Boktjuven

The Book Thief
Film från 2013 regisserad av Brian Percival
En helt OK film som nästan lyckades fånga känslan i boken. Hade väldigt höga förväntningar eftersom boken är en av mina favoritböcker så den levde inte riktigt upp till dom. Men helt klart en okej film att spendera ett par timmar framför.
Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli!

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början.
Nioåriga Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav.

Det är Dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Med hjälp från sin fosterpappa lär hon sig läsa och snart har hon inlett en kärleksaffär med ord och böcker.
Och böcker är den röda tråden i denna prisbelönta roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta.

Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen, och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.
En av mina favoritfilmer som följer en ung flicka under andra världskriget. Filmen följer boken väldigt bra och skådespelarna är perfekta för rollerna. Rekommenderar den starkt (fast om man gillar böcker borde man läsa boken först, kan jag tycka).
Boktjuven är en film som är byggd på boken med samma namn.
Boken handlar om andra världen kriget berättat ur dödens perspektiv samt en ung flicka vid namn Liesel.

Den tar sig an andra världskriget och skräcken som kriget innebar på ett lite annorlunda men väldigt gripande sätt. Men utöver kriget och dess svårigheter så hanterar den böcker och hur läsning kan påverka en person.
Liesel börjar stjäla böcker vid hennes lillebrors begravning. Böckerna kom med tiden att rädda henne och hennes närhet genom att skapa lite ljus i mörkret men också handgripligen.

En film som jag varmt rekommenderar även om jag tycker att alla ska läsa boken.
En sorglig, men tankfull film. En av mina favoriter bland alla filmer jag har sett. Det är svårt att sätta sig in hur livet kunde vara för många människor förr, men den här filmen öppnar upp ögonen.
Då jag är väldigt intresserad av att läsa/ se filmer om andra världskriget så var denna helt i min smak. Jag älskar när de berättar om olika människors öden under sådana omständigheter. Filmen handlar om den föräldrar lösa flickan Liesel som kommer till en helt ny stad där hon får träffar sina nya adoptiv föräldrar. Efter hon snott sin första bok så växer bara hennes kärlek för böcker mer och mer. Förutom att döden inte är berättarrösten i filmen som det är i boken drar ner betyget en smula för mig. Men utöver det är det en film värd att se!
Filmen är inte alls lika bra som boken!! Visserligen sätts skildringen på livet i Tyskland väldigt bra i denna film. Men det är så många element som saknas. Liesels kärlek till böcker utspelas inte, Hans faderkärlek uppvisas inte och jag vet inte... Fokuset är mer på judisk vänskap än kärleken till böcker.. Inte okej!
Boktjuven är definitivt min favoritfilm! Vi får följa den unga Liesel under andra världskriget och hur hon och hennes fosterföräldrar gömmer en jude i källaren.
Efter att ha läst boken och älskat den förväntade jag mig att bli besviken men det blev jag inte.

Boktjuven gestaltas genialt av en så ung förmåga och jag dras återigen in i den här världen som Zusak så tydligt skapat i sin bok.