Kathrin Svensson

Användarprofil

Tacksamhet

Bok av Kristin Kaspersen
Började läsa denna nyligen men har inte läst ut den ännu, faktum är att det inte är mitt mål att läsa ut den, det är en bok som jag återkommer till då och då för att fylla på med energi. För det är en energigivande, varm bok om tacksamhet och hur man vänder negativa tankar till positiva. Jag är kritisk till målet att alltid vara positiv, jag tänker att man behöver polaritet av både negativt och positivt för att se verkligheten, men det är användbart att ha verktygen som krävs för att vända negativa tankar till positiva när man så är i behov av det, och boken är inspirerande.

Kosttillskott som present

Presenttips av jultomten
Hälsa är något som man gärna undviker när det kommer till presenter. Det kan bero på okunskap och att man känner sig osäker på vad som är ok att ge bort eller att man är rädd för hur personen ska reagera. Men det finns faktiskt presenter att köpa som visar att ”jag hör dig, jag tänker på dig och bryr mig om dig”. Man kan naturligtvis inte köpa vad som helst hur som helst men här är mina tips. Dem har väl inte det flottigaste förpackningarna men innehållet är flottigt.

Torr hud: Ofta räcker en vanlig lotion, men vill du köpa något riktigt mjukgörande kan du välja en kräm med mjukgörande karbamid(t.ex Kanoderm eller Fenuril) eller glycerol (t.ex miniderm). Ett annat tips är att byta ut tvättkrämen mot en duscholja, det gör stor skillnad för torr hud. Har personen sprickor i huden kan Locobase reparerande kräm vara ett alternativ.

Torra fötter och förhårdnader:
En fotkräm eller fetare salva med hög halt karbamid (t.ex CCS fotsalva) räcker långt för torra fötter och sprickor. Ett annat tips är annars Footmender och Scholl active repair K+ som är speciellt anpassade för sprickor. Vill man satsa ännu mer kan CCS creacked heel fotkräm användas som innehåller exfolierarande mjöksyra som gör att karbamiden når djupare in i huden. Som tillägg kan du köpa till karbamidsalt att mjuka upp fötterna med 15 minuter i veckan, och en fotfil för att fila bort förhårdnader efteråt.

Till studenten som pluggar mycket:
Berocca performance brustabletter innehåller alla B-vitaminer samt Zink och magnesium som bidrar till minskad trötthet och normal mental prestationsförmåga. Alla vitaminerna är vattenlösliga vilket innebär att kroppen tar den mängd den behöver och gör sig av med resten via urinen. Detta har jag själv uppskattat i present.

Till vampyren som undviker solen:
D-vitamin brist kan orsaka trötthet och är vanligare än man tror, speciellt om man sitter inne mycket och speciellt under sep-mars när mörkret infaller.

Till person som brukar bli dålig i magen (långvariga eller återkommande symtom bör utredas):
Mjölksyrabakterier balanserar tarmfloran vilket kan förebygga upplåst mage, diarré och gaser. En burk på apoteket burkar ha bredare mjölksyrabakterier än de du hittar i vanlig yoghurt och fil.

Till person som lätt bli förstoppad (långvariga eller återkommande besvär bör utredas):
Kostfibrer (t.ex frukt och fibrer regular) som främjar normal tarmfunktion. Eller varför inte köpa en ask päron, fikon, katrinplommon, rabarber eller aprikos. Drick ordentligt med vatten efter intag för att aktivera fibrerna.

Till person som ofta får urinvägsinfektion:
Det finns inget behandlade receptfritt men C-vitamin, sura bär som tranbärssaft, svart- och rödvinbär kan verka förebyggande då bakterier inte trivs i sura miljöer.

Till person som är torr i munnen:
Saliven smörjer och skyddar tänderna och munnen och innehåller dessutom antibakteriella ämnen och återupprättar pH(munnen utsätts ju daglig för mat och läsk som kan leda till frätskador). Så frånvaro av saliv ökar risken för karies, tandköttsinflammation, munsår och infektioner. Det kan bero på läkemedel, stress, sjukdomar, tobaksrökning mm. I förstahand rekommenderas salivstimulerande med äppelsyra eller vinsyra samt fluor eller xylitol, t.ex Salivin, Ekulf eller Flux sugtabletter eller Proxident care munspray/tandkräm eller flux dry mouth rinse. Men hjälper inte det kan det vara så att spottkörtlarna inte är stimulerbara, då kan man testa något smörjande, dvs saliversättningsmedel som växtoljor eller fuktgeler t.ex Proxident care Munspraysolja eller flux fuktgel, eller aloe vera munskölj.

