Kathrin Svensson

Användarprofil

Outlander

TV-program från Netflix
Det är fiktion och historia och som sådan en fantastisk filmframställning baserad på Diana Gabaldons bok. Dramaserien har ett starkt skådespel, en genial tidslinje, detaljerad kostym, och vackra landskap. "The sky boat song" som inleder avsnitten är så vacker.

Claire (Catriona Balfe) är förmodligen den starkaste kvinnliga karaktären i någon av de serierna som jag ser för närvarande. Hon kom till berättelsen med bakgrund av en sjuksköterska som deltog i andra världskriget. Tack vare denna erfarenhet hade hon fått en enorm mängd kunskap som bidragit till hennes framgång i Skottland på 1700-talet. Hennes kunskap har även förorsakat henne problem, bl.a att bli dömd för kätteri. Vi får se henne slungas mellan Skottlands 1940-tal, tillbaka hundratals år i tiden till 1743 och även modern tid. Hennes val vid olika punkter i tidsresandet påverkar historien.

Jamie (Sam Heughan) är också en stark person med tanke på hans brutala bakgrundshistoria. Han kan leda människor och navigera i överklassens England och Frankrike och hans hängivenhet till rättvisa och kärlek till Claire är beundransvärd.

Om du gillar historia, drama, spänning och fiktion är denna serie given.

Vill sova bättre

Tips för den som...
Orsakerna till dålig sömn är många och vanligen kopplade till vårt mentala tillstånd som i sin tur beror på yttre faktorer som inte är lättpåverkade. Men oavsett vilka de yttre faktorerna må vara, stress, jobb eller sorg, så är mitt tips att vara tålmodig med dig själv. Förändring sker inte över en natt. När ditt huvud möter kudden ikväll, påminn dig själv om att DU gjort ett bra jobb. Acceptera, låt gå och vakna till en ny morgondag. Inget är värd stulen sömn, allra minst stress och oro. Låt din sista tanke vara en god sådan, sedan sluter du ögonen och tänker den tanken igen...

Tacksamhet

Bok av Kristin Kaspersen
Började läsa denna nyligen men har inte läst ut den ännu, faktum är att det inte är mitt mål att läsa ut den, det är en bok som jag återkommer till då och då för att fylla på med energi. För det är en energigivande, varm bok om tacksamhet och hur man vänder negativa tankar till positiva. Jag är kritisk till målet att alltid vara positiv, jag tänker att man behöver polaritet av både negativt och positivt för att se verkligheten, men det är användbart att ha verktygen som krävs för att vända negativa tankar till positiva när man så är i behov av det, och boken är inspirerande.

Kosttillskott som present

Hälsa är något som man gärna undviker när det kommer till presenter. Det kan bero på okunskap och att man känner sig osäker på vad som är ok att ge bort eller att man är rädd för hur personen ska reagera. Men det finns faktiskt presenter att köpa som visar att ”jag hör dig, jag tänker på dig och bryr mig om dig”. Man kan naturligtvis inte köpa vad som helst hur som helst men här är mina tips. Dem har väl inte det flottigaste förpackningarna men innehållet är flottigt.

Torr hud: Ofta räcker en vanlig lotion, men vill du köpa något riktigt mjukgörande kan du välja en kräm med mjukgörande karbamid(t.ex Kanoderm eller Fenuril) eller glycerol (t.ex miniderm). Ett annat tips är att byta ut tvättkrämen mot en duscholja, det gör stor skillnad för torr hud. Har personen sprickor i huden kan Locobase reparerande kräm vara ett alternativ.

Torra fötter och förhårdnader:
En fotkräm eller fetare salva med hög halt karbamid (t.ex CCS fotsalva) räcker långt för torra fötter och sprickor. Ett annat tips är annars Footmender och Scholl active repair K+ som är speciellt anpassade för sprickor. Vill man satsa ännu mer kan CCS creacked heel fotkräm användas som innehåller exfolierarande mjöksyra som gör att karbamiden når djupare in i huden. Som tillägg kan du köpa till karbamidsalt att mjuka upp fötterna med 15 minuter i veckan, och en fotfil för att fila bort förhårdnader efteråt.

