En man som heter Ove

A Man Called Ove
Film från 2015 regisserad av Hannes Holm
Ove är den där präktige, tråkige, fyrkantige och besvärlige grannen. Och att rätt ska vara rätt. Det är tröttsamt tycker de flesta. Vad folk inte alltid förstår är att det var Oves fru Sonja som var solen i hans liv, men nu är hon borta. En dag flyttar nya grannar in. De kommer förändra Oves liv.
Jag älskar boken och jag tycker filmen är väldigt nära den. Det finns så klart mycket mer utrymme till bakgrund och till att förklara saker och ting i en bok än i en film. Men filmen lyckats bra och det tack vare väldigt skickliga skådespelare. Mixen av humor och allvar som är typisk för Backmans romaner har filmen också lyckats fånga in.
Rekommenderas!
Verkligen en film som berör en starkt. Välgjord, känslosam och så underbart fin film. Jag är ett stort fan av Backmans böcker och var orolig att filmen inte skulle göra honom rättvisa, men jag är inte besviken alls. Skådespelarna passar rollerna så perfekt och filmen är så komplett. En favorit!!
En film som verkligen berör. Tyckte den var lite trögstartad men ack så bra. Kan rekommendera den till alla.
Vilken bok att börja året med! Jag skakas av den här historien. Det är en underbar film. Handlingen var mästerligt tänkt att producera några tårar i tittarnas ögon. Även om jag ibland inte gillar Backmans skrivstil, stördes jag inte av någonting. Ove är en grinig gammal man. Han förlorade precis sin fru och sitt jobb. Det är så deprimerande, men ändå lyckades författaren att ta bort sorgsen från den här historien. Det är hans magi. Jag är tacksam för den här fantastiska film!
Både filmen och boken är så otroligt härliga men underfundig och lite tragisk humor som mer får en att le lite sorgset än gapskratta.
Sån himla djup och samtidigt rolig film. Filmen En man som heter Ove, var ingen film jag hade höga tankar om. Men efter att ha sett filmen har jag helt omvärderat mina tankar. Filmen innehåller allt och är charmig och sorglig. Den lyfter många viktiga perspektiv i samhället och är en symbol för kärlek och gemenskap.
Jag älskade boken & blev inte det ringaste besviken på filmatiseringen. Lassgård är lysande som den trulige Ove & får en att skratta och gråta precis som under läsupplevelsen. Mycket mycket bra!
En av mina absoluta favoritfilmer! En fin film om hur man hanterar åldrandet samtidigt som man lider av hjärtesorg, förlorad vänskapen och en föränderlig värld. Den berör på djupet!
Underhållning, kärlek, sorg. En film som jag verkligen tycker ni ska se och framförallt läs boken om ni ej gjort det!
(Tycker filmen kan sakna en del från boken)
Oj. Jag hade förutfattade meningar om den här filmen innan jag såg den och de kom på skam! En gripande och tragikomisk berättelse.
Rolig, charmig och underhållande film baserad på boken med samma namn. Har sett filmen flera gånger och rekommenderar varmt.
Den här filmen är rolig, underhållande och sorglig. Handlar om Ove då han växte upp fram tills idag. Han blir förälskad i sin fru
Underbar film efter Backmans bok. Saknar dock tankarna som karaktärerna har som man bara får i en bok men som ändå kommer fram på sitt sätt genom fina skådespelare i filmen.
Alla har vi väl en Ove runt oss? Påminnelse om hur vi lever och bemöter andra och att livet är kort.
Här har vi en film som håller måttet i jämförelse med boken. Det finns så mycket, sorg, kärlek, smärta, missförstånd, ensamhet etc etc. Lassgård i huvudrollen är lysande. Att gestalta den bittra, cyniska och kärleksfulla man tror jag var riktigt svårt. Oves bittra uppsyn stör mig i början men ju längre filmen går och Ove visar en mjukare sida kommer jag att verkligen älska honom.
Precis som boken innehåller filmen en tragikomisk berättelse om en bitter man som vill att alla ska följa regler och inget ska ändras på hans gata. En fin film om att vara ensam, vänskap mellan grannar och om livet. Mycket humor och en del svärta.
En underbar bok/film om en man som bor ensam i ett bostadsområde/förening med radhus.
Ove är 59 år och änkling och grannarna kallar honom både för bitter och en paragrafryttare då han håller koll på det mesta i området.