Till person med muskelvärk:
Välj ett liniment som innehåller mentol, chili och arnica som sätter igång blodcirkulationen vilket påskyndar läkningsprocessen i muskeln. Används för att massera spända och stela muskler eller förebyggande innan träning eller som lindrande efter träning. T.ex Ormsalva eller Ica power.

Till person som snarkar:
När man sover slappnar musklerna av och luftvägen blir smalare och den slappa vävnaden kan börja vibbrera när du andas. Vi får små andningsuppehåll som sänker syrenivån i kroppen vilket kan leda till dagströtthet, morgonhuvudvärk och dålig sömn. Sömnapné bör utredas. Men har personen vanliga snarkningar kan följande användas: Snooreese snarkskena skjuter fram underkäken (så att den inte trycker mot luftstrupen) och öppnar upp luftvägen. Den är justerbar och består utav mjukplast. Används vid högljudda snarkningar. Snooreeze näsplåster, nässpray eller munsremsor öppnar upp luftvägen och stramar åt så att luftvägen inte vibbrerar. Bra om man är täppt i näsan då det är avsvällande. Används vid lindrigare snarkningar.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst, men jag lämnar det där. Jag vill betona att kosttillskott bara är komplement och att vissa besvär bör utredas. Apotekspersonal kan hjälpa dig avgöra. Men annars är dessa tipps utmärka presenttips för att visa omtanke till någon som behöver det.

Mvh blivande apotekare K.S

Rita en bild att ge bort

Presenttips av jultomten
Man smälter lite när ens lillasyster eller småkusiner har ritat en teckning och kommer fram och ska berätta vad allt föreställer. Jag själv har sedan barnsben haft sinne för teckning och alltid gett bort porträtt i present till vänner och familj, ibland på "beställning". Just att det är något DU gjort och att du hedrar personen med ett porträtt är värt så mycket, lyckat eller misslyckat. Varje linje, varje skugga, varje nyans är unik för personen som får den. Och du får sådan glädje tillbaka när du besöker personen flera år efteråt och ser att dem fortfarande har teckningen inramad på väggen. Alla tittar och pratar om den. Det värmer, och då har man ett kvitto på att presenten var lyckad.

Ett hål om dagen

Bok av Louis Sachar
Holes av Louis Sachar väcker nostalgi. Klassen fick läsa den i högstadiets årskurs 7 och jag minns den än idag, hur jag uppslukades sida för sida. Den är inte alltför lång och berättelsen har ett bra flyt. Språket är lätt och tydligt vilket gör den lämplig för barn ca 8-13 skulle jag säga, även om äldre nog skulle uppskatta berättelsen. Vi får besöka Camp Lake och få reda på familjehistorien bakom till varför pojken Stanley hamnat där, vad som sker på campingen och hur han tillsammans med sina nyvunna vänner försöker finna sina öden. Även om jag bara minns berättelsen fläckvis så minns jag vad jag kände där och då när jag läste: empati, vrede, lycka och törst. En ytterst detaljrik scen som utspelades i öknen fick mig att känna det sistnämnda, varpå jag fick gå iväg och dricka.
Det är en rolig men sorgsen berättelse och jag får känslan av att Sachar inte försöker lära oss vad som är rätt och fel utan snarare får han oss att känna utmärkande empati med alla karaktärerna.