Till studenten som pluggar mycket:
Berocca performance brustabletter innehåller alla B-vitaminer samt Zink och magnesium som bidrar till minskad trötthet och normal mental prestationsförmåga. Alla vitaminerna är vattenlösliga vilket innebär att kroppen tar den mängd den behöver och gör sig av med resten via urinen. Detta har jag själv uppskattat i present.

Till vampyren som undviker solen:
D-vitamin brist kan orsaka trötthet och är vanligare än man tror, speciellt om man sitter inne mycket och speciellt under sep-mars när mörkret infaller.

Till person som brukar bli dålig i magen (långvariga eller återkommande symtom bör utredas):
Mjölksyrabakterier balanserar tarmfloran vilket kan förebygga upplåst mage, diarré och gaser. En burk på apoteket burkar ha bredare mjölksyrabakterier än de du hittar i vanlig yoghurt och fil.

Till person som lätt bli förstoppad (långvariga eller återkommande besvär bör utredas):
Kostfibrer (t.ex frukt och fibrer regular) som främjar normal tarmfunktion. Eller varför inte köpa en ask päron, fikon, katrinplommon, rabarber eller aprikos. Drick ordentligt med vatten efter intag för att aktivera fibrerna.

Till person som ofta får urinvägsinfektion:
Det finns inget behandlade receptfritt men C-vitamin, sura bär som tranbärssaft, svart- och rödvinbär kan verka förebyggande då bakterier inte trivs i sura miljöer.

Till person som är torr i munnen:
Saliven smörjer och skyddar tänderna och munnen och innehåller dessutom antibakteriella ämnen och återupprättar pH(munnen utsätts ju daglig för mat och läsk som kan leda till frätskador). Så frånvaro av saliv ökar risken för karies, tandköttsinflammation, munsår och infektioner. Det kan bero på läkemedel, stress, sjukdomar, tobaksrökning mm. I förstahand rekommenderas salivstimulerande med äppelsyra eller vinsyra samt fluor eller xylitol, t.ex Salivin, Ekulf eller Flux sugtabletter eller Proxident care munspray/tandkräm eller flux dry mouth rinse. Men hjälper inte det kan det vara så att spottkörtlarna inte är stimulerbara, då kan man testa något smörjande, dvs saliversättningsmedel som växtoljor eller fuktgeler t.ex Proxident care Munspraysolja eller flux fuktgel, eller aloe vera munskölj.

Till person med muskelvärk:
Välj ett liniment som innehåller mentol, chili och arnica som sätter igång blodcirkulationen vilket påskyndar läkningsprocessen i muskeln. Används för att massera spända och stela muskler eller förebyggande innan träning eller som lindrande efter träning. T.ex Ormsalva eller Ica power.

Till person som snarkar:
När man sover slappnar musklerna av och luftvägen blir smalare och den slappa vävnaden kan börja vibbrera när du andas. Vi får små andningsuppehåll som sänker syrenivån i kroppen vilket kan leda till dagströtthet, morgonhuvudvärk och dålig sömn. Sömnapné bör utredas. Men har personen vanliga snarkningar kan följande användas: Snooreese snarkskena skjuter fram underkäken (så att den inte trycker mot luftstrupen) och öppnar upp luftvägen. Den är justerbar och består utav mjukplast. Används vid högljudda snarkningar. Snooreeze näsplåster, nässpray eller munsremsor öppnar upp luftvägen och stramar åt så att luftvägen inte vibbrerar. Bra om man är täppt i näsan då det är avsvällande. Används vid lindrigare snarkningar.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst, men jag lämnar det där. Jag vill betona att kosttillskott bara är komplement och att vissa besvär bör utredas. Apotekspersonal kan hjälpa dig avgöra. Men annars är dessa tipps utmärka presenttips för att visa omtanke till någon som behöver det.

Mvh blivande apotekare K.S
Man smälter lite när ens lillasyster eller småkusiner har ritat en teckning och kommer fram och ska berätta vad allt föreställer. Jag själv har sedan barnsben haft sinne för teckning och alltid gett bort porträtt i present till vänner och familj, ibland på "beställning". Just att det är något DU gjort och att du hedrar personen med ett porträtt är värt så mycket, lyckat eller misslyckat. Varje linje, varje skugga, varje nyans är unik för personen som får den. Och du får sådan glädje tillbaka när du besöker personen flera år efteråt och ser att dem fortfarande har teckningen inramad på väggen. Alla tittar och pratar om den. Det värmer, och då har man ett kvitto på att presenten var lyckad.

