Anna (bokmalenanna) M

En jättebra present som passar de flesta i alla åldrar. Perfekt aktivitet att ägna sig åt i dessa tider!

Verschwindigus

Bok av David Teschner
En man planerar i hemlighet hur han ska försvinna från den verklighet han lever i. I en kvarglömd portfölj på en bro hittas en novell med titeln Verschwindigus. Författaren är försvunnen och novellen väcker stort intresse. Vad är det egentligen som har hänt?!

Bokens början tas dock mycket tidigare än vad jag förväntade mig. Men det var kanske också det mest intressanta med boken, att få läsa och ta del av protagonistens tankar inför försvinnandet. Varför väljer man att lämna allt man har för att starta ett nytt liv? Ett liv som dock mest tycks gå ut på att förstå det tidigare livet? Mycket oklart, men jag gillar historien och berättarperspektivet. Den sticker ut bland andra böcker och det är alltid ett gott tecken. En läsvärd debutbok!
En present som passar de flesta. Ett doftljus är något som verkligen kan liva upp och ge guldkant i tillvaron. Något man unnar dig själv alldeles för sällan och därför är det perfekt att få det i present!

Älskarinnorna

Bok av Elfriede Jelinek
Denna roman utspelar sig i en alpmiljö men tillvaron är allt annat än idyllisk för Birgitte och Paula. Birgitte vill stadga sig och Paula drömmer om något större. Trots att deras liv till en början är ganska lika, går de olika öden till mötes.

Det var lite kämpigt att komma in i boken och bitvis är det väldigt tung läsning. Dels för att historien är väldigt gripande och dels för att språket är väldigt speciellt. Men jag måste ändå säga att jag gillar den. Den är annorlunda och bjuder på en läsupplevelse utöver det vanliga. En bok som jag säkert komma ihåg att jag läst om tjugo år. En bok som sticker ut. En bok som finns kvar med en. Dessutom är Jelinek en av sexton kvinnor som fått nobelpriset i litteratur. Efter att ha läst denna kan jag förstå varför just hon har fått det, även om jag fortfarande tycker det är alldeles för få kvinnor i hennes sällskap

Allt eller inget

Bok av Simona Ahrnstedt
Detta är den första boken jag läst av Simona Ahrnstedt, men definitivt inte den sista. Detta är nämligrn en av mina nya favoritböcker inom romance-kategorin. Det finns ett annat djup här som tilltalar mig och förutom att vara en härlig feelgood-roman så berörs olika teman. Lexia kämpar med orimliga kroppsideal och Adam med sin stökiga bakgrund och däremellan finns en passion mellan de två som är något utöver det vanliga. Jag älskar också att Adam står upp för kompanjonen Roy som hela tider uttrycker sig negativt kring kvinnors kroppar. Feminismen lyser starkt i denna bok. Dessutom gillar jag språket och att både Lexias och Adams perspektiv lyfts parallellt i storyn.
Mycket bra presenttips! En prenumeration på t.ex. Spotify är något man har glädje av länge! Dessutom samlar man inte på sig onödiga prylar.
En av mina absoluta favoritfilmer! En fin film om hur man hanterar åldrandet samtidigt som man lider av hjärtesorg, förlorad vänskapen och en föränderlig värld. Den berör på djupet!

Väggen

Bok av Marlen Haushofer
En kvinna följer med sin kusin och hennes man till en jaktstuga, men helt plötsligt är de borta och när hon vaknar upp dagen efter bestämmer hon sig för att leta efter dem. Men hon kommer inte dit, det är en ogenomskinlig vägg som står i hennes väg.

Hon går tillbaka till stugan och bestämmer sig för att försöka överleva. Hon får snart sällskap av hunden Lo, en katt och en ko och får ett liv som verkligen skiljer sig från sitt gamla liv.

Ännu en bok som jag stiftat bekantskap med tack vare min litteraturvetenskapskurs. En författare jag inte kände till, men hon är tydligen en av de mest lästa författarna från Österrike.

Jag vet inte riktigt vad det är, men det är något som tilltalar mig med boken. Den känns simpel men ändå mäktig på något sätt. Texten är skriven i ett enda långt flöde och saknar kapitel. Det är både genialt och störigt. Huvudpersonen är en kvinna som gång på gång överträffar sig och visar att hon klarar sig själv i vildmarken. Inspirerande och imponerande och även om jag inte är villig att offra mitt liv och ge mig ut i vildmarken så får jag mig ändå en tankeställare om vad som är viktigt här i livet.
Detta är en liten bok om att åldras men också en historia om en kärlek mellan en farfar och hans barnbarn. Om det som händer när minnet sviker och hur det är att som barn försöka inse det faktum att ens farfars tid på jorden börjar ta slut.

Fredrik Backman är min den författare vars ord berör mig mest av allas. Hans ord är som magi och vissa (okej ganska många) av hans formuleringar är så fantastiska att jag saknar ord för att beskriva dem. Jag älskar att han hela tiden säger något om världen och bjuder på såväl skratt som tårar under tiden. För sånt är livet. Det går upp och det går ner och därför är det viktigt att ta vara på det och kanske tänka på att ge våra nära och kära tid. Precis som Noah gjorde med sin farfar.

Silvervägen

Bok av Stina Jackson
Lelles dotter försvann för tre år sedan och han tillbringar sin tid med att leta efter henne i de norrländska skogarna. Meja flyttar till samma ort med sin mamma Silje och deras vägar korsas. Deckare är inte något jag vanligtvis läser, men denna är annorlunda. Efter bara ett par sidor var jag fast och jag har faktiskt gått upp för att läsa innan jobbet för att den var så spännande. Jag gillade de två parallella historierna och hur de knöts ihop.