Vill sova bättre

Tips för den som...
Hellre svalt än för varmt så sover du bättre och mörkläggnings gardiner till sovrummet sommartid är det bästa jag skaffat för de håller ute ljus och minskar värmen i sovrummet. Sover jättebra efter att ha införskaffat dem.
Det bästa tipsen jag har är att se till att dagligen komma ut i den friska luften, röra på sig och hålla sig aktiv genom dagen. Fram mot kvällen bör du inte använda mobil, surfplatta, dator eller tv eftersom det blåa ljuset påverkar tröttheten negativt. Du bör även hålla dig till regelbunden sömn alltså gå och lägg dig samt gå upp på morgonen samma tid varje dag

Dagliga promenader

Aktivitet
Att ta en kvällspromenad strax innan det är dags för att krypa ner i sängen tycker jag gör underverk. Frisk luft och lite aktivering av kroppen gör i alla fall att jag sover riktigt, riktigt gott.
Mina bästa tips är att var aktiv på dagen och varva ner på kvällen. Drick varmt te så blir kroppen lugn och ha det svalt i sovrummet. Dessa knep fungerar för mig!
Ett av de absolut viktigaste råden för god nattsömn är att någon gång under dagen vara utomhus och ägna sig åt någon form av fysisk aktivitet. Det gör att du är tröttare när det är läggdags och det blir lättare att somna.
Ha svalt i rummet, ej över 18 grader och har mörkläggningsgardiner så det inte sipprar in för mycket ljus utifrån.
Köp ett tyngdtäcke om du vill sova bättre! Sedan jag började sova med mitt tyngdtäcke kan jag märka att jag sover mycket hårdare och djupare och vaknar mer utvilad. Toppen!
Tyngdtäcke har hjälpt mig att sova bättre.

Även att ha ett par raggsockar på mig när jag sover. Att vara varm om fötterna funkar bra för mig.
Ställ in ”sovdags” på iPhone för att få en regelbunden läggtid. Också en bra påminnelse för att lägga bort alla skärmar en stund innan.
Stoppa kudden i frysen någon timme och ta sedan ut den en stund innan du ska gå och lägga dig. Kudden blir sval och kvalsterna dör. Vilket kan bidra till bättre sömn och andning. Särskilt bra om du har astma.
Försök ha sovrummet som endast sovrum. Titta inte på rv eller ät i det rum du skall sova i. Försök ha det mörkt och svalt i sovrummet. Försök att inte titta på tv, telefon mm minst en halvtimme innan läggdags.
Ett kallt och mörkt rum brukar göra susen när jag ska sova. Att varva ner med en katt som ligger brevid kudden är också ett bra tips.
Undvik att använda telefonen för lära inpå läggdags. Bygg upp dagdrömmar/fantasivärldar i huvudet (obs positiva)
Yinyoga - lugnande, avslappnande, rofyllt. Man kan utföra detta i sin pyjamas, man blir inte svettig och hela kroppen fylls med välbehag.
En sak som alltid funkat för min son är att en stund innan ta ett glas uppvärmd mjölk.
Han sover så lungt o har lättare att somna.
Enkelt men effektivt
Rutiner är mitt bästa tips till den som vill sova bättre.

Skapa goda rutiner och äta och sov vid samma klockslag.

Ha ingen TV i sovrummet och inga skärmar innan läggdags.

Inget socker, alkohol eller koffein innan läggdags.
Att varva ned innan läggdags och inte surfa på mobil eller platta. Dricka en kopp varmt te och ibland kan en varm dusch också göra susen för sömnen.
Inga skärmar en timme innan sömn

Enbart befinna sig i sängen när det är dags för sömn

Kamomillte

Svalt i sovrummet

Samma sovtider varje dag, även under helgen
Den bästa sömnen får jag efter en dag när jag har låtit kroppen arbeta men också haft någon verksamhet där hjärnan fått arbeta med något, samt sist men inte minst fått skratta riktigt gott.
Förr kunde jag inte sova utan sömntabletter, sedan började jag lyssna på ljudböcker. Somnar snabbt och lätt, det är mitt bästa sovtips!
Jag rekommenderar

Tyngdtäcke

Ha fönstret lite på glänt så man får frisk luft.