Ett hål om dagen

Bok av Louis Sachar
Holes av Louis Sachar väcker nostalgi. Klassen fick läsa den i högstadiets årskurs 7 och jag minns den än idag, hur jag uppslukades sida för sida. Den är inte alltför lång och berättelsen har ett bra flyt. Språket är lätt och tydligt vilket gör den lämplig för barn ca 8-13 skulle jag säga, även om äldre nog skulle uppskatta berättelsen. Vi får besöka Camp Lake och få reda på familjehistorien bakom till varför pojken Stanley hamnat där, vad som sker på campingen och hur han tillsammans med sina nyvunna vänner försöker finna sina öden. Även om jag bara minns berättelsen fläckvis så minns jag vad jag kände där och då när jag läste: empati, vrede, lycka och törst. En ytterst detaljrik scen som utspelades i öknen fick mig att känna det sistnämnda, varpå jag fick gå iväg och dricka.
Det är en rolig men sorgsen berättelse och jag får känslan av att Sachar inte försöker lära oss vad som är rätt och fel utan snarare får han oss att känna utmärkande empati med alla karaktärerna.

Hobbit: En oväntad resa

Film från 2012 regisserad av Peter Jackson
Har man tidigare sett Sagan om ringen i regi av Peter Jackson så kan man lugnt säga att har åter tar oss tillbaka till "middle-earth" på en allvarlig men visuellt fantastiskt äventyr. Den har inte samma känsla av allvar och mörker som i Sagan om ringen, utan bjuder mer på humor, mer färgsprakande scener och mer action. Enda nackdelen jag kommer att tänka på, (eftersom att man mer eller mindre jämför den med sagan om ringen) , är att scenerna är lite utspridda och inte alltid hänger ihop vilket gör att det tar tid för själva storyn att bli berättad men samtidigt är alla karaktärernas flashbacks och tillbakablickar spännande. Det var så länge sedan jag läste boken, så jag är inte säker på vad som faktiskt har ändrats eller är nytt. Jag blir trollbunden, den uppfyller alla mina magi- och fantasybehov med Gandalf, Bilbo Bagger, Legolas, Gollum, Torin mm. Om än ologiskt och omoraliskt, kanske det är just detta som förklarar det faktum att boken tidigare förbjudits av vissa folkgrupper på grund av dess trollkonst. Jackson har tagit en redan fantastisk men relativt smal barnbok och sträckt ut den ännu mer med sina majestätiska scener och fetisch för detalj.

Ringaren i Notre Dame

Film från 1996 regisserad av Kirk Wise och Gary Trousdale m.fl.
Precis som i Victor Hugos historiska novell, utspelas filmen i medeltida Paris, under Notre Dames symboliska tvillingtorn, Notre-Dame katedralen. Där får vi följa dramat med Quasimodo även kallad puckelryggen, zigenardansaren Esmeralda och Claude Frollo, en präst som plågas av sitt egna fördömande. Hugos detaljrika skildringar är kraftfulla. Hans politiska idéer och kommentarer om samhället går inte obemärkt förbi, de lyser igenom och upptar delvis en stor del av historien vilket kan tyckas störande för de som bara vill läsa en fin saga, men i mitt tycke ger det historien en mening och ett syfte som gör den än mer historisk. I filmen upptar åsikter inte lika stor plats, även om den sänder ett viktigt budskap om utanförskap till vuxna och barn.

Jag läste boken först efter att ha sett Disney filmen som barn. Då drog jag slutsatsen att Frollo i boken är lika mycket huvudperson som Quasimodo om inte än mer. Historien fokuserar mer på Frollo, hans interna kamp, hans planering, hans motiv. Om än patetisk och ond är han inte bara en mäktig skurk. Karaktären som sådan är dynamisk, komplex och i vissa få ögonblock går det att sympatisera med honom. Men i filmen var en en fyrkantig skurk, återigen kanske för att filmen är anpassad efter barn begränsade uppfattningsförmåga.

Det är mycket som skiljer sig från Disney filmen, visste du att Quasimodo är döv? I boken när Quasimodo ställs inför domstolen och försöker förutse Frollos frågor framställs istället Frollo som döv, en av Hugos vackert ironiska skildringar av samhället.

