Izabelle Holmgren

Varför jag vet att det här är en bra present? För att jag önskar mig en ny ryggsäck själv till jul! Helst vill jag att den ska vara både stor och snygg med många innerfack. Superbra att kånka med till jobbet för en person som jag som vill ha med sig halva lägenheten på ryggen.
Min första Sarah Morgan! Och mest troligt inte den sista för den här boken var verkligen bra. Morgan serverar mysig julstämning, kärlek och familjerelationer. Jag blev verkligen investerad i alla systrarnas liv och kärleksproblem och dynamiken mellan dom var verkligen bra gestaltad. Att jag dessutom får drömma mig iväg till en vintern i skotska höglandet är ett plus.
Kolla in om ditt bibliotek säljer begagnade böcker! Ibland kan man hitta riktiga gobitar. Och billigt brukar det vara, samtidigt så bidrar du ekonomiskt till biblioteken!

Monica Magnus 1966

Bok av Ulrika Ewerman
En fantastiskt bra debut! Ulrika Ewerman har skrivit en självbiografisk roman som fokuserar på hennes syster Monicas livsöde. Jag tror att läsare av Alex Schulman kommer hitta en ny favorit i Monica Magnus 1966 och förhoppningsvis även i Ewermans framtida författarskap.

Monica är ung på 1960-talet. Hon är 14 år när berättelsen tar sin början och väldigt mogen för sin ålder. När hon blir tillsammans med den betydligt äldre killen Magnus börjar familjerelationerna att skava, speciellt mellan Monica och hennes mamma. Kärleken mellan Monica och Magnus är stor, passionerad och komplicerad. Och tyvärr slutar det inte lyckligt.
Kan se den här filmen hur många gånger som helst och jag blir aldrig less. Åh mr Darcy let me love and adore you.

Familjen

Bok av Cecilia Lidbeck
n helt fantastisk bok ur ett barns perspektiv om hur det är att leva i en sekt. Ett väldigt svårt och känsligt ämne som jag tycker Cecilia Lidbeck närmar sig på ett helt otroligt smidigt och fascinerande sätt. Det finns enormt mycket att diskutera i den här boken vilket gör den perfekt för högläsning. Sen tror jag också att det kommer uppstå mycket frågor hos barn som läser den här boken vilket också gör det till en bra bok att läsa tillsammans.

Det jag gillar med Familjen är att sekten har mycket information om världen utanför som är falsk, men SAMTIDIGT så är det rätt i mycket också. Vi håller ju faktiskt på att förstöra jorden, vi har vapen som kan förgöra stora delen av världen, vi håller på med genmanipulation (jag säger inte att det är bra eller dåligt, bara att det förekommer) och en rad andra exempel som faktiskt grundar sig i verkligheten.

Saker att diskutera: Källkritik. Hur vet vi att något är sant? Kan man alltid lita på vad folk säger? Hur fungerar sekter egentligen, varför följer de alla uppsatta regler och tror på världsbilden? Varför har Familjen de regler som de har?

Vi följer Ella som bor tillsammans med Familjen på Gården. Det är Far som är ledaren och som bestämmer. Han är inte Ellas pappa men hon kallar honom Far ändå. De kämpar för att bli helt självförsörjande och lever för det mesta på det som jorden ger. Ibland riskerar Far att ge sig ut utanför stängslet för att åka till staden. Därute är det hemskt. Allt är förgiftat, kvinnor kan inte få barn längre och alla skolor har stängt. Familjen väntar på den stora Kollapsen.

En dag när Ella är ute träffar hon en pojke som är från andra sidan, från världen utanför. Långsamt börjar Ellas världsbild att ändras och hon upptäcker att allt kanske inte är som Far sagt.
Jag tror jag har sett den här filmen tre gånger redan. DEN ÄR SÅ BRA och jag älskar Rebel Wilson. YES ge mig romantiska komedier där tjocka personer inte skrattas åt och förlöjligas på grund av sin vikt.

Juni, juli, halva augusti

Bok av Marie-Louise Marc
En helt underbar feelgood romance för den som gillade Bara lite till av Simona Ahrnstedt, Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti och Bonde söker fru. Jag menar, I'm all for en romans där storstaden möter landet och där jag blir serverad snygga, sexiga omtänksamma bönder. En tanke, är det någon som vet om det finns en bok där bonden är kvinna och personen från stan är en man? DET hade varit intressant. Eller kanske en queer landet-storstaden-romance?

Det jag också gillar med Juni, juli, halva augusti är att Marc medvetet arbetar mot tropen att andra kvinnor (som inte är som en själv) är din fiende. Det visade sig att den storbröstade kvinnan med injektioner som äger en skönhetssalong faktiskt ÄR trevlig, smart och känslomässigt begåvad. Att det faktiskt går att komma överens med den lite mer "strikta" kvinnan som jobbar på apoteket. Alltså JA!!! Ge mig böcker där kvinnor får sina fördomar om andra kvinnor krossade.
En bilderbok som handlar om barns fantasi och vilka roliga och spännande saker man har inom sig! Boken har ett mönster som repeteras på varje uppslag. Om man tittar noga på bilderna så kan man få en ledtråd om vad nästa bild ska handla om.
En film exakt i min smak. Rolig, romantisk... vad mer kan man begära? Sen är jag ju också ett fan av high school filmer. Jag verkar aldrig växa ifrån det!