en bok som är intressant och jag kan absolut rekommendera boken om man tycker om böcker om Kina och självbiografier, men man bör vara beredd på att den är ganska långsam.

Tre sammanfattande ord:
Spretig, intressant och chockerande

Harry Potter och Halvblodsprinsen
Bok av J. K. Rowling

Betyg 5
WOW! Jag älskar verkligen boken! Den är spännande, precis som alla andra böcker i serien och jag gillar att det börjar hända ganska dramatiska saker i serien. Jag tycker verkligen om Rowlings språk och hon är verkligen en duktig författare, även om hennes uttalanden just nu är långt ifrån okej. Men det är en annan diskussion.
Jag tycker verkligen om boken och jag tror att denna bok är den som är mest spännande och fartfylld.
Jag blev verkligen arg och ledsen på slutet. Jag kan inte skriva vad det var men ni som läst förstår nog.
En riktigt, riktigt bra uppföljare!

Tre sammanfattande ord:
Spännande, superbra och sorglig

Jag var hon
Bok av Madeleine Gartéus

Betyg 5
Usch vilken hemsk läsning. Men väldigt viktig.
Jag tyckte om boken väldigt mycket! Den var verkligen bladvänarvänlig trots det superjobbiga ämnet. Jag satt och grät större delen av boken, men det var det värt för boken är så bra. Jag tycker om att det är blandat med berättelser av kvinnor som blivit utsatta och att det är en polis (kan varit någon annan inom rättsväsendet, kommer tyvärr inte ihåg nu) som berättar om sina upplevelser. Det är även några bilder med dagboksanteckningar och sms-konversationer som verkligen gjorde mig skraj. Vissa människor är sjuka!
Jag tycker att boken är skickligt skriven på så sätt att jag ville fortsätta läsa fast jag satt och storbölade. Det är verkligen ett bra tecken vad det gäller språket när jag ska betygsätta en bok.
Boken är verkligen läsvärd, men var beredd med näsdukarna, jag kan nästan lova att det kommer behövas.
Jag tycker alla borde läsa boken! OBS! Bör inte läsas av en person under femton år, enligt mig.
Boken borde ingå i svensk undervisning och finnas tillgängligt för ALLA!

Tre sammanfattande ord:
Viktig, skrämmande och ögonöppnande

Den tysta relationen
Bok av Anders Nyman

Betyg 3
Jag tycker om boken ganska mycket. Jag är mitt på skalan mellan introvert och extrovert och tänkte att denna bok kunde vara bra till framtida förhållande. Jag är singel och tycker det är intressant med relationer.
Jag tycker om tipsen som ges i boken och jag tror de skulle fungera riktigt bra om man är i ett förhållande. Jag gillar sättet Nyman förklarar saker på. Det är enkelt och pedagogiskt.
Jag hade nog tyckt om boken mer om jag hade haft ett förhållande men boken var intressant ändå.
Jag gillar även att det är övningar man kan göra med sin parter.
En bra bok för den som vill lära sig mer om introverta och hur det kan fungera i en relation.

Tre sammanfattande ord:
Pedagogisk, intressant och lärorik

Sverige : små roliga fakta
Bok av Therése Cardell

Betyg 5
Jag tycker verkligen om boken! Den är intressant och lärorik på ett pedagogiskt sätt. Jag gillar verkligen att Cardell tar upp alla konstiga saker vi gör i Sverige, men även lite historia och annan fakta. Jag gillar verkligen att boken är ganska kort men den har så mycket innehåll.
Jag tycker boken är rolig och jag tror att många barn gillar boken eftersom det är ganska roliga och tokiga saker som tas upp.
Jag gillar även att det är ett spel i slutet av boken, det var en kul grej!
Jag tycker verkligen att boken är lärorik och jag fick ett annat perspektiv på saker vi gör i Sverige. Det var som att jag inte var svensk och fick reda på saker jag inte visste, även om jag vet vissa saker. Det tyckte jag väldigt mycket om!
Jag tror boken passar alla nyfikna barn och vuxna!

Tre sammanfattande ord:
Rolig, intressant och lärorik

Tusen stjärnors ö
Bok av Emma Karinsdotter

Betyg 5
WOW! Vilken bok! Jag älskar verkligen boken. Jag tycker om att boken är både sorglig och spännande. Jag gillar äventyrsdelen i boken och det fantasifulla. Jag tycker även om Karinsdotters språk väldigt mycket.
Jag tycker om att boken tar upp svåra ämnen som att förlora en förälder och pappans psykiska ohälsa. Det tas upp på ett värdigt sätt utan att bli för svårt.
Jag älskar verkligen att boken är så fantasifull och det är verkligen en bok jag kan rekommendera till alla.

Tre sammanfattande ord:
Sorglig, fin och gripande