Malin Ottosson

Recensioner

Sunes sommar av Stephan Apelgren  

Betyg 5
I det här fallet kan det nog vara så att filmen slår boken. Det är inte ofta det händer men filmatiseringen av Sunes sommar är helt enkelt fantastisk. Peter Haber och Carina Lidbom är förträffliga som föräldrar till tjejtjusaren Sune, den här filmen kan jag se hur många gånger som helst!

Eli har en storebror av Karin Jacov

Betyg 3
Den handlar om Eli, vars storebror har någon form av funktionsnedsättning, jag gissar autism efter vad som beskrivs i boken.

Jag skulle tro att den riktar sig främst mot syskon till barn med funktionsnedsättning, även om alla såklart kan läsa den.

Jag tycker att boken har många fina delar, men man ska absolut läsa den som vuxen först, innan man läser den för något barn. Den innehåller vissa delar som för en del barn kan vara sköna att höra, att de känner igen sig i att Eli tycker det är jobbigt med syskon som inte är som alla andra.

Men för en del barn, särskilt yngre, kan det kanske ge fel signaler, och "sätta griller i huvudet" på dem. Som den delen där Eli tror att det var hens fel, pga att hen skrek så mycket när hen var liten.

Den har partier som verkligen är guld, där man pratar om det positiva med storebror. De delar som är negativa, känner jag att jag skulle vilja redigera lite ,de är väldigt tunga. Och jag vill fullkomligen radera ordet efterbliven i texten. Absolut bort bort, är gravt allergisk mot det ordet! 😏

Men som sagt, läs den som vuxen först, den kan vara perfekta boken, och den kan slå helt fel. Tycker ändå det är fint att boken finns, och man märker att @karinjacovsskrivliv kan det här med funktionsnedsättningar, känner igen många detaljer som typiska.

Axel var Idiot av Mats Ahlsén

Betyg 4
En stark men lättläst skildring av hur personer med intellektuell funktionsnedsättning behandlats i Sverige de senaste 200 åren. Vi får följa Axel genom livet, från att bli fråntagen tryggheten hos sina föräldrar och till slut spendera 50 år på Vipeholm, där det gjordes fruktansvärda experiment på de intagna.

Det här är en bok som borde läsas, diskuteras och analyseras på hela landets högstadieskolor eller gymnasier. Där ord som idiot och efterbliven slängs hej vilt kan det vara nyttigt att få en historisk käftsmäll ibland. 😏

Ondskan av Mikael Håfström  

Betyg 4
Jag älskar Guillous böcker och den här är inget undantag. Dessutom har de lyckats filmatisera den så men så bra skådespelare som verkligen lyckas fånga de känslor och vanmakt som finns i boken. Det maktmissbruk som finns i boken framkommer så skickligt även i filmen, jag blir äcklad av en del scener, men det betyder nog bara att de är välgjorda.

Ett oväntat arv av Sofia Ymén

Betyg 4
För att vara en bok som utspelar sig på en hästgård, så handlar den (tack och lov!) förvånansvärt lite om hästar. Jag kam ingenting om hästar och för mig hade det varit lite jobbigt om det varit för mycket begrepp jag inte kände till. Så var inte fallet utan jag lyssnade lätt igenom denna feelgood. Gillade att allt inte bara gick hur lätt som helst på en gång. Jag ska definitivt läsa fler böcker av Sofia Ymén!

De afghanska sönerna av Elin Persson

Betyg 4
Jag har läst De afghanska sönerna som riktar sig till unga vuxna, men var går gränsen egentligen?

Vi får följa Rebecka som arbetar på ett HVB-boende för ensamkommande barn och ungdomar. Vi får genom Rebecka kontakt med Ahmed, Hamid och Zaher, tre unga män som försöker hitta rätt i det svenska samhället, samtidigt som de väntar och väntar på att veta om de ens får vara kvar. Det är intressant att följa Rebecka, hur hon ska hålla sig professionell, inte komma för nära, samtidigt som man förstår att det är trygghet och närhet de unga männen behöver mest.

Stolthet och fördom av Simon Langton  Simon Langton  

Betyg 4
Jag tror inte jag har sett en mer lyckat filmatisering än den a. Stolthet och fördom med Colin Firth i huvudrollen. Alla rollerna är så på pricken de i boken så det är svårt att säga vad som skulle gjorts annorlunda. Versionen med Kiera Knightley är tyvärr inte alls lika bra.

Elefanter i huset av Stephanie Schneider

Betyg 4
Lise bor i ett höghus tillsammans med sin pappa. Hon vet att några har flyttat in i lägenheten bredvid men hon vet inte vilka det är. Det visar sig vara elefanter, något som de äldre invånarna i huset inte är så förtjusta i. Passar de verkligen in här hos oss?

Detta är en fin berättelse om främlingsfientlighet till vardags. En saga om vi och dom. En saga som skapade mycket frågor hos min femåring, som inte lärt sig att ha fördomar och dålig attityd än.

Jakten på Amos Decker av David Baldacci

Betyg 5
Amos Decker. Ja men ni hör ju vilket fantastiskt namn på en kriminalare. Amos Decker spelade en enda match i NFL, blev totalt mosad av en annan spelare dog två gånger på planen. Sen vaknade han upp som en helt annan människa. Smällen hade gjort honom till savant, vilket betyder att han minns precis allt. Tänk er fotografiskt minne fast som spelfilm. Amos utbildar sig till polis efter olyckan och skaffar familj. En dag kommer Amos hem och hittar sin svåger, sin fru och sin dotter mördade. Amos går ner sig totalt och börjar arbeta som privatdetektiv för att betala räkningarna. Drygt 1,5 år senare anmäler sig en man hos polisen och säger att han begått morden. Samtidigt sker en masskjutning i en av stadens skolor. Skolan där Amos gick som tonåring. Ett sammanträffande? I don´t think so.

Detta var en otroligt spännande bok med en lite annorlunda take på kriminalaren, sa jag att han är närmare 2 meter lång och väger över 100 kilo?😏 Det går inte att ana slutet utan man får hela tiden nya ledtrådar till vad som kan ha hänt och hur allt hänger ihop. Fantastisk! och ännu bättre, det är bara första boken i en serie..👍🏻

Den förlorade årgången av Ann Mah

Betyg 4
Den förlorade årgången är verkligen en bok för mig. Dels är det nutid/dåtid, ett perspektiv jag verkligen gillar i böcker. Dels upptäcks bit för bit av ett pussel från förr som får påverkan på nutidens personer. Jag gillar dessutom känslan av "fighting back" som man får i dåtidens kapitel om motståndsrörelsen i Frankrike under andra världskriget. Något negativt om boken är dock att det är väldigt mycket franska fraser som jag inte förstår och som inte alltid förklaras. Det kan störa flytet i läsningen ibland. Men allt som som allt gillar jag historien!