De andra karaktärerna är dock minst lika imponerande. Esmeraldas godhet och envishet, Quasimodos stora hjärta och Phoebus själviska arrogans och låt oss inte glömma den vandrande filosofen. Tillsammans skapar dem en fascinerande värld.

Temat kärlek är överallt. Frollos oförklarliga kärlek till sin bror, kärleken som fick honom att "acceptera" Quasimodo och vice versa, en mors kärlek till sin förlorade dotter, och de tre olika sorters kärlek Esmeralda fick erfara. Jag blev varnad att boken inte var som Disney filmen, och den är verkligen annorlunda, men Disney film eller ej, barn eller vuxen, historien berör ändå.

Mary Shelley's Frankenstein

Film från 1994 regisserad av Kenneth Branagh
Detta är inte en typisk skräckfilm, mycket bättre. Det bästa med filmen, liksom boken, är de detaljrika skildringarna av upplysningen och övergången till romantikens tid. Upplysningen ansågs vara sin egen tid där allt skulle grundas på ny fakta. Förnuft och logik var det enda en fulländad människa behövde, så kallad progressivism, att man med vetenskap kunde förklara allt, allt förutom Känslor, som enligt romantikens filosofi skulle förbli en mystik.

Victor berättar sin spöklika livshistoria för kapten Walton. Kaptenen är skeptisk, rationell och kritisk till denna "spökhistoria som inte kan vara sann", en typisk upplysningens man, vilket förstärks av hans upptäcksresande till sjöss. Året är 1794 och Walton som först var besatt av att upptäcka en passage till Nord Polen tar trots allt till sig historian och ändrar kurs, hemåt. Detta kan representera epokskiftet till romantiken som skedde i slutet av 1700-talet.

Då Victors mor Caroline avlidit, ber Victor Gud att föra henne tillbaka, men då ingen Gud verkar uppenbara sig tar Victor själv på sig rollen att skapa liv. Henry Clerval, en vän han möter i Genève, tycker Victors teori är transcendent och försöker intala Victor att “bara Gud kan göra det”. Mr Krempe, professor inom naturfilosofi, tillägger att Victors teori inte bara är “olaglig” utan också “omoralisk”.

Romantiken kritiserade alltså människans okritiska syn på vetenskap, vilket återspeglas av att Professor Waldman vägrar låta Victor ta del av hans journal eftersom att han till skillnad från Victor, är kritisk till dess innehåll, att vetenskapen, i hans tycke likt mr Krempes tycke, kan leda till något farligt.

Men Victor är en romantikens man med ett upplysningens förnuft. För det som för honom vidare, förutom nyfikenhet, är känslorna hans mor lämnade honom med, vilka segrar över hans förnuft, det förnuft som de andra professorerna försökte intala honom. Han besitter även ett typiskt romantiskt drag, eskapism. Han flyr undan sorgen och tror sig kunna förbättra världen till en fantasivärld i vilken människor kan leva långa odödliga liv. Även hans skapelse vill försvinna från den fördömande värld han hamnat i.

Under (skräck)romantiken försökte man se ur “mördarens” perspektiv och motiv, vilket verkligen lyfts fram i denna historia. Victor som är doktor, vill hjälpa människor, bota smitta och förbättra världen. Eller så strävar han efter berömmelse och uppmärksamhet. Oavsett vad, eskalerar det i egoism då han negligerar sin familj och sin skapelse. Han inser ganska snart att det nog är han själv och vetenskapens krafter som är det onda och inte dess avkomma.

Berg var ett vanligt inslag i romantikens konstverk, likaså hav och skog. Man sökte sig bort ifrån städerna. Victors hemstad Genéve är välkänd för sin vackra natur, vilket återspeglas i filmen som ett kontrast till livliga storstaden Ingolstadt (Tips: Kika på Caspar David Friedrichs konstverk "Vandraren över dimhavet" 1818). Det är i det mörka laboratoriet som Victor får utlopp för sin ondska medan han i Genéve anses vara en nobel man.