Hobbit: En oväntad resa

Film från 2012 regisserad av Peter Jackson
Har man tidigare sett Sagan om ringen i regi av Peter Jackson så kan man lugnt säga att har åter tar oss tillbaka till "middle-earth" på en allvarlig men visuellt fantastiskt äventyr. Den har inte samma känsla av allvar och mörker som i Sagan om ringen, utan bjuder mer på humor, mer färgsprakande scener och mer action. Enda nackdelen jag kommer att tänka på, (eftersom att man mer eller mindre jämför den med sagan om ringen) , är att scenerna är lite utspridda och inte alltid hänger ihop vilket gör att det tar tid för själva storyn att bli berättad men samtidigt är alla karaktärernas flashbacks och tillbakablickar spännande. Det var så länge sedan jag läste boken, så jag är inte säker på vad som faktiskt har ändrats eller är nytt. Jag blir trollbunden, den uppfyller alla mina magi- och fantasybehov med Gandalf, Bilbo Bagger, Legolas, Gollum, Torin mm. Om än ologiskt och omoraliskt, kanske det är just detta som förklarar det faktum att boken tidigare förbjudits av vissa folkgrupper på grund av dess trollkonst. Jackson har tagit en redan fantastisk men relativt smal barnbok och sträckt ut den ännu mer med sina majestätiska scener och fetisch för detalj.

Ringaren i Notre Dame

Film från 1996 regisserad av Kirk Wise och Gary Trousdale m.fl.
Precis som i Victor Hugos historiska novell, utspelas filmen i medeltida Paris, under Notre Dames symboliska tvillingtorn, Notre-Dame katedralen. Där får vi följa dramat med Quasimodo även kallad puckelryggen, zigenardansaren Esmeralda och Claude Frollo, en präst som plågas av sitt egna fördömande. Hugos detaljrika skildringar är kraftfulla. Hans politiska idéer och kommentarer om samhället går inte obemärkt förbi, de lyser igenom och upptar delvis en stor del av historien vilket kan tyckas störande för de som bara vill läsa en fin saga, men i mitt tycke ger det historien en mening och ett syfte som gör den än mer historisk. I filmen upptar åsikter inte lika stor plats, även om den sänder ett viktigt budskap om utanförskap till vuxna och barn.

Jag läste boken först efter att ha sett Disney filmen som barn. Då drog jag slutsatsen att Frollo i boken är lika mycket huvudperson som Quasimodo om inte än mer. Historien fokuserar mer på Frollo, hans interna kamp, hans planering, hans motiv. Om än patetisk och ond är han inte bara en mäktig skurk. Karaktären som sådan är dynamisk, komplex och i vissa få ögonblock går det att sympatisera med honom. Men i filmen var en en fyrkantig skurk, återigen kanske för att filmen är anpassad efter barn begränsade uppfattningsförmåga.

Det är mycket som skiljer sig från Disney filmen, visste du att Quasimodo är döv? I boken när Quasimodo ställs inför domstolen och försöker förutse Frollos frågor framställs istället Frollo som döv, en av Hugos vackert ironiska skildringar av samhället.

De andra karaktärerna är dock minst lika imponerande. Esmeraldas godhet och envishet, Quasimodos stora hjärta och Phoebus själviska arrogans och låt oss inte glömma den vandrande filosofen. Tillsammans skapar dem en fascinerande värld.

Temat kärlek är överallt. Frollos oförklarliga kärlek till sin bror, kärleken som fick honom att "acceptera" Quasimodo och vice versa, en mors kärlek till sin förlorade dotter, och de tre olika sorters kärlek Esmeralda fick erfara. Jag blev varnad att boken inte var som Disney filmen, och den är verkligen annorlunda, men Disney film eller ej, barn eller vuxen, historien berör ändå.

Mary Shelley's Frankenstein

Film från 1994 regisserad av Kenneth Branagh
Detta är inte en typisk skräckfilm, mycket bättre. Det bästa med filmen, liksom boken, är de detaljrika skildringarna av upplysningen och övergången till romantikens tid. Upplysningen ansågs vara sin egen tid där allt skulle grundas på ny fakta. Förnuft och logik var det enda en fulländad människa behövde, så kallad progressivism, att man med vetenskap kunde förklara allt, allt förutom Känslor, som enligt romantikens filosofi skulle förbli en mystik.

Victor berättar sin spöklika livshistoria för kapten Walton. Kaptenen är skeptisk, rationell och kritisk till denna "spökhistoria som inte kan vara sann", en typisk upplysningens man, vilket förstärks av hans upptäcksresande till sjöss. Året är 1794 och Walton som först var besatt av att upptäcka en passage till Nord Polen tar trots allt till sig historian och ändrar kurs, hemåt. Detta kan representera epokskiftet till romantiken som skedde i slutet av 1700-talet.

