Izabelle Holmgren

Användarprofil

Boktjuven

Film från 2013 regisserad av Brian Percival
En helt OK film som nästan lyckades fånga känslan i boken. Hade väldigt höga förväntningar eftersom boken är en av mina favoritböcker så den levde inte riktigt upp till dom. Men helt klart en okej film att spendera ett par timmar framför.

Kråksystrarna

Bok av Malin Falch
Tredje delen i den spännande serien Norrsken. Det är fortsatt spännande att följa Sonja och hennes vänner på äventyr i Jotundalen. Perfekt för kids som gillar tecknade serier, fantasy och snygga bilder med mycket färg. Det är oerhört kul att Falch tagit inspiration från samisk kultur.

Den gröna milen

Film från 1999 regisserad av Frank Darabont
En helt fantastisk film som verkligen lyckats fånga känslan i boken som den är baserad på. Både boken och filmen är favoriter hos mig.
Jag läste den svenska upplagan men jag blev så sur för att den inte hade någon bild så jag la in den här istället. Allt för end of the year statistic.

När en vän introducerade mig för tv-serien Mindhunter blev jag helt besatt. Så fort jag träffar en ny människa och vi pratar tv-serier försöker jag tvinga in dem i Mindhunterträsket. När jag insåg att serien är baserad på en bok och att John Douglas har dokumenterat sitt yrkesliv blev det "måste genast läsa".

Mindhunter : den sanna historien om FBI:s seriemördaravdelning är ett måste för alla som gillar true crime. Det som är så fascinerande med just den här boken är att få följa med på resan att utveckla gärningsmannaprofilering, det motstånd som Douglas stött på men också hur framgångsrikt metoderna kan användas.

Det är något i mig som törstar efter att förstå varför människor begår sjuka handlingar som mord, tortyr och sexuella övergrepp. Även om det nog aldrig går att förstå fullt ut tycker jag Douglas kommer med många intressanta infallsvinklar och poänger. Sen finns det också saker som är lite förlegat, t.ex. att man skulle kunna se på en kvinnas vagina om hon är oskuld eller inte...

The Elder Scrolls V: Skyrim

Spel från 2011 utvecklat av Bethesda Game Studios
Den här klassikern håller fortfarande tycker jag. Ett storslaget fantasyäventyr som det går att lägga många timmar på.

Salen

Bok av Nina Källmodin och Willem Källmodin
Helt OK mysryslig story som är första delen i en tänkt trilogi. En serie för de som gillade Firnbarnen.
Roligt att veta är att Nina Källmodin skrivit boken tillsammans med sin son. Ovanligt med en bok för mellanåldern skriven av ett barn i samma ålder. Kul!

Vi följer Lo, Hanna och Harry som kommer tillbaka till skolan efter ett lov och upptäcker att det nya skolbiblioteket inte är klart än. De smiter in på byggarbetsplatsen fast de inte får. Bakom en hylla hittar de ett hemligt rum, sal 3. Ingen verkar ha varit där på en väldigt lång tid. Det ligger en konstig, tryckande känsla i rummet. En vit krita svävar av sig själv upp till svarta tavlan. Den skriver tre ord. Släpp. Ut. Mig.

De tre vännerna måste försöka bli av med den skrämmande närvaron i sal 3. Och det innan någon blir allvarligt skadad.

Beyond: Two Souls

Spel från 2013 utvecklat av Quantic Dream
Ett helt fantastiskt spel där vilka val du gör påverkar utveckling till viss del. Var beredd på att gråta.
Bra för oss som inte är så vana gamers eftersom det är storydrivet och kontrollerna är lätta.

Min mörka Vanessa

Bok av Kate Elizabeth Russell
En bok jag aldrig kommer glömma. Den har etsat sig in djupt inne i mig.

Vi följer Vanessa under två olika tidpunkter i hennes liv, under hennes tonår och i 30-årsåldern. Som 15-åring inleder Vanessas litteraturlärare en sexuell relation med henne. För läsaren är det tydligt att det handlar om övergrepp från en pedofil. Men eftersom 15-åriga Vanessa blir groomad är hennes känslor gentemot läraren väldigt komplicerade. Själv anser hon sig ha gett samtyckte och att hon har gått in i relationen med öppna ögon. Det är smärtsamt att läsa hur Vanessa resonerar, hur hon ursäktar och godtar de övergrepp hon blir utsatt för.

Vi följer också Vanessa i 30-årsåldern när flera olika kvinnor kommer fram med anklagelser mot den här läraren under vad som verkar vara metoovågen. Hon har fortfarande inte accepterat att hon blivit utsatt för våldtäkt och sexuellt utnyttjande utan vägrar se sig själv som ett offer. Men långsamt börjar Vanessas bild av sin barndom förändras och hon måste bearbeta det som hänt henne.

Den som läser den här boken bör vara medveten om att det är väldigt tungt och att boken innehåller många grafiska beskrivningar av olika typer av sexuellt våld mot barn och grooming. Men det ger en helt unik förståelse över hur processen kan gå till, hur man kan bli så manipulerad. Jag gillar också att både Vanessa och läraren är komplexa karaktärer vilket bidrar till att den här boken kommer hemsöka mig under en lång tid framöver. Det är verkligen inte en svartvit bild och det är också därför det gör så ont tror jag.

Mindhunter

TV-program från Netflix
Så himla bra, spännande och intressant serie. Ett måste för alla som gillar mänskligt mörker och true crime. En serie att strecktitta på.
Ännu en fantastisk bok om Athena som är en självklar kandidat för högläsningshyllan. Det är roligt fast med ett stort allvar, en väldigt bra kombo.

Än en gång slåss RJK (Rädda jorden klubben) mot den korkade vuxenvärlden, och de gör det med bravur! Hur svårt kan det vara att göra saker rätt och lyssna på barn liksom?

Athena och hennes kompisar går på Lindskolan som har en stark miljöprofil. Särskilt efter att RJK lyckades driva igenom vegetarisk mat fyra dagar i veckan. Till detta hör skolans älskade lindar som är 100 år gamla och som generationer av barn har lekt och klättrat i. I år verkar något vara fel med lindarna. De får inte blad som vanligt.

En utredning börjar och det visar sig att lindarna är ruttna och måste tas bort. Eller?
RJK är kommunens tjänsteman på spåren, för kommunala handlingar ska minsann vara öppna för alla att titta på. Så det så!

Elin Ek lyckas verkligen fånga det här fejklyssnandet som vi vuxna många gånger ägnar oss åt. Vi säger att vi ska ta till oss av vad barn vill och önskar men istället hittar vi anledningar till att inte ta tillvara på deras idéer. Visst kan det bero på tid och pengar men också på grund av ren nonchalans och lathet. Men Athena och RJK är inga passiva offer. De gör sina röster hörda. Och jag kan gärna läsa om dem i typ 10 böcker till.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.