Men bortom den vresiga ordningsmannen finns en stor sorg och en historia. Och när ett par nyinflyttade grannar i radhuset mittemot råkar förstöra hans brevlåda så blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om oväntad vänskap.

Underhållande och humoristisk men samtidigt har berättelsen något viktigt att säga oss om oss själva och vår tid här på jorden.

5/5 i betyg från mig
En bra och djup film som beskriver hur förlust kan påverka en människa men även ljuset i livet när allt är som mörkast
Älskar den här filmen.
Lyckas få in både humor och lättsamhet tillsammans med sorg/tunga ämnen på ett fint sätt. En sådan film man kan kolla om igen.
Underhållande vardagsskoj utan det där magiska. Bra skådisar och bra manus men känns överdrivet och slutet känns orealistiskt. Men en skön komedi om vardagen i ett bostads område och gran osämja.
Jag avskyr att se svenska filmer, tycker de är barnsliga och överdrivna. Men den här filmen är verkligen inte det. Jag kan säga med handen på hjärtat att det är en av mina absoluta bästa filmer jag har sätt. Den är så otroligt fin att det gör ont att titta på den. Skådespelarna gör allt så otroligt snyggt att man inte ens tänker att det är skådespelare utan riktiga personer. Kan se om den här filmen flera gånger utan att tröttna.
Rekommenderas varmt.
Hjärtevärmande med en stor portion humor. Liksom boken finns stor igenkänningsfaktor i karaktären Ove. Tankeväckande och vidgar perspektiven.
En man som heter Ove handlar inte helt otippat om en man som heter just Ove. Han bor ensam i sitt hus i ett bostadsområde efter att hans fru gått bort. Han är ofta på dåligt humör och är otrevliga mot grannar som bara vill vara snälla med honom.

Filmen följer Oves liv i grannskapet där han är mycket bestämd om vad som gäller och inte. Han tämjer inga gränser. Vi får på ett humoristiskt sätt se hur grannskapet mot Oves vilja bjuder in honom i gemenskapen för att han inte ska vara så ensam. Det är också en fin berättelse om hur människor inte ger upp för att hjälpa någon, även om hjälpen inte till en början är villig att tas emot.
Såg filmen innan jag läst boken och blev helt kär i karaktären och historian. En otroligt fin historia om en man som försöker fortsätta vardagen efter en tragedi och förlust av sin fru. Man möter hans bakgrund och får se in i hans sätt att hantera sina känslor. Se den!
Har du inte sett den så gör det. Det är en underbar film med mycket kärlek och vänskap.
Den har även något sorgligt över sig samtidigt som den får dig att skratta.
Det är aldrig lätt att se en bok som filmatiserats om man älskade boken.. Men jag tycker de fått till detta riktigt bra (även om jag saknar några grejer). Viktig och fin historia om lidande, kärlek, vänskap och livet!
En spåputtrig, trivsam film som absolut är underhållande under tittande men inte lämnar några spår. Gör inte alls boken rättvisa.
Det här dramat är baserat på boken med samma namn som släpptes 2012. Filmen och boken har båda ett särskilt sätt att berätta historien om Ove. Det börjar som en film om en sur gubbe, men som i så många andra sammanhang kan skenet bedra.

Titelkaraktären gestaltas av Rolf Lassgård som i filmens början har bestämt sig för att hans liv ska ta slut. Det blir dock inte riktigt som han har tänkt sig och genom filmen får publiken både följa berättelser från hans liv samt det som händer honom i nutid. Hur han går ifrån att vara en sur gubbe, till att vara åtminstone en mindre sur gubbe.

Filmen blev nominerad till flera guldbaggar och det med all rätt. Den handlar nämligen om en oväntad vänskap och hur livet alltid kan ta nya vändningar. Den passar en bred målgrupp och har en hög igenkänningsfaktor hos många.
Ove är en berättelse som behöver finnas. Det är den där berättelsen som får oss att tänka till nästa gång vi möter en butter eller vresig filur som bara ska ha rätt. Något ligger bakom. Det djupet fångar denna berättelse upp och blandar den med dråpliga vardagssituationer, vilket ger filmen en mosaik vi annars kallar livet. Inget är förenklat, här finns allt.
Rolf Lassgård ÄR verkligen Ove i den här filmen. Det har regissör Hannes Holm sett till. De berättar Fredrik Backmans berättelse om den sura gamla gubben som lever upp igen på ett så bra sätt att till och med tonåringen utbrister – vilken fantastisk film!