Då Victors mor Caroline avlidit, ber Victor Gud att föra henne tillbaka, men då ingen Gud verkar uppenbara sig tar Victor själv på sig rollen att skapa liv. Henry Clerval, en vän han möter i Genève, tycker Victors teori är transcendent och försöker intala Victor att “bara Gud kan göra det”. Mr Krempe, professor inom naturfilosofi, tillägger att Victors teori inte bara är “olaglig” utan också “omoralisk”.

Romantiken kritiserade alltså människans okritiska syn på vetenskap, vilket återspeglas av att Professor Waldman vägrar låta Victor ta del av hans journal eftersom att han till skillnad från Victor, är kritisk till dess innehåll, att vetenskapen, i hans tycke likt mr Krempes tycke, kan leda till något farligt.

Men Victor är en romantikens man med ett upplysningens förnuft. För det som för honom vidare, förutom nyfikenhet, är känslorna hans mor lämnade honom med, vilka segrar över hans förnuft, det förnuft som de andra professorerna försökte intala honom. Han besitter även ett typiskt romantiskt drag, eskapism. Han flyr undan sorgen och tror sig kunna förbättra världen till en fantasivärld i vilken människor kan leva långa odödliga liv. Även hans skapelse vill försvinna från den fördömande värld han hamnat i.

Under (skräck)romantiken försökte man se ur “mördarens” perspektiv och motiv, vilket verkligen lyfts fram i denna historia. Victor som är doktor, vill hjälpa människor, bota smitta och förbättra världen. Eller så strävar han efter berömmelse och uppmärksamhet. Oavsett vad, eskalerar det i egoism då han negligerar sin familj och sin skapelse. Han inser ganska snart att det nog är han själv och vetenskapens krafter som är det onda och inte dess avkomma.

Berg var ett vanligt inslag i romantikens konstverk, likaså hav och skog. Man sökte sig bort ifrån städerna. Victors hemstad Genéve är välkänd för sin vackra natur, vilket återspeglas i filmen som ett kontrast till livliga storstaden Ingolstadt (Tips: Kika på Caspar David Friedrichs konstverk "Vandraren över dimhavet" 1818). Det är i det mörka laboratoriet som Victor får utlopp för sin ondska medan han i Genéve anses vara en nobel man.

Naturen skulle inte vetenskapsförklaras, snarare upplevas, vilket Victor demonstrerar i scenen då han bygger en åskledare för att få uppleva elektricitet. De mörka och stormiga nätterna, blixtarna, kroppsdelarna, laboratoriet är skräckinjagande. Men filmens mitt är tystare och mer eftertänksam och innehåller den verkliga historien. Blommor, fågelkvitter och flöjtsång förekommer i en annan scen som förstärker skapelsens godhet och fascination. Men olycklig kärlek som var ett vanligt tema under romantiken, uppstår mellan skapelsen och hans omgivning då ingen älskar honom tillbaka. Hans transformation från god till ond representeras med eld som stor kontrast i filmen. Denna varelse, mer än i någon av de tidigare filmerna, är mycket medveten om att han i utseendet är ett hemskt monster.

Skådespelerskan Helena Bonham Carter som Elisabeth kan krönas till Halloweendrottning tack vare hennes roll som Elisabeth i denna film och i efterföljande filmer. Jag såg filmen när jag var mycket ung och hennes karaktär gjorde ett minst sagt oförglömligt intryck. Och Robert de Niro som skapelsen är mitt i prick. Men resten av filmen är så hektisk, så manisk, att jag inte minns alla effekter. Det är dock inte det övernaturliga som skrämmer, utan vanliga människor vars hemska handlingar beror på psykologiska drivkrafter och starka känslor, som Victors karaktär.

Recension av Kathrin Svensson

Unga kvinnor

Film från 1994 regisserad av Gillian Armstrong
Även om vissa kanske hävdar att de äldre klassiska filmversionerna Little Women(1933) med Katherine Hepburn och June Allison är bättre eftersom de följer boken till punkt och pricka, så tycker jag att filmen Little women (1994) är den enda versionen som fångar bokens anda.