Naturen skulle inte vetenskapsförklaras, snarare upplevas, vilket Victor demonstrerar i scenen då han bygger en åskledare för att få uppleva elektricitet. De mörka och stormiga nätterna, blixtarna, kroppsdelarna, laboratoriet är skräckinjagande. Men filmens mitt är tystare och mer eftertänksam och innehåller den verkliga historien. Blommor, fågelkvitter och flöjtsång förekommer i en annan scen som förstärker skapelsens godhet och fascination. Men olycklig kärlek som var ett vanligt tema under romantiken, uppstår mellan skapelsen och hans omgivning då ingen älskar honom tillbaka. Hans transformation från god till ond representeras med eld som stor kontrast i filmen. Denna varelse, mer än i någon av de tidigare filmerna, är mycket medveten om att han i utseendet är ett hemskt monster.

Skådespelerskan Helena Bonham Carter som Elisabeth kan krönas till Halloweendrottning tack vare hennes roll som Elisabeth i denna film och i efterföljande filmer. Jag såg filmen när jag var mycket ung och hennes karaktär gjorde ett minst sagt oförglömligt intryck. Och Robert de Niro som skapelsen är mitt i prick. Men resten av filmen är så hektisk, så manisk, att jag inte minns alla effekter. Det är dock inte det övernaturliga som skrämmer, utan vanliga människor vars hemska handlingar beror på psykologiska drivkrafter och starka känslor, som Victors karaktär.

Recension av Kathrin Svensson

Unga kvinnor

Film från 1994 regisserad av Gillian Armstrong
Även om vissa kanske hävdar att de äldre klassiska filmversionerna Little Women(1933) med Katherine Hepburn och June Allison är bättre eftersom de följer boken till punkt och pricka, så tycker jag att filmen Little women (1994) är den enda versionen som fångar bokens anda.

Även om filmskaparna erhöll licens för att utesluta en del detaljer så är slutresultatet en underbar film som känns sann till Louisa May Alcotts litterära klassiker, men det gör även filmen helt bärande i sig själv. Kanske ger den till och med en mer utvecklad skildring av människorna och deras liv. Det kan bero på att filmen lutar sig på små scener och ögonblick av ”person-till-person kontakt” och produktionsdesignens känsliga nyanser är ett pluss. Med känsliga nyanser menas att scenerna är delikata och komplicerade och bygger upp storyn på ett taktfullt sätt till skillnad från flera av dagens filmer som häver ur alla känslor på en och samma gång. Klädseln är också ackurat för tidsperioden 1860-talet.

Filmen omfattar komedi, drama och romantik. Vi får följa de fyra systrarnas liv, från ungdomens turbulens, kärlek och förlust och se hur de hanterar detta i relation till varandra och människorna runt om kring dem. Winona Ryder i den essentiella rollen som Jo, är den söta, livliga, impulsiva pojkflickan(för sin tid) som är både ambitiös och ihärdig när hon försöker nå sin dröm om att bli en författare. Jag tror en stor del av filmens framgång beror på Ryders bidrag. Trini Alvarado gjorde en mycket övertygande skildring av äldre systern, Meg, även om denna karaktär skiljer sig från boken när det gäller hennes åsikter kring giftermål för pengar. Claire Danes som osjälviska Beth står för den mest hjärtskärande scenen. Ska tårar rinna så rinner dem här. Kirsten Dunst som den yngsta, bortskämda systern, Amy, tillför humor till filmen. Christian Bale som grannpojken Laurie kan checka av allt på ”grannpojks-listan”: Gentleman, polerat beteende, snäll, attraktiv. Och det känns som att det finns en kemi mellan Ryder och Bale. Det är relationen mellan deras karaktärer, Jo och Laurie, som är utmärkande, särskilt för 1860-talet. Där finns ett romantiskt element som mot alla förväntningar utvecklas till ett osjälviskt förhållande utan sexuella undertoner som annars kan ha gjort relationen ”billig”. Måste också tillägga att Thomas Newman som komponerade musiken till filmen kunde ha vunnit en Oscar för sin orkestermusik som resonerade otroligt bra med scenerna, även de kortaste verken berörde, men personligen tycker jag att musiken är beroende av scenerna för att ha denna effekt. En se-värd film. Ska bli spännande att se den senaste filmversionen av Little women(2019) med bl.a Meryl streep, Saoirse Ronan och Emma Watson.

Recension av Kathrin Svensson
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.