Lyssna på ljudbok innan du ska somna.
Har du extra svårt att sova lyssna på meditation för sömn, helt underbart.

Sov i 8 timmar och försök att gå och lägga dig vid samma tid varje dag.

Rekommenderar en klocka som kan väcka dig genom att det trycker mot handleden.
Man vaknar så mycket bättre av detta istället för en skrikande klocka.
Mina två bästa tips för en bättre sömn är tygndstäcke och att vara "skärmfri" minst 30 min innan lägg dags. Sover djupare och vaknar piggare.
Titta inte på tv eller annan skärm sista timmen före du lägger dig. Se till att det är svalt i sovrummet. För min egen del tycker jag att öronproppar är en räddning ofta.
Yoga och meditation 15 minuter innan du går och lägger dig. Det gör att du stillar ditt sinne och går ner i varv. Det finns många bra filmer gratis på you tube att titta på.
Precis som man säger så är det viktigt att ha ett rum som är mörkt och inte har några störande ljud och ljus i sig. Därför är det bra om man inte har en TV i sovrummet. Det är också för att ljuset som TVn ger är uppiggande och gör alltså att man har svårare att somna, precis som telefonen. Sedan är det alltid bra om man kan börja varva ner med något som inte stressar upp en eller påverkar en för mycket precis innan man man ska sova. Dessa saker gör att man oftast har lättare att somna.
Mitt bästa tips är att gå och lägga sig i tid. Släcka ner belysningen och TV samt lägga undan telefon minst 30 min innan. Kanske även sätta på lugn musik för att komma ner i varv?

Tyngdtäcke

Produkttyp
Efter att först ha varit tveksam och kritisk till all reklam om tyngdtäcken så provade jag ändå till slut och måste erkänna att jag är helt såld! Det fungerar faktiskt. Jag sover mycket bättre hela natten och framför allt somnar jag fortare och vaknar mer utvilad än på flera år.
Jag fick ett tyngdtäcke i födelsedagspresent och jag har sovit som en prinsessa sedan dess. Jag har inga mardrömmar och sömnlösa nätter längre. Tyngdtäcket väljs enligt kroppsvikten. En välvärd investering.

Även öppna fönstret i sovrummet innan läggdags för att sänka rumstemperaturen. Inget kaffe efter kl 15.00 har även funkat bra för mig för bättre sömn.

Hoppas något hjälper er.
Orsakerna till dålig sömn är många och vanligen kopplade till vårt mentala tillstånd som i sin tur beror på yttre faktorer som inte är lättpåverkade. Men oavsett vilka de yttre faktorerna må vara, stress, jobb eller sorg, så är mitt tips att vara tålmodig med dig själv. Förändring sker inte över en natt. När ditt huvud möter kudden ikväll, påminn dig själv om att DU gjort ett bra jobb. Acceptera, låt gå och vakna till en ny morgondag. Inget är värd stulen sömn, allra minst stress och oro. Låt din sista tanke vara en god sådan, sedan sluter du ögonen och tänker den tanken igen...

Tyngdtäcke

Produkttyp
Rekommenderar verkligen att prova tyngdtäcke. Det har fungerat väldigt bra för mig. Jag sover djupare och är inte alls lika lättväckt som tidigare.
Kolla över miljön i sovrummet: är det för varmt? För kallt? Har du en säng som är anpassad för din kroppstyp? Finns det ljud eller ljus som kan störa? Se till att du inte går och lägger dig när du inte är trött, då finns en risk att du bara stressar upp dig och sover sämre.
Att lägga sig tidigare är det enda som fungerar för mig. Dessvärre finns det inte många genvägar när det gäller sömnbrist.
Om du har jätte problem med sömnen rekommenderar jag dig att vända sig till din hälsocentral och be och få pröva ut ett tyngdtäcke.
Du kan få de som hjälpmedel vid