Även om filmskaparna erhöll licens för att utesluta en del detaljer så är slutresultatet en underbar film som känns sann till Louisa May Alcotts litterära klassiker, men det gör även filmen helt bärande i sig själv. Kanske ger den till och med en mer utvecklad skildring av människorna och deras liv. Det kan bero på att filmen lutar sig på små scener och ögonblick av ”person-till-person kontakt” och produktionsdesignens känsliga nyanser är ett pluss. Med känsliga nyanser menas att scenerna är delikata och komplicerade och bygger upp storyn på ett taktfullt sätt till skillnad från flera av dagens filmer som häver ur alla känslor på en och samma gång. Klädseln är också ackurat för tidsperioden 1860-talet.

Filmen omfattar komedi, drama och romantik. Vi får följa de fyra systrarnas liv, från ungdomens turbulens, kärlek och förlust och se hur de hanterar detta i relation till varandra och människorna runt om kring dem. Winona Ryder i den essentiella rollen som Jo, är den söta, livliga, impulsiva pojkflickan(för sin tid) som är både ambitiös och ihärdig när hon försöker nå sin dröm om att bli en författare. Jag tror en stor del av filmens framgång beror på Ryders bidrag. Trini Alvarado gjorde en mycket övertygande skildring av äldre systern, Meg, även om denna karaktär skiljer sig från boken när det gäller hennes åsikter kring giftermål för pengar. Claire Danes som osjälviska Beth står för den mest hjärtskärande scenen. Ska tårar rinna så rinner dem här. Kirsten Dunst som den yngsta, bortskämda systern, Amy, tillför humor till filmen. Christian Bale som grannpojken Laurie kan checka av allt på ”grannpojks-listan”: Gentleman, polerat beteende, snäll, attraktiv. Och det känns som att det finns en kemi mellan Ryder och Bale. Det är relationen mellan deras karaktärer, Jo och Laurie, som är utmärkande, särskilt för 1860-talet. Där finns ett romantiskt element som mot alla förväntningar utvecklas till ett osjälviskt förhållande utan sexuella undertoner som annars kan ha gjort relationen ”billig”. Måste också tillägga att Thomas Newman som komponerade musiken till filmen kunde ha vunnit en Oscar för sin orkestermusik som resonerade otroligt bra med scenerna, även de kortaste verken berörde, men personligen tycker jag att musiken är beroende av scenerna för att ha denna effekt. En se-värd film. Ska bli spännande att se den senaste filmversionen av Little women(2019) med bl.a Meryl streep, Saoirse Ronan och Emma Watson.

Recension av Kathrin Svensson

Den store Gatsby

Film från 2013 regisserad av Baz Luhrmann
Eftersom att jag har sett både filmen och läst boken på originalspråket känns det enklare för mig att skriva recensionen på engelska.

“Whenever you feel like criticizing anyone" he told his son, "just remember that all the people in this world haven't had the advantages that you've had”. Those words would come to shape Nick Carraway´s cynical but morally trustworthy perspective on the world, through which we observe the motion of his surroundings. They also reveal that Nick comes from a prosperous family, which he never appeared to brag about, maybe as a means of following his father's advice, thus portraying an objective narrator with an inherent tolerance, though he himself says that “I have come to the admission that it has a limit”. This admission was induced by the man who gave his name to the story, that Nick would come to narrate.

In the Wild East, in a castelike villé, lives Jay Gatsby, a character with everyday-trimmed hair, tanned skin and perhaps most noteworthy, one of those reassuring rare smiles, flagging that he is not like any other party-fella. Despite being surrounded by people, he couldn’t be more lonely. This pain of living in the past seems to be all covered up by Leonardo Dicaprio's constant smile. He was once a poor man, whose ambition for the American dream took him higher, and whose determination to reclaim lost love took him down. His optimistic perspective on life as something beautiful, in contrast to the harsh life itself, makes one feel pity for him.

