Linn J

Användarprofil

På öppet hav

Bok av Nora Roberts
Väldigt fin och trevlig feel good bok. Nora Roberts lyckas leverera starka och personliga karaktärer, som på något fint sätt lyckas finna kärleken i en dramatisk situation. Bra röd linje som egentligen handlar om den otydliga brodern Seth, med otydlig menar jag att de andra bröderna knappt vet om Seth och får först veta om honom när deras pappa ligger inför döden. I ett litet samhälle sprider sig ryktena fort. I denna första bok börjar mysteriet bakom brodern Seth, kärleken mellan den äldsta brodern Cam Quinn och Anna - båda med ett mörkt förflutet men som helas med kärlek och familjeliv. Älskade alla delarna i denna bokserie!
Första boken och definieras som Thorbis bok. Throbi är femton år, pojke och ska nu lämna sin födelsestad Olympo. Flykten från den trångsynta och instängda platsen öppnar upp nya möjligheter för Thorbi. Dock ska Dora, freaket, hon som dödade Mira, Thorbis syster, också hänga med. Men innan de alla lyckas fly, tar någon Dora och försvinner i natten.

Boken är äventyrlig och liknar lite The Maze Runner. En pojke som söker efter svar och en flicka. Det som jag kan tycka var lite negativt är språket och framförandet, det utspelar sig i en dystopisk framtid men ord som Freak kan antydas som en svordom "fuck" men det är inte så tydligt och efter 100ggr man ser det ordet i texten blir det lite utdraget och ens flyt slaktas ner lite... Annars finns det potential för spänning och mysterium.
Det är både miljövänligt och lite eftertänksamt. Såklart kanske man inte ska ge till en som inte gillar böcker, men det är ändå fint och särskilt om personen i fråga har visat ett intresse för en av böckerna man äger. Även om det bara var av farten.
En super bra present att ge till den som lever trångt, möjligen stort också men tänk att stackars roboten enbart är en och kan knappast hinna med all yta.

Pro: Den är enkel att sätta på. Den är självgående och om den stöter på ett hinder kan den ändra kurs för att fortsätta arbeta.

Con: Det är inte mycket skräp den kan suga till sig, den är liten i storlek och kapaciteten är därav liten. Den kan låta rätt mycket och länge, då den kör. Om den går sönder, får du köpa en ny, den är inte lätt att reparera.

Hungerspelen

Film från 2012 regisserad av Gary Ross
En fängslande dystopi film som är baserad från boken av Suzanne Collins. Dock som många andra filmer, förloras många scener på grund av budget och begränsningar. Dock gjorde filmen väldigt bra ifrån sig. Visst vi har nu ingen rik tjej som Katniss är bekant med och får the mockingbird broschen, utan nu hittar Katniss den själv på någon random marknad de håller.
Inte heller ser vi någon flicka som fått sin tunga avskuren, och de läskiga hundarna som egentligen ska ha de döda spelarnas ansikte, är nu bara stora läskiga hundar. Men det positiva? Vi har den härliga desperata looken på skådespelarna när de ser deras liv snart slockna, berusad Haymitch, Peeta som inte riktigt vet hur han ska överleva förutom att dekorera sig och hålla sig förblöande gömd och awkward Katniss.

De flesta som läst boken kan ändå hålla med om att vissa scener försvann var synd, men helt okej ändå. Dock kunde väl hundarna fått ansikten? Eller hade publiken fått en hjärtattack? Hybrid, come on!
I samband med att nästa del snart skulle släppas "Rådare", så fick jag förfrågan från förlaget om jag kanske var intresserad att läsa denna fantasy debutbok som utspelade sig med inspiration från Gotland.

Boken börjar med Inigo Jones, som har en missbildad hand, den är inte vacker och en stor anledning till varför Inigo tekniskt sätt är mobbad och utfryst. Hon blir kallad missfoster mm. men nu spelar det ingen roll, hon ska bli 18, snart slutar hon gymnasiet, och är därav snart fri från skit skolan och folket som ser ner på henne. Hon har ändå sin härliga träslöjdspappa och sin katt Pysen, så livet är okej. Ja tills hon börjar drömma om att hon kan flyga, svävar ovanför sängen och blir förföljd av en kråka.

En dag får det vara nog. Pysen är vid Högklint och kråkan säger i hennes huvud att hon måste dit. Föga anar hon, när hon vaknar upp, att hon lämnat Gotland bakom sig och är nu i en fruktansvärd plats, Gothain, som är brutal, våldsam och lite av en blandning mellan Games of Thrones, eller J.R.R Tolkiens fantasy värld och en liten smak av Guld Kompassen, då många folk i denna värld, har en rådare, ett animalisk rådgivare som de har ett speciellt band med.

