Kosttillskott

Produkttyp

Kosttillskott som present

Kosttillskottet D vitamin är något vi alla behöver under vintern i mörka Sverige. Det är inte så roligt att lägga pengar på piller själv så varför inte ge bort till någon du vill ska må gott!

Kosttillskott som present

Hälsa är något som man gärna undviker när det kommer till presenter. Det kan bero på okunskap och att man känner sig osäker på vad som är ok att ge bort eller att man är rädd för hur personen ska reagera. Men det finns faktiskt presenter att köpa som visar att ”jag hör dig, jag tänker på dig och bryr mig om dig”. Man kan naturligtvis inte köpa vad som helst hur som helst men här är mina tips. Dem har väl inte det flottigaste förpackningarna men innehållet är flottigt.

Torr hud: Ofta räcker en vanlig lotion, men vill du köpa något riktigt mjukgörande kan du välja en kräm med mjukgörande karbamid(t.ex Kanoderm eller Fenuril) eller glycerol (t.ex miniderm). Ett annat tips är att byta ut tvättkrämen mot en duscholja, det gör stor skillnad för torr hud. Har personen sprickor i huden kan Locobase reparerande kräm vara ett alternativ.

Torra fötter och förhårdnader:
En fotkräm eller fetare salva med hög halt karbamid (t.ex CCS fotsalva) räcker långt för torra fötter och sprickor. Ett annat tips är annars Footmender och Scholl active repair K+ som är speciellt anpassade för sprickor. Vill man satsa ännu mer kan CCS creacked heel fotkräm användas som innehåller exfolierarande mjöksyra som gör att karbamiden når djupare in i huden. Som tillägg kan du köpa till karbamidsalt att mjuka upp fötterna med 15 minuter i veckan, och en fotfil för att fila bort förhårdnader efteråt.

Till studenten som pluggar mycket:
Berocca performance brustabletter innehåller alla B-vitaminer samt Zink och magnesium som bidrar till minskad trötthet och normal mental prestationsförmåga. Alla vitaminerna är vattenlösliga vilket innebär att kroppen tar den mängd den behöver och gör sig av med resten via urinen. Detta har jag själv uppskattat i present.

Till vampyren som undviker solen:
D-vitamin brist kan orsaka trötthet och är vanligare än man tror, speciellt om man sitter inne mycket och speciellt under sep-mars när mörkret infaller.

Till person som brukar bli dålig i magen (långvariga eller återkommande symtom bör utredas):
Mjölksyrabakterier balanserar tarmfloran vilket kan förebygga upplåst mage, diarré och gaser. En burk på apoteket burkar ha bredare mjölksyrabakterier än de du hittar i vanlig yoghurt och fil.

Till person som lätt bli förstoppad (långvariga eller återkommande besvär bör utredas):
Kostfibrer (t.ex frukt och fibrer regular) som främjar normal tarmfunktion. Eller varför inte köpa en ask päron, fikon, katrinplommon, rabarber eller aprikos. Drick ordentligt med vatten efter intag för att aktivera fibrerna.

Till person som ofta får urinvägsinfektion:
Det finns inget behandlade receptfritt men C-vitamin, sura bär som tranbärssaft, svart- och rödvinbär kan verka förebyggande då bakterier inte trivs i sura miljöer.

Till person som är torr i munnen:
Saliven smörjer och skyddar tänderna och munnen och innehåller dessutom antibakteriella ämnen och återupprättar pH(munnen utsätts ju daglig för mat och läsk som kan leda till frätskador). Så frånvaro av saliv ökar risken för karies, tandköttsinflammation, munsår och infektioner. Det kan bero på läkemedel, stress, sjukdomar, tobaksrökning mm. I förstahand rekommenderas salivstimulerande med äppelsyra eller vinsyra samt fluor eller xylitol, t.ex Salivin, Ekulf eller Flux sugtabletter eller Proxident care munspray/tandkräm eller flux dry mouth rinse. Men hjälper inte det kan det vara så att spottkörtlarna inte är stimulerbara, då kan man testa något smörjande, dvs saliversättningsmedel som växtoljor eller fuktgeler t.ex Proxident care Munspraysolja eller flux fuktgel, eller aloe vera munskölj.

Till person med muskelvärk:
Välj ett liniment som innehåller mentol, chili och arnica som sätter igång blodcirkulationen vilket påskyndar läkningsprocessen i muskeln. Används för att massera spända och stela muskler eller förebyggande innan träning eller som lindrande efter träning. T.ex Ormsalva eller Ica power.

Till person som snarkar:
När man sover slappnar musklerna av och luftvägen blir smalare och den slappa vävnaden kan börja vibbrera när du andas. Vi får små andningsuppehåll som sänker syrenivån i kroppen vilket kan leda till dagströtthet, morgonhuvudvärk och dålig sömn. Sömnapné bör utredas. Men har personen vanliga snarkningar kan följande användas: Snooreese snarkskena skjuter fram underkäken (så att den inte trycker mot luftstrupen) och öppnar upp luftvägen. Den är justerbar och består utav mjukplast. Används vid högljudda snarkningar. Snooreeze näsplåster, nässpray eller munsremsor öppnar upp luftvägen och stramar åt så att luftvägen inte vibbrerar. Bra om man är täppt i näsan då det är avsvällande. Används vid lindrigare snarkningar.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst, men jag lämnar det där. Jag vill betona att kosttillskott bara är komplement och att vissa besvär bör utredas. Apotekspersonal kan hjälpa dig avgöra. Men annars är dessa tipps utmärka presenttips för att visa omtanke till någon som behöver det.

Mvh blivande apotekare K.S