Gatsby believed in the green light on the other side of the blue sea, out of reach, just like his lost love, Daisy. Imagine a pair of traffic lights where red tells you to stop and green to go ahead. The green light represents hope that someday he will reclaim the past. In the meantime, he is surrounded by the blue sea, the blue sky and gardens, his blue gown and in the movie even the fireworks that normally are associated with joyful differentiating colours, take on the sad colour of blue. In terms of colour, the book is rather more descriptive than the movie in my opinion.

Daisy Buchanan, is first understood as innocent and fragile, just as the white flower she is named after. She's portrayed with tears, for she cries for the letter, cries at the first sight of Gatsby, cries as she bathes in the thousands shirts of his and cries as they argue. Yet, not a tear fell when she lost him. According to my perception, she had a pretty negative view of live, which is expressed not only through that cigar she lights when nervous, but when she says “I hope she’ll [her daughter] be a fool-that’s the best thing a girl can be in this world [perhaps a world corrupted by wealth and power] ” . Yes, Gatsby is ashamed of not coming from “old money” (being born rich), but he is not corrupted, everything he does, he do for Daisy. Daisy on the other hand has an inability to make difficult choices for she chooses Tom Buchanan’s “old money” despite being deeply in love with Gatsby, which makes her a vulnerable character to the corruption that characterized the time of the 1920s. She’s not one of the likeable characters due to her loss of empathy unlike her cousin Nick.

Both in the movie and the novel, Nick is taking out a volume (no.1) of the Stoddard Lectures, out of Gatsby's book shelf. I did some research, and according to archive.org the volume is about traveling around the world, an object that could represent escapism, a desire to escape from reality. Gatsby want to live in the past and is therefore obsessed with time (He often throw a few glances on the nearest clock). Daisy is imagining a world where a girl can be more than just a fool, and I assume Nick is writing his book as a form of therapy in order to escape reality (in the movie this assumption is supported by Nick’s portrayal as an alcoholic, as if he could not bear the reality). All of it reminds of escapism.

Gatsby's father, Henry Gatz, that appeared in the last chapter of the novel never appeared in the movie at the funeral to reveal Gatsby’s life, neither did Jordan Baker. It falls naturally to ship Jordan and Nick together, as they actually were in a relationship in the novel, but the movie however, never digs deeper into or make their relationship official. I which it did though, as that would have given Nick as a narrator more life, and less objectiveness, but there is a risk that their relationship would have drawn attention from the one between Daisy and Gatsby.

Another thing to notice is that the movie leaves all of the racism behind, as the written text is not always that flattering. I am glad it was left out, but some disrespectful remarks was said by Tom Buchanan, whom I consider the villain and therefore disagrees with removing a line which just proves his villainous character. No one reacts to when he abusively breaks Myrtle’s nose during a drunk scene, but when Gatsby gets an harmless outburst, it looks as if he have killed someone, that is not a fair portrayal. In the movie, Tom looks down on the poor, but other than that I do not get the impression of the villain I think Fitzgerald intended to create in the novel.

A lot of what we see and hear is people’s rumours about Gatsby, showing the difficulty of getting a true picture behind the man. In the end, Nick, who is writing his book, gets the picture perfectly as he states “they're a rotten crowd [...] You're worth the whole damn bunch put together”, which shows that Nick, as a narrator, changes throughout the movie and concludes that Gatsby is indeed GREAT.

There are several messages in the storyline that speak against Gatsby, one being that his tragic fate was a result of not earning his money honestly or fairly. But neither did villian Tom Buchanan or the other rich men, unless you consider being descended from a wealthy family as earning money fairly. What is fair anyway? It appears that a man of the upper class can drive too fast, be caught by the police, and still get away with it. It is a remarkable theme that shows how social classes restrict people by affecting their decisions.

No telephone call occurred at the en of the novel, but by adding this into the movie, the message changes a bit, for Gatsby was left with some hope that the telephone call might be from Daisy. No matter how much you try to fit in, others will see what they want to see, once poor, always poor. Gatsbys faith wasn't in vain. His life revealed the truth of society. His efforts observed by Nick, remind us that such things as hard work, honesty, moral justice, love and compassion should be among the most valuable things in this “valley of ashes”. That is why Gatsby turned out to be worth more than the whole damn bunch put together.

Recension av Kathrin Svensson
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.