Inigo får också veta av att hon är en häxa, som då har en blodsten, en sten i sitt blod, specifikt i sin missbildad hand och att det är anledningen till varför hon nu är i Gothain, för att Mordia, den elaka häxan, vill ha hennes starka blodsten. Lite förvirrande, då som läsare och Inigo bara blir slängd in i denna fantasy värld. Men wow vad spännande det ändå var. Det var intressant att se hur brutal och mörk denna värld var och vilka hemligheter som förstör Inigos tillvaro, har dock lite sympati för henne, för den verkliga brottslingen är någon som varken jag som läsare hade kunnat beräkna ut. Men nu ska denna brottsling ta sig i kragen, försöka fixa skiten som hen ställt till och lägger alla dessa konsekvenser på Inigo, poor girl.

Kirin

Isabelle Törnqvist
Den fantastiska fortsättningen på Fågeln.

Boken är uppdelad i 3 delar. Kortfattat: Del 1 handlar om Jäger och Kaiser, deras förflutna och mer ingående om dem som karaktärer; Del 2 fortsätter från Fågeln, Svala är utanför murarna och försöker hitta Ahren och Del 3 är fortsättningen innanför murarna.

Lite för utdragen i min smak. Visst var det intressant att veta mer om Jäger och Kaiser, särskilt då de får mer plats i denna del, men samtidigt... Det var inte min höjdpunkt. Skrek lite Shingeki Kyojin varning, Levi x Erwin. Jäger är otroligt likt Levi, att han ska vara elit mm. Sedan efternamnet Jäger liknar väldigt mycket Jeager (Shingeki kyojin)

Älskade del 2, för Svala var värsta överlevaren och krigaren. Men sedan är hon hemma igen och blir super känslosam och naiv. Hon får träffa sina gamla klasskamrater och helt random har hon en crush på en kille, det visar sig inte vara ömsesidigt.

Sammanfattningsvis är denna del mer emotionell, mer ifrågasättande gällande principer av sanning, förlåtelse och hat. Älskar Kirin för han är så känslokall men ändå så ärlig och bra, lite humoristisk också. Hade hoppats på lite mer framförhållning och mer händelser, men visst, det tar tid att ändra ett samhälle, tar ännu mer tid om Svala ska förneka och förlåta och tro på alla som vill mörda henne. Svala... Hon är lite ambivalent. Gillar henne men samtidigt är hon naiv, barnslig och distanserad.

Twilight

Film från 2008 regisserad av Catherine Hardwicke
Man måste ju hålla med att boken är bättre än filmen. I detta fall gjorde dock skådespelarna ett bra jobb, men att skapa mystik och romance som boken uppvisar är svår att utspela.

De flesta elementen är med. Bella som flyttar till en liten stad och är den nya eleven, ser de super snygga och mystiska familjen, Cullens. Bella får snart kontakt med Edward, men vad döljer han för hemligheter?

Helt okej, men alla fattar ju vad han är egentligen... Cullens är nog rätt dåliga på att dölja sin identitet. Men helt okej intro till de resterande filmerna.
En fantastisk debutroman, fylld med samhällsförändringar, kulturförändring, historiska förändringar och framåttänkande möjligheter. Romanen följer Antoni, som är en del av Spaniens urbefolkning som har varit dolda i en dal sen 700-talet. När hans nyfikenhet tar över hand, så beger han sig bort dalen och får ta del av modernismen. Intressant att läsa om man är intresserad av antropologi och mänskliga förändringar i samhället.

Fågeln

Isabelle Törnqvist
En fantastisk debutroman full med brutalitet och lidande. Boken utspelas i en dystopisk och korrupt samhälle där folket ständigt är i krig. Svala som är ett föräldralöstbarn, tack vare kriget, har nu som framtid ett syfte att föda fler barn som kan bli soldater och då i krig - något som anses vara en ära. Svala går emot detta och anser att syfte är något som man själv avgör. Hon har också enigma, nutidens krafter från fågeln och tänker därav störta det korrupta kungadömet. Men hennes plan att frige folket är knappast enkelt. Lurad av en frände, utnyttjad och sedan hjärtligt förkrossad, flyr hon för sitt liv bort till fronterna. Ack visar det sig... Att bortom murarna är det något helt annat än vad de lär ut i skolan.

Spännande, mörk, fylld med mystik och magi.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.